Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

beta-7

read-only
27 мај 2019
25
13
@Maki_SM
2. На кој провајдер си и дали IP ти е динамична? Кај мене на Телекабел статична не ми дава IP.

Колку што ми текнува не можеш да хостираш сервер на Телекабел, а да биде пристапен од надвор. (ГЦНАТ, или што и да беше). Ѕирни ја интеграцијава, читав за нејзе пред некое време GitHub - brenner-tobias/addon-cloudflared: Connect remotely to your Home Assistant instance without opening any ports using Cloudflared.

Истото може да се направи и рачно - Exposing Home Assistant using Cloudflare Tunnel | usher.dev

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Колку што ми текнува не можеш да хостираш сервер на Телекабел, а да биде пристапен од надвор. (ГЦНАТ, или што и да беше). Ѕирни ја интеграцијава, читав за нејзе пред некое време GitHub - brenner-tobias/addon-cloudflared: Connect remotely to your Home Assistant instance without opening any ports using Cloudflared.

Истото може да се направи и рачно - Exposing Home Assistant using Cloudflare Tunnel | usher.dev
Нејќам да му влезам од надвор на НА, имам VPN за тоа.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.592
19.311
@Maki_SM
Како направи и од каде „тргаш“ информации за загаденоста?

Дали користиш Broadlink SP3S за мерење на потрошувачка и ако да како може да се подеси да мери во реално време а не како со дифолтната интеграција да трга податоци на 1 минута?

Јас го користам ова
GitHub - rinne/broadlink-hub-hass-component: Broadlink Hub Home Assistant Component

Но после некоја надоградба (не знам точно која) посочента интеграција и компонента престанаа да работат. И покрај сите напори не можам да ја натерам да работи па сега седам на стара верзија само заради тоа.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.274
805
delicon.mk

Maki_SM

hello world
28 јуни 2012
92
142
@Maki_SM
Како направи и од каде „тргаш“ информации за загаденоста?

Дали користиш Broadlink SP3S за мерење на потрошувачка и ако да како може да се подеси да мери во реално време а не како со дифолтната интеграција да трга податоци на 1 минута?

Јас го користам ова
GitHub - rinne/broadlink-hub-hass-component: Broadlink Hub Home Assistant Component

Но после некоја надоградба (не знам точно која) посочента интеграција и компонента престанаа да работат. И покрај сите напори не можам да ја натерам да работи па сега седам на стара верзија само заради тоа.
за загадедонста ја користам интеграцијата на самата мерна институтиција waqi
Доволно е да се регистрираш на нивниот сајт и да добиеш токенот , после тоа внесувас следното во configuration.yaml под ставка sensor:

- platform: waqi
token: *****
locations:
- Karposh, Skopje
- Centar, Skopje
При регистрацијата под локација ќе ги добиеш сите мерни станици кои се кај нас , тоа е само мојот пример

Мислењето е автоматски споено:

Инаку користам Secured HTTPs со duckdns i Let's Encrypt подршка
Потребата за HTTPS
Интеграција на Google Assistant
Сигурна надворешна конекција

За сигурна конекција потребно е да се отвори порта 443

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.592
19.311
за загадедонста ја користам интеграцијата на самата мерна институтиција waqi
Доволно е да се регистрираш на нивниот сајт и да добиеш токенот , после тоа внесувас следното во configuration.yaml под ставка sensor:

- platform: waqi
token: *****
locations:
- Karposh, Skopje
- Centar, Skopje
При регистрацијата под локација ќе ги добиеш сите мерни станици кои се кај нас , тоа е само мојот пример

Инаку користам Secured HTTPs со duckdns i Let's Encrypt подршка
Потребата за HTTPS
Интеграција на Google Assistant
Сигурна надворешна конекција

За сигурна конекција потребно е да се отвори порта 443
Broadlink користиш? Конкретно SP3S

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
Сакам и јас да почнам со интеграција на has. Чисто за почеток со мониторирање на температура низ стан, влажност на воздух…па ме интересира од искуство кои сензори ги користите и од кај ги нарачувате?

Sent from my iPhone using Tapatalk

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
[Guide] Набљудување температура и влажност во Home Assistant

1. Треба да имате Home Assistant инсталиран на уред на локалната мрежа, јас го користам домашниот unRaid сервер и тоа е направено со виртуелка. Може и со RPI мислам.
2. Треба да имате уред што ќе работи како Gateway/Router за Zigbee уреди (сензори, итн). Јас го користам Xiaomi Gateway 3
3. Треба да набавите сензори. Јас ги користам Aqara Zigbee Temperature & Humidity sensor
4. Инсталирајте Mi Home и додадете ги сите сензори на Gateway уредот.
5. Отворете телнет порта на Gateway Уредот. Следи упатство. (Јас користев php-miio)
5. Надградете Firmware на Gateway Уредот на верзија v1.5.0_0102, за да работи беспрекорно со Home Assistant, ако веќе ја има таа верзија, скокни. Следи упатство.
6. Во Home Assistant треба да инталирате HACS, и да доадете "Custom Repository" за Home Assistant и одберете GitHub - AlexxIT/XiaomiGateway3: Control Zigbee, BLE and Mesh devices from Home Assistant with Xiaomi Gateway 3 (ZNDMWG03LM) on original firmware
7. Во Configuration > Devices & Services > Add Integration, додадете Xiaomi Gateway 3, може да се додаде преку Mi Cloud акаунт.

Разгледајте го AlexxIT/XiaomiGateway3 за повеќе детали.

Нарачав сензори за врата, мерачи за потрошувачка, и тн ќе напишам повеќе детали подоцна.

@ivan88

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Јас на попрост начин мониторирам температура и влажност на воздухот:

1. Нарачај Shelly H&T - работи на WiFi
2. Интегрирај го во HA по овој водич

Вака нема потреба од Zigbee или Zwave адаптер.

Јас би сакал да купам weather station која ќе ја интегрирам во НА - да мери надворешна температура, други ствари би биле ок да мери, и ако постои некоја што мери квалитет на воздух би било супер - секој предлог е добредојден, предност давам на готови решенија.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.274
805
delicon.mk
[Guide] Набљудување температура и влажност во Home Assistant

1. Треба да имате Home Assistant инсталиран на уред на локалната мрежа, јас го користам домашниот unRaid сервер и тоа е направено со виртуелка. Може и со RPI мислам.
2. Треба да имате уред што ќе работи како Gateway/Router за Zigbee уреди (сензори, итн). Јас го користам Xiaomi Gateway 3
3. Треба да набавите сензори. Јас ги користам Aqara Zigbee Temperature & Humidity sensor
4. Инсталирајте Mi Home и додадете ги сите сензори на Gateway уредот.
5. Отворете телнет порта на Gateway Уредот. Следи упатство. (Јас користев php-miio)
5. Надградете Firmware на Gateway Уредот на верзија v1.5.0_0102, за да работи беспрекорно со Home Assistant, ако веќе ја има таа верзија, скокни. Следи упатство.
6. Во Home Assistant треба да инталирате HACS, и да доадете "Custom Repository" за Home Assistant и одберете GitHub - AlexxIT/XiaomiGateway3: Control Zigbee, BLE and Mesh devices from Home Assistant with Xiaomi Gateway 3 (ZNDMWG03LM) on original firmware
7. Во Configuration > Devices & Services > Add Integration, додадете Xiaomi Gateway 3, може да се додаде преку Mi Cloud акаунт.

Разгледајте го AlexxIT/XiaomiGateway3 за повеќе детали.

Нарачав сензори за врата, мерачи за потрошувачка, и тн ќе напишам повеќе детали подоцна.

@ivan88
Нема потреба од Xiaomi Gateway или некои други слични zigbee хабови.
Се шо е потребно е 1 zigbee sniffer антена, на која ќе можеш скоро секој zigbee уред да го закачиш и да имаш универзален gateway.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
NZXT C750
RAM
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Monitor
OS
Fedora (GNOME)
Нема потреба од Xiaomi Gateway или некои други слични zigbee хабови.
Се шо е потребно е 1 zigbee sniffer антена, на која ќе можеш скоро секој zigbee уред да го закачиш и да имаш универзален gateway.

Подобро би било наместо Xiaomi Gateway во поглед на поддршката на различни уреди. Не те заклучува на Xiaomi Cloud и нивните уреди, но си бара малце повеќе дур го сетапираш, сепак крајниот резултат е поддршка од преку 2000 уреди. Јас тек почнав со ова и набавив Xiaomi Gateway 3 за тест, но планирам Gatewayот ќе го префрлам на друга секундарна локација, а во куќата ќе одам нешто вака:

• Raspberry PI 2
  • Sonoff Zigbee USB Dongle Plus (наместо Antenata што е спомна, на интернет дури го споредуваат со Conbee 2, што е одлична работа, со оглед на тоа дека Conbee 2 не е достапен кај нас.)
  • Инсталација на Zigbee2Mqtt на RPIто и внесување во Home Assistant

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.843
5.544
Подобро би било наместо Xiaomi Gateway во поглед на поддршката на различни уреди. Не те заклучува на Xiaomi Cloud и нивните уреди, но си бара малце повеќе дур го сетапираш, сепак крајниот резултат е поддршка од преку 2000 уреди. Јас тек почнав со ова и набавив Xiaomi Gateway 3 за тест, но планирам Gatewayот ќе го префрлам на друга секундарна локација, а во куќата ќе одам нешто вака:

• Raspberry PI 2
  • Sonoff Zigbee USB Dongle Plus (наместо Antenata што е спомна, на интернет дури го споредуваат со Conbee 2, што е одлична работа, со оглед на тоа дека Conbee 2 не е достапен кај нас.)

Pi2-че нема да ти е малку слабичко за ХА. Conbee2 може ваљда од некој реселер или преку Маилбокс да се нарача, ама и сонофов ако не заебва е супер зделка.

Sent from my Телефон using Tapatalk

Delicon

user
10 јуни 2007
1.274
805
delicon.mk

• Raspberry PI 2
Супер дека Sonoff пуштиле добар zigbee донгле евтин и достапен а и офоцијално поддржан од Z2M, порано немаше. Јас го нарачав овој од Electrolama.
Raspberry Pi 2 нема да ти брка баш работа. Барем со 3+ пробај, сум користел и работеше солидно.

Conbee2 може ваљда од некој реселер или преку Маилбокс да се нарача, ама и сонофов ако не заебва е супер зделка.
Conbee не беше поддржан порано од Z2M и имаше многу проблеми со него, сега не знам како е, ама и не е баш евтин.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.147
1.547
Скопје
И јас сум тазе во темава и пред некоја недела почнав со HA. Хостирав Home Assistant OS Supervised + HACS на RPi 3. Kористам најразлични сензори од Sonoff, Tuya, Mi и други. Еве како ми изгледа моментално скринот. Имам многу идеи и простор за подобрување, само да најдам време.
272291876_355611232791553_488013173298320581_n.png

Ова е добар deal моментално.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.843
5.544
Conbee не беше поддржан порано од Z2M и имаше многу проблеми со него, сега не знам како е, ама и не е баш евтин.

Conbee 2-ka ima direktna integracija poddrzana vo HA, a i vo z2m go ima. E da ne e evtin, i malku so finti tteba da go zemes. Ama gledam go falat, na HA forumine.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
NZXT C750
RAM
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Monitor
OS
Fedora (GNOME)
Pi2-че нема да ти е малку слабичко за ХА. Conbee2 може ваљда од некој реселер или преку Маилбокс да се нарача, ама и сонофов ако не заебва е супер зделка.

Веројатно ќе може да го штекнам Sonoff Donglот на серверот и да му направам виртуелка посебна за Zigbee2Mqtt, е сега само проблемот е што серверот се наоѓа во спрат 0, нешто ко подрум иде ако можам да го однесам сигналот до 3т спрат нагоре со zigbee рутери ќе ја отврлам потребата од RPI. Мометално RPI се огон... За чудо и обичен Zigbee смарт штек делува како рутер во мрежа и го појачува сигналот, па тоа е олеснителна околност.

Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: marv

Delicon

user
10 јуни 2007
1.274
805
delicon.mk
Веројатно ќе може да го штекнам Sonoff Donglот на серверот и да му направам виртуелка посебна за Zigbee2Mqtt, е сега само проблемот е што серверот се наоѓа во спрат 0, нешто ко подрум иде ако можам да го однесам сигналот до 3т спрат нагоре со zigbee рутери ќе ја отврлам потребата од RPI. Мометално RPI се огон... За чудо и обичен Zigbee смарт штек делува како рутер во мрежа и го појачува сигналот, па тоа е олеснителна околност.
Најдобро е повеќето уреди да ти се закачени директно. Вака како шо викаш ќе треба сите уреди од рутер до рутер да идат па до zigbee dongle.
Не можеш да пуштиш некој USB кабел extender до негде па да му ја закачиш антената?

ПС. имаме тазе Discord сервер за Smart Home, ако сака некој да му пратам инвајт, нека ми пише пп.

Последна промена:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.086
3.550
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
зошо бе Discord кенцерот :(

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Дечки како се викаше тој еден фејсбук пејџ каде продаваа евтини мини офис компјутери шо се топ за home assistant намена?

Не зборам за дека електроникс туку едни други.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Можда, валјда. Може линк? Пошо ЦЦЦ сигурно нема да ми ги извади на search хахаха.

ЕДИТ: Или ако мислите дека Raspberry Pi 4 би било подобро од и3 или и5 6-та генерација десктоп кажете... ама мислам дека десктоп ми остава простор за да инсталирам линукс и да терам повеќе ствари на него меѓу кои и Hass...

beta-7

read-only
27 мај 2019
25
13
Можда, валјда. Може линк? Пошо ЦЦЦ сигурно нема да ми ги извади на search хахаха.

ЕДИТ: Или ако мислите дека Raspberry Pi 4 би било подобро од и3 или и5 6-та генерација десктоп кажете... ама мислам дека десктоп ми остава простор за да инсталирам линукс и да терам повеќе ствари на него меѓу кои и Hass...
Login • Instagram.

Те излажав, на Инстаграм биле, не Фејсбук. Еве им една добра понуда. Според мене РПИ не вреди освен ако не дадеш многу пари за да не ти врти се на СД картицата. Мене една картица ми рокна на РПИ3 сега чекам и оваа да откаже, па да си земам СФФ компјутер.

Гледам Инстаграм постот не работи без корисничка сметка, па еве слика од објавата

Атачменти

• 20220228_202504.jpg
    20220228_202504.jpg
    212,9 KB · Прегледи: 46
Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Да ги изгуглав во меѓувреме и само шо го гледав ова. Се мислев меѓу ваков и малку поголем формфактор ама мислам дека вакви леново пуњачи може полесно да се заменат наспроти нестандардно внатрешно напојување кај поголемите малку.

Исто едина друга маана шо ја гледам е дека нема M.2 слот така шо само на еден диск си ограничен - ама на ваква машина не ти треба никад повеќе од 1 терабајт а и да ти треба има веќе ССД и мали ХДД дискови со голем капацитет.

Секако тоа значи дека ако некад сакаш да ти биде NAS сервер овој компјутер не е идеален за тоа освен ако преку USB3 не закачиш екстерни дискови (шо пак не е нешто ужасно лошо ко опција).

beta-7

read-only
27 мај 2019
25
13
Да ги изгуглав во меѓувреме и само шо го гледав ова. Се мислев меѓу ваков и малку поголем формфактор ама мислам дека вакви леново пуњачи може полесно да се заменат наспроти нестандардно внатрешно напојување кај поголемите малку.

Исто едина друга маана шо ја гледам е дека нема M.2 слот така шо само на еден диск си ограничен - ама на ваква машина не ти треба никад повеќе од 1 терабајт а и да ти треба има веќе ССД и мали ХДД дискови со голем капацитет.

Секако тоа значи дека ако некад сакаш да ти биде NAS сервер овој компјутер не е идеален за тоа освен ако преку USB3 не закачиш екстерни дискови (шо пак не е нешто ужасно лошо ко опција).
Истото и јас го заклучив зошто сакав да го користам за Плекс. Од тердаун видеата што ги гледав видов дека има мини пцие порта за вифи адаптер. Ако си доволно храбар ваљда би можел да извадиш м.2/сата порта од тоа со некој конвертор.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно