Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Оглас за копани карти - дискусија

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.495
7.790
Скопје
www.facebook.com
Da razjasnime, drugarot ne sum jas... znaci ima i drug identicen slucaj na forumov kade kopana karta ne trpi fabricki bios so visoki klokovi veke. i se pojavuva BSOD
Мислам дека со тебе разјаснивме тоа. Таа ( карта што не трпела високи клокови ) зашто работе до ден денешен кај друго лице без проблеми 1.5 година со фабрички биос?

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Мислам дека со тебе разјаснивме тоа. Таа ( карта што не трпела високи клокови ) зашто работе до ден денешен кај друго лице без проблеми 1.5 година со фабрички биос?
Cekaj sega zbunet sum, nekni rece deka kaj tebe kopa do den denes, a sega vikas deka raboti kaj drugo lice so fabricki bios ? reshi se koja verzija ke ja kazuvas

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.495
7.790
Скопје
www.facebook.com
Cekaj sega zbunet sum, nekni rece deka kaj tebe kopa do den denes, a sega vikas deka raboti kaj drugo lice so fabricki bios ? reshi se koja verzija ke ja kazuvas
Не сум рекол никаде дека копа кај мене сега, бидеќи јас користам само за тестирање графички пред да ги продавам. А активно копав до пред 1 година со разни ригови. А ти реши се дали си мајстор, лице со познавање во биос флешување или што нема никакво познавање. Бидеќи некна рече дека немаш никакво познавање во таа насока, не си ни мајсторче ни квази мајсторче а кажуваш тука некои стручни зборови прочитани на интернет... Реши се што си.
Патем уште не ми е јасно како успеа да ставеш биос на графичка што е со Хајникс меморија а биосот што си го ставил е наменет за Елпида ?

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.088
1.389
Точно, така се поделени но врз основа на енергетската ефикасност, а не класа на напојувањето. Gold/Platinum не значи дека е највисока класа туку најефикасно во потрошувачка.

Поретко се препорачуваат вакви напојувања кај гејминг конфигурации бидејќи нема значително влијание врз сметката за струја бидејќи не работат оптоварени 24/7.

Се согласувам потполно со ова, но не дискутираме за добро вс. лошо напојување туку различни нивоа на енергетска ефикасност.
This!^

Поделбата кај напојувањата по Gold, Bronze, Platinum е само поради корекцијата на факторот на моќност(PF/PFC). А дали е тесно поврзано и со самиот квалитет на напојувањето, да, тоа е точно.
Но повеќето компоненти што страдаат немаат врска со ефикасноста на напојувањето туку со неговата моќност. Неретко се оди на лимит и максимални граници, и нормално кога напојувањето не може да ја испорача бараната моќност почнува напонот да опаѓа.

И доаѓаме до тоа дека е сосема логично графички во риг што имаат намален клок и напон, а се поврзани на напојување од 1-1.2kW да не крашуваат. А кога ќе се префрли некоја во систем со кашикара од no name-напојување да прави проблеми.

Парите што сте ги заштедиле со купување поефтина графичка, не е лошо дел да инвестирате во подобро напојување.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.495
7.790
Скопје
www.facebook.com
Парите што сте ги заштедиле со купување поефтина графичка, не е лошо дел да инвестирате во подобро напојување.
Овоа ми беше целиот муабет во целата дискусија. Го почитувам овоа што си го напишал.

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Не сум рекол никаде дека копа кај мене сега, бидеќи јас користам само за тестирање графички пред да ги продавам. А активно копав до пред 1 година со разни ригови. А ти реши се дали си мајстор, лице со познавање во биос флешување или што нема никакво познавање. Бидеќи некна рече дека немаш никакво познавање во таа насока, не си ни мајсторче ни квази мајсторче а кажуваш тука некои стручни зборови прочитани на интернет... Реши се што си.
Патем уште не ми е јасно како успеа да ставеш биос на графичка што е со Хајникс меморија а биосот што си го ставил е наменет за Елпида ?
Ako BSOD ti e strucen zbor, nemam veke komentari, I rest my case.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.495
7.790
Скопје
www.facebook.com
Ako BSOD ti e strucen zbor, nemam veke komentari, I rest my case.
Еве нека потврде за таа графичка @Galemk кај него е. Он нека пише збор два за нејзе и за да се увереш дека ти си огромна грешка тука на форумов што мислеш дека некој ти подметнал фалична графичка.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.235
Мелмак
Јас пак да се надоврзам за напојувања. Стандардите се точно за ефикасност ама таа ефикасност е тесно поврзана со квалитетни компоненти. Пошо условите за ефикасност се да биде 80+ ефикасно при ХХ проценти load (најчесто над 80-90%) и при одредена работна температура (најчесто 40 степени).

Е сеа голд напајање ќе има квалитетни кондензатори шо траат и до 105 степени работна околина.

Корелацијата постои иако секако дека може да има исклучоци. Златно правило за напајања е стално колку пари толку музика.

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Јас пак да се надоврзам за напојувања. Стандардите се точно за ефикасност ама таа ефикасност е тесно поврзана со квалитетни компоненти. Пошо условите за ефикасност се да биде 80+ ефикасно при ХХ проценти load (најчесто над 80-90%) и при одредена работна температура (најчесто 40 степени).

Е сеа голд напајање ќе има квалитетни кондензатори шо траат и до 105 степени работна околина.

Корелацијата постои иако секако дека може да има исклучоци. Златно правило за напајања е стално колку пари толку музика.

105c е теорија, и рејтингот за долготрајност најчесто е во ОПТИМАЛНИ температури, или на кратко маркетинг.

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Еве нека потврде за таа графичка @Galemk кај него е. Он нека пише збор два за нејзе и за да се увереш дека ти си огромна грешка тука на форумов што мислеш дека некој ти подметнал фалична графичка.

Nikogas ne rekov deka si mi podmetnal falicna graficka namerno, se deshavaat vakvi raboti ne si ti kriv za toa.
A nema nacin da znaeme deka navistina taa karticka e kaj toj clen.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
Пошо многу се потценува изборот на напојување на форумов и БЕЗ ДА НАВЛЕГУВАМ дали е главен или воопшто фактор во животен век на графички - сакам да споделам лично искуство.

Графичка 1060 АСУС Стрикс 6ГБ со 3 вентилатори и бекплејт, фактори ОЦ... значи гејминг модел од подобрите као. Купена од форум користена за гејминг од млад дечко и не ни сомневам дека била копана. Зачувана како нова во оригинал кутија и со преостаната гаранција (се уште мислам е под гаранција).

Тестирана на 650w Корсер голд напојување во систем со б450 стил леџенд плоча, рајзен 3700х и гскил рам.

Работи перфектно сите стрес тестови и добар скор на унигине хевен.

Ставена потоа во конфигурација со бронзено напојување кулер мастер на постар систем - и имаше 10% повеќе оверклок од шо треба (поголеми фреквенции) и покажуваше артефактинг и крашнуваше унгин хевен бенчот. И направив со асус алатката ундерклок (пак беше над сток клокови) и си тераше супер.

Ете ја сеа у нова конф. со б450 стил леџенд, рајзен 3600х и гскил рам, со риоторо 650 вати голд напајање без ништо да пипнам си работи на точни од ОЕМот клокови без никакви проблеми и артефакти.

Поентата е дека ако системот ко целина го оптерети а самото напојување од старт има волтажи шо отскокнуваат за значително делта од нормата - можете да добиете несакани резултати или случаен оверклок фалеку од тоа шѕо компонентата може да го истрае. Дури и да не покаже артефакти или проблеми пак може ќе работи но ризикот за проблеми е поголем.

Затоа коа ќе видам хантол, спиро, делукс или слични бомби у прилично солидна буџет конфиггурација ми иде да ве отпишам од форумов.

Одамна имав на Core 2 Duo конфа делукс напајање пошо у моментот на склапање во локална продавница тоа беше најдобро шо имаа (замислете). Ова беше у ера каде ретко кој имаше на залиха било шо шо не е канта напајање. Пола година подоцна почна да се ресетира сам системот и потоа пукна напајањето. Среќа не повлече други делови со него - а може и тоа да се деси.

Не треба и не смее да се крати на напојување коа се зима компјутер. Толку од мене.

ЕДИТ: ТЛ;ДР ВАРИЈАНТА - Не потценувајте каков импакт има изборот на напојување врз цел систем. Не секогаш ќе се деси нешто лошо но и те како е можно.

Ајдееееее па ти сега како ја вулгаризираше работава до даска. Различно напајање давало разни фрекфенции, тешки глупости. Картицата има едно чудо активна логика што го пегла напонот прво и што ги мониторира фрекфенциите на чипот.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.235
Мелмак
Лично мое искуство на 2 конф. кој како сака нека го толкува.
Ајдееееее па ти сега како ја вулгаризираше работава до даска. Различно напајање давало разни фрекфенции, тешки глупости. Картицата има едно чудо активна логика што го пегла напонот прво и што ги мониторира фрекфенциите на чипот.

Galemk

read-only
24 март 2016
48
46
Tetovo
Galemk's setup  
Processor & Cooler
C2Q Q9550 & ASUS SILENT KNIGHT II
Motherboard
Asus P5Q3
Storage
120gb SSD & 500GB HDD
PSU
Glacial Power 550W real power
RAM
4x2 GB Kingston Low Latency Kit
Video card
ASUS GTX 960 TURBO
Case
CoolerMaster
Mouse
A4-Tech Bloody
Audio
Logitech
OS
Windows 10
@geek22 Кај мене е таа карта и до ден денес без никаков проблем си работи како и многу други што ги имам земено од @Pane24 .

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
540
465
Пошо многу се потценува изборот на напојување на форумов и БЕЗ ДА НАВЛЕГУВАМ дали е главен или воопшто фактор во животен век на графички - сакам да споделам лично искуство.

Графичка 1060 АСУС Стрикс 6ГБ со 3 вентилатори и бекплејт, фактори ОЦ... значи гејминг модел од подобрите као. Купена од форум користена за гејминг од млад дечко и не ни сомневам дека била копана. Зачувана како нова во оригинал кутија и со преостаната гаранција (се уште мислам е под гаранција).

Тестирана на 650w Корсер голд напојување во систем со б450 стил леџенд плоча, рајзен 3700х и гскил рам.

Работи перфектно сите стрес тестови и добар скор на унигине хевен.

Ставена потоа во конфигурација со бронзено напојување кулер мастер на постар систем - и имаше 10% повеќе оверклок од шо треба (поголеми фреквенции) и покажуваше артефактинг и крашнуваше унгин хевен бенчот. И направив со асус алатката ундерклок (пак беше над сток клокови) и си тераше супер.

Ете ја сеа у нова конф. со б450 стил леџенд, рајзен 3600х и гскил рам, со риоторо 650 вати голд напајање без ништо да пипнам си работи на точни од ОЕМот клокови без никакви проблеми и артефакти.

Поентата е дека ако системот ко целина го оптерети а самото напојување од старт има волтажи шо отскокнуваат за значително делта од нормата - можете да добиете несакани резултати или случаен оверклок фалеку од тоа шѕо компонентата може да го истрае. Дури и да не покаже артефакти или проблеми пак може ќе работи но ризикот за проблеми е поголем.

Затоа коа ќе видам хантол, спиро, делукс или слични бомби у прилично солидна буџет конфиггурација ми иде да ве отпишам од форумов.

Одамна имав на Core 2 Duo конфа делукс напајање пошо у моментот на склапање во локална продавница тоа беше најдобро шо имаа (замислете). Ова беше у ера каде ретко кој имаше на залиха било шо шо не е канта напајање. Пола година подоцна почна да се ресетира сам системот и потоа пукна напајањето. Среќа не повлече други делови со него - а може и тоа да се деси.

Не треба и не смее да се крати на напојување коа се зима компјутер. Толку од мене.

ЕДИТ: ТЛ;ДР ВАРИЈАНТА - Не потценувајте каков импакт има изборот на напојување врз цел систем. Не секогаш ќе се деси нешто лошо но и те како е можно.

Во контекст на муабетов да се надоврзам со исто така свое непријатно искуство. И јас на времето имав од таквите напојувања (codegen, hantol и др.) на старата конфигурација која ја имав едно 3 години со Core 2 Quad Q6600 (исто така купена од АМЦ). Токму поради немукает, недоволно познавање или како сакаш речи во тоа време, ми се деси да се стопат кондензаторите на матичната која беше некоја верзија на Foxconn. Мислам дека тоа беше токму поради неможноста на напојувалото да ја згасне жедта на процесорот кој почна во последниот период (пред да рикне) константно да крева 80+ степени. Сум го носел на сервис во АМЦ и секој пат ми го заменуваа напојувалото со исто такво од иста марка. Па затоа и често сум имал такви кварови. Со истиот компјутер еднаш дури и ми се деси напојувалото да ми експлодира во лице додека го отворив панелот од куќиштето и проверував да видам дали тоа цркнало или некоја од другите компоненти при повторно пробно уклучување.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Да купиш копана карта од форумов е едно, да купиш од огласник е друго.
На форумов има луѓе кои се занимаваат со тоа и имаат репутација. И каква е оваа кукњава дека копана карта била ризик, не чинела, кај и да е ќе рикне а ти се нуди за 80% пониска цена од нова?

Ако Пане, Гојдо ти кажат дека картата е тестирана и работи во што е фрката? Има оригинал биос, вентилаторите вртат, не прави плави екрани и нема артефакти. Не гледам проблем.
Не ти продава рандом лик од реклама 5/пазар 3.
Иако лично не ги познавам претпоставувам дека не би дозволиле некој да ги јаде за глупост и дека, ако има проблем, ќе направат се проблемот да се реши.

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
Сум тргувал со Гојдо, ама исто така и со Реклама5 ликови, позитивно искуство и на двете страни :)

Ама морам посебно да го пофалам рандом ликот од Реклама5 од кај кој имам купено десетина 580 ки пулс пред 2 годни од прилика, по пониски цени од форумов (пониски конкретно во тој период, после тоа паднаа цените на тоа ниво и тука), ама не го фалам за цената толку колку за грижата што ја посветил, картите беа во беспрекорна состојба (вентилирани, не отварани и буквално без ниедна грепка), неколку од нив имаа само малку прашина, една имаше бааги прашина(не знам како таква разлика, може била во друга просторија или локација) а една од нив дури можам и да речам беше како да е гланц нова онака да ја гледаш измегу лимчињата од ладилникот сеуште светкаше :D, он тврдеше дека ригот од која што ја извадил неа бил работен само неколку недели а другите карти 9 месеци, и за секоја од нив ми го праќаше на емаил оригиналниот биос од таа специфична карта зачувани под името од серискиот број на картата.
Ама секако валјда така ми се погодило и сум имал среќа, може да се погоди и лошо искуство со рандом огласи затоа што поголем дел од нив не се грижат за репутација на проверен вендор како нашите локални членови.
А многу ми беше чудно и до ден денес неразјаснето зошто типот немаше активни огласи на Реклама, туку еден мизерен оглас постиран еднаш, никогаш не обновен, без конкретно наведена цена, со некој чуден наслов и една кратка реченица опис, а кога и да му се јавев имаше карти на залиха, само ме прашуваше кажи колку ти требаат... сакам да кажам со робата, цената и пристапот што ги имаше можеше да го доминира пазарот ако се замараше барем малку.

И за крај да сите карти беа ОК без проблеми, една од нив (таа гланц новата) ја користам и до ден денес со неверојатен ундерволт преку радеон драјверот и си шиба без проблеми

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
а ти се нуди за 80% пониска цена од нова?
Сигурен си? И јас така мислев и истото го пишав во проценките ама и јас и ти да сме грешеле, тоа ни го докажаа лобито копачи и трговци со интерес да не бидеме јас и ти во право.

Лично мое искуство на 2 конф. кој како сака нека го толкува.

Дали постои можност да си грешка и да си ги толкувал резултатите погрешно? :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
Како то?
Не сум баш упатен во цените. Просечно колку се движат цените? (разлика од нова до стара)
Па нова 580-ка со 8Gb RAM кошта 200 евра во малопродажба.
https://www.anhoch.com/product/5998...on-rx-580-8gb-gddr5-oc-2xhdmi2xdp-dual-x-dx12

Како што кажуваат, нивните се и шверцувани, по црни канали, без гаранција или шверцање назад во странство по RMA. Јас не го кажав ова, некој од нив си го кажа.

Еве кажи ти колку треба да кошта копана половна шверцана 580-ка ако нова чини 12к?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.235
Мелмак
Ноуп пошо зимоска беше и детално тестирав. Е сеа може и до матичната или некоја некомпатибилност друга у тој систем да е било ама најмногу се сомневам во некоја варијација во напон. Како и да е поентата ми е дека добро напајање е мирен сон. Уште пак и добар УПС и ептен раат.
Сигурен си? И јас така мислев и истото го пишав во проценките ама и јас и ти да сме грешеле, тоа ни го докажаа лобито копачи и трговци со интерес да не бидеме јас и ти во право.

Дали постои можност да си грешка и да си ги толкувал резултатите погрешно? :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
Ноуп пошо зимоска беше и детално тестирав. Е сеа може и до матичната или некоја некомпатибилност друга у тој систем да е било ама најмногу се сомневам во некоја варијација во напон. Како и да е поентата ми е дека добро напајање е мирен сон. Уште пак и добар УПС и ептен раат.

Не функционира така тоа Тошка. Напонската секција на плочата и графичката е напонска секција да ја еам, има и на хард диковите и на секој уред кој се закачува директно на напојување, си го пегла напонот за да мозе да работи по спецификации.
Е сега, има и друга работа каков е квалитетот на струјата што доаѓа од напојувањето, меѓутоа тоа само ги оптеретува или помалку ги оптеретува напонските секции ама тие се тие кои пуштаат обработен напон до чиповите, мемориите и останато.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.495
7.790
Скопје
www.facebook.com
Напонската секција на плочата и графичката е напонска секција да ја еам
Ај пошто си стручњак, напонската секција на графичката такозвани мосфети. Случајно да не произведуваат напон и струја доколку напојувањето падне под 11волти ? И овие мосфетите и викаат на графичката : Шо че прајме мори ке се бутулисаме, дај да си произведуваме напон на 12в оти не ја биваат од оноа Напојувањено , никако да даде над 11.5в ...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
Ај пошто си стручњак, напонската секција на графичката такозвани мосфети. Случајно да не произведуваат напон и струја доколку напојувањето падне под 11волти ? И овие мосфетите и викаат на графичката : Шо че прајме мори ке се бутулисаме, дај да си произведуваме напон на 12в оти не ја биваат од оноа Напојувањено , никако да даде над 11.5в ...
Се надевам не си сериозен, мислам искусен копаоник како тебе да постави вакво прашање? :eek:h:

Секако дека недоволен напон не може да компензира напонската секција, ама може да го пегла ако е нестабилен или променлив во некој threshold од 1 волт (карикирам) +/-

Ама тоа што му кажував на тошка е дека фрекфенциите на чипот не се менуваат ради променливоста во тој напон. Ако на чипот му требаат 1,5 или 2 волти, или 12 волти небитно, тогаш напонската секција му пушта стабилен напон иако напонот од напојувањето може да варира пола волт плус или минус.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
ама може да го пегла ако е нестабилен или променлив во некој threshold од 1 волт (карикирам) +/-
Мислам дека ич не си во право. Можда може да пегла ripple ама да прави такви акробации... шо знам.
Уосталом ATX дозволува вакви варијации (а чим дозволува тогаш и компонентите се правени за вакви акробации)

+5VDC: +/- 5%
-5VDC (if used): +/- 10%
+12VDC: +/- 5%
-12VDC: +/- 10%
+3.3VDC: +/- 5%
+5VSB: +/- 5%

Најдобро е напонската секција да си остане незапослена колку што е можно повеќе.

@Daniel86 да дојде и да не разбуца нас нубовите во овој поглед

Пошто Astro алудира дека е исти QR скапо и троа поевтино напојување (при ист бренд и производител)

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.495
7.790
Скопје
www.facebook.com
Затоа најјмногу страдала напонската секција на гејмерски карти.
Инаку @Astro ке ти пишам единица по основно познавање само. Ти знаеш ли што зборуваш 1 волт променлив на напојување односно варијабилен 11-12в ? Не е овоа 220волти за да тераме уреди на 200-210 волти без проблем.Станува збор за осетливи компјутерски компоненти коишто трпаат и големо оптоварување и да падне на 11.8-11.7 волти напонот на напојувањето. Значи ако се оптоваре конфигурацијата на фулл и напонот падне на 11волти а со самото тоа добиваме нестабилен систем. Односно крашнувања или BSOD. И ако упорно се тера инает и се занемаре тој проблем рика на прво место графика па потоа матична плоча.
Па после ние копачите сме криви оти му рикнале графичките оти биле копани пффф.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно