Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблеми со Токен при потпишување на докумнети во Централен Регистар

Georgy

read-only
12 февруари 2017
30
12
П.С.
Заборавив да пишам дека линукс не го подржува кибс моментално !!! Така да немаш кај нас инсталација на линукс , освен ако сакаш да пробаш сам да го оспособиш...
ЛИНУУУУКСССССС.....

kebe

hello world
29 март 2012
306
280
Не може да користиш сертификат од фајл. Од пред неколку години кога се воведе системот мора да се користат токени издадени од КИБС или Телеком.
Ова се вика рекет преку бирократија. Одеднаш се губи смислата за дигитализација. Демек имаме „избор“ со поефтина и поскапа опција, ама мора да ја земеш поскапата кој всушност е попроблематична за користење. Си наебал двојно.
Нели целта на дигитализиран процес да се забрзаат работите, ама и ако и таму опниш бирократија, поарно врати се по старото.

Токен е ем поскап, ем „работи“ само на застарени оперативни системи. Всушност и на нив дури прави проблеми.

А со датотека ќе имаш помалку проблеми и тоа ќе работи и на срањето Виндоус и на Линукс и на Мек и на Андроид.

Georgy

read-only
12 февруари 2017
30
12
Ова се вика рекет преку бирократија. Одеднаш се губи смислата за дигитализација. Демек имаме „избор“ со поефтина и поскапа опција, ама мора да ја земеш поскапата кој всушност е попроблематична за користење. Си наебал двојно.
Нели целта на дигитализиран процес да се забрзаат работите, ама и ако и таму опниш бирократија, поарно врати се по старото.

Токен е ем поскап, ем „работи“ само на застарени оперативни системи. Всушност и на нив дури прави проблеми.

А со датотека ќе имаш помалку проблеми и тоа ќе работи и на срањето Виндоус и на Линукс и на Мек и на Андроид.

Незнам само какви се законските регулативи - дали е возможно за друга компанија да нуди дигитал. потпис или само е дозволено на определена компанија !?
Инаку токенот е во суштина Јava Card 2.2.2 серверче ( јава СЕ само осакатена од сите непотребни класи ) така да може било која компанија да си состави свој продукт како диг. потпис, ако е дозволено со закон ? ако има некој нека пише како е регулирано, пошто и мене ме интересира...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.186
16.305
Мене не ми успеало пробав се. Најодв едно упатсто за инсталација на токен и за ЛИнукс имаше некои драјвери кои не работеа.
Идино да си правиш виртуелка за тоа.
Ti teknue lu na mojot prv odgovor?
JAVA e k'ne

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Kazaam

hello world
20 септември 2013
136
83
Скопје
Јас кога поднесував направив се и на крај со Chrome потпишав. Инаку во јавата кога ги додаваш exclusion-ите, ако ги копираш остава празни места помеѓу некои коси црти, така што тргни ги тие, се изнамачив дур да најдам што е.
Инаку, од нова година со SHA-1 сертификати може да имаш проблем секаде, во КИБС ги надградуваат веднаш ако ти треба

Tawe

lurker
12 август 2011
500
166
Лас Велес
facebook.com
Темава е стара, но ме интересира чисто информативно, подолго време средувам проблеми со токениве/сертификативе, како компензација да речам.

Дали и по колку наплаќате за средување на проблеми со нив, инсталирање на нов и сл.. Немам претстава отприлика како би било, пример што ако ти одземе 10мин, а што ако 2 часа :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.186
16.305
Темава е стара, но ме интересира чисто информативно, подолго време средувам проблеми со токениве/сертификативе, како компензација да речам.

Дали и по колку наплаќате за средување на проблеми со нив, инсталирање на нов и сл.. Немам претстава отприлика како би било, пример што ако ти одземе 10мин, а што ако 2 часа :)

Ахх, па тоа е секогаш така. Кај некој близок на кој нема да му наплатиш низ уши ќе ти излезат 2 саата.
Негде кај што треба да наплатиш ќе завршиш за 10 минути па незгодно ти е да кажеш цена.

Обично наплаќам таму каде имам договорено паушал или друг формален договор. Кај физички лица не наплаќам, обично се роднини, колеги на роднините, форумџии...

Чат пат ќе се соблече некоја архитектица сама дома па ќе и наплатам за сите други :cool:

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно