Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Парфеми

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Погледнете го атачментот 158621

Купени "ефтинаши" за теретана по релативно ниска цена од Фри шопот на граница со Грција
D&G Grey
MontBlanc Individuel
каква им е трајноста ? на fragrantica вика дека се со ептен слаби преформанси, но се баш gym/office мириси.
Мислењето е автоматски споено:

Време е да се купуваат летни мириси и да созреат малце додека не започне да се затоплува..
Зимата ја поминав со многу непотрошени зимски парфеми...
Наредна зима (ќе се обидам) нема да купувам ниеден зимски парфем.
Не иде тоа така, a кога ќе ти влезе чивијата нема враќање назад :)

Скоти

user
15 октомври 2013
1.275
2.348
каква им е трајноста ? на fragrantica вика дека се со ептен слаби преформанси, но се баш gym/office мириси.

Да, слаба им е трајноста. Не би ги земал иначе да не беа за теретана/спорт. Релативно ефтини за 37евра Gray-ot и 32евра Индивидуалот.
Искрено Grey иако има помала трајност поубаво мириса и е office safe, а Индивидуалот е ептен тешка синтетика. Не знам ни за теретана дали ќе го користам.

Twisted

hello world
3 јануари 2016
285
183
Ова со парфем за теретана не го сфаќам баш... Кај теретаниве наши се многу лоши кога станува збор за вентилација, па уште и со парфем...

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.706
3.356
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Мислам дека се исконтролирав пошто видов дека не можам да потрошам колку што можам да купам. :)
Затоа се носи не нападен и свеж парфем.
Или дезодоранс е доволен пошто машко како машко се поти и носењето на парфем само ќе направи проблем и ќе се измешаат мирисите...

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
@Скоти ти ли го препорача turathi blue како летен парфем?

Дај нешто подобро. Денес се "прснав", а плус и на картонче. Абе исто мириса како арко сапунче, после саат време од прскање.
Накај лимон ми забегува.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.275
2.348
Мислам дека се исконтролирав пошто видов дека не можам да потрошам колку што можам да купам. :)

Или дезодоранс е доволен пошто машко како машко се поти и носењето на парфем само ќе направи проблем и ќе се измешаат мирисите...
Не викам не. Кај некои што се потат премногу може и не одговара да носи парфем.
Јас цело време носам и не се потам премногу.
Мада и кај многу останати што вежбаат осеќам парфем дека носат и баш е пријатно.

Дај нешто подобро. Денес се "прснав", а плус и на картонче. Абе исто мириса како арко сапунче, после саат време од прскање.
Накај лимон ми забегува.
Не сум го препорачал јас. Го имам и сметам дека е ок парфем и често посегам по него посебно во лето.
Треба да е клон на Bvlgary Tiger, меѓутоа тајгерот мириса стварно ексклузивно и квалитетно али е прескап.
Иначе ако си по блу парфеми мој фаворит е Bleu de chanel parfum. Може не е најтраен меѓутоа е класа сам за себе.
Уште еден акватичен/блу многу добар е Nishane Deziro.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.706
3.356
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS

Накај лимон ми забегува.

Јас имав две мислења пишано за овој тука и тука.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

Накај лимон ми забегува.
Ако веќе си решил да биде евтин од арапските, иако најхајпана е Lattafa мое лично мислење е дека Rasasi конкретно Hawas e многу подобар и поквалитетен бренд од сите останати арапски брендови.
Пример ова е одличен свеж пролет / лето парфем :
И овие два исто така ги препорачувам :

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Ќе дадам мислење, чим го тестирам.
Понеделник здравје ќе тркнам до шатце.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Ќе дадам мислење, чим го тестирам.
Понеделник здравје ќе тркнам до шатце.
Не верувам дека имаат Rasasi во шатце, види во ист гејт во тоа арапската парфимерија или во стариот рамстор исто така арапска парфимерија. Инаку Afnan Thurati Blue не е во иста лига со Rasasi, сигурно бар едно 2-3 нивоа послабо. Кога веќе плаќаш гледај барем тоа што го купуваш да има и некаква трајност а не да трае 15 минути и толку.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
@architect Се зазборев со колега, за парфеми, и он ми вика џабе тестираш летни парфеми сега. Ниту ќе мирисаат правилно, ниту ќе траат.
Држи ли вода ова?

Патем, ми даде да прснам 9am (плава боја), и ме бендиса парфемот.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.275
2.348
@architect Се зазборев со колега, за парфеми, и он ми вика џабе тестираш летни парфеми сега. Ниту ќе мирисаат правилно, ниту ќе траат.
Држи ли вода ова?

Моментално го користам( при крај ми е) 9am баш за спорт/теретана.
Искрено ништо посебно. Го зедов од Шатци зш беше ефтин ама после само неколу минути мириса на ефтин сапун а и трајноста му е слаба.
Треба да е клон на YSL Y али ни близу.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Нема допирна точка. Моментално користам Y, и е 3 класи поубав. (за мене)
Ама здосадува еден парфем повеќе од 3/4 месеци.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Држи ли вода ова?

Многу јасно е дека цитрусни свежи парфеми ја немаат трајноста во поладни денови како што ја имаат во потоплите денови од годината(пролет/лето). Инаку трајноста и нивната емисија исто така зависат и од типот на кожата, мрсна, сува дали се поти итн. Не дека ако купиш сега летен парфем и напрскаш нема да трае, напротив, но нема да го постигне потенцијалот што би го имал како во услови на потопло време.
Ако сакаш да читаш искуства за парфеми ти препорачувам да отвориш fragrantica.com, има мислења од десетици илјади членови и можеш да се информираш за скоро секој можен парфем.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Не верувам дека имаат Rasasi во шатце,

Во право си. Нема ни во шатце ни во еликсир. А другиов дуќан, не го најдов.

Инаку, во еликсир го донеле новиот armaf bling.
Прснав за проба, и ми се допаѓа. Многу јак парфем, а пријатен.
Ставен на листа за купување.
Вработената ми рече, и Jpg парфемите да ги разгледам, ама се брзав.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Некое инфо за апсолутни почетници како мене. Тестирано:

1. Armaf cdnim Limited edition - дрвенесто-цитрусен мирис, кој е прејак. Траe (на моја кожа) повеќе од 10ч, има добра проекција повеќе од 6/7 часа. Може да се каже и дека малку пречи, во мало место.(просторно)

2. Armaf odyssey aqua - чист, свеж летен парфем. Се чувствува убаво, ама мислам дека од Април му почнува датумот за употреба.

3. Mango ice - чисто манго, од почеток до крај. Скоро два дена го осеќав на себе. Јас би рекол специфичен парфем. Или сакаш манго, или не сакаш.

4. Armaf odyssey mandarin sky - ми рекоа дека е летен парфем. Искрено не знам за кое годишно доба е, ама парфемот има некоја блажина. Не е за мене, бидејќи не сум фан на благо. Солидно држи, солидно проектира.

5. Armaf odyssey mega - јас осеќам средство за чистење. Се осеќа лимон, и многу слабо трае. (на моја кожа) Не го препорачувам.

Уште Rasasi да најдам за og и ice верзијата, да ги мириснам.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.275
2.348

1. Armaf cdnim Limited edition - дрвенесто-цитрусен мирис, кој е прејак. Траe (на моја кожа) повеќе од 10ч, има добра проекција повеќе од 6/7 часа. Може да се каже и дека малку пречи, во мало место.(просторно)

2. Armaf odyssey aqua - чист, свеж летен парфем. Се чувствува убаво, ама мислам дека од Април му почнува датумот за употреба.

3. Mango ice - чисто манго, од почеток до крај. Скоро два дена го осеќав на себе. Јас би рекол специфичен парфем. Или сакаш манго, или не сакаш.

4. Armaf odyssey mandarin sky - ми рекоа дека е летен парфем. Искрено не знам за кое годишно доба е, ама парфемот има некоја блажина. Не е за мене, бидејќи не сум фан на благо. Солидно држи, солидно проектира.

5. Armaf odyssey mega - јас осеќам средство за чистење. Се осеќа лимон, и многу слабо трае. (на моја кожа) Не го препорачувам.

Не би рекол дека mandarin sky e за лето, би рекол есен/зима.Треба да е копија на Scandal oд JPG. Многу синтетички порфем и многу гласен би рекол. Буквално 2 пати ако го имам ставено на кожа и после го подарив на колега од работа. Гледам и тој не го носи, изгледа и него не му се свиѓа многу.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

Каде најде Mango Ice ? Шатце ?
Инаку имаш обнова на залихи на fragrance.mk, и плус нова роба.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Не би рекол дека mandarin sky e за лето, би рекол есен/зима.Треба да е копија на Scandal oд JPG. Многу синтетички порфем и многу гласен би рекол. Буквално 2 пати ако го имам ставено на кожа и после го подарив на колега од работа. Гледам и тој не го носи, изгледа и него не му се свиѓа многу.
Не знам искрено. Вработената така ми кажа, ама сепак, ретко кој благ парфем е за во летен период.

Каде најде Mango Ice ? Шатце ?
Инаку имаш обнова на залихи на fragrance.mk, и плус нова роба.
Шатце, во рамстор мол. На акција е 2к денари. Мене ми е совршен мирис, за преку ден.

Бев и до Fragaria, имаат lattafa, armaf и уште 2 бренда за кои прв пат слушам и не им обрнав внимание.
Се навлеков на парфеми. Мора некако да се откажам. :D

Скоти

user
15 октомври 2013
1.275
2.348
Не знам искрено. Вработената така ми кажа, ама сепак, ретко кој благ парфем е за во летен период.

Шатце, во рамстор мол. На акција е 2к денари. Мене ми е совршен мирис, за преку ден.

Бев и до Fragaria, имаат lattafa, armaf и уште 2 бренда за кои прв пат слушам и не им обрнав внимание.
Вработените се ќе ти речат само да продадат.
Иначе нема назад ако си се навлекол.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

Фала на информација, бев претрчав купив ... го немав во колекција Mango Ice кој мене ми е многу допадлив пролетен парфем, баш она мириса на манго колаче :) За 1.800 денари фантастичен :)
Инаку во фрагравиа имаш цела колекција на Aromatix (парфемски инфлуенсер) и го имаат магнетик кој е одличен цитрусен пролет / лето парфем :

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Имате попуст (денес и утре) во:

1. Еликсир, 20% на секој парфем. Важи само за онлајн нарачки.
2. Fragravia, еден парфем купувате за полна цена, а вториот со 50% попуст.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно