Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Филтер за воздух

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Те повикаа на помош? Што е ова? прва-втора смена сте у дуќанот на жаомије?
Де види како почнала темава. Жаомије би требало да е супер, ама корисници се жалат дека стигнува до 50 и после тоа слабо... Требало да се „твикне“ софтверот, параметрите...
Не сум имал јас за да се жалам, само читам од вас.

Еве ако сакате ќе ви дадам од пуканкиве што ми останаа.. Поделете си ги по смена у дуќан.
Абе дај ти пуканки, ама пиши малу поќе...

Ништо ај, те тролав намерно, мислев поише ќе се нажештиш.

Не ради друго, туку беспредметен ви е муабетот, сите прочистувачи си бркаат работа, едино нешто што ќе ти значи откога ќе го купиш е да биде тивок.

FatCat

hello world
4 март 2022
198
122
И сега што се договоривме? Кој е најдобар прочистувач до 12.000 денари за просторија до 30-40 m2?
Xiaomi Mi Air Purifier 3H EU 7,400 денари
Xiaomi Mi Air Purifier 4 Lite 9.600 денари
Xiaomi Mi Air Purifier 3C EU 10,000 денари
Се мислам меѓу овие, ја видов и таа сликата за споредба и пак не ми е јасно ЕУ верзија, таква верзија онаква верзија или нема врска?

Јас ги платив завчера ми 3ц и 3х во сетек беа 5700 и 7600 мислам, заедно 13500
денеска ги земав ги поврзав воздухот беше 35 кога се вратив од 5-10 се движи, тивки се, малце ми е тапа што сензорот за воздух е од позади ама можда нема врска треба да е 20 цм подалеку од зид, 3х покажува и температура и влажност на воздух.

незнам дали цело време треба да работат или да ги гасам кога не сум дома?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Јас си замислувам нешто или беше 3H 7.5K а сега е 10?

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Беше на попуст, сеа го вратиле на 10к.

На тема Шаоми прочистувачи, најверојатно новите модели не доаѓаат со HEPA филтри, туку некои нивни сертифицирани у Кина. Е сеа е битно да се знае информацијата дали димензиите се исти и понатаму може да се стави од сивите HEPA филтри што пасуваат во 2, 2H, 3, 3H итн.

Атачменти

• 1672868820801.png
    1672868820801.png
    529 KB · Прегледи: 43
Последна промена:

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Јас ги платив завчера ми 3ц и 3х во сетек беа 5700 и 7600 мислам, заедно 13500
денеска ги земав ги поврзав воздухот беше 35 кога се вратив од 5-10 се движи, тивки се, малце ми е тапа што сензорот за воздух е од позади ама можда нема врска треба да е 20 цм подалеку од зид, 3х покажува и температура и влажност на воздух.

незнам дали цело време треба да работат или да ги гасам кога не сум дома?
Мојот 3H работи цело време, мислам дека нема некоја поента да ги гасиш.

Потрошувачката на струја им е мала, у сеќавање ми останала фразата дека троши колку една лед сијалица... а глеаш, никад не ми текнало да измерам, а баш иам вишок мерач моментално...

Дополнително рачунај дека коа не си дома, не се отвараат прозори и врати, не влага нечист воздух па прочистувачот ќе работи на ептен минимум, буквално занемарлива потрошувачка.

Од друга страна, рачунај дека сигурно негде не ти дихтува добро столаријата и си влага малце нечист воздух, па ако филтерот ти работи нон стоп, нема да дозволи количината на нечист воздух да се наталожи туку константно, полека ќе го прочистува.

Истото ко за струјата, важи и за трошење/искористување на самиот филтер на прочистувачот.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.087
1.389
Ако гледаше во сетек, да, ги вратија по „старо-нова“ цена. Јас пред некој ден земав 3С, околу 100еу, сега е 7400 колку што видов. Им пројде промото или видоа луѓе зимаат и враќај цените :).

Инаку да допишам, за 3С за просторот што ми требаше супер си ја врши работата. Наместив од апликација под 30пм да се гаси, а над тоа оди со рачно подесен мод некаде на 80% јачина. Сега за сега супер е... Се пишманев за филтер дали да земам еден плус, но одлучив да не земам па ќе видам понатака како ќе биде. Едино ако пак има на попуст па може да земам резерва.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Те повикаа на помош? Што е ова? прва-втора смена сте у дуќанот на жаомије?
Де види како почнала темава. Жаомије би требало да е супер, ама корисници се жалат дека стигнува до 50 и после тоа слабо... Требало да се „твикне“ софтверот, параметрите...
Не сум имал јас за да се жалам, само читам од вас.

Еве ако сакате ќе ви дадам од пуканкиве што ми останаа.. Поделете си ги по смена у дуќан.
Батали ти пуканките. Ние барем знаеме колку ПМ е тоа чистото/нечистото. На диско топката најде декларираноннегде боите што точно значат у ПМ? Прашања јои ќе те мачат уште долго време

Sent from my ТЕЛЕФОН using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Некој
Беше на попуст, сеа го вратиле на 10к.

На тема Шаоми прочистувачи, најверојатно новите модели не доаѓаат со HEPA филтри, туку некои нивни сертифицирани у Кина. Е сеа е битно да се знае информацијата дали димензиите се исти и понатаму може да се стави од сивите HEPA филтри што пасуваат во 2, 2H, 3, 3H итн.

Прашање, во продавнициве кај нас не е наведено кој модел е дали е нов или стар, (најдов на некој линк дека има 2-3 ревизии Pro моделот) поточно Xiaomi Air Purifier Pro, дали е тој со новите филтри или не? и дали има кај него иста апликација со исти контроли како кај 3H, кој е неговиот теоретски недостаток?

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
Video card
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Некој

Прашање, во продавнициве кај нас не е наведено кој модел е дали е нов или стар, (најдов на некој линк дека има 2-3 ревизии Pro моделот) поточно Xiaomi Air Purifier Pro, дали е тој со новите филтри или не? и дали има кај него иста апликација со исти контроли како кај 3H, кој е неговиот теоретски недостаток?
Xiaomi Air Purifier Pro е од постарите модели, теоретски не знам кој му е недостатокот освен што е со поголеми димензии. Според видеава на интернет најверојатно доаѓа со плав филтер, тој мислам дека не е True HEPA како кај 3H. Секако после тоа можеш да си купиш таков дополнително. 3H или Xiaomi Air Purifier Pro моментално мислам дека се најисплатливи ако се најдат за околу 8000 (3H) или 10000 (Purifier Pro).

Завчера нарачав и ја 3H од Нептун, ми резервираа средства од сметка па слдниот ден ми се јавија дека иако го пишувало на сајтот дека го има на залиха, го немало веќе. Откажана нарачката.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Xiaomi Air Purifier Pro е од постарите модели, теоретски не знам кој му е недостатокот освен што е со поголеми димензии. Според видеава на интернет најверојатно доаѓа со плав филтер, тој мислам дека не е True HEPA како кај 3H. Секако после тоа можеш да си купиш таков дополнително. 3H или Xiaomi Air Purifier Pro моментално мислам дека се најисплатливи ако се најдат за околу 8000 (3H) или 10000 (Purifier Pro).

Завчера нарачав и ја 3H од Нептун, ми резервираа средства од сметка па слдниот ден ми се јавија дека иако го пишувало на сајтот дека го има на залиха, го немало веќе. Откажана нарачката.

Малце ме збуни. Викаш дека е најисплатлив, ама не доаѓа со хепа? исто така изгледа дека има 2-3 верзии + на Air Purifier Pro, како да знам кој е нов а стар, и дали филтерот кој е хепа и би го купил после пример 6 месеци, е иста големина како овој зелениот само сив/друг вид?

3H сега е 10к, ако дадам 10к за него ќе земам Pro верзијата која сега е иста цена. Читав дека само серијата 4 биле со филтри кои не се хепа, ама кој ги знае не ги разбирам.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
Video card
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Малце ме збуни. Викаш дека е најисплатлив, ама не доаѓа со хепа? исто така изгледа дека има 2-3 верзии + на Air Purifier Pro, како да знам кој е нов а стар, и дали филтерот кој е хепа и би го купил после пример 6 месеци, е иста големина како овој зелениот само сив/друг вид?

3H сега е 10к, ако дадам 10к за него ќе земам Pro верзијата која сега е иста цена. Читав дека само серијата 4 биле со филтри кои не се хепа, ама кој ги знае не ги разбирам.
Па моментално мислам дека е најисплатлив како што пишав. 3 PRO модела има на наш пазар:
Air Purifier Pro - прва генерација - 10к ( за овој збориме)
Air Purifier Pro H
Air Purifier Pro 4H

Ова ваљда не те изненадува со модели на Шаоми, запознаен си со телефоните какви збрки праат. Околу филтрите, сивиот (True HEPA) е компатибилен со Air Purifier Pro, јас тој би го земал одма дополнително. Го имаш моментално во Mi Store.

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
@psyside за тие прочистувачи: 3H, 3C, 2H, 2C, Pro и не сум сигурен уште кој, има 4 типа на филтри (компатибилни меѓу себе): зелен, виолетов, син и сив.

Овие другиве не знам за што се, ама сивиот е хепа филтер.

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Сите споменати филтри се ХЕПА, разликата е во градацијата, сивиот е ХЕПА 13 (т-н. тру ХЕПА), другите се 12, но затоа на пример плавиот има посилно антибактерицидно дејство, еден е повеке за формалдехид и тн. Се на се, нема голема раѕлика.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Земав Air purifier Pro, многу проблеми со конекција на wi fi (класика ximo, 1 уред сум немал да работи од прва нешто) на голи оток девелоперите нивни.

Откако средив, подесив на мануел брзина на вентилатор, 10% на тој сетинг е супер тивок, а ја одржува собата < 20 додека надвор е 180+ :cool:

Нема веќе печење очи, нема смрдеа

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
Земав Air purifier Pro, многу проблеми со конекција на wi fi (класика ximo, 1 уред сум немал да работи од прва нешто) на голи оток девелоперите нивни.

Откако средив, подесив на мануел брзина на вентилатор, 10% на тој сетинг е супер тивок, а ја одржува собата &lt; 20 додека надвор е 180+ :cool:

Стави на максимум додека не си во собата да изврти убаво неколку часа до 001, мислам дека ќе те бендиса филингот.

Особено ако прв пат ставаш прочистувач, тоа теписите, завесите, полни се...

FatCat

hello world
4 март 2022
198
122
на двата шаоми од прва без проблем ги поврзав на вифи и на апликацијата од телефон.

отварате по сабајле да се излуфтира или цело време затворено?
отворив на 5 мин врата од тераса до 110 дојде

• ми се допаѓа
Реакции: marv

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
на двата шаоми од прва без проблем ги поврзав на вифи и на апликацијата од телефон.

отварате по сабајле да се излуфтира или цело време затворено?
отворив на 5 мин врата од тераса до 110 дојде
Нормално дека отвараме, кога ќе видиме дека комшиите не не трујат со оџаците. Инаку колку сака нека имаш прочистувачи мора да се исчисти ЦО2 што се насобрало внатре. Или ти треба ЦО2 скрабер да си направиш. Само не е баш лесно, ама може да се направи DIY.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526

Откако средив, подесив на мануел брзина на вентилатор, 10% на тој сетинг е супер тивок, а ја одржува собата < 20 додека надвор е 180+ :cool:

Ова е веќе дефинитивно до тебе. Те мрзат и заебаваат.

Sent from my ТЕЛЕФОН using Tapatalk

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Нормално дека отвараме, кога ќе видиме дека комшиите не не трујат со оџаците. Инаку колку сака нека имаш прочистувачи мора да се исчисти ЦО2 што се насобрало внатре. Или ти треба ЦО2 скрабер да си направиш. Само не е баш лесно, ама може да се направи DIY.
И за ваздух мојш да напрајш diy филтер, баш сега разгледувам и на 2 ума сум. Него ако имаш некој предлг поготово со влажен филтер за цо2 скрајбер сподели ако сакаш. Тие добар дел и пм частички филтрираат колку што разбрав од видеава што гледав на јт. Се мислам само за ваздушната пупа, ако е воден/влажен фитер теба или појак(побучен) вентилатор или друг концепт... Мада ако начека некој поуст за 100тче повторно би зел 3Н, гледам нај задоволни сте од него, па експериментите ќе ги терам пропратно.
@NikolovskiM Колку што гледав вентилаторите се 50-100w на тие од шаоми (или како и да е на нашки), е сега Псајсајд ко што кажа на 10%, конкретниот модел би трошел 7w, за поголема просторија или по загаден воздух ете нека оди до 30% константна потрошња, што да сепак е колку една по солидна лед сијалица, 21W, што сепак е доста економично.
За софтверот сепак ми изгледа дека се лични преференци, на пример јас и сакал да го наместам на 10-20 ппм, како што е препорака, ни апликации ни вифи ни не знам што, некој ако ммилува да си прај поддесувања во текот на денот кога да пработи на колку интензитет, разни скежуали и слично мене воопшто не ми смета, но јас не би правел. Секоако кога не си дома најверојатно све ти е затворено и дополнителното загадување е занемарливо, под предпоставка дека џамовите дихтуваат прописно. али како што кажав секој со преференците...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Сите споменати филтри се ХЕПА, разликата е во градацијата, сивиот е ХЕПА 13 (т-н. тру ХЕПА), другите се 12, но затоа на пример плавиот има посилно антибактерицидно дејство, еден е повеке за формалдехид и тн. Се на се, нема голема раѕлика.
Освен едниот другите не се HEPA. Лажат народ со EPA, JUPA, JUVA, MUVA и слично демек као HEPA... Исто ко што лажат народ со QLED шо нема допирна точка со OLED ниту во технологија ниту во квалитет на приказ.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Значи да сумираме: Најдобар филтер за 3Н и брачата е сивиот филтер.
Кога го нема од МК од кај го набавувате? Грчка? Некоја продавница конкретна у Солун?

п.с. да не вртам назад десетици страници, ко да ми се матна еднаш пред очи некој custom мод или нешто за прочистувачот, нешто како за ЕУ пазар.. или сонувам? (нешто custom firmware)
(У стил ако е 49 свете зелено, пошо за Чајна маркет тоа е ок, додека за ЕУ свете зелено само ако е <20 пм2 честици)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
Смартус рекоа ќе донесат. Нема потреба од солуни кога има тука сега за сега.

Boco1987

hello world
25 март 2017
304
355
Скопје
Значи да сумираме: Најдобар филтер за 3Н и брачата е сивиот филтер.
Кога го нема од МК од кај го набавувате? Грчка? Некоја продавница конкретна у Солун?

п.с. да не вртам назад десетици страници, ко да ми се матна еднаш пред очи некој custom мод или нешто за прочистувачот, нешто како за ЕУ пазар.. или сонувам? (нешто custom firmware)
(У стил ако е 49 свете зелено, пошо за Чајна маркет тоа е ок, додека за ЕУ свете зелено само ако е <20 пм2 честици)
Го има у Македонија цело време немаш потреба да бараш у други земји

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
Video card
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Сивиот филтер е единствениот HEPA т.н. True HEPA филтер, го има во Mi-store - ГТЦ, вчера земав - 2000 денари.
Во другиот Xiaomi Store Premium имаат само од новата четврта серија и прочистувачи и филтри. Филтер за обичниот Air Purifier 4 е 2500 денари и не е ист како со тој за 4 Lite и 4 Pro моделот.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно