Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Galaxy S4 vs HTC one vs Xperia Z vs Iphone 5

Galaxy S4 vs HTC one vs Xperia Z vs Iphone 5

• Вкупно гласале
    118

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Според вас кој од овие три флагшип смартфони е најдобар,и што најмногу ве бендиса кај нив.Цената им е слична и сите имаат нешто по што се разликуваат од другите.Така да кога би бирале еден од овие 3 телефони кој би го одбрале?

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
HTC One без размислување. Далеку подобра изработка од било кој друг 2013 телефон,прекрасен изглед и одлични преформанси. Се што е потребно да има еден телефон,го поседува HTC One.
Иначе кога сме кај поголеми имиња,мислам дека треба и iPhone 5 да се додаде во листата,освен ако не прашуваш за совет помеѓу овие 3 за себе.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
HTC One без размислување. Далеку подобра изработка од било кој друг 2013 телефон,прекрасен изглед и одлични преформанси. Се што е потребно да има еден телефон,го поседува HTC One.
Иначе кога сме кај поголеми имиња,мислам дека треба и iPhone 5 да се додаде во листата,освен ако не прашуваш за совет помеѓу овие 3 за себе.
па не го додадов пошто е послаб во перформанси од овие 3,и работи на друг ОС,Овие 3 некако се иста цена,исто чипсет процесор-рам и слично.А Iphone5 се разликува тука ,затоа ги ставив само овие 3.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.788
33.906
roka.mk
Гласав за HTC one, од проста причина што плени со неговиот дизајн, а галакси 4 е веч видена ствар.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Гласав за HTC one, од проста причина што плени со неговиот дизајн, а галакси 4 е веч видена ствар.
И мене најмногу превлекува HTC one,со дизајнот,за мој вкус е најличниот смартфон на планетава.Квалитетот на изработка е есктра(конечно Iphone не е сам) Galaxy S4 е повеке чаламски,со најдобри перформанси од сите 3,одлична камера(исто и како S3) а пак Xperia Z има исто добра камера,водоотпорен е и го прави интересен за ко ке одам закинтос -лаганас на Скуба :D.Секој од овие 3 смартфони има нешто кое го одвојува,затоа тие 3 ги ставив.Xperia Z исто плени со добар изглед и квалитетна изработка

Allex

lurker
8 март 2013
819
1.066
Скопје
Xperia Z не сум го чепкал па нема да го коментирам, мислам дека не би го купил, не ми прави мерак. С4 мех, според мене не личи на ништо реално, демек high-end смартфон а изгледа крајно мизерно со катастрофален дизајн, се чувстува ефтино. Самсунг сериозно треба да поработи на тоа ако сака во иднина да продава премиум телефони, затоа и с4 се продава далеку помалку од очекувањата, полека се освестуваат луѓево. Друга работа е што е ист со с3 само што му се додадени софтверските твикови за скролање со очи, со поминување на пстот без допирање на екранот и други опции од кои повеќе од пола не работат како што треба, безвезе скрола, не го приметува прстот, а има и такви кои се сосема бескорисни, како на пример слика со звук. Ми лагираше премногу што не смее да се случи. Не се гледаат секогаш перформанси на хартија затоа што во практика можете да се разочарате. Хтц Оне има добар дизајн, квалитетна изработка, камерата вади одлични слики, изгледа многу подобро и посериозно, побрз е од с4, значително помалку лагира но како забелешка можам да наведам дека има малце упропастен интерфејс, можело многу подобро. Кога би бирал меѓу овие 3 телефона би го одбрал Хтц Оне без никакво размислување.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Xperia Z не сум го чепкал па нема да го коментирам, не би го купил мислам, не ми прави мерак. С4 мех, според мене не личи на ништо реално, демек high-end смартфон а изгледа крајно мизерно со катастрофален дизајн, се чувстува ефтино. Самсунг сериозно треба да поработи на тоа ако сака во иднина да продава премиум телефони, затоа и с4 се продава далеку помалку од очекувањата, полека се освестуваат луѓево. Друга работа е што е ист со с3 само што му се додадени софтверските твикови за скролање со очи и без допирање на екранот и други опции од кои повеќе од пола не работат како што треба, безвезе скрола, не го приметува прстот, а има и такви кои се сосема бескорисни, како на пример слика со звук. Ми лагираше премногу што не смее да се случи. Не се гледаат секогаш перформанси на хартија затоа што во практика можете да се разочарате. Хтц Оне има добар дизајн, квалитетна изработка, камерата вади одлични слики, изгледа многу подобро и посериозно, побрз е од с4, значително помалку лагира но како забелешка можам да наведам дека има малце упропастен интерфејс, можело многу подобро. Кога би бирал меѓу овие 3 телефона би го одбрал Хтц Оне без никакво размислување.
S3 не е баш ист со S4 ,има 1гб рам,побавен процесор(на пониска фрекфенција)послаб GPU e сега колку некој има потреба од перформансите на S4 е друго прашање :D но сепак мора да се спомене.јас кога по ред би ги споредил би било вака
1.HTC one
2.Xperia Z
3.Samsung S4
па сите други

Allex

lurker
8 март 2013
819
1.066
Скопје
S3 не е баш ист со S4 ,има 1гб рам,побавен процесор(на пониска фрекфенција)послаб GPU e сега колку некој има потреба од перформансите на S4 е друго прашање :D но сепак мора да се спомене

Не мислев на перформансите, подобар е во тој поглед, затоа ги споменав софтверските работи.

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
HTC One definitivno e najlicen telefon. Ama HTC softverski malku zaostanuva zad samsung. Ne veruvam deka i za svojot najdobar telefon kje obezbedat dolgo vreme podrska. Pred nekolku dena cinam najavija za modelot HTC one S deka povejke nema da pustaat apdejti samo posle edna godina od negovoto pojavuvajne, iako bea najaveni apdejti za dve godini. Samo toa me odvratuva os kaj niv. Ne se grizat bas za svoite korisnici. Drugo sum slusal deka baterijata na telefonot se polni povejke od 4 casa, sto e mnogu.

Druga rabota, neznam zosto bi kupuvale S4 koga telefonot e vsusnost S3, vmetnat vo za nijansa podobro kujkiste i za nijansa podobra kamera so podobra rezolucija. I da eden ton gluposti koi ne rabotat kako na reklamite. Ako biram od samsung i pograj goleminata definitivno kje go odberam note 2 ili S3.

So sony ne sum bil vo dopir nemozam da zboruvam za nego. No vo najmala raka izgleda inter
kade e nexus? Ako biram droid toj bi mi bil prv izbor, sto zaradi cenata sto zaradi poddrskata. a i izrabotkata voopsto ne e losa.

Kako i da e, licno osejkam da probam nesto drugo, nesto od nokia na win8. Droidive se dosta dobri i funkcioanalni, ama i kaj premium telefonite neretko se primetuva lag.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Дејан а не си размислил на нексус 4?
nexus 4 е звер за перформанси,за цената а и за нешто поскапите телефони од него.Но Сепак не е слична цена а и малку постар модел е.И нормално секој би ги избра кој било од горе наведените 3 телефони него Nexus 4. Значи сакам да напрам споредна за најновиве хај енд телефони,кој се приближна цена е се направени да конкурираат едни со други како и со цената така и со све друго.И вака грубо гледамо освен Iphone5 мислам дека овие 3 телефони се сонот на секој кој сака и мечтее по ексклузивен хај енд смартфон.Јас веке имам Xperia SP ,значи темава не е за мене,општо сакам да знам кој од овие 3 телефони е најпосакуван кај нас,посебно од искусни како што сте вие т.с ИТ форумов.А лично што ме интересира е што ги двои овие телефони едни од други,и што е тоа што ги прави подобри едни од други.Но се разбира дека секој не мисли исто,но сепак поопширно споредување што е и како е ,ке придонесе на начинот на кој ги проценуваме телефониве.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
HTC One bi zemajl bez razmisluvanje pred se radi kvalitetot na izrabotka i dobriot izgled.

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
па не го додадов пошто е послаб во перформанси од овие 3,и работи на друг ОС,Овие 3 некако се иста цена,исто чипсет процесор-рам и слично.А Iphone5 се разликува тука ,затоа ги ставив само овие 3.

Можеби хардверски има послаби делови од горенаведените,но работи перфектно добро на неговиот iOS,дури да не речеме и по-smooth од овие горе. Во секој случај мислам дека и овој телефон припаѓа во листата,сепак многу корисници преферираат iOS пред Android/WindowsPhone.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.064
5.997
HTC One и iPhone 5.

Па два прста празно.

Па сите други.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Можеби хардверски има послаби делови од горенаведените,но работи перфектно добро на неговиот iOS,дури да не речеме и по-smooth од овие горе. Во секој случај мислам дека и овој телефон припаѓа во листата,сепак многу корисници преферираат iOS пред Android/WindowsPhone.
Да во право си,можда требеше да го ставам и него,па доколку е изводливо ке ги замолам модераторите да стават и Iphone5 во анкетата и насловот доколку може да се едитира на тој начин.Благодарам

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.730
4.311
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
HTC One definitivno e najlicen telefon. Ama HTC softverski malku zaostanuva zad samsung. Ne veruvam deka i za svojot najdobar telefon kje obezbedat dolgo vreme podrska. Pred nekolku dena cinam najavija za modelot HTC one S deka povejke nema da pustaat apdejti samo posle edna godina od negovoto pojavuvajne, iako bea najaveni apdejti za dve godini. Samo toa me odvratuva os kaj niv. Ne se grizat bas za svoite korisnici.

Иако сум корисник на htc сепак оваа забелешка стои на место. HTC своите flagship модели ги форсира како нешто невидено за после 6 месеци да престанат со подршка за истиот модел. Зашто некој би купувал телефон со 15 гб рам и 15 јадрен процесор ако од истиот не очекуваме подршка и апдејтување на нов софтвер. За година дена ONE ќе биде само минато , заборавен модел за кој HTC нема да му биде гајле, а тоа нервира мног многу !!!! Сето ова се прави како дел од маркетингот на HTC, се што е ново да се продава а оние кој веќе купиле смартфон е тука к.р ги боли !!!!

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
И нормално секој би ги избра кој било од горе наведените 3 телефони него Nexus 4.

Грешка си. Добро упатен корисник секогаш би го избрал Нексус 4 пред било кој од овие 3. Цената не треба да го буни никого бидејќи таа цена е субвенционирана од Гугл и затоа е пониска и истиот со перформансите и цената е премија без конкуренција. Инаку телефонот слободно може да се продава за 60-70% поголема цена. Хардверски нексусот исто така е ѕвер, го има истиот процесор како и Xperia Z и истата Адрено 320 графичка како и трите набројани Xperia Z, Galaxy S4 и HTC One.

По приоритет би ги подредил: Nexus 4, S4 (I9505 верзијата), Xperia Z, последниве два може и обратно. HTC One не го ни ставам во листата бидејќи и јас како и милиони други расчистив веќе со HTC поради нивната педерска политика на апдејт, односно напуштање и неподржување на телефоните. Или во превод, оние што имаат HTC One ќе бидат среќни ако го добијат минорниот 4.3 апдејт и според историјата на апдејти на HTC шансите да останат на него се 99+% без разлика што е флегшип, oдносно нема да добие Андроид 5. Се кладам во што било дека како и до сега, флегшипот на Самсунг, S4 ќе добие барем еден апдејт повеќе од флегшипот на HTC.
Поради тоа лично јас HTC еднаш и никогаш повеќе нема да земам.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Дефинитивно One само ради дизајнот. Перверззија е . Па с4 , па Note 2 . Z не заслужува да биде у топ 3 . Не со тој tft дисплеј.
.Инаку за мене лично Nexus4 е кралот. Кога би ми дале да бирам меѓу овие 3 и нексусот, би го земал нексус без размислување.

AlexM

lurker
14 јануари 2009
994
587
City of Consuls
AlexM's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4570 Processor
Motherboard
Gigabyte H81M-DS2
Storage
Samsung 850 EVO 250GB
PSU
Elite 600W - V3 | Cooler Master
RAM
Kingston HyperX FURY 8GB Kit (2x4GB) 1600MHz
Video card
XFX AMD Radeon™ RX 580 GTS Black Edition 8GB
Case
DEEPCOOL TESSERACT SW
Mouse
Logitech М510
Keyboard
Everest Rampage KB-R88 Black
Audio
Logitech - 5.1 Surround Sound Speakers Z506
Monitor
LG LED IPS 22EA53 + Samsung S22F350 LED
OS
Windows 10 TP
HTC One мн ми се свиѓа. Класа е телефонот совршен дизајн изработка перформанси.
Али HTC како бренд крајно ме разочаруваат со таа мизерна поддршка што ја имаат.
Па за флегшип од пред една година не обезбедуваат поддршка за надградба. Мизерија.
Ради тоа би размислил при избор.

Ако биде како што се зборува следниот Galaxy да биде метален карбон фибер или незнам што сакаат да користат. И во тој поглед Самсунг ќе им избегаат на сите други андроиди.

Xperia Z е исто така одличен. Да пуштат верзија со сток андорид би бил баш добар избор. Sony никако не го испеглаја тој ланџерот нивни да не лагира. Гледав на Xperia Z таблетот катастрофа како кинез да работиш не премиум уред на бренд како Sony. Али прават уреди со перфектен дизајн. Софтверски се слаби. Има некои интересни новитети али џабе.

iPhone 5 се ок, барем 4,5 инча да го направеа. Затоа отпаѓа се надевам 6ката ќе го средат да биде во тек.Али пак иос 7 не ми се добаѓа ама ич.

Кога би земал следен телефон би го ставил WP во игра.

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
HTC One the best :D
А и Z-то не е лошо само што е голем и не лежи на рака добро:)

UnderMyRules

lurker
27 ноември 2008
748
264
UnderMyRules's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600x 4.85GHZ with undervolt
Motherboard
ASUS PRIME B550M-A
Storage
970 evo PLUS 1TB + 870 evo 500gb
PSU
CoolerMaster 650w GOLD MW
RAM
32gb(2x16gb) Kingston Renegade Fury 3600MHZ
Video card
ASUS DUAL RX 6600XT 8GB
Case
COOLER MASTER TD500
Mouse
Logitech g305 wireless lightspeed
Keyboard
Logitech G413 CARBON
Audio
Sharkoon B1
Monitor
MSI g2412 24" IPS 170hz
OS
WINDOWS 11 x64
Премногу мислења на хартија овде гледам...али јас како човек кој поседува самсунг галакси с4 и го видел хтц оне на дело...с4 нема конкуренција...дизајн..перформанси..цена.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Премногу мислења на хартија овде гледам...али јас како човек кој поседува самсунг галакси с4 и го видел хтц оне на дело...с4 нема конкуренција...дизајн..перформанси..цена.
Што С4 во квалитет на изработка и дизајн е подобар од HTC one?И јас сум го држел врака С4 и воопшто не ме бендиса квалитето,но за перформансите и камерата не зборувам,за тоа е прекрасен

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно