Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кафемат што да купам

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Све мислев има, или бар некој евтин начин на pre-infusion, а да не е мануелно пали гаси, ама изглеа сум се смешал нешто.

Не бре, дури поскаптие модели на Profitec имаат Pre-infusion. Иако, мислам дека со добар puck prep, соодветно сомелено кафе и слично, дека не потребно е ваљда да имаш пред-инфузија. Marginal returns.

Дури и PID не е потребно, особено ако не планираш да користиш посветло печени кафиња, па да ти треба да си играш со температурата. Ако користиш покомерцијални кафиња, релативно forgiving се. Иако, да, со PID си имаш и други предности, ако веќе сакаш да комплицираш. :D

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
Ах, крај нема ова.
Гледам дека ќе си ја закачам чивијата, ај ти.

Мора да се чеша некоја краста...

Ами, тутун не пушам, алкохол почнав да не пијам, коцка јок, ливчиња не пишам, е шо да прам? Уште да не клецкам и кафе мераклиско да не пијам и поарно умрен!

dddragan

hello world
12 август 2014
434
595
Не бре, дури поскаптие модели на Profitec имаат Pre-infusion. Иако, мислам дека со добар puck prep, соодветно сомелено кафе и слично, дека не потребно е ваљда да имаш пред-инфузија. Marginal returns.

Дури и PID не е потребно, особено ако не планираш да користиш посветло печени кафиња, па да ти треба да си играш со температурата. Ако користиш покомерцијални кафиња, релативно forgiving се. Иако, да, со PID си имаш и други предности, ако веќе сакаш да комплицираш. :D

Да, све се финеси веќе во прашање, прав си. Знам мене ми прифали PID одма на Gaggia Classic Evo Pro баш ради кафето што го праев. Некако многу грееше под дифолт кога ќе ја упалев, па пробував со temperature surfing да намалам некој степен.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Пумпа шприца вода низ кафе и толку.

Да, и најдобро е да го закачиш кафематот директно на градски водовод. Што може да му направи тврдата скопска вода, нели.
Мислењето е автоматски споено:

па пробував со temperature surfing да намалам некој степен.
Тоа сакав да кажам, temperature surfing нема да треба да правиш со PiD. :D

dddragan

hello world
12 август 2014
434
595
Значи јас сум единствениот сељак на форумов кој пие турско..

Нема врска, и турско има убавина - најубавото кафе е тоа што го пиеш со мерак и не ти е мака да го правиш.

Јас од еспресо сетап се префрлив едно време на мока пот, а моментално сум на specialty coffee во зрно + мелница од 2000 денари + чајник од 1500 ваљда + метален pour over филтер. И супер ми е :) Со мерак пијам кафе и дома, и кога ќе излезам во кафич.

1775151851844.png

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Нема врска, и турско има убавина - најубавото кафе е тоа што го пиеш со мерак и не ти е мака да го правиш.

Јас од еспресо сетап се префрлив едно време на мока пот, а моментално сум на specialty coffee во зрно + мелница од 2000 денари + чајник од 1500 ваљда + метален pour over филтер. И супер ми е :) Со мерак пијам кафе и дома, и кога ќе излезам во кафич.

Погледнете го атачментот 160255
Ако може да прашам, како го спремаш кафето со метален pour over филтер ?
Јас никако не можам да си го погодам.
Најчесто мешам мелено кафе и вода во пластично шише и го оставам да стои преку вечер во фрижидер.
Пред легнување, наутро кога отворам фрижидер го мешам.
Кога ке дојде време за кафе го ставам на металниот филтер, и го чекам 20 мин да се исцеди.
Не сум задоволен од резултатот, а сакав да постигнам нешто како cold brew.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Bottomless portafilter е многу тешка заебанција, да знаеш. Многу тинтрање има таму за да извади добар шот, pressurized ти помага индиректно за стварите што би ги заебал (распоредено кафето, тамперот, гранулација на зрно, итн.). Можеш да земеш добра машина и пак да користиш pressurized. Ама многу е интересно да си играш со bottomless, поготово кога гледаш од доле како тече шотот :)

Јас би ти рекол да ја земеш Gaggia-та или горе што ја спомнаа Profitec Go. Profitec Go веќе има неколку модови вклучени што ги нема Gaggia, а одма ќе ти притребаат, како PID и pre-infusion. Ама па и доста поскап е... ако ти го носат од странство со поврат на данок, едно друго може да излезе добра цена.

Види го и Rancilio Silvia доста го фалат, во категорија тука негде е со Gaggia Classic-от.

Breville-от изглеа примамливо, ама на крај пак нема да ја користиш таа мелница, туку ќе купиш друга најверојатно.

Може пример и Flair да земете и да бидете едини фраер у маало што има еспресо кога ќе снема струја. Или на камп у Грчка

you were saying? Може вака? 0-02-05-046f5d11cb0ebef4d61e0fb44ab0d8d33e4d1134784e685c952937ba62d6b836_669efe04a20206d8.jpg

dddragan

hello world
12 август 2014
434
595
Ако може да прашам, како го спремаш кафето со метален pour over филтер ?
Јас никако не можам да си го погодам.
Најчесто мешам мелено кафе и вода во пластично шише и го оставам да стои преку вечер во фрижидер.
Пред легнување, наутро кога отворам фрижидер го мешам.
Кога ке дојде време за кафе го ставам на металниот филтер, и го чекам 20 мин да се исцеди.
Не сум задоволен од резултатот, а сакав да постигнам нешто како cold brew.

Уф, не би знаел за cold brew. Јас мелам кафе, вријам вода, чекам да олади две-три минути, и почнувам полека да сипувам, на почеток колку да се натопи кафето, после колку што сакам количина за во шоља. Поприлично едноставно, и сосема океј кафе излага.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Од кофеин ли сте зависни бе цел форум упм..
Не, ама сакам да си пуштам машина и онака да се напијам кафе, не да му баам 45 минути и да жртвувам јагне и 100 вилушки внатре да му матам.
И онака пијам 1 - 2 во ден.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.344
Не, ама сакам да си пуштам машина и онака да се напијам кафе, не да му баам 45 минути и да жртвувам јагне и 100 вилушки внатре да му матам.
И онака пијам 1 - 2 во ден.
Кафе лудаци цел форум. Секакви вуду магии требело за да добиеш добро кафе.
Колега од факултет имам и он вака забеган по кафе па кога патуваме во странство ги бара кафичите со секакви кафиња. Опасна болест да ти било ова.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.781
33.884
roka.mk
Колега од факултет имам и он вака забеган по кафе па кога патуваме во странство ги бара кафичите со секакви кафиња. Опасна болест да ти било ова.
Да се чуваш од тие зависниците од парфеми што возат кинески коли тие се опасни. А згора на тоа не частат ни едно шише вино за Администраторот да го додаде во колекци... :) :)

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.344
Да се чуваш од тие зависниците од парфеми што возат кинески коли тие се опасни. А згора на тоа не частат ни едно шише вино за Администраторот да го додаде во колекци... :) :)
Шпиуни су меџу нама..

barista.PNG

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.763
10.096
Јас вака точак кога купував. Најдов еден добар Cube, другар што е навлезен почна да ми збори „Ама знаеш овој е основен Шимано механизам, кочниците вакви такви“.

Му реков „Запри, секој твој збор само поскапо ќе ме кошта - ако не пробам подобро, нема да знам за подобро и ќе сум задоволен“. :)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Си бара работа ботомлесот, ама па прај ќеф.

Погледнете го атачментот 160262

Нареден пат, ако портафилтерот не ти прави Bat-Signal, ич да не пушташ видеа.

Види, дали си забеган за ова, дали си забеган да добиеш +1 FPS во игра - истата болест е. :D

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.026
544
www.ibiz.mk
браво, со здравје да си го користи.
за почеток мелено а после како што кажаа мелница е MystHave

нека проба illy, esse (eatalian.mk го увезува )
esse-caffe-selezione-100_-arabica-kl.png

а пошто гледам доста кафеџии има, дајте предлог за кафе(кај нас да го има наравно)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно