Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Филтер за воздух

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Дали штетноста зависи исклучиво од големината на честичките?
Што би заклучил ти, oнака здраворазумски?

Ако теоретски земеме иста величина на честички од: вода, несогорени саѓи од ќумбиња, саѓи од гуми и пластики од куќишта на акумулатори... И на пример, честички од дисперзиран Циклон Б... Дали водата е еднакво штетна како другиве од набројаното?

Патем, сензорите од уредиве не реагираат толку на честичките од водата. Во таа форма водата бргу испарува целосно. Сензорите реагираат на честичките од есенцијалните масла, а тие остануваат многу подолго во воздухот - како што знае секој што користи есенцијални масла (дека мирисот долго останува во воздухот). Јас на пример есенцијалните масла не ги дисперзирам со овлажнувач на воздух, едноставно ги нанесувам на парче памук обесено до издувот од внатрешната единица од клима уред. Сензорите и од филтер уредот и од ппм мерачот, тогаш полудуваат со огромни измерени вредности.

едит:
Сензорите пак од аматерските мерни станици, иако донекаде инфериорни во однос на поскапите такви сензори - ја имаат предноста дека не се поставени од некој кој има за цел да ја лаже јавноста за степенот на загадување во воздухот. А за можноста да бидат излажани од слична величина ппм честички (како загадувањето), јас не знам за некој кој дисперзира есенцијални масла низ градовиве. Честичките што се надвор и кои се мерат од аматерските мерни станици, секако се честички од загадувачи.
Водата во воздухот исфрлена од ултрасоничните навлажнувачи е во форма на многу ситни капки, не е во гасовита состојба. Дел од нив преоѓаат во гасовита, но тоа не е брзо. И сега прашањето останува: дали таа вдишана вода отанува како што остануваат другите честички и дали е тоа штетно? Пошто вода во бели дробови е прилично опасна работа.

Од друга страна прашањето е и колку од честичките што ги регистрираат мерачите се само вода а колку се солите и останатата сува материја што ја има во водата. Есенцијалните масла воопшто не беа во комбинација, пишаното се однесуваше на обична вода.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Медицинската состојба „вода во бели дробови“ e нешто сосема различно од вдишување воздух со мали честички вода во него. Инаку ќе беше животно-загрозувачки да се шета окулу водопади, нели?

Овде повеќето сме лаици, но нема извинување за непроверување лесно достапни податоци - пред да се каже нешто. Еве и еден уред кој (меѓу другото) испорачува честички вода право во белите дробови: Nebulizer - Wikipedia

Назад на муабетот: После дисперзија на есенцијални масла во домот (пребарај ароматерапија), честичките од есенцијални масла остануваат многу подолго во воздухот од теоретските пар минути колку што може да помине додека целосно не испарат честичките на водата исфрлени од уредите за овлажнување.
Ова можеш многу лесно да го потврдиш со мерач за ппм и/или сензор од филтер уредиве за кои зборуваме. Дисперзирај есенцијални масла и филтер уредиве ќе работат на најсилен мод на работа долго време, од причините објаснети поназад.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Медицинската состојба „вода во бели дробови“ e нешто сосема различно од вдишување воздух со мали честички вода во него. Инаку ќе беше животно-загрозувачки да се шета окулу водопади, нели?

Овде повеќето сме лаици, но нема извинување за непроверување лесно достапни податоци - пред да се каже нешто. Еве и еден уред кој (меѓу другото) испорачува честички вода право во белите дробови: Nebulizer - Wikipedia

Назад на муабетот: После дисперзија на есенцијални масла во домот (пребарај ароматерапија), честичките од есенцијални масла остануваат многу подолго во воздухот од теоретските пар минути колку што може да помине додека целосно не испарат честичките на водата исфрлени од уредите за овлажнување.
Ова можеш многу лесно да го потврдиш со мерач за ппм и/или сензор од филтер уредиве за кои зборуваме. Дисперзирај есенцијални масла и филтер уредиве ќе работат на најсилен мод на работа долго време, од причините објаснети поназад.
Да, има такви уреди, но се користат неколку минути дневно и тоа во медицински цели.
Тука станува збор за уред кој ако не постојано, тогаш барем поголемиот дел од денот генерира пм2,5. И без есенцијални масла. Прашувам за штетноста на постојана изложеност на вакви честички во големи количини, не на краткотрајна.
Што правиме со другите материи во водата? Затоа што различна а количината на пм2,5 при дисперзија на обична (од чешма) и дестилирана вода. Имам мерено.
И не се пар минути, попрво се пар часови. И тоа имам мерено.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Есенцијалните масла се земени како пример за пп честички, и со нив почна муабетот поназад, пошто сензорите на уредиве се оптички по природа и генерално не прават многу разлика во хемискиот состав и природата на честичките чие присуство го регистрираат.

Понатаму нема да дискутирам за штетноста на работи за кои нема никакви индикации за штетност. Ако изнесеш некои конкретни податоци зошто дисперзирана вода во воздух е штетна, со интерес ќе ги проследам податоците.

Всушност не прашуваш, сакаш некој да ти го потврди тоа што сакаш да го слушнеш без да се замараш сам да истражиш. :)

dino

lurker
5 јули 2009
663
249

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.075
Скопје, Македонија
Дали некој има ST прочистувач за воздух? Дали сте задоволни?
Сите ST производи се S**T, така е добиено и името, тргнати се буквите од средина, и споени се првата и последната буква ;)

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Ај уште еднаш да пробам да прашам за препорака, станот е 52 м2, сакам филтер да ставам во дневната. Размислувам помеѓу Winux Zero pro и Blueair 221. Препорака кој да ги земам?

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.524
2.979
Ај уште еднаш да пробам да прашам за препорака, станот е 52 м2, сакам филтер да ставам во дневната. Размислувам помеѓу Winux Zero pro и Blueair 221. Препорака кој да ги земам?

Некако поќе ме бендисва Winix zero pro (јас дома имам нешто слично како него, ама од друг бренд), и мислам дека добро прочистува...
Ама, шознам па јас :(

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Некако поќе ме бендисва Winix zero pro (јас дома имам нешто слично како него, ама од друг бренд), и мислам дека добро прочистува...
Ама, шознам па јас :(
Од кој бренд имаш, и како си задоволен (мериш ПМ дома)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.524
2.979
Од кој бренд имаш, и како си задоволен (мериш ПМ дома)

Имам MyAir wellnes, конкретно овај модел: MyAir Wellness -
За задоволен...абе си велам дека помага (му сменив нови филтри за оваа сезона, околу 50евра се).
А за мерење, па немам мерач и не мерам.

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Искрено, ме привлече тоа што за таа цена го има тој плазма вејв систем, за елиминирање бактерии и вируси у воздух, што го неам на Xiaomi прочистувачот, а кој го платив 12 илјади денари лани. Па си викам ако више треба да мењам филтер за Шаомито, што кошта 2 илјади, зошто да не купам нов прочистувач, башка со тој плазма вејв...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
... ако толку сакаш да се труеш со озон, можеш и директно да си докупиш наменски јонизатор, евтини са а прават „плазма вејв“ за сите пари.

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Кажи ми прецизно молим те, фејк уред е, на тоа мислиш? Ми текна и мене едно време да не е јонизатор, ама па пишува дека не е...и си викам ХЕПА филтри као, ова она...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Зошто да е фејк кога тоа за мали пари можат да го вградат во уредот?

Друже се има пишувано повеќе пати за јонизирање/јонизатори (хинт: клучни зборови за пребарување). Некои сметаат дека тоа е корисна опција, и дека не е штетна заради сертификација од одредено приватно здружение на продавачи (не знам дали наведениот уред воопшто има таков сертификат).

Мое лично мислење е дека јонизирање е непотребна глупост, освен евентуално како опција со секундарна/терциерна важност, и само ако имаш дисциплина да го користиш на автоматско вклучување/исклучување само кога не си дома. Поважно е колку кубни литри воздух врти уредот за единица време, и колку добро го филтрира воздухот, дали се евтини и достапни заменските филтри... Ама работи како „плазма вејв“ и негативно јони се тие кои звучат супер и продаваат уреди.

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Зошто да е фејк кога тоа за мали пари можат да го вградат во уредот?

Друже се има пишувано повеќе пати за јонизирање/јонизатори (хинт: клучни зборови за пребарување). Некои сметаат дека тоа е корисна опција, и дека не е штетна заради сертификација од одредено приватно здружение на продавачи (не знам дали наведениот уред воопшто има таков сертификат).

Мое лично мислење е дека јонизирање е непотребна глупост, освен евентуално како опција со секундарна/терциерна важност, и само ако имаш дисциплина да го користиш на автоматско вклучување/исклучување само кога не си дома. Поважно е колку кубни литри воздух врти уредот за единица време, и колку добро го филтрира воздухот, дали се евтини и достапни заменските филтри... Ама работи како „плазма вејв“ и негативно јони се тие кои звучат супер и продаваат уреди.
Не, па затоа постирав линк, за да види некој од вас што се разбира, па да каже мислење...Пошто го рекламираат како прочистувач на воздух, не како јонизатор, а во меѓувреме баш и прочитав дека е ozon free...а има и спецификации околу тие CAD вредности...кои сепак ги имате апсолвирано како тема ....Значи све у свему затоа барам мислење :)

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Air Purifier ION PUREAIR P1/P3 LCD Display/Hepa Filter/Negative Ion | Lazada Singapore

Што мислите за овој прочистувач? Се продава и кај нас за 4 илјади денари...

Хепа филтер и ефикасност од 95% не одат во иста реченица.
Уред за прочистување на воздух, дома, треба да има ефикасност од 99,97% (или барем 99,95% според европски стандард).

Тоа погоре филтерот за ништо не го бива освен со дувањето да разнесува прашина на поголемо растојание :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно