Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

masterwu

lurker
11 февруари 2016
857
820
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Не не треба. Затоа и те викаат за да проверат од кај, за каде, и врз основа на што ти е прометот. Ако се ти е ослободено од ДДВ нема да станеш даночен обврзник за ДДВ.

Sent from my TELEFON using Tapatalk
Според примерите дадени на линкот подолу, изгледа стануваш ддв обврзник според висината на прометот. Пример ако имаш 5 милиони промет во странство коишто се ослободени, а имаш 500 илјади локален промет, иако тие 500 илјади не надминуваат праг од 2 милиони, пак треба да се плати ддв на нив бидејќи вкупниот промет ти надминува 2 милиони.

Нормално страната на УЈП е падната веќе неколку дена па не можам да пристапам до нивните прирачници за да се информирам поточно. А не успеав да го најдам и прирачникот коишто го спомнуваат на линкот погоре од министерство за финансии.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.600
Според примерите дадени на линкот подолу, изгледа стануваш ддв обврзник според висината на прометот. Пример ако имаш 5 милиони промет во странство коишто се ослободени, а имаш 500 илјади локален промет, иако тие 500 илјади не надминуваат праг од 2 милиони, пак треба да се плати ддв на нив бидејќи вкупниот промет ти надминува 2 милиони.

Нормално страната на УЈП е падната веќе неколку дена па не можам да пристапам до нивните прирачници за да се информирам поточно. А не успеав да го најдам и прирачникот коишто го спомнуваат на линкот погоре од министерство за финансии.
Она со УЈП е нормално кога ти треба :)
Мислам дека сите фриленсери кои само за надвор работат ги фаќа ова доле на сликата, ама најдобро ќе ти кажат у УЈП. А и ништо страшно и да те регистрираат де, само уште една папирологија ќе имаш плус, ништо страшно, и така барем 3 години :)

1692565007791.png

masterwu

lurker
11 февруари 2016
857
820
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Она со УЈП е нормално кога ти треба :)
Мислам дека сите фриленсери кои само за надвор работат ги фаќа ова доле на сликата, ама најдобро ќе ти кажат у УЈП. А и ништо страшно и да те регистрираат де, само уште една папирологија ќе имаш плус, ништо страшно, и така барем 3 години :)

Погледнете го атачментот 128809
Ова ти е од стариот закон (2017та). Прагот сега е кренат на 2 милиони денари. Инаку да, најверојатно тоа ќе биде, екстра папирологија :).

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.600
Ова ти е од стариот закон (2017та). Прагот сега е кренат на 2 милиони денари. Инаку да, најверојатно тоа ќе биде, екстра папирологија :).
И новиот е ист во овој дел, само прагот е кренат, и намалено е периодот на можна промена од 5год на 3год. Ова го најдов на брзина, не побарав понов пречистен текст.
Небитно, отиди со папирологија, еве ви и толку. Биди фин и прајсе малце глуп за закони, пошто може да им текне да ти речат казна оти сам не си се регистрирал, мислам беше до 15ти Јануари.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
857
820
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
И новиот е ист во овој дел, само прагот е кренат, и намалено е периодот на можна промена од 5год на 3год. Ова го најдов на брзина, не побарав понов пречистен текст.
Небитно, отиди со папирологија, еве ви и толку. Биди фин и прајсе малце глуп за закони, пошто може да им текне да ти речат казна оти сам не си се регистрирал, мислам беше до 15ти Јануари.

Па стварно не сум знаел, а и според активноста на темава верувам дека и повеќето од членовите тука не знаат. Ќе видиме што ќе кажат утре. Буџетот секако не им е оштетен, персоналниот данок е целосно платен, па ваљда нема да има казна :)

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.614
3.266
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
А зошто треба да одиш да се објасниш кога со секоj внес за нова пресметка доставуваш фактура и извод од банка? Или не доставувате? Јас праќам и фактура (некои се детални со буквално се што сум сработил со ставки а некои се општи ама пак пишува за што се работи бидејќи така бара клиентот) и извод од банка за трансакцијата.
Прилично сум сигурен дека во последниве две години го имам надминато прагот но вакво нешто не ми стигнало и се надевам нема ни да ми стигне затоа што звучи на глупост :)

masterwu

lurker
11 февруари 2016
857
820
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
А зошто треба да одиш да се објасниш кога со секоj внес за нова пресметка доставуваш фактура и извод од банка? Или не доставувате? Јас праќам и фактура (некои се детални со буквално се што сум сработил со ставки а некои се општи ама пак пишува за што се работи бидејќи така бара клиентот) и извод од банка за трансакцијата.
Прилично сум сигурен дека во последниве две години го имам надминато прагот но вакво нешто не ми стигнало и се надевам нема ни да ми стигне затоа што звучи на глупост :)
Персоналниот данок си е посебно. Ако те проверат и тебе, сигурно ќе треба да станеш даночен обврзник ако си го пречекорил прагот. Проверкава за Струга е извршена од канцеларијата во Битола и на еден куп луѓе им стигнал мејлот што ми стигна мене. За некои и за 2021ва им стигнал.
Ми кажаа сега да го преведам договорот на македонски со судски преведувач, па да приложам и неколку изводи од 2022 (иако ова веќе е прикачено на секоја ставка кога пријавував персонален данок). Документите ќе ги прателе во Битола и тие ќе одлучувале таму.

chroot

lurker
12 ноември 2021
785
1.117
Скопје
Многу го обесуваат за луѓе што уредно си пријавуваат се и се замараат со документација.
Што не одат мајсторине што прават ршум со цени да ги даночат, они фриленсери замараат со ДДВ обврзник.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
857
820
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Многу го обесуваат за луѓе што уредно си пријавуваат се и се замараат со документација.
Што не одат мајсторине што прават ршум со цени да ги даночат, они фриленсери замараат со ДДВ обврзник.
Барем да имаа асално упатство што докази треба да се приложат, како да се направи тоа електронски итн. Тука има ептен голема некоординација меѓу регионалната канцеларија во Битола и во мојот случај Струга. Во Струга викаат донесете документација. Ги прашуваш што ви треба конкретно, и одговараат па тоа вие што мислите дека треба да се приложи. Wtf? Локалната канцеларија воопшто не беше упатена за тоа што се дешава и кои се следните чекори, па потоа од Битола преку познат што работи во Струга добив инфо дека треба договорот преведен на македонски од судски преведувач заедно со изводите за 2022.
Исто така слушнав дека некои луѓе добиле мејл и за 2021ва.
Ептен е чудно што досега освен луѓе од Струга не сум нашол некој друг од друг град да го има примено мејлот. Помислив и Охрид дека е во тој кош, но засега немам сигурно инфо за тоа. Изгледа некој стружанец има налутено некој битолчанец па сеа ќе не малтретираат сите :D

bufferover

read-only
5 април 2015
10
3
Мене пак еден познаник викендов ми спомна дека и средствата од странство подлежат на ДДВ ако се над 2 милиона. Ми звучи лудо да плакаме овде 10+19% данок за пари кој не се поврзани директно со државава :) Ама, изгледа не е доволно упатен по коментариве што ги читам тука.

Последна промена:

dino

lurker
5 јули 2009
664
250
Мене пак еден познаник викендов ми спомна дека и средствата од странство подлежат на ДДВ ако се над 2 милиона. Ми звучи лудо да плакаме овде 10+19% данок за пари кој не се поврзани директно со државава :) Ама, изгледа не е доволно упатен по коментариве што ги читам тука.

Си пишува на страната на ујп коинсе даночни обврзници, со прилив од странство не се станува даничен обврзник

Ulrezaj

hello world
20 јуни 2012
438
708
Охрид
Ulrezaj's setup  
Processor & Cooler
Intel I9 - 9900k / NZXT Kraken X62
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Master
Storage
Samsung 860 Evo 250 GB / 3TB Toshiba
PSU
Cooler Master V850
RAM
16GB Kingston HyperX Predator 3200Mhz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2070Super
Case
Asus TUF GT501
Mouse
Razer Mamba Tournament Edition
Keyboard
Razer Blackwidow Ultimate Stealth
Monitor
Alienware AW2518H
OS
Windows 10 64bit
Си пишува на страната на ујп коинсе даночни обврзници, со прилив од странство не се станува даничен обврзник
Не успеав да најдам да најдам, може линк?

baz

hello world
26 август 2011
104
70
baz's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 7600X
Motherboard
MSI B650M Gaming Plus WiFi
Storage
1TB Kingston NV2
PSU
Chieftec GPX 850W Gold Full Modular
RAM
2 x 16GB DDR5 6000 MHz Kingston Fury RGB
Video card
RX 6800XT 16GB Gigabyte Gaming OC
Case
Xigmatek Endorphin Air V2
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Redragon Fizz Pro и Redragon Vishnu Pro
Audio
тие што доаѓаа со ајфонот
Monitor
Dell S2522HG 240Hz IPS
Здраво дали ако некој има приливи од странство кои годишно не се над 2 милиона може да кулира дур не биде повикан да стане даночен обврзник? И дали има последици ако сам не се регистрирал и пријавувал дур не бил повикан?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.614
3.266
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Здраво дали ако некој има приливи од странство кои годишно не се над 2 милиона може да кулира дур не биде повикан да стане даночен обврзник? И дали има последици ако сам не се регистрирал и пријавувал дур не бил повикан?
Никој нема да те повика да се регистрираш. Тоа е твоја обврска без разлика дали правиш 100.000, 1 милион или 5 милиони денари годишно. Сега добро, ако правиш 10.000 денари годишно, мислам дека ќе ти прогледаат низ прсти.
Последиците се парична или затворска казна.

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Не се станува даночен обврзник со приливи од странство и да се над 2 милиона.

kirev

senior
31 мај 2010
9.131
7.816
Fresh from the press:

НОВИНИ ВО ИЗМЕНИТЕ И ДОПОЛНУВАЊЕТО НА ЗАКОНОТ ЗА ДДВ

• ми се допаѓа
Реакции: dino

dino

lurker
5 јули 2009
664
250
Fresh from the press:

НОВИНИ ВО ИЗМЕНИТЕ И ДОПОЛНУВАЊЕТО НА ЗАКОНОТ ЗА ДДВ

Пробав да го протумачам ова ама тешко ми оди, дали промениве имаат ефект на фриленсерите?

kirev

senior
31 мај 2010
9.131
7.816
Пробав да го протумачам ова ама тешко ми оди, дали промениве имаат ефект на фриленсерите?
За другиот дел не знам, ама ова ми личи како да е релевантно:
„За место на промет на услугите, извршени кон лице кое не е даночен обврзник, се смета местото во коешто корисникот на услугата има вистинско седиште, постојаното живеалиште или престојувалиште, во случај на: пренос и отстапување авторски права, патенти, лиценци, заштитни знакови и други слични права, услуги на полето на рекламата, услуги на советници, инженери, советодавни фирми, адвокати, сметководители и други слични услуги, како и обработка на податоци и давање информации, банкарски и финансиски услуги и услуги на осигурување и реосигурување, освен изнајмувањето сефови, обезбедување персонал, изнајмување движен материјален имот, освен на сите видови превозни средства, услуги за посредување за пристап до системи за природен гас или друга слична мрежа, обезбедување на пристап до мрежата на електрична енергија во случај на загушување на соодветна алокациска единица при доделување на прекуграничните преносни капацитети на интерконективните водови, телекомуникациски услуги, услуги на радио и телевизиско емитување и услуги извршени по електронски пат. (во случај кога вршителот и примателот на услугата комуницираат преку електронска пошта, не се смета дека услугата се врши по електронски пат)“

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
130
162
Случајно налетав на темава и приметив дека повеќе месеци уназад сум правел ненамерна грешка при пресметка на данок од доход од консултантски услуги, па би ценел ако некој може да ми ги одговори прашањава:
1. На фактуриран износ $500, јас добивам некои $491, веројатно $9 ми е банкарска провизија. Кој износ го внесувам кај бруто доход?
2. Како прикачувате фактура/извод од банка? Не гледам таква опција на е-пдд, јас само во забелешка го внесувам бројот на фактура по која е направено плаќањето.
3. Дали за да се регистрираш за ДДВ се рачуна и приходот од плата? Пример, годишно земам плата 600.000 денари а годишен приход од консултантски услуги ми е 1.700.000 денари.

Засега толку, понатаму може ќе има уште прашања :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.131
7.816
1. Мислам дека на годишната УЈП ќе ти коригира и ќе мораш тогаш да доплатиш
2. Има некаде таква опција, сум прикачува
3. Мислам не

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Случајно налетав на темава и приметив дека повеќе месеци уназад сум правел ненамерна грешка при пресметка на данок од доход од консултантски услуги, па би ценел ако некој може да ми ги одговори прашањава:
1. На фактуриран износ $500, јас добивам некои $491, веројатно $9 ми е банкарска провизија. Кој износ го внесувам кај бруто доход?
2. Како прикачувате фактура/извод од банка? Не гледам таква опција на е-пдд, јас само во забелешка го внесувам бројот на фактура по која е направено плаќањето.
3. Дали за да се регистрираш за ДДВ се рачуна и приходот од плата? Пример, годишно земам плата 600.000 денари а годишен приход од консултантски услуги ми е 1.700.000 денари.

Засега толку, понатаму може ќе има уште прашања :)
Ако избереш држава од кај ти стигат парите, различна од Македонија, откога ќе зачуваш ставка ти се јавува поле за прикачување на фактура / извод од банка. Ако оставаш држава да биде Македонија тогаш го немаш тоа поле и можно е да станеш ДДВ обврзник бидејќи си ги пријавувал парите како приход од Македонија, или ќе треба да докажуваш што како. Али ова само ако надминеш 2м годишно (без плата). Мислам дека така нешто беше :)

За #1, јас внесував 2-3 месеци минатата година без тие $9, па немав ништо за доплата на годишната. Али ова може да се смени од следна година.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
130
162
Фала многу на одговорите!
Среќа со време прашав, не приметив дека има изборно поле за земја па цело време трупав Македонија, ваљда нема да имам проблеми.
Сега кога тестирам уште не гледам поле за прикачување на фактура/извод ама може треба да зачувам ставка а засега немам таков приход па ќе тестирам следен пат практично.

Фала уште еднаш.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно