Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Рецензија Gree GCF300CKNA филтер за пречистување воздух

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Упатството што @Lokvan го има линкувано овде е истото што се добива со уредот. Проверував за тоа (не до последен збор, но сепак на повеќе места). Ништо подетално од него не се добива.

Еве сега гледам (порано не обрнав внимание):
HEPA high efficient filter
It can 99% efficiently filtrate floating particles of 0.3 micron above (bacteria,
dead mites, dust particles, etc.), and fast refresh the indoor air.

Од лично искуство, само на mute (можеби) ќе го заборавиш дека постои, low можеби ако имаш пуштено музика, на high и turbo не можеш да не го забележиш. Само еднаш имам спиено додека е вклучен (на sleep, односно си стоеше на mute цело време) и се слуша и тогаш (кога е апсолутна тишина).

fau_ig

read-only
30 јануари 2017
11
37
На која далечина од уредот за пречистување ти беше мерачот на PM честички во моментот на мерење?
Околу 3 м, мерачот поставен на масата во дневна, околу која си седат домаќините постојано,
Пречистувачот беше пуштен на најголема брзина, ме интересираше дали може да го исчисти воздухот, и тоа го стори успешно. Во нормален мод, тивок, сигурно не би бил ефикасне до толку, но тоа би требало да се мери подолг временски период. Ќе зависи надвор колку е загадено, колку се отвара/затвара итн.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Eve i jas da spodelam nesto za procistuvavot na GREE. Go imam od sredinata na Septemvri 2016 God I od togas ne e isklucen I najcesto go rabotam na auto mode ama vo tekot na denot po eden cas najmalku go pustam ma turbo.
E Sega za senzorite za mirisi I prasina kolku sto gledam vo auto mode si raboti odlicno I koga e nadvoresnata vrata otvorena najcesto po 2-3!minuti se palat lambickite crveni I se ukljucuva na povisoka brzina znaci go registrita zagaduvanjeto.
Na auto mode spored upatstvoto plazmata I jonizatorot ne rabotat celo vreme se uklucuvaat povremeno. jas Go cistam na nedela dve a spored nego negde na eden mesec se uklucuva sijaliceto za cistenje.
Prvenstveno mene mi trebase za domasnata prasina.
Inaku imam i drugi dva procistuvaci
Emed PA 600 Elettroplastica
Ama se igracki I vo dimenziite I vo protokot vo odnos na ovaj na GREE i hepa filterot e skoro ista cena Kako na ovaj od GREE
DSC_0264.JPG
Za procistuvavot na GREE pokraj cenata sto e odlicna najmnogu me privlece slicnosta so eden skap ured od vrvna marka kako Daikin I od tamu se doaga do zaklucokot koj go pravi ovaj proizvod na Daikinot.
Eve sporedetegi dvata uredi po dimenziite I tezinata se isti samo Daikinot ima pogolem protok ama i cena tri pati pogolem
MarketKonekt | Прочистувач на воздух Daikin, модел MC70LVM

download.jpg
DSC_0264.JPG

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
...po dimenziite I tezinata se isti samo Daikinot ima pogolem protok ama i cena tri pati pogolem
MarketKonekt | Прочистувач на воздух Daikin, модел MC70LVM

Интересно. Даикин и Гри веќе некое време имаат заеднички фабрики и делат технологии во областа на производството на клима уреди. Воглавно настапуваат во различни ценовни категории, па соработката е можна пошто не се конкуренција.

Daikin Industries and Gree Electric Appliances Agree to Establish Joint Venture | News Release | Daikin Industries, Ltd.

fau_ig

read-only
30 јануари 2017
11
37
И јас си купив еден Гри, му благодарам на @sumi, го добив уредот во средата и неколку дена не е угасен.
За функционалноста мислам дека се е екажано, јас ги мерев перформансите. :)

Ноќва (четврток вечер, на петок сабајле), пречистувачот го поставив пред спалните соби кои се поделени од остатокот од станот со врата, и со затворена врата, значи простор од еден ходник и две спални соби, цца 30м2 пред да го вклучам пречистувачот, мералото покажуваше:
IMG_1428.JPG

Пречистувачот го пуштив на ауто мод и си легнав. Денес (петок) во 7АМ мералото покажуваше:
IMG_1429.JPG
За проверка, го префрлив мералото во дневна соба која се наоѓа зад вратата што го дели спалниот дел и прикажа:
IMG_1430.JPG
Очигледно, пречистувачот работи одлично.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
@fau_ig Ако не ти е проблем повтори го тестот и со отворена врата од дневата. Благодарам.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
И јас си купив еден Гри, му благодарам на @sumi, го добив уредот во средата и неколку дена не е угасен.
За функционалноста мислам дека се е екажано, јас ги мерев перформансите. :)

Ноќва (четврток вечер, на петок сабајле), пречистувачот го поставив пред спалните соби кои се поделени од остатокот од станот со врата, и со затворена врата, значи простор од еден ходник и две спални соби, цца 30м2 пред да го вклучам пречистувачот, мералото покажуваше:
Погледнете го атачментот 52574

Пречистувачот го пуштив на ауто мод и си легнав. Денес (петок) во 7АМ мералото покажуваше:
Погледнете го атачментот 52572
За проверка, го префрлив мералото во дневна соба која се наоѓа зад вратата што го дели спалниот дел и прикажа:
Погледнете го атачментот 52576
Очигледно, пречистувачот работи одлично.
So zdravje da si go rabotis I redovno da si go cistis :)
Po toa sto go imase spodeleno so testot za ovaj skapiot Wimiks P450 od 19500 den i zamenski filtri od 4000den znaci krajniot rezultati se isti so ovaj procistuvac od GREE za samo 10000 den.I zamenski filtri od 1000 den ( mislam na Hepata filterot).
Karbonskiot filter na Gree po upatstvoto trae 3 godini samo treba da se izlozi na sonce nekoj sat za da si ja povrati funkcijata.
Me interesira od kade go imas kupeno meracot za zagaduvanjeto?-Fala odnapred za odgovorot
Imas Daikin procistuvac smao so nalepnica od Gree za 10 karti.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Интересно. Даикин и Гри веќе некое време имаат заеднички фабрики и делат технологии во областа на производството на клима уреди. Воглавно настапуваат во различни ценовни категории, па соработката е можна пошто не се конкуренција.

Daikin Industries and Gree Electric Appliances Agree to Establish Joint Venture | News Release | Daikin Industries, Ltd.
Jas koga Gi sporeduvav dvata procistuvacite od Gree i Daikin se bese isto po tezina dimenziite smao vo protokot bese poslab kaj Gree ama za tri pati poevtina cena i od tamu pretpostavuvam deka ovaj procistuvac na Daikin go pravi Gree

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Karbonskiot filter na Gree po upatstvoto trae 3 godini samo treba da se izlozi na sonce nekoj sat za da si ja povrati funkcijata.
^
Kaрбонските филтри во вакви уреди се чисто маркетиншки потез и заради побарувањата на купувачите кои не разбираат (дека толку мал карбонски „филтер“ не врши скоро никаква функција).

Очекувајте филтрирање на механички честички, пошто само тоа и ќе го добиете. Разни карбонски филтри (решетки се всушност), сребрени решетки, јонизатори, сето тоа е маркетинг.

Ne ti se verni rezultatite deka Gree e kineska marka pa zatoa imas predrasudi :)
Не го разбра, го интересерира ефикасноста на филтрирањето во воздухот дневната соба додека филтрираш во спалната собе. Колку се филтрира воздухот во собите каде не е сместен филтер уредот.

Ова има врска со еден муабет што се правеше претходно, така да ако не ти е тешко - излуфтирај го прво цел стан (да влезат пм честички), потоа измери загадување во дневна, па пушти филтрирање во спална, и за саат време измери пак во дневна (не во спална). Ова и јас ќе го направам кога ќе имам сензор.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.637
3.208
Ај администраторите нека ги средат некако темиве.
Или рецензијата да остане рецензија, а се што е тема за прочистувачи за воздух да си дојде на свое. Вака се лута кој муабет во која тема се правел.

На темата...
Дали некој може да провери дали грее озонира? Има ли некој на форумов со такво апаратче?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Ова и мене ме интересира, и тоа за сите уреди - не само за Гри. На жалост, колку што јас знам не постои такво мало мобилно „апаратче“.

Исто би било корисно да се покажат конкретни факти која е (не)полезноста од јонизаторите (единствениот извор на озон кај пречистувачите, и клима уредите).

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Јас кога ќе го оставам на Anion или Plasma подолго време, и кога ќе влезам подоцна во просторијата, има чуден мирис.

fau_ig

read-only
30 јануари 2017
11
37
Ова и мене ме интересира, и тоа за сите уреди - не само за Гри. На жалост, колку што јас знам не постои такво мало мобилно „апаратче“.

Исто би било корисно да се покажат конкретни факти која е (не)полезноста од јонизаторите (единствениот извор на озон кај пречистувачите, и клима уредите).
Јас планирам да купам едно, еве на пример овакво :)
View: https://www.youtube.com/watch?v=L2W61aJp-L0

fau_ig

read-only
30 јануари 2017
11
37
@fau_ig Ако не ти е проблем повтори го тестот и со отворена врата од дневата. Благодарам.
Мислам дека нема да успее да го исчисти воздухот, првин затоа што е преголем просторот (80+ м2), второ во дневниот дел се стари прозорци и врати, и очигледно влегува фалш воздух!

Тоа е најважниот момент што никој до сега не спомна, за да работи било кој пречистуваш, мора станот да има добри прозорци и врати. Моето мерење на WinIx пречистувачот беше во стан со ПВЦ прозорци и врати, станот е реновиран релативно брзо. Очигледно е дека добро „дихтува“, затоа што луѓето имаа проблем со кондензацја. Мерев кај едно другарче Zepter пречистувач, од најскапите, и резултатите беа поразителни. Имам фотографии, но нема поента, со вклучен пречистувач покажуваше ПМ10 = 250. По малку детективски активности, сконтавме дека ЦЕЛО време му дува од аспираторот во кујна, која е споена со трпезаријата и дневната. Залепивме парче хартија, и за саат време загадувањето падна под ПМ10 = 100.

Значи, и мојот самоделен пречистувач, во херметички затворена просторија, ако се остави доволно долго да работи, ќе ги одстрани сите механички честички од воздухот. Тоа е теорија. Во пракса, Гри-то има одлично избалансиран проток и пропусност на филтерот да првин избутка доволно воздух и фати се од него во реален животен простор, т.е. мојот дел од спалните.

Сите други карактеристики ги окарактеризувам како мамбо-џамбо (сребрени решетки, карбон филтри итн)

fau_ig

read-only
30 јануари 2017
11
37
Апаратчето е:
家用 激光PM2.5检测仪 空气质量监测粉尘雾霾测量PM2.5传感器TFT

Јас ради сигурност си го купив од Ебај, за жал гледам нема веќе кај мојот кинез.
PM2.5 detector air quality monitoring PM2.5 dust haze measuring sensor TFT

Само ради сензорот се решив да го купам, бев тргнал сам да градам мерач, но сватив дека не се исплати.
Сензорот е:
G3 Version concentration: PM2.5 sensor sensor used are laser (PMS3003) version in English of the new online

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Јас планирам да купам едно, еве на пример овакво :)
View: https://www.youtube.com/watch?v=L2W61aJp-L0
Ај да не истражувам, претпоставувам дека ти си погледал: Како функционира сензоров?
Со инструмент за мерење на озон се мери вредноста на озон надвор. Измерената вредност изнесува 0,04 ппм
Ако мери ппм, значи оптички е мерењето? Како диференцира меѓу другите работи?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Значи филтеров ГРЕЕ е добар за чистење ПМ честички од мерењава на членот. Одлично инфо.

Може автоматски да си чисти само ПМ загадувањево, без да користи јонизатор? Во смисла да биде вклучен цело време и во зависност од загадување да се вклучува на разни брзини?

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
@Lokvan
Во рецензијата за пречистувачот на GREE имаш пропуштено да кажеш дека и долу има решетка за да влече воздух и од долу. - не само лево десно.
А во врска со Hepa -HIMOR тоа што се споменува ако го протесиш филтерот ке забележиш дека е наполнет со некои гранули тоа е најверојатно HIMOR и филтерот е доста тежок. А вака изгледа кога ке се извади предфилтерот. - јас досега немам сретнато филтер вака да изгледа. DSC_0451.JPG DSC_0453.JPG DSC_0454.JPG

fau_ig

read-only
30 јануари 2017
11
37
Ај да не истражувам, претпоставувам дека ти си погледал: Како функционира сензоров?

Ако мери ппм, значи оптички е мерењето? Како диференцира меѓу другите работи?
Го користи својството на озонот да впива УВ зрачење, конкретно 254 nm, и мери колку зрачење се губи од УВ лампа кога пред неа струи воздухот кој гo мериме.

видеово одлично објаснува:
View: https://www.youtube.com/watch?v=3qBdl5qSYm4

Или во една реченица, мериш без озон да изкалибрираш мералото (тука игра ozone scrubber), па мериш со озон, едно минус другото.. малце математика и ете го присаството на озонот :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Интересно. Во меѓувреме најдов озон сензори за Ардуино, за окулу 15тина долари, но нема да нарачам затоа што искрено не ме интересира мерење на озон кога немам намера да го користам јонизатор. Има толку други работи кои се поважни, на пример мерење на загадувачи како бензен, формалдехид, итн...

Може автоматски да си чисти само ПМ загадувањево, без да користи јонизатор? Во смисла да биде вклучен цело време и во зависност од загадување да се вклучува на разни брзини?
Да. Неколку пати е нагласено ова, исто како што е зборено за (не)потребата од јонизатор.
Конкретно sleep функцијата е таа во која сигурно нема јонизатор, и автоматиката менува 2 степени на дување во однос на детекцијата на ппм честички. Кај мене 99.9% од времето уредот работи на тоа подесување.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Да. Неколку пати е нагласено ова, исто како што е зборено за (не)потребата од јонизатор.
Конкретно sleep функцијата е таа во која сигурно нема јонизатор, и автоматиката менува 2 степени на дување во однос на детекцијата на ппм честички. Кај мене 99.9% од времето уредот работи на тоа подесување.

Благодарам! Значи го пушташ првиот ден на јако без јонизатор за да исчисти и после си тера на sleep. Би било добро еден туторијал за овие сијалички шо ги сретнав во претходни мислења на темава, за како и кои модови се корисни итн.

Исто прашањето ми беше дали AUTO модот работи без јонизатор, sleep ко шо читав сеа во линкот од упатството од пред некоја страна е mute fan speed, шо значи е фиксна брзина. Многу е лошо упатствово. Anion ли е тоа јонизатор? На дијаграмот од панелот со сијалички мислам дека и се помешани лабелите. Не можам да заклучам дали има посебна сијаличка за јонизаторот дали е вклучен или не.

Gree GCF300CKNA Operation Manual (Page 15 of 16)

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Нема јако без јони, тоа ме нервира. Само во режимите Anion (негативни јони) и Odor (позитивни+негативни јони, демек плазма) можеш да менуваш брзина, другите се автоматски според тоа што им кажува сензорот (а сензорот брзо реагира). Во Sleep секогаш се труди да постигне најмала брзина и гарантирано не пушта јони, во режимот Auto можеби пушта понекогаш јони (не се знае/не е гарантирано), можеби ако сензорот на Odor (мирис) реагира, но мене никогаш не ми реагирал. Во режимот Turbo дава се` што има = најголема брзина + сите јони. Само во тој режим може да се постигне таа најголема брзина (turbo).

Sleep не е само на најмала брзина, може да крене ако осети на сензорот.

Нема посебна сијаличка за јони, гледаш според режимот.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв