Јас имам пратка од 0.45$, (приближно 25 ден) толку е платена, толку пишува на пакетот, го видов во пошта, некој пресметал ддв за неа 366,84 ден.Старите пратки ги нема ни под земја, ни над небо....
За новата пратка: Ева мене ова ми се пијави, како иде од прилика за пратка од 123 евра. Многу скапа царина ми побараа..... Пратката е порачана на 27 Февруари. На алиекспрес уште стои последен tracking статус: Import customs clearance started Mar 20, 19:55 (GMT+2) Но денес гледам се појави на ЕЛС со откуп од 3800 денара за ДДВ/ЦАРИНА....Ни помалку ни повеќе него аборномални 3800 денара...... Пишува: Јавено на курир за прием.... За колку денови/месеци/години ќе ја прими курирот за достава кој знае.....
Погледнете го атачментот 160238
Како тоа се појави на ЕЛС? Ти стигна порака,од ЕЛС дека е кај нив?Старите пратки ги нема ни под земја, ни над небо....
За новата пратка: Ева мене ова ми се пијави, како иде од прилика за пратка од 123 евра. Многу скапа царина ми побараа..... Пратката е порачана на 27 Февруари. На алиекспрес уште стои последен tracking статус: Import customs clearance started Mar 20, 19:55 (GMT+2) Но денес гледам се појави на ЕЛС со откуп од 3800 денара за ДДВ/ЦАРИНА....Ни помалку ни повеќе него аборномални 3800 денара...... Пишува: Јавено на курир за прием.... За колку денови/месеци/години ќе ја прими курирот за достава кој знае.....
Не се здрави. За пратка од 25 денари 350+ денари давачки. Не ја земај пратката нека ја вратат во Кина ма*мицата нивна лоповска ненаситна.Јас имам пратка од 0.45$, (приближно 25 ден) толку е платена, толку пишува на пакетот, го видов во пошта, некој пресметал ддв за неа 366,84 ден.
Во пошта направија проверка, во списокот со ддв за пратки пишува: пратка LKxxxxSK (мојата пратка) вредност 20 ден, ддв 366,84 ден.
Нормално не ја земав стои во пошта веќе 2 недели.
Јас имам пратка од 0.45$, (приближно 25 ден) толку е платена, толку пишува на пакетот, го видов во пошта, некој пресметал ддв за неа 366,84 ден.
Во пошта направија проверка, во списокот со ддв за пратки пишува: пратка LKxxxxSK (мојата пратка) вредност 20 ден, ддв 366,84 ден.
Старите пратки ги нема ни под земја, ни над небо....
Една е само.Можеби не е една пратка, мене Кинезите ми ги ставаат повеќе пратки во една иста. Па затоа и наеднаш се плаќа за сите пратки.
Па ми се јавија на телефон...И ми кажаа: така и така имаш пратка за царина која ја надминува сумата поголема од 90 евра и толку треба да платиш...очекувај ја во наредните денови........Кога ќе биде тоа не знам....... И ја дава на тракинг нивен исто така..Како тоа се појави на ЕЛС? Ти стигна порака,од ЕЛС дека е кај нив?
Нема повеќе такви опции. Сите со со едно исто AliExpress standard shipping еве колку за пример...Значи за секоја пратка над 90 еура стрижење волна јако за сите нас....Најпаметно ако нарачува некој да го контактира продавачот прво да ја пушти преку NL или HU, да се заобиколат хоштаплериве.
Една е само.
Subtotal €116.36
Shipping €27.11
Coins -€5.82
AliExpress Coupons -€14.48
Total
€123.17
Не знам како иде....Дали навистина е царинето на таа супа од 123.17 еура.....Дали и Coins и AliExpress Coupons важи....
Па ми се јавија на телефон...И ми кажаа: така и така имаш пратка за царина која ја надминува сумата поголема од 90 евра и толку треба да платиш...очекувај ја во наредните денови........Кога ќе биде тоа не знам....... И ја дава на тракинг нивен исто така..
Пратките под 90 евра не ги еба*ат, дремат повеќе од 2 месеци кај нив....Сеуште немат ги доставено.....А за оваа пратка оти има со што да те одерат со нивната шпедиција одма те барат парите да ти земат.... Зошто во таа цена е вклучено и наводните трошоци за нивна шпедиција не само ДДВ/ЦАРИНА...Колку се нивните трошоци не знам ќе ги прашам кога ќе ја донесат за повеќе инфо.
Мислењето е автоматски споено:
Нема повеќе такви опции. Сите со со едно исто AliExpress standard shipping еве колку за пример...Значи за секоја пратка над 90 еура стрижење волна јако за сите нас... Погледнете го атачментот 160252
Сите скапи работи одат само со алиекспрес стандард шипинг. Нема ниту една таква опција со NL пошта....Можеби ако кај некој порачуваш маска за телефон да има таква опција. Кај скапите работи нема таква опција.на сите пишува така, но некои ги праќа према NL, некои према хоштаплериве. Наредно кога ќе нарачуваш не е лошо да го контактираш продавачот прво да му кажеш да не праќа на speedaf/els
Стај фото или скриншот бе другар, нека отиде вирално. Колку повеќе мајтап и резил толку повеќе шанси некој нешто да направи (чисто теоретски, се разбира).Јас имам пратка од 0.45$, (приближно 25 ден) толку е платена, толку пишува на пакетот, го видов во пошта, некој пресметал ддв за неа 366,84 ден.
Убаво кажано од А до Ш!Аљи е прогласено за умрено. Кликава на власт мисли народ нафта пие и ќе се случат едно од следниве 2 сценарија:
1. Тријат раце ќе остане темпо на нарачки за царина на крај да се фали со колку го наполнила буџетот
2. Локалните препродавачи што имаат продавници што истава роба ја продаваат х5-х10 ќе им се зголеми обртот и конечно ќе процвета БДП-то
Не се свесни дека едноставно ќе престане да се нарачува или ќе се оди во соседни земји.
Креленизам и рененсанса. Од маски за телефони, стегачи за коса и остали дребулии ќе се пуни буџет, и од даночење на студенти што одат летно време да работат по белиот свет. Очај.
Еве ако некој плакатолепач чита, нека предложи следново:
1. Инвестиции во туризам - Game of Thrones / Hobbit итн. тематизирани пешачки патеки по западната планинска трансверзала, организирани места за спиење, туристички водичи, дрн дрн. За да има турист за што да дојде.
2. Релаксација на комплетната административна процедура за странци да отвараат бизниси тука и укинување рекет и рушвет
3. Бркање од работа на 75% буџетари на јасли, нека се вратат на нива за да не јадеме пиперки по 380 ден/кг.
Сакам да купам телефон од AliExpress, во вредност од околу 300€
Купувам телефони од AliExpress, без никаков проблем во последните 10-тина години, и досега пола од нив врвеле без никакви давачки, а за пола сум платил 18% ДДВ, плус нешто ситно за царина/лежарина
Обично, во 90% случаи биле праќани со Netherland Post (NL Post), а претходно со Singapore post, и сум немал никаков проблем со чекање или застој на пратка или слични проблеми
Но, последната нарачка ми е од пред година дена, така да не сум бил затекнат од оваа ново настаната ситуација, такозвана: Хаос-Пичкематерине...
Деновиве планирам повторно да купам телефон, но читајќи тука на форумот... Колку се ВЛОШИЛЕ работите со давачките, со задржување на пратките (со месеци и месеци), Некако НЕ сум баш сигурен дека е добра идеа...
Ваши искуства и предлози?
Мислам дека ако го купам телефонот, Гарант ќе биде испратен со Netherland Post (NL Post)!!!
Што можи да се очекува како најлошо сценарио, во контекст на новонастанатата ситуација!!??
Како плати, на курирот со картица?Ми стигнаа денеска две пратки од алиекспрес нарачани на 08.03.2026 преку ЕЛС. Платив ддв за двете.
Како не знаат што прават?За маска за телефон од 105мкд ми наплаќа 80мкд ДДВ![]()
Ви кажав не се здрави во главите, вие не верувате.Погледнете го атачментот 160268
Погледнете го атачментот 160269
Кај ги најдоа овие 924 не ми е јасно, нит купони нит коини сум искористил, бесплатен шипинг. Внимавајте кога ви наплаќаат. Јас оваа пратка не ја примам, ќе видам кои се опциите пинатаму.
И да не ја зимаш никако. Гледаш кај тебе пресметале 18% точно, ни 1.8%, ни бришење децимали. Директно кај јавен обвинител. Еднакви права за сите!Погледнете го атачментот 160268
Погледнете го атачментот 160269
Кај ги најдоа овие 924 не ми е јасно, нит купони нит коини сум искористил, бесплатен шипинг. Внимавајте кога ви наплаќаат. Јас оваа пратка не ја примам, ќе видам кои се опциите понатаму.
Што ке се случи ако не ја земаш? Ја враќаат во Кина? Што се случува со парите што си ги платил?И да не ја зимаш никако. Гледаш кај тебе пресметале 18% точно, ни 1.8%, ни бришење децимали. Директно кај јавен обвинител. Еднакви права за сите!
Шала на страна, ове е веќе премногу трагично за да биде смешно. Или ќе ризикуваш да ти ги вратат парите, или да останеш и без пратка и пари што е неисплатливо. Ако пратка од 7 долари ја ценат 924 денари, јас немам друго објаснување освен дека позади сумата се кријат и манипулативни трошоци. Или во превод што помалку информации, тоа подобро нели.Што ке се случи ако не ја земаш? Ја враќаат во Кина? Што се случува со парите што си ги платил?
Бесплатна достава
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON R6 QMK Retro, RGB LED, Super Red switch, Multi-Device (Wired+Wireless), Retro, R6-M1
5.450,00 ден
Бесплатна достава
CE SMART DESKTOP AIR CIRCULATION FAN XIAOMI, White, BPLDS10DM
6.120,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA LINK ALL IN ONE MAGIC-03, 2xMIC, USB-C, 3.5mm, Black
8.680,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON V1 ULTRA 8K Polling Rate 75%, HS, RGB, Keychron Silk POM RED switch, OSA PBT, Black, w/knob, V1U-D1
7.380,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 40X30X20 CM - KM01 BLACK
1.970,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 40X30X15 CM - KM02 COSMETIC BAG, BLACK
1.460,00 ден