Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Купување на странски акции\хартии

budba

read-only
22 септември 2023
2
2
Не најдов оваква тема овдека во скоро време па се решив та прашам пак.

Кој е наједноставниот начин за купување, главно сакам да инвестирам во ETFs како SMP500 и да ми стојат подолг период со надеж дека ќе пораснат ,досега единствен начин што го најдов е преки Wise да ставам и да извадам пари на InteractiveBrokers.

Дали има нешто подобро од ова какви се провизиите и условите ме интересира.

Фала фи однапред.

Solution
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
За да добиеш $100.00 на Wise треба да депонираш 94.44EUR ($101.04)
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта...

k3b

hello world
12 декември 2017
403
331
Здраво на сите дали има некаков напредок со банките тука за ставање и вадење преку картица добивки од тргување/инвестирање со акции? Малце језиво ми е после некои муабети тука шо слушнав, а баш таман ќе кликнев buy reccursive на Т212...

Какво језиво? Се си функционира најнормално во врска со T212

7 февруари 2013
948
1.086
Апсолутно одлично си работи и функционира T212 со НЛБ, Халк и Комерцијална. Проверено 100%. Ставање и вадење пари со картичка, wire transfer и СЕПА најново е тестирано.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Дали треба да се пријави прилив на средства во УЈП доколку е остварена загуба? Доколку треба, како?
Не мора, ама во твој интерес е да пријавиш. Затоа што капиталната загуба можеш да ја пребиеш со капитална добивка. Треба да имаш ваква техничка можност во твојот профил на е-пдд. Немам искуство со ова опција, за да пишам подетално. Сепак исчепкај во е-пдд, би требало да ја има ова опција.

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Не мора, ама во твој интерес е да пријавиш. Затоа што капиталната загуба можеш да ја пребиеш со капитална добивка. Треба да имаш ваква техничка можност во твојот профил на е-пдд. Немам искуство со ова опција, за да пишам подетално. Сепак исчепкај во е-пдд, би требало да ја има ова опција.
Капитална загуба се признава само ако инвестираш на Македонска берза, ако инвестираш на Ибкр или Традинг212 не се одбива.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Мала беше загубата затоа што пробував како функционира процесот на уплата исплата кога го направив профилот.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Капитална загуба се признава само ако инвестираш на Македонска берза, ако инвестираш на Ибкр или Традинг212 не се одбива.
Ако имам обврска да плаќам данок од капиталните добивки, за странски хартии од вредност, мора да имам и право ги пребивам истите од капитални загуби. Во спротивно не би требало воопшто да имам обврска да пријавувам и плаќам капитални добивки од истите. Затоа, законски право имам, дали имам техничка опција во е-пдд, не би знаел.
Мала беше загубата затоа што пробував како функционира процесот на уплата исплата кога го направив профилот.
А проба ли да ги повлечеш парите од банкарска сметка? Ме интересира дали банката прави некој проблеми при исплатата со оглед на тоа што хартиите од вредност се купени директно преку апликација а не преку нивен брокер.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Ако си у добивка плати, ако си изгубил тоа ти е.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.405
1.639
Некако ми има смисла дека дури и ако си во загуба мора да ги пријавиш...
Инвестираш 100 еур, губиш 30, повлекуваш 70 назад на сметка.
Шо се тиче УЈП ти имаш ПРИЛИВ од 70 еур на сметка.. освен ако не ги пријавиш како загуба, и докажеш преку Statements дека навистина си во загуба..

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Ако имам обврска да плаќам данок од капиталните добивки, за странски хартии од вредност, мора да имам и право ги пребивам истите од капитални загуби. Во спротивно не би требало воопшто да имам обврска да пријавувам и плаќам капитални добивки од истите. Затоа, законски право имам, дали имам техничка опција во е-пдд, не би знаел.
А проба ли да ги повлечеш парите од банкарска сметка? Ме интересира дали банката прави некој проблеми при исплатата со оглед на тоа што хартиите од вредност се купени директно преку апликација а не преку нивен брокер.
Прво не ми се појавија на сметка затоа што немав девизна сметка во таа валута.

Потоа побарав доказ за испратени средства од брокерот и отидов во банка во делот трансакции со девизи.

Ги најдоа парите на општа сметка која ја имал секој корисник и ми отворија девизна сметка во таа валута.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Дали треба да се пријави прилив на средства во УЈП доколку е остварена загуба? Доколку треба, како?
Еве ти од што имам пишано претходно, да се само-цитирам. Ова е така како што ми објаснија во УЈП:
Јас пријавив тогаш кога ги вадев, вадиш извод од брокерот (Т212, ИБКР) за месецот кога си ги продал акциите, не битно дали си направил добивка или си во загуба, и со тој извод пријавуваш во УЈП. Данок плаќаш само на добивката, и се плаќа за месецот кога си ги продал акциите, не е битно дали си ги повлекол на сметка или само си ги продал па ќе ги повлечеш после пола година или одма.
Искрено не е некоја заебанција, мислам секоја продажба се пријавуваше во формата, не памтам точно одамна беше, ама прилично лесно е се.
Мислењето е автоматски споено:

Поентата на пријавување на загуба, е за да после Х години откако ќе ги повлечеш парите, или одма, не битно, да имаш доказ дека тоа се пари уплатени, вложени, и после повлечени на сметка со/без добивка.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Еве ти од што имам пишано претходно, да се само-цитирам. Ова е така како што ми објаснија во УЈП:

Мислењето е автоматски споено:

Поентата на пријавување на загуба, е за да после Х години откако ќе ги повлечеш парите, или одма, не битно, да имаш доказ дека тоа се пари уплатени, вложени, и после повлечени на сметка со/без добивка.
Искрено не продолжив со инвестирање поради непредвидени трошоци. Ќе го запамтам ова за во иднина.

Skopje0001

read-only
26 август 2018
3
0
Скопје
Има кај нас глуп закон за странски акции и мора да се уплаќа преку банка под одредена шифра и има неколку документи кои ги бараат. Јас уплаќав на т212 и кога пробав да ги извадам, неможев во банка да се докажам од кај ми се парите иако се преку нив, само преку картичка. Ако некој друг користи т212 и знае како да ги извади а уплаќал преку картичка, нека сподели инфо.
Дали некој има инфо која е шифрата преку која треба да се изврши SEPA трансферот во Нлб? Пробувам преку мКлик апликацијата и ги најдов овие шифри:
  • 235 - Инвестициони работи во странство
  • 515 - вложување во акции и удели на странски друштва, како и други облици на зголемување на учеството на резидентот во капиталот на странското друштво
  • 544 - вложување во удели во странски друштва со учество во капиталот под 10 проценти

235 би ми била најлогична.

Исто така кој документ го прикачувате, гледам и тоа е задолжително поле? Станува збор за транфер кон Trading 212.

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Сакав да почнам со инвестирање на Т212,што препорачувате да купам и чувам 5-10 год?
дали само на SP500 или на MSCI World?

Јас заглавив со адресата на Т212.
Никако да пројде.
Сакам да префрлам девизи од Уни банка на Т211,дали има некој искуство?
дали се плаќа данок на Т212 за суми до 10К евра?

инаку после 2 години не се плаќа данок во МК ако вадиш пари од добивка.

П.С
Ми треба совет од некој искусен да ми помогне на почеток,да ме упати,да советува што да внимавам и како да инвестирам.Може да ме контактирате и во приватна порака

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.168
18.769
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
инаку после 2 години не се плаќа данок во МК ако вадиш пари од добивка
После две години поседување на исти акции. Знали акциите што ќе ги купиш треба да ги чуваш две години, да не ги тргуваш.

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
После две години поседување на исти акции. Знали акциите што ќе ги купиш треба да ги чуваш две години, да не ги тргуваш.
добивката да не ја вадиш 2 години.
ова ми го кажаа во WVP,таков бил законот во МК.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Сакав да почнам со инвестирање на Т212,што препорачувате да купам и чувам 5-10 год?
дали само на SP500 или на MSCI World?

Јас заглавив со адресата на Т212.
Никако да пројде.
Сакам да префрлам девизи од Уни банка на Т211,дали има некој искуство?
дали се плаќа данок на Т212 за суми до 10К евра?

инаку после 2 години не се плаќа данок во МК ако вадиш пари од добивка.

П.С
Ми треба совет од некој искусен да ми помогне на почеток,да ме упати,да советува што да внимавам и како да инвестирам.Може да ме контактирате и во приватна порака
Има провизија над 2000$ на T212. Не би требало да имаш проблем преку Унибанка, како што знам само Стопанска глуми лудило и не дозволува префрлање пари на T212 и IBKR. Ако немаш знаење и искуство во инвестирање, S&P500 или NASDAQ 100 ти се добра почетна точка.
Совети за инвестурање земај ги со голема резерва и направи своја анализа. За елементарни поими, почетнички стратегии за инвестирање, Gemini, ChatGPT, YouTube. Може да почнеш и со paper money да стекнеш осет што се случува на берза пред да вложиш сопствени средства.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Ќешки да треба што повеќе данок да платиш на добивка. Како да ви кажам... Најмало замарање треба да ви е данокот.
Да имате бар миљон евра данок да плаќате. И да си ги платите.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв