Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.600
19.317
Па што си опседнат толку со Грее? Делуваш ко да те заебале и сета енергија негативна ја канализираш овде. Али еве аи имал бејзик Мицибуши, и тоа е слично.
Овде цел форум е опседнат со Gree.
Стар феномен е тоа. Не ги разбираш ти овие работи ..

Човече дај користи СРЧ да не мора да ти се објаснува се.
Жити Хисенсето и неговиот уред за тепање вируси

18 август 2019
1.236
1.219
Па што си опседнат толку со Грее? Делуваш ко да те заебале и сета енергија негативна ја канализираш овде. Али еве аи имал бејзик Мицибуши, и тоа е слично.
Него можеби не го заебале, ама мене добро ми го набутаа.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
647
361
Сме дискутирале подалеку од Gree бидејќи се со висока потрошувачка модулација нула безпотребни дефрости ужас продавачи ужас сервис

Многи подобро од Gree ⬇⬇⬇

Vivac Haier TCL Hisense Aux Midea Tesla

Кој има буџет се знае Toshiba Fujitsu Mitsubishi Daikin Hitachi Panasonic Samsung

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.600
19.317
Него можеби не го заебале, ама мене добро ми го набутаа.
Си го чувам скриншотов од времето кога бев член на кајгана.
Не сум јас ова на скриншотот (ова за да не се збуни Рон)

22.png
И сега, главната дилема кај народот од каде „дупло помала цена“ кај кинески инвертер за разлика од јапонски.

Еве неколку причини:

1. „Побакарен“ алуминиум во испарителите

2. Ни срам ни перде алуминиум во испарителите

3. Користење на генеричка електроника со фиксни брзини за работа на надворешниот вентилатор и фиксни режими на компресорот. Едноставно кажано работат, креваат и „модулираат“ за по 1/3 (третина) брзина односно снага. Закуцана и програмирана дефрост логика и тоа не кога да се вклучи дефростот туку уште поопасно... траењето. (оваа е најверојатната причина за цената)

4. Користење на капилара во комбинација со точка број 3

5. Вифи со генеричка андроид апликација кој е закачен на не знам каков мичкесипатерин клауд кој фунцкионира рандом, која апликација уште не побарала и умреница од „бабати“, пермисии повеќе од гугл апови итн.

Потоа уште неколку ситни суптилности кои се пРојавуваат подоцна (можеби и не, не се знае на која нога станал RnD тимот тој ден)

1. Користење на поевтин процес на боење. Наместо прашкасто печена боја, обична акрилна.
2. Слабо или воопшто незаштитен лим на дното од надворешната единица (поцинкување и слично)
3. Користење на поевтина пластика
4. Генеричко далечинско
5. Мотори на внатрешна единица со далеку помал квалитет.

Ова не е за потценување. Мотор за внатрешна единица на Vivax АЕРИ e (грубо) 70 евра + работна рака (кажи 100 евра ѓутуре) Прашајте ме од каде знам!

Ете, од таму е драстичната разлика во цени ако споредуваш снага vs снага. Да, точно е дека Mitsubishi-то од погорниот пример за 40.000 денари и Fujitsy за 41.000 делуваат осакатено во опрема но, јебеш га, до утре да ме убедува некој дека подобар избор е Midea или Vivaks за иста цена нема да ме убеди никогаш.
Настрана EUROVENT-ови (кој btw не постои за Vivax), настрана се.

Пред 6-7 години јазот во цените кинеска версус јапонска (вивакс версус јапонска на пример) беше страшен. На пример Vivax AERI 3,5-ка (R410) беше 23~24.000 денари. Mitsubishi FH35VE беше во рангот на 1000 евра.
Сега јазот е од ич до 2000 денари.

[edit]
Очекувам Ron26 да ми стави лајк на постов иначе не му праам муабет 15 дена.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно