Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Омекнување на вода, решенија за бигор за цел стан/куќа

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.044
Наменета на оваа тема е за омекнувачи на вода, односно отстранување само на калциум, магнезум карбонат и слично од водата.
Оваа тема НЕ Е ЗА ФИЛТРИРАЊЕ на водата.

Во Скопје има енормен проблем со тврдина на водата и се се уништува од бигор. Сите тоалети се упропастени и едвај се чистат. Тој што има стан/викендица во подрачје со мека вода во МК може да забележи колку малку се нафаќа бигор таму, а колку многу во Скопје. Чистењето на бигор оди до таму да се вадат и по 3-4 кофи бигор од соларен бојлер.

Сум пробал некои едноставни решенија како фосфатни кристали кои може да се купат кај нас. Но, нема никаков реален ефект. Може да се види на линков:

Сега размислувам да поставам некој омекнувач на самиот довод кон станот/куќата, и гледам дека по странствово се користат такви работи во домаќинствата. Имено се работи за ваков тип на уреди:
http://www.b-p.com.mk/m/water/BP_SO...tski-Kompakten-jonski-omeknuvach-za-voda/4698
https://graniterm.com.mk/product/омекнувач-platinum-wasser-28l/
https://vodaizdravje.blogspot.com/2...vpc2erwyyIbE_7qsuRCZ3oOweeSdsL4Y8l0iwOuuAyc4w

View: https://www.youtube.com/watch?v=p0t6yyKf-4s

View: https://www.youtube.com/watch?v=G66IR8kS0uQ

View: https://www.youtube.com/watch?v=8WuJVu6pEC8

Дали некој користел ваков тип на омекнувачи или некако се снашол за да нема бигор во куќата/станот/тушот?

Во Емитер на времето во 1999та имаше напис за магнетен омекнувач на вода, веројатно ми е тука некаде тој број на списание, и гледам сега има и да се купат по продавнициве. Имено се работи за едноставно коло кое може да се изработи лесно согласно нивните напатствија, а имаат и готови плочки. Може да се види тука: Електронски омекнувач на водата
Но, искуствата со овие по интернетов не ветуваат премногу. За да се изработи и да се проба, можеби е океј како што Емитер наложува. Но, уердите од овој тип кои се продаваат кај нас се со цени од 14000 денари кои се нехумано високи за нешто што не е баш дефинирано дали ќе функционира.

Согласно тоа остануваат 2 методи:
1. Омекнувач кои работат на принцип на соли. Како овие кои ги напоменавме.
2. Системи за реверзна осмоза. Кои се предвидени за помал проток на вода или многу скапи, а воедно и го отстрануваат хлорот од водата па потоа таа не е веќе соодветно третирана против бактерии и микроорганизми, и не се соодветни за употреба о цел стан/куќа/бојлери туку за директна употреба како Zepter и сличните кои се монтираат до чешмата. Затоа не ги дискутираме тука.

Изменето од модератор:

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
Не ти е лоша идеава за вакви омекнувачи, прост пример дома секојдневно користиме електричен бокал и еве не секој ден али преку два дена мора да се чисти од бигор кој го собира бааѓи, не дека тешко е чистењето али досадно е. Друга работа и при перење алиштата кај меката вода поубаво изгледа го примаат течниот омекнувач, пример ми е тетка ми која живее во близина и вода користат од некој како заеднички бунарски систем и кога ги пере алиштата преубаво мириса со денови, додека дома мајка ми кога пере со истиот прашок/омекнувач не е така.
А да не збориме каменецот какви траги остава во нашиот организам.

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Нема да ти се исплати толкав систем за по дома. Провери со ова но само вгради кај што имаш грејачи. Мислам дека со едно пакување може да задоволи 10м3 вода. Не гледајте за по запад таму немаат чиста вода за пиење па мораат да ја филтрираат омекнуваат па дури да праваат дестилирана вода. Во Скопје ја има најчистата вода за пиење во европа затоа што поминува низ варовници. Но пак затоа има голема количина на калциум и магнезиум што освен што создава бигор и слабо пени нема друга мана. А за чистење на ел. бокал користете оцет кој најдобро чисти бигор!

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.044
Нема да ти се исплати толкав систем за по дома. Провери со ова но само вгради кај што имаш грејачи. Мислам дека со едно пакување може да задоволи 10м3 вода.
Како што и пишав во првиот пост. Пробани се. Не функционираат.

Нема исплаќање во оваа работа. Најисплатливо е да не ставам ништо. Не очекувам да се исплати во секој случај.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
Како што и пишав во првиот пост. Пробани се. Не функционираат.

Нема исплаќање во оваа работа. Најисплатливо е да не ставам ништо. Не очекувам да се исплати во секој случај.
И најисплатливо и најпаметно :) друга работа и кој знае какви се хемикалии има по овие апарати
Мислењето е автоматски споено:

Никакви. Единствено е замарање да го чистиш и штетно е за греачите.
Навистина незнам, не сум стручен за тоа да зборам, само лаички кажувам :) вака напамет што ке ми текне како што вика @krema на забите, ја би рекол камења во жолчка, црн дроб и бубрези

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Нема хемии. Омекнувачот само ја менува структурата на водата.Односно јоните на калциум и магнезиум ги заменува со јони на натриум со што се добива мека вода.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
Нема да ти се исплати толкав систем за по дома. Провери со ова но само вгради кај што имаш грејачи. Мислам дека со едно пакување може да задоволи 10м3 вода. Не гледајте за по запад таму немаат чиста вода за пиење па мораат да ја филтрираат омекнуваат па дури да праваат дестилирана вода. Во Скопје ја има најчистата вода за пиење во европа затоа што поминува низ варовници. Но пак затоа има голема количина на калциум и магнезиум што освен што создава бигор и слабо пени нема друга мана. А за чистење на ел. бокал користете оцет кој најдобро чисти бигор!
Дома користиме лимонтус, една кесичка и одма го чисти :)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Навистина незнам, не сум стручен за тоа да зборам, само лаички кажувам :) вака напамет што ке ми текне како што вика @krema на забите, ја би рекол камења во жолчка, црн дроб и бубрези
И јас така мислев бидејќи лаичката логика така на сите ни кажува, ама читав на темава бидејќи цел живот се мачиме со тврда вода. Последици по здравјето нема, а скопската вода е една од најквалитетните за пиење. Барем тоа е олеснителна околност во ситуацијава. Сигурно @krema се зеза, тој на забите каменецот е поинаков, не е од бигор :D

Инаку јас до сега во последниве години имам купено четири проточни бојлери односно чешми со греач за во кујна и сите до една се расипуваа во рок од година-година ипол поради бигор и тврда вода. Во Охрид во станот ставив еден пред години и уште работи како нов. Чаре до сега јас не сум нашол, освен редовно чистење со алкохолен оцет.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
И јас така мислев бидејќи лаичката логика така на сите ни кажува, ама читав на темава бидејќи цел живот се мачиме со тврда вода. Последици по здравјето нема, а скопската вода е една од најквалитетните за пиење. Барем тоа е олеснителна околност во ситуацијава. Сигурно @krema се зеза, тој на забите каменецот е поинаков, не е од бигор :D

Инаку јас до сега во последниве години имам купено четири проточни бојлери односно чешми со греач за во кујна и сите до една се расипуваа во рок од година-година ипол поради бигор и тврда вода. Во Охрид во станот ставив еден пред години и уште работи како нов. Чаре до сега јас не сум нашол, освен редовно чистење со алкохолен оцет.
Колку што сум слушнал од колеги што користат од овие треба ептен редовно да се чистат на месец-два за да траат подолго, чисто информативно :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Јас си ја пијам од чешма скопската вода. Висока pH околу 7.5 ако не се лажам. Правилно, не е неутрална (5.5) него од 6 нагоре. Во никој случај несмее да биде под тоа (тоа е веќе киселина, а ова е база).

Како и да е, ни една флаширана вода не ми дошла ни приближно вкусна како оваа од чешма. Дури и во село кога одам во Петровец, одма по вкус ја приметувам дека не е рашче.

За апаратите, да поголема pH значи повеќе бигор. Со тоа што првите греачи на Siemens ми истераа 9-10 год. Беко машината (садови) од свадба, 2007 година еве сега ја мењам (значи 14 год.). За веш ја сменив преклани исто од свадба.

Мислам дека е ок, можда со помека вода би терале година две повеќе греачите ама попрво откажаа други работи на машините. За садови програматорот, за веш бубањот се искриви и ги искина и гумите :LOL:

Мислам дека не е исплатливо да монтирам било каков систем за омекнување.

P.S. Гугл вика дека 6.5 до 8.6 е вистинската pH за вода за пиење. Топ сме. Едно од малкуте нешта што можам гордо да кажам дека чини во нашава земја (ок де, град)
P.P.S. и ова, збогатена со натриум, магнезиум, железо и се друго што го има и флашираната, со бонус троа хлорче. Малце е стар документот ама сепак.

deeaad90fbdf4e389b51a30a470c73d3-0001.jpg
deeaad90fbdf4e389b51a30a470c73d3-0002.jpg

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.044

Водата е одлична за пиење. Проблемот со бигор е сосем друг.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.106
2.343
Водата е одлична за пиење. Проблемот со бигор е сосем друг.
Баш, проблемот е чистење бојлер секоја година и пукање на греачи. Ако нема решение бар пишете асален алат за чистење дали има да се купи :D

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.044
Баш, проблемот е чистење бојлер секоја година и пукање на греачи. Ако нема решение бар пишете асален алат за чистење дали има да се купи :D
Чистење туш кабини, чешми , цевки со парчиња креч во нив, пентарење по недостапни бојлери и расправање со мајстори, чистење на одводи од soapscum, мијалници, ѓезвиња, тенџериња, машина за садови закоравена, алишта утепани од креч...

yuuxuu

hello world
13 мај 2015
51
55
Истиот проблем со бигор го имам и јас. Не само со бојлерот него успеа бигорот да навлезе и кај шољата па чим пуштев вода од казанче (казанчето го исчистив) течеше водата како од пола литар шишенце да истураш, па морав со штрафцигер да и влезам да кршам бигор... Бигор и на туш батериите има,.. впрочем секаде.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.340
11.935
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Солна киселина е одличен и брз начин да се истопи бигор. Проблемот со неа е што може да изгори метални делови, да направи флеки на чешми и слично, а за пластични делови или гумирани нема гајле.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.044
Се јавив во ова БП вели околу 1.5м на 1.5м зафаќа. Треба да има предфилтер и потоа доаѓа омекнувачот. Мислам дека претера жената, не е толкав уредот, ама океј. Во секој случај добив информација дека работи на ниво на водоводна мрежа и дека може да се стави на влез и под притисок. Така да тоа е тоа. Она не кажа, ама има и одвод чудово така да и тоа треба да се урачуна.
Солна киселина е одличен и брз начин да се истопи бигор. Проблемот со неа е што може да изгори метални делови, да направи флеки на чешми и слично, а за пластични делови или гумирани нема гајле.
Така е. Тоа единствен начин да се исчисти шољата кога ќе се закорави од бигор. Меѓутоа во туш кабината покрај тоа што е руинирана металната решетка од солната киселина (што не е проблем) и самата фуга се упропастува. Бидејќи е порозна и навлегува водата во фугата и кога испарува останува креч во самата фуга. И кога ќе се стави нешто за отстранување за извесно време се уништува и фугата. Со солна киселина - многу побрзо секако.

Инаку дека ќе исчисти - апсолутно точно. Тоа едино не спасува сега за сега.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

Magical

hello world
15 август 2008
435
453
Има некој резултат, или уште е рано да се каже?

Нема уште два месеци како го намонтирав, можда има некој резултат... минимален на пр. Сувиот остаток што се лепи на бокалот полесно се чисти... ке видам натака како ке биде.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.044
Да не има некој некое ново искуство на оваа тема?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно