Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Цени на графички картички ( добри „дилови„ во моментов)

maci

poweruser
2 април 2008
3.393
978
Се мислам да ја продадам графичката,користена 2 месеци

ASUS Dual GeForce RTX3050 V2 OC Edition 8GB GDDR6 128bit DUAL-RTX3050-O8G-V2

која фер цена би била?

maci

poweruser
2 април 2008
3.393
978
кај Ананас е 15990

со оглед дека е користена во канцеларија неполни 2 месеци колку треба да е пониска цената?

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Се мислам да ја продадам графичката,користена 2 месеци

ASUS Dual GeForce RTX3050 V2 OC Edition 8GB GDDR6 128bit DUAL-RTX3050-O8G-V2

која фер цена би била?
Цените на пазарот не се фар(ама ич) туку се пазарни и дефинирани од понудата и побарувачката..

кај Ананас е 15990

со оглед дека е користена во канцеларија неполни 2 месеци колку треба да е пониска цената?
Сигурно некој ја продава и за повеќе пари, но тоа не значи дека таквите цени се релевантни и дека треба да се ориентираме према нив. Во Insomnia можеш да си купиш 5050-ка, две генрации понова од 3050 и побрза за околу 60% во просек без употреба на DLSS и околу 3 пати побрза со употреба на DLSS (и кај двете карти).

• ми се допаѓа
Реакции: maci

Hatake Kakashi

hello world
14 декември 2011
82
26
Здраво момци, се надевам дека постирам во коректна тема.

Непланирано, со оглед на ситуацијата на глобалниот пазар, склопувам нова конфигурација.

Long story short, на тема GPU, првиот избор ми беше/е 5070ti (целта ми е long term 3 4 години, буџетот за GPU од 1к евра ми е дебела црвена линија). Ги следам трендовите и предвидувањата последниве 10-тина дена, а залиха на 5070ti по продавнициве малтене нема. Како лаик, прашањето ми е дали да ја купам првата 5070ti што ќе ја начекам во анхоч/сетек/и сл(освен верзијата на Гигабајт за која читав дека имала проблеми со количината на термална паста), или не знам која е другата опција :) Има ли некаква информација дека ќе се обноват залихите по продавнициве? Немам идеа што да правам, не се мали пари за импулсивни реакции :)

Било каква сугестија/насока е добредојдена.

Инаку планот ми е спојка со 7800x3d. Рам и ssd обезбедив, останатите компоненти ми се дефинирани, останува уште GPU.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.361
Скопје
hackitfree.github.io
Здраво момци, се надевам дека постирам во коректна тема.

Непланирано, со оглед на ситуацијата на глобалниот пазар, склопувам нова конфигурација.

Long story short, на тема GPU, првиот избор ми беше/е 5070ti (целта ми е long term 3 4 години, буџетот за GPU од 1к евра ми е дебела црвена линија). Ги следам трендовите и предвидувањата последниве 10-тина дена, а залиха на 5070ti по продавнициве малтене нема. Како лаик, прашањето ми е дали да ја купам првата 5070ti што ќе ја начекам во анхоч/сетек/и сл(освен верзијата на Гигабајт за која читав дека имала проблеми со количината на термална паста), или не знам која е другата опција :) Има ли некаква информација дека ќе се обноват залихите по продавнициве? Немам идеа што да правам, не се мали пари за импулсивни реакции :)

Било каква сугестија/насока е добредојдена.

Инаку планот ми е спојка со 7800x3d. Рам и ssd обезбедив, останатите компоненти ми се дефинирани, останува уште GPU.
Не му се секирај многу за пастата. Можеби проблемот е среден - тоа беше пред година - година ипол - ваљда смениле нешто до сега.
А и да не се - и да е од пред год произведена - мал проблем е тоа - со температури важно проблем да нема

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Чудо е што дури сега се качуваат на вагонов со поскапување на цени, Енвидиа и АМД истирски гледано беа лидери во ова во минатото, Осеќам дека на цела компјутерска технологија ќе им се удри од глава моментов, ќе настапи нешто слично она што се случи во автомобилската индустрија. Ќе испоотворат кинезиве по едно 20 фабрики и за рам мамории и за све остало, ќе биде тепачка кој пониско продава...
А ако мислите дека кинезиве не се способни да ја украдат цела технологија и око да не им трепне, онда длабоко се лажете, не важат глобалните закони за нив.

gamon

user
15 септември 2014
1.672
1.952
orgrimar
Чудо е што дури сега се качуваат на вагонов со поскапување на цени, Енвидиа и АМД истирски гледано беа лидери во ова во минатото, Осеќам дека на цела компјутерска технологија ќе им се удри од глава моментов, ќе настапи нешто слично она што се случи во автомобилската индустрија. Ќе испоотворат кинезиве по едно 20 фабрики и за рам мамории и за све остало, ќе биде тепачка кој пониско продава...
А ако мислите дека кинезиве не се способни да ја украдат цела технологија и око да не им трепне, онда длабоко се лажете, не важат глобалните закони за нив.
сигурно ќе биде ама за 10-15 год

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
716
1.032
Не бе златни, само се корегираат цените.
Кога може квадрат плочки за рака да зема 25евра тоа е тоа. Не може се да оди х5 пати нагоре а пц компоненти да останат исти или пак да поефтинуваат.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.356
2.777
кинезите не те оставаат на цедило како западњациве кога се работи за производство. Што побрзо го фатат возот тука, тоа боље би било за сите.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.821
12.867
Skopje
wemaxa.com
кинезите не те оставаат на цедило како западњациве кога се работи за производство. Што побрзо го фатат возот тука, тоа боље би било за сите.

Kина на ова поле може да биде фактор во некаква форма некаде крај на 2028 но поверојатно некаде 2030-та.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.356
2.777
Kина на ова поле може да биде фактор во некаква форма некаде крај на 2028 но поверојатно некаде 2030-та.

имаат веќе производство на DDR5 до 8000 мегахерци брзина од скоро. Само прашање на време е проширувањето на производството.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.361
Скопје
hackitfree.github.io
Повеќе има шанси да поскапат - отколку да останат на нормала .
Тие приказни -„Кинезите ќе направат 8000мхц и на Тему со 1000ден порачка добиваш картица бесплатно„ тоа малку потешко .
И да биде така - се сомневам дека ќе ги имаат перформансите , драјверите и долготрајноста на репутабилниве брендови ..
Јас точно пред година си земав од @Pane24 - (поздрав и хепи бртдеј :cool:) - не зажалив - ја мачев со бенчмарци , со АИ , со игри - НУЛА проблеми со драјвери , температури , фенови итн. :cool:

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
сигурно ќе биде ама за 10-15 год
Друже мој цела автомобилска индустрија развија и ја освоја за многу помалце години, а до пред 20 години немаа ни автопати за возење на коли...
Изработка на рам мемории не им е ни предизвик во моментов, за 2 години стануваат силна конкуренција на денешниве гиганти.
За 10-15 години од сега со ова темпо ќе бидат лидери во цела индустрија во светот.

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
142
202
У 2032 на steam hw survey најкористено gpu ќе биди Лисуан Труџипију Xi Xuang 8970 GRFX.

Тоа и ем сите ќе користеме ARM чипови xD

Гарант, ко шо е тргнато..

gamon

user
15 септември 2014
1.672
1.952
orgrimar
Друже мој цела автомобилска индустрија развија и ја освоја за многу помалце години, а до пред 20 години немаа ни автопати за возење на коли...
Изработка на рам мемории не им е ни предизвик во моментов, за 2 години стануваат силна конкуренција на денешниве гиганти.
За 10-15 години од сега со ова темпо ќе бидат лидери во цела индустрија во светот.
друже, автомобилска индустрија нема везе со литографија, кинезите со многу миљарди буџет, поткупување научници и копирање веќе постоечки машини не успееа скоро ништо, ќе направат бидеќи мораат, со санкциите само ќе убрза западот развој на кина, но огледалата и изворот на светлина за литографијата е најтешкиот и најкомплициран технолошкио процес на земјинава топка, уредот за производство на екстремна ултравиолетова светлина кај асмл е помал од 50 цм, кинескиопт е 20 метри и сеуште не може да произведе повеќе од 10 вати наспрема асмл кој произведува 500, за огледалата не можат засега ни приближно да направат слични како карл зајс што прави, не само кина и цел свет заедно со јапан и уса не можат ништо слично да произведат

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
друже, автомобилска индустрија нема везе со литографија, кинезите со многу миљарди буџет, поткупување научници и копирање веќе постоечки машини не успееа скоро ништо, ќе направат бидеќи мораат, со санкциите само ќе убрза западот развој на кина, но огледалата и изворот на светлина за литографијата е најтешкиот и најкомплициран технолошкио процес на земјинава топка, уредот за производство на екстремна ултравиолетова светлина кај асмл е помал од 50 цм, кинескиопт е 20 метри и сеуште не може да произведе повеќе од 10 вати наспрема асмл кој произведува 500, за огледалата не можат засега ни приближно да направат слични како карл зајс што прави, не само кина и цел свет заедно со јапан и уса не можат ништо слично да произведат
Друже, веќе прават DDR5 мемории на 8000mhz, не се воопшто далеку...

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.356
2.777
рамот се произведува на 13 нанометри, кинезите веќе работат на 2 нанометри. Искрено нив ги гледам ко светла точка да не ослободат од картеливе на пљачкање. Сеа може нема да биде одма, но за 5-10 години се надевам дека ќе има доста нивен хардвер на пазаров за добра цена.

gamon

user
15 септември 2014
1.672
1.952
orgrimar
рамот се произведува на 13 нанометри, кинезите веќе работат на 2 нанометри. Искрено нив ги гледам ко светла точка да не ослободат од картеливе на пљачкање. Сеа може нема да биде одма, но за 5-10 години се надевам дека ќе има доста нивен хардвер на пазаров за добра цена.
да, и јас сакам нормални цени, но треба време

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Едното со другото немаат допирни точки, никакви!

Производствените процеси и материјали наменети за производство на процесори не се користат, не се користеле и нема и не може да се користат за производство на меморија и обратно. Имаат комплетно различна намена, комплетно различен дизајн, можности за користење и имплементација, електрични побарувања и ограничувања, енергетска ефикасност и најбитно, ЦЕНА.

П.С. Спремајте се за нови, појачни цени не само на рам и ссд туку и на матични плочи, графички карти и тн.....

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно