Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

НЛБ Банка

Дали сте задоволни од услугите на НЛБ Банка?

• Да

Гласови: 89 43,2%
  • Делумно сум задоволен

Гласови: 71 34,5%
  • Не

Гласови: 46 22,3%

• Вкупно гласале
    206
15 септември 2012
1.157
1.299
Кога бара да се најавиш со отпечаток од прст одбери „Не, благодарам“ и најавувај се си пин... така фнкционира

Nightwalker

hello world
18 ноември 2007
242
408
Nightwalker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 14400F & Noctua NH-U12S redux
Motherboard
Gigabyte B760M DS3H DDR4
Storage
SSD M.2 Samsung NVMe 980 PRO 1TB & 970 EVO Plus 500GB & 1TB Western Digital SATA3 64MB Caviar Blue
PSU
Gigabyte P750GM Real Power, 80Plus GOLD, Modular
RAM
Kingston 3200MHz DDR4 CL16 Fury Renegade Black (2x16GB)
Video card
ASUS GeForce RTX 4070 SUPER EVO OC Edition
Case
Genesis Irid 503 ARGB
Mouse
Glorious Model I 2 Wired
Keyboard
Glorious GMMK 3 PRO HE 100% Wireless
Audio
Onboard
Monitor
MSI G27CQ4
OS
Windows 11 Pro
Не им се отвора ни сајтот, ни „Моја Банка“.
Истовремено, до денес не ни знаев дека постои услуга „Моја Банка“, настрана МКлик.

EDIT: Директен линк до соопштението овде. Промените се овде.

EDIT 2: Light пакетот на МКлик сега ќе чини 20 денари, што значи дека без таа уплата, нема веќе увид на сопствена сметка дигитално ниту можност да се логираш од десктоп порталот. Истовремено, 3 месечни проверки на сметката на банкомат се бесплатни, секоја наредна 20 денари.

Освен тоа, месечна провизија за платежни сметки се качува на 45 денари доколку вкупниот промет е над 100 денари.

1745480016798.png

Последна промена:

MacedonianBro

hello world
5 декември 2015
93
86
Истовремено, до денес не ни знаев дека постои услуга „Моја Банка“, настрана МКлик.

EDIT 2: Light пакетот на МКлик сега ќе чини 20 денари, што значи дека без таа уплата, нема веќе увид на сопствена сметка дигитално ниту можност да се логираш од десктоп порталот. Истовремено, 3 месечни проверки на сметката на банкомат се бесплатни, секоја наредна 20 денари.

Освен тоа, месечна провизија за платежни сметки се качува на 45 денари доколку вкупниот промет е над 100 денари.

Погледнете го атачментот 149640
Ова е претеризам
Сега малку офтопик ќе одам,но досега од политичките партии,Левица само јавно кренаа расправа за овие гомна и глупости банките што ги прават.За секоја трансакција,пристап итн ти земаат процент што ми е глупо многу.А член си во таа банка,земаш и ти легнува плата на нивна сметка,кредит преку нив имаш, апсолутно никакви бенефиции немаш барем да си ослободен од некоја давачка.Ова испаѓа земај,земај,земај и качи само процент за наплата од било што.Вистинско срање

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Мислам дека само уште пропуштиле да стават провизија на известувања преку вибер. Едно известување треба да биде најмалку 40 денари. Ај ќе биде и тоа со наредна измена. Да не дојде многу наеднаш :)

Nightwalker

hello world
18 ноември 2007
242
408
Nightwalker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 14400F & Noctua NH-U12S redux
Motherboard
Gigabyte B760M DS3H DDR4
Storage
SSD M.2 Samsung NVMe 980 PRO 1TB & 970 EVO Plus 500GB & 1TB Western Digital SATA3 64MB Caviar Blue
PSU
Gigabyte P750GM Real Power, 80Plus GOLD, Modular
RAM
Kingston 3200MHz DDR4 CL16 Fury Renegade Black (2x16GB)
Video card
ASUS GeForce RTX 4070 SUPER EVO OC Edition
Case
Genesis Irid 503 ARGB
Mouse
Glorious Model I 2 Wired
Keyboard
Glorious GMMK 3 PRO HE 100% Wireless
Audio
Onboard
Monitor
MSI G27CQ4
OS
Windows 11 Pro
Мислам дека само уште пропуштиле да стават провизија на известувања преку вибер. Едно известување треба да биде најмалку 40 денари. Ај ќе биде и тоа со наредна измена. Да не дојде многу наеднаш :)

Нели? Башка што имаш тотално „професионален“ пристап кајшто корпорацииште како НЛБ Банка смета дека е сосема океј да користи апликација како Вибер за да ги известува своите корисници за вакви „кежуал“ работи.

Alex3

hello world
20 декември 2018
213
258

промените само за земање повеќе пари од клиентите, повеќе или подобри услуги нема.

значи од јуни па натака, само да имаш сметка со промет над 100ден месечно и мклик апликација во телефонот со најсмотан пакет услуги ќе те чини 780ден годишно. да имаш картичка или поскап мклик пакет уште повеќе пари.

пред едно 2 месеци бев да си земам обновена дебитна картичка кај нив, најобична. во мклик апликацијата беа ми уклучиле стандард пакет (70ден), наместо бесплатниот лајт што ми беше активен цело време. кога ја земав картичката им реков дека сакам да го исклучат стандард пакетот, на што ми одговорија дека може да го сторам тоа преку мклик апликацијата. не сакав да се расправам дека јас воопшто немам ни го уклучено тој пакет, но по ова ќе треба да престанам целосно да ја користам тутунска банка.

паранојата што ме фаќа е дека и другите банки ќе го следат овој потег и ќе ги зголемат цените на услугите, што поради алчност, што поради сепа интеграцијата со која ќе изгубат пари од трансакциите со европските земји, а банката мора да има милионски профит на месечно ниво

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929
Хм, го имам истиот впечаток, не знам оти?
Нели? Башка што имаш тотално „професионален“ пристап кајшто корпорацииште како НЛБ Банка смета дека е сосема океј да користи апликација како Вибер за да ги известува своите корисници за вакви „кежуал“ работи.
Апсолутно се сложувам со тоа, вибер (особено без да им дадам изричита согласност за тоа), не ми е баш за официјален канал за комуникација (и мене по вибер ми стигнуваат пораки од нив).
Да влезат финтек банките и ќе ги снема провизиите.
Се надевам дека си во право.
промените само за земање повеќе пари од клиентите, повеќе или подобри услуги нема.

значи од јуни па натака, само да имаш сметка со промет над 100ден месечно и мклик апликација во телефонот со најсмотан пакет услуги ќе те чини 780ден годишно. да имаш картичка или поскап мклик пакет уште повеќе пари.

пред едно 2 месеци бев да си земам обновена дебитна картичка кај нив, најобична. во мклик апликацијата беа ми уклучиле стандард пакет (70ден), наместо бесплатниот лајт што ми беше активен цело време. кога ја земав картичката им реков дека сакам да го исклучат стандард пакетот, на што ми одговорија дека може да го сторам тоа преку мклик апликацијата. не сакав да се расправам дека јас воопшто немам ни го уклучено тој пакет, но по ова ќе треба да престанам целосно да ја користам тутунска банка.

паранојата што ме фаќа е дека и другите банки ќе го следат овој потег и ќе ги зголемат цените на услугите, што поради алчност, што поради сепа интеграцијата со која ќе изгубат пари од трансакциите со европските земји, а банката мора да има милионски профит на месечно ниво
Кај и да одиш, истото те/не чека.
Големата тројка на МК банки функционираат скоро идентично кон крајниот корисник (кон нас), и од година во година се „подебели“ профити прават (на наш грб, разбира се).

Jovan123

read-only
6 декември 2012
42
64
Не ги оправдувам воопшто банките, нити сум среќен за новите трошоци но, само сакам да кажам дека основната платежна сметка и цената за нејзино месечно одржување е регулирано преку НБРМ. Континуирано расте, бидејќи расте и просечната плата во земјата.

Во член 74, од Законот за платежни услуги и платни системи стои дека:

Разумната висина на надоместокот од ставот (1) на овој член не смее да биде повисока од 0,1% од подвижниот просек на просечната месечна исплатена нето-плата во земјата за претходните 12 месеци, согласно со објавите од страна на Државниот завод за статистика.

Истотака, НБРМ има убава алатка каде можете да ги споредите трошоците за сите услуги кои ги нудат банките во Македонија, па така информирано да одлучите каде треба да имате сметка.

Последна промена:

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
448
Прага, Чешка
што банки се тоа?Прв пат дознавам
Revolut, Wise, N26, Paysera, Curve. Најчесто се бесплатни со премиум тиеринг систем за некои плус бенефити, но со нивен влез конкуренцијата се појачува и традиционалните банки почнуваат да нудат бесплатни пакети со basic функции

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Revolut, Wise, N26, Paysera, Curve. Најчесто се бесплатни со премиум тиеринг систем за некои плус бенефити, но со нивен влез конкуренцијата се појачува и традиционалните банки почнуваат да нудат бесплатни пакети со basic функции
Со тоа што ниту една од наведените не е банка. Мислам дека тоа беше забуната бидејќи погоре ги крсти финтеч банки.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Не ги оправдувам воопшто банките, нити сум среќен за новите трошоци но, само сакам да кажам дека основната платежна сметка и цената за нејзино месечно одржување е регулирано преку НБРМ. Континуирано расте, бидејќи расте и просечната плата во земјата.

Во член 74, од Законот за платежни услуги и платни системи стои дека:

Истотака, НБРМ има убава алатка каде можете да ги споредите трошоците за сите услуги кои ги нудат банките во Македонија, па така информирано да одлучите каде треба да имате сметка.

Ти благодарам за линкот. Убаво да се знае.

Инаку со порастот на просечна плата растат депозити, штедни влогови, промет со тековните провизии, кредитирање и се друго во портфолиото на една банка. Не гледам како е тоа оправдание за воведување на се повеќе и повисоки провизии кои порано не постоеле.

Државите треба да одлучат, ако сакаат да го намалат прометот во кеш и да ги форсираат банките како субјект кој помага во контрола на тековите на пари, тогаш треба и да ги ограничуваат во провизиите во интерес на народот.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.692
3.333
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Со тоа што ниту една од наведените не е банка. Мислам дека тоа беше забуната бидејќи погоре ги крсти финтеч банки.
Па тоа е и целта, традиционалните банки да понудат технолошки понови услуги т.е да има здрава конкуренција, а не Комерцијална 45ден за м-банкарство, НЛБ 40ден за м-банкарство (како што е случај со А1 и Телеком) и уствари исто ти е секаде пошто банките картелски работат кога е во прашање провизиите.

Со доаѓањето на финтек “банките“ (читај компании со технолошки иновации во областа на финансиите) , поради нивните мали давачки (немаат филијали, немаат вработени како традиционалните банки) нивните услуги најчесто се многу добри/конкурентни на пазарот, иновациите се брзо применливи и воведуваат нови можности преку нивните апликации (најчесто).

Јас сум секогаш ЗА добра, здрава конкуренција за да може секогаш да имаме напредок во иновациите, а тој напредок би го постигнале со конкуренција на различни видови на банки во случајов.

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Дури човек и да се размисли за бизнис акаунти на банки како Револут и сл. Многу е се поевтини. А не ги врзуваат пенкалцата со сиџимче

Is Revolut a bank?​

To be considered a bank, Revolut requires a banking licence in each region it operates in.

At the moment, Revolut holds a banking licence for the European Economic Area (EEA) and is under the supervision of the European Central Bank (ECB) and the Bank of Lithuania.

The Revolut Group holds many licences and authorisations globally, giving us the power to provide you financial services including e-money account holding, stock trading, virtual currencies, insurance, and more.

Последна промена:

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.803
youtu.be
до денес не ни знаев дека постои услуга „Моја Банка“
И јас прв пат слушам, која е функцијата на „Моја Банка“?

btw Сите банки полека се трансформираат во пијавици, да можат секое денарче ќе го исцицат од овој народ.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
И мене ме интересира што е тоа "Моја Банка?"

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
570
389

Preterizam….
Halk i PCB se trudat da napravat kako da vadime pari na bilo koj bankomat a ovie NLB Stopanska i Komercijalna ne ogranicuvaat da nemozeme sostojba da gledame na nivniot bankomat.
Sekako imam smetka vo Halk definitivno sve ke prefrlam tamu.

MacedonianBro

hello world
5 декември 2015
93
86
Ништо важно. Ги чуваат известувањата што ги праќаат по месец како пдф/слика.
"функционалност" за да земаат плус пари
Што знаете вие господа од старост и годиште од 1940 година кој бара внучко што е тоа пин код и дај покажи ми како се пушта ова со замарања.Не ви било срам. МОЈА БАНКА Е ФУНКИОНАЛНОСТ ОД ВРХУНСКИ ПРИОРИТЕТ У 2025 ГОДИНА ЛЕТО ГОСПОДОВО. МА ТОА Е НАЈНОВ КРИК НА ТУТУНСКА БАНКА. МА ШО Е ТОА 20 ДЕНАРИ ЗА ВАС . ЏУНГА ЛУНГА МАСТИЧЕ ЕДНО :cool::coffee:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно