Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

НЛБ Банка

Дали сте задоволни од услугите на НЛБ Банка?

• Да

Гласови: 90 43,3%
  • Делумно сум задоволен

Гласови: 71 34,1%
  • Не

Гласови: 47 22,6%

• Вкупно гласале
    208

Viko

hello world
28 јуни 2022
305
283
Така викаа за користење на Гугл пред многу години. И читај ги само линковите, тие не се генерирани.

Мислењето е автоматски споено:

Ако не можеш или не сакаш да користиш фингерпринт, може со фејс анлок или па со најобичен пин. Проверено. Инаку гледам на КБ дебитната картичка ни СМС не праќа за онлајн плаќање.
Малце офф-топик ќе отидам ама ова за КБ и јас го приметив.

Од ноември имам сметка и картичка таму и имам забележано досега на околу дваесетина онлајн плаќања никогаш не ми имаат побарано 3D secure (код по SMS) и тоа на суми преку 5-6000 денари на странски веб-страни.

За споредба СТБ и Халк на 99% од онлајн плаќања како на македонски така и странски веб-страни, притоа и на значително помали суми ми праќале кодови по SMS.
Стига нотификација од апликацијата на КБ, нема потреба од смс.
Офф-топик 2: нотификација за извршена трансакција а не 3D Secure код за авторизација на плаќање. И имам приметено ако во моментот кога плаќаш со картичка од КБ не ти е вклучен нет на телефонот, нема ни да ти стигне известувањето кога ќе вклучиш нет (барем на iOS е така)

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Телефон на преклоп е во прашање и нема нотификации и сл. Кој знае што е работата
Стигна СМС со ОТП код за плаќање онлајн од 2.500 (на КБ). Изгледа нема потврда за помалите само за помали суми. Или пак за водовод и сл. не мора ОТП. Кузнае

kolesk

lurker
6 февруари 2016
760
1.178
Мене ми стига нотификација за се. И за 25ден, и за 2/3к струја/вода. (андроид)

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.765
4.484
Неготино
Od 01.03.2026, potvrdata na onlajn plakanja preku SMS poraka se zamenuva so odobruvanje na transakcii samo preku NLB Pay aplikacijata.
Prezemete ja tuka:
Android: NLB Pay - Apps on Google Play
iOS: NLB Pay App - App Store
NLB Banka
Не знам дали се зезаш или не ти се чита, ама за тоа се прави муабет веќе 2 страни наназад.

Corsair

hello world
7 мај 2015
81
56

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.485
2.935
Не знам дали се зезаш или не ти се чита, ама за тоа се прави муабет веќе 2 страни наназад.
Додека сне на темава, нели ова од 1ви март требаше да почни?
Сношти плаќав нешто со картицата онлајно, и место 3Д СМС код да ми пратат, морав да ја одобрам трансакцијата преку NLBPay.
Притоа, првите две трансакции морав да ги одобрам на тој начин, а третата трансакција нит ми побара да ја одобрам, ниту со апликација, ниту со СМС, ниту бутур...
А трите беа во иста „продавница“, со иста картичка - не сменив ништо.

TLDR
Изгледа одобрувањево преку апликација е започнато/имплементирано (нормално, можеби не насекаде), ама ме загрижи тоа што третата трансакција помина без ништо.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.765
4.484
Неготино
Додека сне на темава, нели ова од 1ви март требаше да почни?
Сношти плаќав нешто со картицата онлајно, и место 3Д СМС код да ми пратат, морав да ја одобрам трансакцијата преку NLBPay.
Притоа, првите две трансакции морав да ги одобрам на тој начин, а третата трансакција нит ми побара да ја одобрам, ниту со апликација, ниту со СМС, ниту бутур...
А трите беа во иста „продавница“, со иста картичка - не сменив ништо.

TLDR
Изгледа одобрувањево преку апликација е започнато/имплементирано (нормално, можеби не насекаде), ама ме загрижи тоа што третата трансакција помина без ништо.
Зависи кај си плаќал.
Мене ова ми го пишаа од НЛБ кога не ми стигна код за одредено плаќање:

ОТП кодот зависи од продажното место/трговецот, не од Банката.
Тоа е политика на самото продажно место.

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
Зависи кај си плаќал.
Мене ова ми го пишаа од НЛБ кога не ми стигна код за одредено плаќање:

ОТП кодот зависи од продажното место/трговецот, не од Банката.
Тоа е политика на самото продажно место.
трговецот може да одбере дали да има 3DS проверка за трансакцијата (тоа е ОТП код или пак друг вид на 2FA потврда, како ова сега со NLBPay) или да помине трансакцијата без таква проверка.

трансакција без 3DS проверка носи поголем ризик за трговецот доколку купувачот ја оспори трансакцијата. ако е без 3DS може да рече дека му е злоупотребена картичката и шансите да ги добие парите назад се далеку поголеми отколку при трансакција со дополнителна 2FA потврда.

веќе е нормално сите трговци да бараат 3DS проверка, а особено за првите неколку трансакции (FTD - First Time Deposit) од еден ист купувач. по неколку трансакции може тој истиот купувач да го сметаат за редовен клиент (Trusted Traffic) и да не бараат 3DS проверка за секоја трансакција, како што веројатно е случајот погоре, каде што првин требало ОТП а потоа веќе не.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.485
2.935
трговецот може да одбере дали да има 3DS проверка за трансакцијата (тоа е ОТП код или пак друг вид на 2FA потврда, како ова сега со NLBPay) или да помине трансакцијата без таква проверка.

трансакција без 3DS проверка носи поголем ризик за трговецот доколку купувачот ја оспори трансакцијата. ако е без 3DS може да рече дека му е злоупотребена картичката и шансите да ги добие парите назад се далеку поголеми отколку при трансакција со дополнителна 2FA потврда.

веќе е нормално сите трговци да бараат 3DS проверка, а особено за првите неколку трансакции (FTD - First Time Deposit) од еден ист купувач. по неколку трансакции може тој истиот купувач да го сметаат за редовен клиент (Trusted Traffic) и да не бараат 3DS проверка за секоја трансакција, како што веројатно е случајот погоре, каде што првин требало ОТП а потоа веќе не.
Ок, ова држи вода, односно мене веројатно ме сметале за редовен после втората трансакција (трите трансакции беа направени во рок од 10тина минути).

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896
Виртуелните картички се добри - одма од кога аплицирав за нова картичка во експозитура, ми стигна порака дека виртуелната картичка ми е готова и може да се користи за плаќања. Ми стигна ПИН од картичка, истата беше веќе додадена на НЛБ Пеј и за неколку секунди беше додадена и на Apple Wallet

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
WTF од 70 на 150!! :mad:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.775
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Како ќе нема интернет ако си при процес на онлајн плаќање?
Ма пушти, само бараат влакно во јајцето и начин да контрираат со теоретски сценарија кои не се случуваат никогаш.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.764
Извадок од новата тарифа со важност од 1.4.2026
Тука некаде се сите банки, ми стигна известување за надоместоци за Шпаркасе банка и за 2025та ми наплатиле 2400денари, или околу 200 денари месечно.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896
Ма пушти, само бараат влакно во јајцето и начин да контрираат со теоретски сценарија кои не се случуваат никогаш.
Секоја посериозна апликација или фирма не ти дозволува 2ФА со СМС веќе баш ради фактот дека SMS spoofing е многу лесно да се направи, и се користат 2ФА апликации како Google Authenticator, Duo, Microsoft Authenticator, RSA итн, ама ние сме попаметни, мора да има СМС бидејќи што ако ти снемува интернет дури сакаш да се аутентицираш во некој сервис што во прво место БАРА интернет....

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
БЕГАЈТЕ ОД НЛБ!!! ОД најдобра за 2-3 години до зеленашка, најскапа со никаков однос кон муштрерии, исти како шпаркасе и прокредит кои се зеленаши со тапија. Халк и стопанска се најнормални од ненормалниве

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно