Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Рецензија Gree GCF300CKNA филтер за пречистување воздух

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.319
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Секој сертификат чини пари.
Така е, денес се се купува со пари па дури и сертификат. Рециклираш воздух во една соба, излагаш надвор и дишеш нафта бензин мазут стопена пластика или ќе исфајцаш 2 кутии цигари сеедно. Крајниот ефект е ист, си се изложил на ср..ње, но потсвесно во себе се чуствуваш здраво и заштитено :) продаваајќи приказни од светот на бајките.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Добро бе, ќе пише некој како работат пречистувачиве или ќе развиваме теории за конспирации во врска со сертификати и слично.
Искрено ништо не ми значи како е спакуван производ ниту изгледот на ел.плочки (баш овие на Гри ми личат на оние китови што се продаваат деца да учат како се леми).
Пишете нешто како прочистува,за колку време,параметри од која вредност на ПМ за колку време ја намалува на дозволена вредност,колку се бучни и сл.

Sent from my HM NOTE 1LTE using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Мишко, целосно си во право за мерењето на пм честички и ефикасноста на нивното филтрирање. Во право си пошто тоа е намената на ваквите уреди: филтрирање на пм честички - а не јонизирање заради „уништување бактерии во воздухот“.

Јас чекам да ми стигнат сензори за пм честички, нарачани ми се. А @JasSum можеби ќе најде начин како да измери озон (да допринесе нешто и он).

Инаку не си во право за другото. Тебе можеби не те интересира (или не разбираш) ама електрониката никако не е неважна. Мислам дека е добар тренд да се документира и анализира секој аспект на еден производ. Ете ви ја електрониката од Гри, па кој се разбира може да види каква технологија е употребена и дали е „штетна.“

@JasSum ако го слика делот од електрониката на Виникс 450 што служи за јонизирање, ќе може да се провери која генерација на озонер јонизатор има внатре. Ете ти ако го направиш истото со Шиоами Ми пречистувачот, ќе можеме да видиме какво решение употребиле Шиоами и дали се „безбедни за бебиња“.

Па тоа е поентата на форумите како овој, технички дискусии и подлабока анализа од „имам бебе, купив вметни_производ“.

Може доаѓаат со други јонизатори за ЕУ. Таму и прочистувачи се друг модел. Може се исклучени?
Најди инфо и потврди ми дека е безбеден, ќе го купам...
Од кај знаеш за Виникс, или било кој друг, дека на Балкан не дилаат друга класа производ?
Го отвори ли производот да провериш електроника и другите делови, и да ги споредиш со публицирани фотографии на нет? Или како просечен корисник доволно ти е тоа што ти го кажуваат произведувачот и продавачот?

Секој сертификат чини пари. ...EuroNCAP?
Дискусијата ја свртев за да не заменам еден отров со друг. Можеби ако ставам 100 кила ураниум во дневна...
Да. Но не сум просечен корисник. Да бев, ќе го купев грее и ќе поништен гаранција со тоа што ќе го извадев јонизаторот.
Добро знаеш ли воопшто што е EuroNCAP и дека ЕУ стои позади него?
Па пак дури и EuroNCAP, Еуровент, и сличните, се користат и за политички намени. Ама ако ти до сега не си разбрал што е тоа заштита, контрола и експлоатација на домашен пазар - тешко дека јас можам да ти објаснам.

Баш не си ништо повеќе од просечен корисник. Да беше темелен ќе го отвореше уредот, ќе фотографираше, и ќе истражеше на нет каква електроника е употребена за јонизација во уредот што си го купил „заради бебето“.

Не знам дали ќе ја изгубиш гаранцијата со отварање на производот, ама ако ти е поважна гаранцијата од здравјето на бебето...

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Мишко, целосно си во право за мерењето на пм честички и ефикасноста на нивното филтрирање. Во право си пошто тоа е намената на ваквите уреди: филтрирање на пм честички - а не јонизирање заради „уништување бактерии во воздухот“.
Инаку не си во право за другото. Тебе можеби не те интересира (или не разбираш) ама електрониката никако не е неважна. Мислам дека е добар тренд да се документира и анализира секој аспект на еден производ. Ете ви ја електрониката од Гри, па кој се разбира може да види каква технологија е употребена и дали е „штетна.“
Во денешно време и начин на изработка на матични плочи овие на Gree ми изгледаат ептен смешни, а ја немам што да сликам, колку што знам мојот нема јонизатор, а од електроника веројатно има една мала (микро збиено на мал простор се разбира со Hi tech технологија на изработка) матична плоча која контролира и безжично поврзување и команди на мотор. Xiaomi се си има објаснето за начинот на пречистување а богами ги има и наведено компонентите од кои е составен и тоа мене ми е доволно.
http://www.mi.com/air2/features/
А ова дека Gree е евтин и дека покажува како семафор црвено жолто зелено (тргни сега Елено) мислам дека е соодветен на цената, кога ќе дојде мерачот, па врзување, модули , компјутери и слично ќе кажеш колку ќе испадне на крај.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Баче, кажано како типичен потрошувач.
Не му треба на секој корисник автоматика, и секако не за сите уреди во домот. Огромното мнозинство на сопственици на уредите кои доаѓаат спремни за автоматика (како твојот Шиаоми) - воопшто немаат имплементирано автоматика дома.
Ти на пример, имаш ли „паметен дом“?
Или засега од автоматика имаш само Шиаоми пречистувач кој е спремен за автоматика?

Два факти за тебе.
- и „најглупите“ уреди може да ги споиш на автоматика во домот, се што ти треба е малку знаење и евтина електроника која на нет кошта смешно малку пари.
- линкот што си го поставил е на Кинески, сигурен ли си дека си прочитал што пишува таму? :)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@Lokvan и другите што го имате, тие трите плави филтри што дојдоа со него се резервни, нели?

И баш е добро што електрониката е нормална, не SMD, затоа што си има место, поотпорна е на вибрации и полесна за дијагностицирање/поправка.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Тие се предфилтрите, се прикачуваат на ХЕПА филтерот (со чичак траки се прицврстуваат). Го вадиш постоечкиот предфилтер, и на чичак траките ставаш еден од резервните. Можеш да ги переш, ама со млака вода и некој лесен детергент (течен сапун за раце е мојот предлог).

Инаку Гри напишале дека тие предфилтри се некои HIMOP филтри со магични својства. На @JasSum му промакнало, инаку како што љуби магични работи веднаш ќе се залеташе по Гри. :p
Во реалноста најверојатно се обични механички предфилтри, и добро е што има резервни три и што можат да се перат. Ќе го продолжат животот на ХЕПА филтерот .

И баш е добро што електрониката е нормална, не SMD, затоа што си има место, поотпорна е на вибрации и полесна за дијагностицирање/поправка.
Иди па објасни им го тоа на таквите како Мишко6К... ;)
...изгледот на ел.плочки (баш овие на Гри ми личат на оние китови што се продаваат деца да учат како се леми)

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Баче, кажано како типичен потрошувач.
Не му треба на секој корисник автоматика, и секако не за сите уреди во домот. Огромното мнозинство на сопственици на уредите кои доаѓаат спремни за автоматика (како твојот Шиаоми) - воопшто немаат имплементирано автоматика дома.
Ти на пример, имаш ли „паметен дом“?
Или засега од автоматика имаш само Шиаоми пречистувач кој е спремен за автоматика?

Два факти за тебе.
- и „најглупите“ уреди може да ги споиш на автоматика во домот, се што ти треба е малку знаење и евтина електроника која на нет кошта смешно малку пари.
- линкот што си го поставил е на Кинески, сигурен ли си дека си прочитал што пишува таму? :)
Само на ова ќе реплицирам "сајтот ти е на кинески' OMG па и типичен потрошувач користи google translate, за автоматиката не намеравам да гукнам, тука ми затна уста

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Mишко не се лути толку пријателе, само се пошегував за кинеската содржина.
А ако некогаш ти затребаат линкови со евтина електорника за автоматика, кажи ми ќе ти пратам ПП.

@Metuzalem еве каде се поставуваат предфилтрите.
upload_2017-1-7_14-29-56.png

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Mишко не се лути толку пријателе, само се пошегував за кинеската содржина.
А ако некогаш ти затребаат линкови со евтина електорника за автоматика, кажи ми ќе ти пратам ПП.

@Metuzalem еве каде се поставуваат предфилтрите.
Погледнете го атачментот 51476
Нема љутиш, не мислам да експериментирам доколку има гаџети за ич пари , ќе терам така.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Добар е малиов, барем сензорот му реагира. Ако му вејпнам, се пали Dust sensor и се гаси за отприлика една минута. Ако дувнам право во него од блиску, се пали третата диода за Dust (црвената) и за минута се намалува на средно, па за уште минута на една диода. Не сум го видел без првата диода упалена.

А детекторот за Odor не реагира, што значи дека во електронските цигари нема штетни хемикалии. :hay:

Само не знам дали на индикаторите Dust и Odor минимумот им е една диода или ич? Ги видел некој некогаш изгасени сите? А глупо е што одат во различни насоки.

Глупо ми е и што не можеш да контролираш брзина ако не сакаш јони - имаш само Auto и Turbo. Модовите во кои можеш да контролираш брзина се јонизатор и плазмазатор. Патем, читав малку за таа плазма технологија (чисто маркетиншки термин, не е четвртата агрегатна состојба) и таа меѓу другото не работи добро при мала влажност на воздухот, каква што е сега кај мене - 11% е цела зима (на парно сум, имам мерач на влажност). Потребна е водена пареа во воздухот за да кондензира. Тоа важи за сите „плазма генератори“, а ми се чини дека го измислиле тој термин само за да прикријат дека генерираат и позитивни јони. Сум заборавил од хемија, но со недоверба гледам кон сите јонизатори, штом земаат/додаваат електрони од молекулите кислород (О2), мислам дека има шанси да се формира О3. Баш би ме интересирало да видам кој е јонизаторот, од сликиве не можам да познаам. Веројатно е во задниот дел на пластиката (првата слика).

И да, сега откако се позаебавав, кога ќе го ставам на Auto, оди во Mute. Малку подотворив прозор и отиде на Low (светна средната диода на Dust сензорот).

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Тоа зависи од технологијата која е употребена. Некои јонизатори кога прават јони од кислород, произведуваат озон. Други од H2O, ама пократнотрајни се и затоа победбездни.
Но чуму? И да можеш (а не можеш со вакви мали уреди), зарем навистина сакаш да направиш стерилна околина дома? :)

Инаку стави во sleep ако не сакаш јонизирање.

Само не знам дали на индикаторите Dust и Odor минимумот им е една диода или ич? Ги видел некој некогаш изгасени сите?
Имаш слика со сите диоди тука, спореди со ознаките предната маска дали воопшто имаат градација Dust и Odor? Мислам дека се само он и оф (не можам сега да видам).

Нема љутиш, не мислам да експериментирам доколку има гаџети за ич пари , ќе терам така.

Не е експеримент ако имплементираш нечие докажано решение. :)
Инаку за пречистувач на воздух не гледам некоја потреба од повисоки логики, поврзувања и контроли. Го пушташ уредот во некој ненаметлив мод на работа и го забораваш, нема исклучување нема вклучување. Моторот на вентилаторот работи на четвртина капацитет, нема оптеретување и дури подобро му е да работи така што одржува моментум отколку тргни застани. Ефикасноста е исто поголема. Вин-вин ситуација, намести и заборави.

Ако имаш воља и време, можеш еднаш на месец или два да се заменат предфилтрите а хепа филтерот и уредот да се издуваат со компресор. Или можеш да не се замараш и кога ќе светне светлото за филтерот да си купиш нов филтер. Во случајов со Грио, за 1000 денари

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Тоа зависи од технологијата која е употребена. Некои јонизатори кога прават јони од кислород, произведуваат озон. Други од H2O, ама пократнотрајни се и затоа победбездни.
Но чуму? И да можеш (а не можеш со вакви мали уреди), зарем навистина сакаш да направиш стерилна околина дома? :)

Инаку стави во sleep ако не сакаш јонизирање.

Имаш слика со сите диоди тука, спореди со ознаките предната маска дали воопшто имаат градација Dust и Odor? Мислам дека се само он и оф (не можам сега да видам).

Не е експеримент ако имплементираш нечие докажано решение. :)
Инаку за пречистувач на воздух не гледам некоја потреба од повисоки логики, поврзувања и контроли. Го пушташ уредот во некој ненаметлив мод на работа и го забораваш, нема исклучување нема вклучување. Моторот на вентилаторот работи на четвртина капацитет, нема оптеретување и дури подобро му е да работи така што одржува моментум отколку тргни застани. Ефикасноста е исто поголема. Вин-вин ситуација, намести и заборави.

Ако имаш воља и време, можеш еднаш на месец или два да се заменат предфилтрите а хепа филтерот и уредот да се издуваат со компресор. Или можеш да не се замараш и кога ќе светне светлото за филтерот да си купиш нов филтер. Во случајов со Грио, за 1000 денари
Тоа ти така мислиш дека имаш само црвено и зелено на пречистувачот.NHF

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Фала, не загледав убаво во упатството за Auto mode.

Еве кога си работи на минимуН:

Off.png

А кога ќе му дувнам:

On.png

(во првиот случај свети само зелената, а во вториот сите три; мобилниот не ги фаќа убаво зелената и жолтата, инаку се ептен светли - за сликањево ја ставив јачината на диодите на максимуН).

И Odor Sensor исто така има три диоди, а секогаш ми свети само зелената.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Ме убедија за анјониве. Штом можат да ги ставаат во тампони (со чип), немам гајле. :hay:

The enhanced embedded anion-chip
far infrared ray function
micro-circulation
increase the growth of bio-enzyme
regulate acidic secretions
Strontium ferrite is also added in the anion chip
bio-magnetic
activates the human bio-current
Sufficient hydro gel from Japan...

И ми здосади. Целиот текст е bullshit

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Тоа е тој булшит, иде просечна жена и гледа улошкиве абе анјони, инфраред зраци, био-ензими, магнетски чипови... од Јапан! Толку „технологија“ штом има мора да се добри улоши, купуј! :p

Си ја скратил најкорисната реченица:
Strontium ferrite is also added in the anion chip, which is bio-magnetic and activates the human bio-current, preventing various diseases and vaginal itching.
Ова и љубоморни мужи би купувале бе. Спречува чешање кај што нетреба да чеша! ;)

Инаку вајпингот го регистрира, пошто водената пареа (и маслата) ги регистрира како фини партикли. Читав дека тој Шарп сензорот што има Гри пречистувачот солидно фаќал такви пм2.5 партикли.
Од друга страна за сензорот на мириси не најдов никакви информации, пошто не е означен. Најверојатно е некој до сензорите што регистрираат јаглерод моноксид и чад, или други гасови, имам неколку такви сензори за Ардуино.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
А фен и четка за заби?

Тоа ми излезе додека барав како се утврдува типот на генераторот за да го видиме во Греето. Еве нешто од производител, многу интересни работи има (ако се точни). Веројатно за неколку години ќе се истроши и нема да претставува проблем. :)

Никаде не најдов сериозни научни испитувања, затоа што ги нема. Како прво, не постои конзенсус за идеалното количество (или сооднос) на јони (позитивни/негативни/неутрални) (и позитивните не се сосема лоши), како и начинот на мерење - каде ќе мериш, на изворот, на некое растојание од него (кое?) и така натаму. И самото тврдење за поволни последици од негативните јони производителите лесно можат да го докажат ако ги дадат своите уреди на медицински испитувања, ама не постои ниеден уред што е признаен како медицинско помагало.

Но многу ретки се неутралните (или научните) статии, повеќето се пропаганда. И повеќето се постари, изгледа околу 2002 била експлозијата, па сега само возат. А Јапан често се спомнува затоа што се опседнати со хигиена и тие најмногу истражувале/експериментирале.

Толку беше од моето истражување од зад тастатура, отсега ќе се однесувам како јон-генераторот да не ни постои. :hay:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Паметно!
Можеш понекогаш јонизаторот на тајмер да го вклучуваш кога нема да бидеш дома. Не дека ќе биде нешто посебно полезно, туку онака чисто само за да го нервираш JasSum. :carefree:

Профитирање од хајп е општа пракса. Ене ја Тошиба климата што ја имам, одлична клима, супер грее и ефикасно и штедливо, ама внатре во внатрешната единица има една лента така окулу 5-6 на 30-тина сантиметри. Се чудев што е па тоа, кога сервисерот ми објасни дека тоа да ти бил „антибактериски филтер“. Ме мрзи сега да сликам, ама мислам дека лесно се разбира дека тој „филтер“ ништо не филтрира ако не го насочиш протокот на воздух целосно низ него. Вака воздухот повеќе поминува окулу лентата. Ама важно е дека има „антибактериски филтер“. ;)

Пошто утре некој „непросечен и едуциран“ купувач ќе праша дали климата има антибактериски филтер.

Значи денес не е доволно само да продаваш добар производ, туку производот мора да ги има сите непотребни ситници окулу кои се кренало хајп во последно време.
Ете го филтеров за воздух, предвиден е за механичко филтрирање на пм честички, ама морало и јонизатор да има. Ај тоа, туку фаза два - јонизаторот да не испушта озон. И така на крај небитна станува основната функција на филтрирање пм честички, примарно станува јонизирање, „тепање на бактерии“ и неиспуштање озон. А кога би немало ИЧ јонизатор, уредот пак нема да ги истепа бактериите, и 100% сигурно нема да испушта озон. :D

Страшното е што сега нема пречистувач за воздух без јонизатор. Практично излегува дека сите плаќаме за куп непотребни функции, само за да се задоволи потребата за плацебо на просечниот неедуциран купувач. Пошто ако пречистувачот нема и јонизатор, 90% од купувачите нема да го купат. o_O

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Не е профитирање од хајп, си има своја причина. :hay:

А особено е корисно при полна месечина. :hay:

Добро, сега гасам интернет.

OkiMk

read-only
23 јануари 2017
1
1
Дечки сакам да си купам Прочистувач, е сега една пријателка ми препорача "Daikin ururu MCK75J" ама кога почнав да ја распрашувам не знае ни она дали и колку е задоволна :)))... Цената му е повисока од овие кои ги обработивте на форумов (околу 33.000) и бидејќи не се разбирам не знам дали нуди нешто повеќе со што ја оправдува истата или се работи само за Име.. Би ве замолила ако некој има време да отвори на нет и да ми направи споредба со Виникс... Онака, со прости зборови за да го разберам:))))) Тенкс :)

fau_ig

read-only
30 јануари 2017
11
37
Сакам да споделам мое искуство.

Во основа, небитно е што и како има пречистувачот. Битно е да има густо „сито“, и со тоа да ги фаќа честичките во воздухот.
За да ја поткрепам мојата теорија, направив самоделен пречистувач на воздух, и му ја измерив ефикасноста.
Пречистувачот е релативно прост, полен филтер од клима за кола (Тојота Корола) и моќен вентилатор (под моќен подразбирам многу воздух бутка). Ефикасноста ја мерев со мерач за ПМ честички.
5Дена.jpg 9Дена.JPG IMG_8966.JPG IMG_8968.JPG
Пречистувачот го тестирав во спалната детска соба, и успешно симнува по 50 ПМ10 единици на час (толку му е проток на воздух низ вентилаторот).
Првин измерив надворешно загадување (ПМ10 = 130) IMG_1101.JPG
Уредот точно покажува во споредба со МојВоздух....
IMG_1103.PNG
Еве колку покажуваше мерачот по саат време вработа во детската соба, со затворена врата.
IMG_1102.JPG

fau_ig

read-only
30 јануари 2017
11
37
Направив и контролно мерење на WinIx пречистувач, мислам дека е модел P450, исправете ме ако грешам.

Надворешното загадување по МојВоздух беше ПМ10 = 50 дента кога меревме, што мерниот уред истото го покажа кога отворивме врата од тераса
IMG_1107.JPG
по половина час, со затворена тераса :) воздухот во станот беше чист!!! Пречистувачот беше во дневна соба, со споена трпезарија и кујна, со отворена врата накај детските соби.
IMG_1105.JPG
Не сликав, ама за 1 саат, сите мерачи покажуваа 3!!!!!! :)

Еве го пречистувачот.
IMG_1106.JPG

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Направив и контролно мерење на WinIx пречистувач, мислам дека е модел P450, исправете ме ако грешам.

Надворешното загадување по МојВоздух беше ПМ10 = 50 дента кога меревме, што мерниот уред истото го покажа кога отворивме врата од тераса
Погледнете го атачментот 52436
по половина час, со затворена тераса :) воздухот во станот беше чист!!! Пречистувачот беше во дневна соба, со споена трпезарија и кујна, со отворена врата накај детските соби.
Погледнете го атачментот 52438
Не сликав, ама за 1 саат, сите мерачи покажуваа 3!!!!!! :)

Еве го пречистувачот.
Погледнете го атачментот 52440
На која далечина од уредот за пречистување ти беше мерачот на PM честички во моментот на мерење?

ajan

hello world
16 март 2013
55
92
ajanovski.info
Имам пар прашања за @Lokvan или некој друг што го има GREE уредот, бидејќи правам табела за споредба на различни уреди што ги има кај нас.

1. Колку што гледам од закачените извадоци од упатствата, филтерот кај уредот е со ефикасност од 99%. Ваквите мислам влегуваат во класа Е11, a не H13 која се подразбира кога ќе се каже HEPA филтер. Па, дали може да разгледате на вашите уреди, дали на самиот филтер или некаде во документите пишува попрецизно каков филтер има. Разликата во реалната ефикасност на филтрите кај различни уреди, носи значајни разлики во ефикасноста и во реална употреба.

2. Дали во упатството или некаде во пропагандните материјали е наведен CADR рејтинг (кубни метри прочистен воздух кој излегува одделно за прашина, чад и полен?

3. Дали има некаде информација за бучавата која ја прави уредот при различните модови?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно