Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Е-Данок?

m2rtin

read-only
30 мај 2018
5
0
Некој да има инфо како се плаќа данок кога издаваш стан Аирбнб краток престој, 4,5 гости месечно. На епп-д закупнини делот, е многу изврзано, дали може тие приходи да се пријават обично како аконтативна пресметка друг доход или мора да оди во делот закупнини, тој дел не е среден воопшто може е добро направен за стални кираџии али за овој краток престој е хаос.

kirev

senior
31 мај 2010
9.056
7.727
Некој да има инфо како се плаќа данок кога издаваш стан Аирбнб краток престој, 4,5 гости месечно. На епп-д закупнини делот, е многу изврзано, дали може тие приходи да се пријават обично како аконтативна пресметка друг доход или мора да оди во делот закупнини, тој дел не е среден воопшто може е добро направен за стални кираџии али за овој краток престој е хаос.
Каде стигнаа парите? На сметка? Земи го документот за приливот и тоа е. Не се секирај.

kirev

senior
31 мај 2010
9.056
7.727
ne se stignati uste, na airbnb akauntot stojat ali ke stignat denovive, na devizna
Најди ја процедурата за пријава на прилив од странство и ќе си платиш 11,11% и мирна Бачка. Зборено е со Шипковица и Лисец, и они така ги пријавуваат приливите

m2rtin

read-only
30 мај 2018
5
0
Најди ја процедурата за пријава на прилив од странство и ќе си платиш 11,11% и мирна Бачка. Зборено е со Шипковица и Лисец, и они така ги пријавуваат приливите

abe jas redovno prijavuvam primanja na obicna prijava eppd ali tie prilivi mi se od upwork wire, e sega ova oti e zakupnina neznam kako e, ujp ne krevaat ni tel nisto. Nz dali smeam da prijavam obicno i ova, drug dohod prilivi toa dokumentot sto stasuva koga primas pari od stranstvo i tolku. Me buni sto e zakupnuna na kratok prestoj, ali ovie nemaat ni tutorial nisto za takva rabota, od ujp...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
abe jas redovno prijavuvam primanja na obicna prijava eppd ali tie prilivi mi se od upwork wire, e sega ova oti e zakupnina neznam kako e, ujp ne krevaat ni tel nisto. Nz dali smeam da prijavam obicno i ova, drug dohod prilivi toa dokumentot sto stasuva koga primas pari od stranstvo i tolku. Me buni sto e zakupnuna na kratok prestoj, ali ovie nemaat ni tutorial nisto za takva rabota, od ujp...
Не е тоа класична закупнина. Аурбнб е повеќе услуга, така да терај со нормално обично.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

kirev

senior
31 мај 2010
9.056
7.727
Значи просто е - САМО документот за приливот што ќе го добиеш од Банка го качуваш и во двата случаи. Не комплицирај. Среќни се што некој им пријавува сам да си плати, не па хартија да трошат за глупости. Исто и за Ербнб. Сфати дека ти си извозник. Без твоите девизи ќе се сликаме зашто во нашата држава сѐ се увезува и ако немаме девизи ќе сѐ ќе се распадне. Фала за трудот треба да ти кажат. И нема да те гњават, не се секирај.

kirep

read-only
6 март 2022
9
1
Кои се пеналите ако не пријавиш персонален данок на време ?

Претходната година на неколку наврати имам примено пари на девизна сметка, но ги немав пријавено. Претходната недела бев во УЈП и ми рекоа на e-ppd да ги пријавам и да извадам извештај за нив од банка кој треба да го доставам до 15ти Март.

Меѓутоа моментално не сум во државата и нема да стигнам на време да го пријавам. Дали ќе имам можност накнадно да го платам и пријавам или има некоја казна ?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Кои се пеналите ако не пријавиш персонален данок на време ?

Претходната година на неколку наврати имам примено пари на девизна сметка, но ги немав пријавено. Претходната недела бев во УЈП и ми рекоа на e-ppd да ги пријавам и да извадам извештај за нив од банка кој треба да го доставам до 15ти Март.

Меѓутоа моментално не сум во државата и нема да стигнам на време да го пријавам. Дали ќе имам можност накнадно да го платам и пријавам или има некоја казна ?

Ако имаш акаунт на е-ппд можеш да ги пријавиш со извод во пдф формат. Не треба да има печат од банка.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Супер, а како е после за плаќањето ?
Треба да им го пуштам на сметка или како иде тоа ?
Ќе ти стигне на имејл известување дека е генерирана рекапитулација. Ја симнуваш неа и таму имаш податоци како да платиш. Може да префрлиш и онлајн ако имаш апликација/дозвола за онлајн плаќање од нашите банки. Мислам дека е на образец ПП50.

Пријави ги приливите поединечно а не вкупно. Така барем мене ми рекоа.

kirep

read-only
6 март 2022
9
1
Ќе ти стигне на имејл известување дека е генерирана рекапитулација. Ја симнуваш неа и таму имаш податоци како да платиш. Може да префрлиш и онлајн ако имаш апликација/дозвола за онлајн плаќање од нашите банки.
Фала ти многу, дали знаеш само колку е рокот за плаќањето ?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Фала ти многу, дали знаеш само колку е рокот за плаќањето ?

Официјално е до 15ти нареден месец. Но не знам дали има пенали. Мене не ми се случило да доцнам. Не би требало да е проблем задоцнето плаќање.

Ах и да, откако ќе пријавиш може и да почекаш за рекапитулација. Некогаш ја генерираат во истиот ден. А некогаш се чека и недела дена.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Јас имам закаснето неколку пати со пријавување минатата година и се нема случено да плаќам пенали или да ми стигне известување за пенали

Sent from my iPhone using Tapatalk

ArtLab

read-only
14 февруари 2023
25
10
Официјално е до 15ти нареден месец. Но не знам дали има пенали. Мене не ми се случило да доцнам. Не би требало да е проблем задоцнето плаќање.

Ах и да, откако ќе пријавиш може и да почекаш за рекапитулација. Некогаш ја генерираат во истиот ден. А некогаш се чека и недела дена.
Zdravo, molam za info,
Jas prijaviv na website pari od Payoneer I adsense, korektno so datumi i plus PDF izvod od banka na 9 kasno bese toj den, no kako I da e do zakonski rokot 10 neli, se e prijaveno... Ushte cekam :/ bidejki e skoro 15 bi trebalo li utre da mi stigne email so potvrda za uplata? Na website edanok momentalen status ushte mi stoi za proverka :/

To worry too much or not? :)

C0ldFlow

read-only
3 ноември 2008
41
4
Dali moze od cela godina da objavam se i da presmetam vo edno od site meseci i na kraj samo da prikacam od bankata transakcii?

Zatoa sto nekogas imam zemeto nedelno, nekogas mesecno, etc...

Isto taka, prethodnata godina imase poveke opcii... od USD presmetuvase vo denari itn...A sega poradi nekoja pricina nemozam ni prilog da prikacam da ne znae nekoj zosto?

Isto taka dali treba dokolku sme plateni vo USD, da platime vo MKD so datumot na valuta na denot na koj sto sme plateni?

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Dali moze od cela godina da objavam se i da presmetam vo edno od site meseci i na kraj samo da prikacam od bankata transakcii?

Zatoa sto nekogas imam zemeto nedelno, nekogas mesecno, etc...

Isto taka, prethodnata godina imase poveke opcii... od USD presmetuvase vo denari itn...A sega poradi nekoja pricina nemozam ni prilog da prikacam da ne znae nekoj zosto?

Isto taka dali treba dokolku sme plateni vo USD, da platime vo MKD so datumot na valuta na denot na koj sto sme plateni?

За цела година во едно јави се и прашај. Мене ми рекоа да пријавувам поединечно со дата на прилив.

Сеуште има USD. Треба да избереш земја од која примаш пари и ќе се појави опцијата. Може да прикачиш документ на крај кога ќе ја затвориш пресметката. Ќе кликнеш на документи десно на крај.

Да по правило валута се пресметува автоматски од системот на денот на прилив.

C0ldFlow

read-only
3 ноември 2008
41
4
За цела година во едно јави се и прашај. Мене ми рекоа да пријавувам поединечно со дата на прилив.

Сеуште има USD. Треба да избереш земја од која примаш пари и ќе се појави опцијата. Може да прикачиш документ на крај кога ќе ја затвориш пресметката. Ќе кликнеш на документи десно на крај.

Да по правило валута се пресметува автоматски од системот на денот на прилив.
Auu da, fala ti mnogu. Go zaboraviv toa. :)

andrejhj

read-only
30 март 2023
3
0
Dali treba da gi prijavis parite sto ti stasuvaat preku moneygram, westerunion, xoom? Se raboti da recime za okolu 150$ na mesecno nivo.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Dali treba da gi prijavis parite sto ti stasuvaat preku moneygram, westerunion, xoom? Se raboti da recime za okolu 150$ na mesecno nivo.

1.
Добивал пари од странство преку даватели на услуги за брз трансфер на пари, полицијата му затропа на врата затоа што не платил данок
Добивал пари од странство преку даватели на услуги за брз трансфер на пари, полицијата му затропа на врата затоа што не платил данок

2.
„Друг доход “ е секој доход кој не се смета за доход од работа, доход од самостојна дејност; доход од продажба на сопствени земјоделски производи, доход од закуп и подзакуп, доход од авторски и сродни права, доход од права од индустриска сопственост, доход од капитал, капитални добивки, добивки од игри на среќа и доход од осигурување, и не е изземен од оданочување со одредбите од член 12 на Законот за данокот на личен доход.
Како друг доход, се смета и доходот остварен од продажба на корисен цврст отпад, доходот остварен со електронска трговија преку интернет, доходот од маркетиншки интернет услуги, износот на неискористената финансиска помош од членот 12 точка 31) од ЗДЛД, износот на неискористените донирани финансиски средства од членот 12 точка 32) од ЗДЛД, како и кусоци кои не се предизвикани од вонредни настани (кражба, пожар или други природни непогоди), кои не се на трошок на платата на одговорното лице.
Управа за Јавни Приходи на Република Северна Македонија

tl;dr Освен ако татко ти од Острејлија не ти пратил, секако дека треба да платиш данок на личен доход, без разлика колку примаш и по кој основ. И $150 месечно се голема сума за воопшто да го поставиш тоа прашање, искрено.

hol11

read-only
2 јануари 2020
3
0
Прашање: Што треба да се пријави на сајтот на ујп за е-пдд во случај на повлекување пари од странски брокер со капитална загуба? Сигурно не се плаќа данок во овој случај, ама незнам дали треба нешто да пријавам, и со каков тип на доказ.

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
448
Прага, Чешка
Си пратив пробно мала сума на пари преку Свифт од Револут сметката на девизната сметка на Комерцијална, напоменав да ги раскнижат под шифрата - пренос од сопствена странска на сопствена девизна сметка. Зборуваме за мала сума од 1800 денари (требаше да стигнат 3000 ама Свифт ми ги собра остатокот, небитно). Дали треба оваа сума да ја пријавам како ставка на УЈП страната?

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Си пратив пробно мала сума на пари преку Свифт од Револут сметката на девизната сметка на Комерцијална, напоменав да ги раскнижат под шифрата - пренос од сопствена странска на сопствена девизна сметка. Зборуваме за мала сума од 1800 денари (требаше да стигнат 3000 ама Свифт ми ги собра остатокот, небитно). Дали треба оваа сума да ја пријавам како ставка на УЈП страната?
Ако си ги примил парите по основ на извршена услуга, да, шифрата не ти менува ништо ако некој реши да те провери т.е. изборот на шифра не те ослободува од плаќање данок.

И да искористам - при прилив во Комерцијална, како иде процедура ? Може се електронски за раскнижување или мора лично да вршам физички бирократија во експозитура ?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно