Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

најдобра банка во мк?

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Рант/Вент, како сакате гледајте го.
Халк блокираат сметка поради неажурирани податоци без никакво известување (а јас сум во странство).
Ги контактирам, го кажуваат горенаведеното и ме упатуваат на OneId.
За среќа го имам инсталирано, се измачив за да се регистрирам на NLB со него.
Го пуштам OneId и ја јавува грешкава.
Им пишувам пак на Халк за проблемов, ме упатуваат на страната на КИБС да побарам поддршка.
Пишувамана КИБС и нормално не одговараат.
Се откажувам.
Се враќам во МК.
Пробувам пак и пак истата грешка.
Деинсталирам OneId, реинсталирам, ми бара лозинка.
Внесувам лозинка, вика нов уред?!?!?!
ОК, ајде, дозволи да го избришам стариот уред иако е истиот (да не пцујам тука) телефон.
И, штама... нема SMS. На А1 сум.
Да им се (ај да не пцујам тука :D) и на Халк и на OneId и кој го измислил и кој го одржува и кој дава подршка...
И така...
Се мислам да испозатворам сметки во Халк пошто и картичките не им поминуваат секаде (посебно онлајн), ама не сум се решил пошто само они имаат Garmin pay во моментов.
Истиот рент и вент сакав да го пишам пред некое време пред две недели.

Сакав тогаш но еве ме сега, воедно даискористам прилика да прашам и се едуцирам, дали е некако регулирано, правилно и/или нормално да блокираш сметка на корисник заради неажурирани податоци?

Се сомневам дека штом го прават ова се правно покриени, и дека оваа клаузула е напикана некаде во договорите при отворање на сметката.

Ребро

hello world
18 ноември 2016
67
133
Истиот рент и вент сакав да го пишам пред некое време пред две недели.

Сакав тогаш но еве ме сега, воедно даискористам прилика да прашам и се едуцирам, дали е некако регулирано, правилно и/или нормално да блокираш сметка на корисник заради неажурирани податоци?

Се сомневам дека штом го прават ова се правно покриени, и дека оваа клаузула е напикана некаде во договорите при отворање на сметката.
Претпоставувам дека имаат обврска заради процесот на спречување на перење на пари (Anti Money Laundering - AML). Ама тоа не ги оправдива да имаат никаква корисничка подршка.
Мислењето е автоматски споено:

Halk isto kartickite na mnogu onlajn mesta ne minat, samo nlb najvekje mi pominuva bez problem bilo kade
Исто. Само не ми се остава НЛБ картичката било каде.

Имаат Garmin Pay и НЛБ,Комерцијална и СТБ. А за OneID поддршката на КИБС е катастрофа и никој не враќа на меилови.
Ете уште една причина помалку да имам сметка кај нив.

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
што к* е сеа ова:
-како што пишаа погоре, ладен туш беше ова ажурирањево.. активирав oneID, ама ја дава оваа грешка. Има некој идеа што може да биде проблемот? (ако добро ја сфаќам причината, онеИД мора да биде активиран 30 дена пред да можам да ги ажирурам податоците на страната на НЛБ?!)
1759851646349.png

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.753
3.917
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
што к* е сеа ова:
-како што пишаа погоре, ладен туш беше ова ажурирањево.. активирав oneID, ама ја дава оваа грешка. Има некој идеа што може да биде проблемот? (ако добро ја сфаќам причината, онеИД мора да биде активиран 30 дена пред да можам да ги ажирурам податоците на страната на НЛБ?!)
Погледнете го атачментот 154439
На крај побрзо и полесно ќе излезе да одиш во банка него преку апликација да завршиш проста работа

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
На крај побрзо и полесно ќе излезе да одиш во банка него преку апликација да завршиш проста работа
Да, на крај бев до банка и завршив работа за 1 минута (без патот и гужвата до банка, без горивото, без паркингот, без трошењето време од работа, без дуплите врати на влез, без редот на безготовинско и сл..) колку и да е тажна целава работа околу банкиве (и сите глупости поврзани со OneID, eID, таков ID, онаков ID...) на крај, во најголем случај, пак треба одиш лично.. Има ли смисла целава тиранија!? Со еден збор кажано, мизерија!

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.511
2.962
Да, на крај бев до банка и завршив работа за 1 минута (без патот и гужвата до банка, без горивото, без паркингот, без трошење време од работа, без дуплите врати на влез, без редот на безготовинско и сл..) колку и да е тажна целава работа околу банкиве (и сите глупости поврзани со OneID, eID, таков ID, онаков ID...) на крај, во најголем случај, пак треба одиш лично.. Имали ли смисла целава тиранија!? Со еден збор кажано, мизерија!
Се сложувам со рантот.

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.736
Да, на крај бев до банка и завршив работа за 1 минута (без патот и гужвата до банка, без горивото, без паркингот, без трошење време од работа, без дуплите врати на влез, без редот на безготовинско и сл..) колку и да е тажна целава работа околу банкиве (и сите глупости поврзани со OneID, eID, таков ID, онаков ID...) на крај, во најголем случај, пак треба одиш лично.. Имали ли смисла целава тиранија!? Со еден збор кажано, мизерија!

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Не ти ја сфаќам поентава со законов? Бараш контра?! Ако се прашуваме дали треба да има безбедносни мерки? Да, треба да има. Дали треба да бидат работите поунифицирани за да бидат функционални за општата популација? Да, треба да бидат. Дали се? НЕ, не се!
На крајот од денот, ја изнесуваат државава сосе мебелот од Влада. Законот е боенка за нив. Видено е години наназад дека обичната раја си го плаќа сето тоа.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.511
2.962
Браво за стопанска.
(немам добро мислење за неа, но небитно).

Големо УА и БУУУУ за НЛБ!
Пред неколку месеци (ко се најави дека треба да се влези во СЕПА и да „поефтинат“ одредени банкарски услуги со странство), ја поскапија месечната управувачка провизија за трансакциски сметки од 40 на 45 денари месечно (се разбира, до пред скоро време тоа беше 30 ден/мес, а некоја година пред тоа - 20 ден/мес, но ок, одамна беше тоа, ај да не...)
Пред месец-два уплаќав некоја ПП30 уплатница (редовно плаќам некои сметки така, дали нешто за детето, спортски активности, школски потреби и слично, или одржување на зграда -небитно), и не забележав веднаш, туку после неколку такви уплати, дека провизијата е покачена од 15 ден на 16 денари веќе пред 2 месеци (ќе си речиш 1 денар е бе, ајде...)

Денес гледам прв пат, некоја нова ставка се појавила во листата на трансакции.
20 денари.
Ништо посебно, но нова ми е, ја немаше (не постоеше) до пред некој ден (да појаснам: бес-платно беше) :)
Се вика, цитирам: „МЕСЕЧНА членарина за МАСТЕР дебитна картичка месечна членарина за основна картич“

И листам низ трансакциите наназад така, до 31ви јули и ОП!
Гледам од нигде никаде, и тогаш никнало едно исто такво ново лепотанче од 20 денари месечно.
Проверив уште поназад, но ете, тука му е првиот пат кога никнало....
Но, има уште нешто позагрижувачко тука: проверувајќи детали за трансанкцијата, гледам, пишва датум на трансакција 21.08.2025, а датум на валута 31.07.2025 година.
Ми личи дека некаде при крај на месец август им текнало на УО на НЛБ да наплаќаат уште една ставка (која за РЕЗИДЕНТИ кои примаат плата кај нив и имаат кредити - е/беше бесплатна), и не само што решиле да наплаќаат, туку очигледно рекле: „ај место да почниме од септември, дај ретроградно да им наплатиме и за август, а, шо велиш?“
И ко шо ги дал госпо, сложни попој и во петок мрсат, па ете, решиле да се омрсат.

Значи, мене ме јади јанѕата со тоа што ретроградно наплаќаат, не од денес натаки, туку дај колку шо можи и поназад!!!

И после, поефтиниле провизиите за money transfer, SEPA-МЕПА....
А главните услуги кои процентуално им се најзастапени, ги поскапиле, до таму, што...исмислиле и нови ставки :)

Го споделувам ова, оти ме интересира како е во другиве банки деновиве, па ако сака некој, нека си го напиши неговото видување за банката кај што е - од аспект на „поефтинувањето“ на услугите, кои беа објавувани на сите портали, се отепаа од фалење сите: од квази-политичари, баМкари, гувернери....

Но, реалноста, метрички преточена преку апсолутни вредности на бројките, воопшто не коинцидира со зашеќерените еФтини приказни по медиумитеПогледнете го атачментот 153515Погледнете го атачментот 153514Погледнете го атачментот 153513Погледнете го атачментот 153512
Да се самоцитирам и надополнам со апдејт на ситуацијата. Овој месец ја нема фамозно мистериозната ставка од 20 денари со име:
„МЕСЕЧНА членарина за МАСТЕР дебитна картичка месечна членарина за основна картич“
Ги има другите две ставки (за одржување и е-банкинг), ама третава до денес се нема појавено.
Како што мистериозно се појаве, така мистериозно си исчезна!
Не е дека се бунам, само, збунувачки се постапкиве.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.753
3.917
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Да, на крај бев до банка и завршив работа за 1 минута (без патот и гужвата до банка, без горивото, без паркингот, без трошењето време од работа, без дуплите врати на влез, без редот на безготовинско и сл..) колку и да е тажна целава работа околу банкиве (и сите глупости поврзани со OneID, eID, таков ID, онаков ID...) на крај, во најголем случај, пак треба одиш лично.. Има ли смисла целава тиранија!? Со еден збор кажано, мизерија!
OneID е тотален промашај (барем за мене). Лани се регистрирав демек побрзо онлајн ќе завршам работа ама ништо. Никогаш не ми проработе (се работеше за комерцијална банка и нивна услуга).
На крај бев лично в банка :))

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
574
390
Preku OneID imam azurirano podatoci bez problem na NLB a na ProCredit imam otvorano smetka isto bez problem. Komercijalna i Halk znam deka moze da se aplicira no od bankata ne gi razgleduvale i taka stoele samo podneseni. A na NLB samo odat avtomatski bez obrabotka direkt se azuriraat vo bilo koe vreme 24/7

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.753
3.917
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Preku OneID imam azurirano podatoci bez problem na NLB a na ProCredit imam otvorano smetka isto bez problem. Komercijalna i Halk znam deka moze da se aplicira no od bankata ne gi razgleduvale i taka stoele samo podneseni. A na NLB samo odat avtomatski bez obrabotka direkt se azuriraat vo bilo koe vreme 24/7
Комерцијална пробав сметка да отворам преку онеид..изгубив 2 дена за џабе и на крај отидов в банка. Доаѓаше до крај и последниот чекор не поминуваше.
Баталиф :)
Дигиталниве услуги на хартија се супер амаљ во пракса не баш, треба уште да се средуваат

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Мислам пишав еднаш, нашите треба од Србија пример да земат.

Од Скопје преку видео повик се отвара сметка во нивна банка (Рајфазен). 10 минути работа. Вртиш глава лево десно, те гледаат кој си, лична карта држиш под брада а самата лична карта како материјал има нешто во неа што камерите нивната банка им ги гледа тие точки (те тераат да ја ротираш личната под агол напред/назад/горе/доле).

И све е на емаил, сите документи со потписи, од прв до последен. Нашиве уште не тераат за ажурирање на лични податоци да одиме во банка. Очигледно сите (сме*) неспособни да имплементираме сервиси/системи за комплетна дигитализација на банкарски систем.

По отварање, одма имаш 2 виртуелни картички, додека не ги земеш физичките кои на адреса ти ги праќаат. Се активираат преку апликација и со потврда телефонска.

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
449
Прага, Чешка
Мислам пишав еднаш, нашите треба од Србија пример да земат.

Од Скопје преку видео повик се отвара сметка во нивна банка (Рајфазен). 10 минути работа. Вртиш глава лево десно, те гледаат кој си, лична карта држиш под брада а самата лична карта како материјал има нешто во неа што камерите нивната банка им ги гледа тие точки (те тераат да ја ротираш личната под агол напред/назад/горе/доле).

И све е на емаил, сите документи со потписи, од прв до последен. Нашиве уште не тераат за ажурирање на лични податоци да одиме во банка. Очигледно сите (сме*) неспособни да имплементираме сервиси/системи за комплетна дигитализација на банкарски систем.

По отварање, одма имаш 2 виртуелни картички, додека не ги земеш физичките кои на адреса ти ги праќаат. Се активираат преку апликација и со потврда телефонска.

Тоа е принцип на работа на Рајфајзен низ цела групација, нема Србија удел у тоа како приватна банка дозволува креирање на сметка. Да дојде Рајфајзен и во Македонија ќе воспостави дигитално отварање сметка. Постои мала шанса Шпаркасе да воведе вакво нешто преку унифицираната George апликација низ Ерсте групацијата, но не знам дали и кога ќе ја донесат кај нас

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Супер, само да допрецизираме дека не е од Србија, туку од Австрија.

Хааахаха, истото во исто време со Petarys... :)

Не е точно за Комерцијална - татко ми отвори нова сметка и нова картичка преку OneID без проблем, сѐ беше во функција веднаш. Јас ажурирав податоци.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Тоа е принцип на работа на Рајфајзен низ цела групација, нема Србија удел у тоа како приватна банка дозволува креирање на сметка. Да дојде Рајфајзен и во Македонија ќе воспостави дигитално отварање сметка. Постои мала шанса Шпаркасе да воведе вакво нешто преку унифицираната George апликација низ Ерсте групацијата, но не знам дали и кога ќе ја донесат кај нас
Супер, само да допрецизираме дека не е од Србија, туку од Австрија.

Хааахаха, истото во исто време со Petarys... :)

Ок таа ја пратив дека таму отворив јас... поентата ми е дека имаат вакви опции (еве и други банки).

пс: И една српска има, не знам како се вика ја заборавив.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.303
11.852
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Не знам зашто имате толку проблеми со OneID, јас буквално од дома си отворив сметка во Комерцијална преку тоа, е не се сеќавам дали физичката картичка ја подигнав лично или ми ја доставија по пошта, се мислам ќе да беше лично. Само можам со сигурност да кажам дека Комерцијална е векови пред Стопанска, ги користев паралелно двете две години и на крај ја затворив сметката во Стопанска, само некои надоместоци бесмислени имаше, а услугата им беше тапа. И така...

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Јас после 20 години ги напуштив Стопанска, заради нивната опасно надолна линија на работење. Секој ден некој нов проблем, нелогичност и надоместоци. Се префрлив на Комерцијална и се спасив. Најнапредна е од сите банки.

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Да се самоцитирам и надополнам со апдејт на ситуацијата. Овој месец ја нема фамозно мистериозната ставка од 20 денари со име:

Ги има другите две ставки (за одржување и е-банкинг), ама третава до денес се нема појавено.
Како што мистериозно се појаве, така мистериозно си исчезна!
Не е дека се бунам, само, збунувачки се постапкиве.
Не се сеќирај воопшто, на татко ми картичката му ја наплаќаат на рандом ден во месецот. Патем, замени си ја со Виза дебитна за да не плаќаш :rolleyes:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.753
3.917
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.511
2.962
Не се сеќирај воопшто, на татко ми картичката му ја наплаќаат на рандом ден во месецот.
Ова во НЛБ?
Не знам, до сега сум го немал тоа искуство...
Патем, замени си ја со Виза дебитна за да не плаќаш :rolleyes:
Па, треба да се провери дали нешто се сменило во услугите и производите кои банката ги нуди преку Visa Electron - порано таа беше ептен бејзик картичка, која ти следува бесплатно со креирањето на сметка во банката.
Другава од MasterCard/Maestro беше картичка која е бесплатна доколку во банката ја примаш платата (тоа е мојот случај), и дополнително истата Master картица дозволува влегување во минус, а и купување на рати (автоматски: од 1.500 денари до 6.000 на 3 рати, над 6.000 на 6 рати) -што во суштина е како кредитна картица, само без големите камати и без годишните суми за членарина.
Ако овие опции се префрлени и на Виса, тогаш ок, ако не - тогаш споредуваме баби и жаби.

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Од кога овие даваат бесплатно патничко осигурување со оној топси пакетот?

Атачменти

• IMG_5500.jpeg
    IMG_5500.jpeg
    286,9 KB · Прегледи: 82

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.410
1.643
Малце освеж на темата.
Дали има некоја банка во МК што дава виртуелна картичка?
Или по можност повеќе виртуелни, па дури и да се плаќа за секоја посебно?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно