Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Проблем со неидентификувани драјвери

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Пошто го рокнав екранот на службениот лаптоп (Купувам 15,6" FHD 40 pin дисплеј за лаптоп) задолжив нов од работа ама немаше 15-ки па земав 17ка.

Ај што е преголем и претежок, 3-4 саати се мучам да најдам драјвери за некој дивајси од device manager. Ги барав и по PCI/Vendor за најдолниот најдов, ама тој горе нема.
Нов виндовс само што го инсталирав, сите драјвери од Dell страната се инсталирани.

Лаптопот е Dell Precision 7720. Знам дека некој тука некаде спомнуваше некоја алатка за вакви страни ама неможам да ја најдам. Значи тој PCI Data acc. итн не знам ни што уред е тоа..

1617059916386.png

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Проба по Hardware Ids, копи пејст на гугл?

Инаку алатката за автоматско пронаоѓање драјвери е руската DRP (DriverPackSolution):

Само одбери Expert Mode, штиклирај што ти треба, да не ти инсталира разни ѓубриња од софтвер.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.658
13.705
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Не ми изгледа како да ти се инсталирани СИТЕ штом SMBus не е инсталиран (intel chipset driver). Ако добро разбрав, него си го нашол, но пакетот вклучува и други.

Енивејз, овде на сликите (отворај по ред) ги има сите што ти фалат, првиот е Intel Dynamic Platform and Thermal Framework Driver.

Се спомнува и на други места (од други производители) дека е тој. Ќе си најдеш од каде ќе си го симнеш. :)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ќе сврши, почекај....

BTW, симни Windows Management Engine

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Ќе сврши, почекај....

Ќе го оставам вака цела ноќ уморен сум. Ова е користен од некого, по правило ги вадиме дисковите после раздолжување за бришење. Иначе имаат овие мислам од делл партиција со image.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Не ми изгледа како да ти се инсталирани СИТЕ штом SMBus не е инсталиран (intel chipset driver). Ако добро разбрав, него си го нашол, но пакетот вклучува и други.

Енивејз, овде на сликите (отворај по ред) ги има сите што ти фалат, првиот е Intel Dynamic Platform and Thermal Framework Driver.

Се спомнува и на други места (од други производители) дека е тој. Ќе си најдеш од каде ќе си го симнеш. :)
Абе жими мајка :$ освен ако не барал после тоа рестарт. А рестартот реши и биос да флешне. ќе рапорт утре

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Ќе сврши, почекај....

Свршило ноќеска :) сега гледам во биос има dual backup bios

Проба по Hardware Ids, копи пејст на гугл?

Инаку алатката за автоматско пронаоѓање драјвери е руската DRP (DriverPackSolution):

Само одбери Expert Mode, штиклирај што ти треба, да не ти инсталира разни ѓубриња од софтвер.

После рестарт остана уште тоа најгорното што правеше проблем, пррограмчево инсталира нешто, па после се појави уште еден дивајс NFC Proximity Provider како slave на тој PCI Data Acquisition.

1617099281192.png

И сега ова не е ист pci/ven со тој од прашалникот, а тој пак не видов што стана.

Па нели бе Windows 10 беше вакви работи да нема веќе. Ај да е некоја антика разбирам ама овој е таман хардвер (kaby lake) да не е ни прастар, а ни пренов за да нема уште драјвери.

USB\VID_0A5C&PID_5834&MI_03\6&81a7e03&0&0003

Изгледа може да се игра на чудово, ако не фатам ишијас денес/утре од мкнење може ќе го задржам, ако не ќе гледам нешто ~14" иако ме нервира што тие немаат numkeys кои ги користам често.

Фала на сугестиите, програмчево во букмарк.

champagnepepe

Баниран/a
21 ноември 2019
125
253
Скопје
Пробај и со ова види за кои драјвери имаш подобри верзии. Freeware е, дечките имаат огромна датабаза на p2p за сите компјутери. Одлично за outdated - постари системи.

Симни ја Lite верзијата, па во самата апликација симни ги прво Indexes за компјутерот на кој работиш за да не симнуваш за џабе за сите можни сценарија.

Имаш и филтри и детали од каде се драјверите, и rollback , backup. Врши работа 10/10.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно