Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Првпат слушам дека Ventoy мењал било што во имиџите што ги бутира.
Инаку минатиот месец ми требаше да инсталирам 11-ка на некомпатибилен/застарен хардвер (постара генерација CPU) и требаше да сменам неколку реџистри клучеви (проверката за процесор). Накратко сите реџистри клучеви веќе беа сменети во бајпас вредност. Ова се разбира на ISO симнат директно од микро$офт.

Муабетот ми е Микрософт може едно да збори а друго да прави. Во одредени ситуации и моменти.

Според мене очајно им треба пораст на пазарот и придобивање на тие што размислуваат за миграција. А во исто време си ги буткаат агендите според некој макро план. Или па и различни оддели во фирмата буткаат кон различни цели, во исто време. Којзнае но јасно е дека во иднина секако ќе форсираат микрософт акаунт, дури и додека истовремено (пак ќе) делат бесплатни лиценци.
Поединечните корисници не им се толку битни сами по себе, ама битни им се затоа што голем дел од нив работат во фирми. Колку повеќе корисници кои преферираат алтернативни ОС-и, толку повеќе вработени во фирми кои навиваат (или активно одлучуваат) за користење на алернативни ОС-и и во фирмите. Пошто настрана некои специјализирани потреби ама голем дел од фирмите комотно можат да мигрираат на Линукс, и би мигрирале само кога на пазарот на труд би имало повеќе сисадмини и IT професионалци со специјализации и искуство со Линукс.

Мислам погледајте само каков рекет се дешава по фирмите со Офис и маил клиентите. Ама ај да не го ширам и натаму муабетот.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.624
Скопје
Првпат слушам дека Ventoy мењал било што во имиџите што ги бутира.
Пример за бајпас на TPM се креира .json фајл со "VTOY_WIN11_BYPASS_CHECK: 1" стринг, што дефакто не го менува/едитира имиџот. Па викам да не има нешто слично и за офлајн акаунтиве што е активирано по дифолт во Ventoy, пошто немам чепкано ништо во врска со тоа.
Или па ко што викаш едно зборат друго прават микрософт. Пошто во случајот со лаптопот од пред некој ден, ни TPM(8 генерација интел, ваљда TPM 1.2) не му беше уклучен, па дури ни за тоа не ми направи проблем, а го немам креирано тој .json конфиг фајл за бајпас на TPM на Ventoy.

Едит:
Препроверив ова за TPM, и гледам дека уствари го имам тој .json конфиг фајл и "VTOY_WIN11_BYPASS_CHECK": "1" стринг во него. Или автоматски Ventoy го пикнало, или не ми текнува 100%, но можно е со MediCat да ми беше креирано УСБ-во па тоа да го прави со таква конфигурација на Ventoy.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.796
5.514
"Microsoft already removed the “bypassnro” workaround earlier this year"

А демек Verge не се пичкин дим од медиум, така да јебемлига што се дешава. Можда Ventoy инјектира некои магии кога бутираш со него, или па нема врска статијава што се однесува на моментов.
Цело време се прави муабет сега засега за во инсајдер привју верзиите си пишува убаво во текстот. Во моментално достапните официјални верзии сѐ уште работат сите познати финти.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Пример за бајпас на TPM се креира .json фајл со "VTOY_WIN11_BYPASS_CHECK: 1" стринг, што дефакто не го менува/едитира имиџот. Па викам да не има нешто слично и за офлајн акаунтиве што е активирано по дифолт во Ventoy, пошто немам чепкано ништо во врска со тоа.
Или па ко што викаш едно зборат друго прават микрософт. Пошто во случајот со лаптопот од пред некој ден, ни TPM(8 генерација интел, ваљда TPM 1.2) не му беше уклучен, па дури ни за тоа не ми направи проблем, а го немам креирано тој .json конфиг фајл за бајпас на TPM на Ventoy.

Едит:
Препроверив ова за TPM, и гледам дека уствари го имам тој .json конфиг фајл и "VTOY_WIN11_BYPASS_CHECK": "1" стринг во него. Или автоматски Ventoy го пикнало, или не ми текнува 100%, но можно е со MediCat да ми беше креирано УСБ-во па тоа да го прави со таква конфигурација на Ventoy.
Kул, ќе се најде ова некогаш со екстерна конфигурација.
Пази, сето ова е од Микрософт оставано како можност (за конфигурирање на работи кои наводно не сакаат да се менуваат). Значи ако наводно форсираат едно зошто оставаат можност за друго. И идеме на муабетот од претходно. :)

Инаку 8ма генерација Интел е минимумот CPU што го побарува М$. TPM извесно можеш во фирмвер да го надградиш на 2.0.
Мислењето е автоматски споено:

Вентој ретко користам на новиве машини. Повеќе замарање ми е да исклучувам (па вклучувам) secure boot сетирања во биос, отколку да имам неколку усб-а со различни ствари (инсталации и алатки компилации). Барем мене така ми искача, инаку имам и вентој усб во новчаникот за усб-а. :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.624
Скопје
Вентој ретко користам на новиве машини. Повеќе замарање ми е да исклучувам (па вклучувам) secure boot сетирања во биос, отколку да имам неколку усб-а со различни ствари (инсталации и алатки компилации). Барем мене така ми искача, инаку имам и вентој усб во новчаникот за усб-а. :)
И мене ми беше на почеток искуството проследено со фејлови и враќање на руфус, едно 3-4 пути го пробував и го бришев :), али сега чинам се е ко што треба и ми се разјаснија работите горе доле. Ептен му е згодно она што можеш само имиџ да ископираш и да бркаш работа, и да ги наредиш едно чудо имиџи.
Иначе не ти треба да исклучуваш секјур бут. Веројатно ти дава некоја од грешкиве доле:

• Verification failed: (15) Access Denied
  • Verification failed: (0x1A) Security Violation

When having a Ventoy verification failed error, you can click OK and then press any key to perform MOK management to solve your issue. Ventoy offers two methods – Enroll key from disk and Enroll hash from disk to manage secure boot.
Enroll Key from Disk
Step 1: After selecting Enroll key from disk, locate VTOYEFI and press Enter.
Step 2: Choose ENROLL_THIS_KEY_IN_MOKMANAGER.cer and press Enter.
Step 3: Select Continue > Yes > Reboot. Then, boot menu options will appear and you can proceed with the installation process, without any Ventoy verification failed error.

Или

Enroll Hash from Disk
Step 1: Go to Enroll hash from disk > VTOYEFI > ENROLL_THIS_KEY_IN_MOKMANAGER.cer.
Step 2: Choose BOOT/ and press Enter.
Step 3: Select grubx64.efi to continue.
Step 4: Hit Continue > Yes > Reboot to go ahead with the installation.

Првава варијанта ја имам пробано и после тоа нормално бутира во менито со вклучен секјур бут во биос. По еднаш на пц се прави процедурава, наредни бутирања на истото пц не ја дава грешката(доколку не го смениш клучот во биос).

Последна промена:
18 август 2019
1.225
1.199
Иначе не ти треба да исклучуваш секјур бут. Веројатно ти дава некоја од грешкиве доле:
Кај мене лаптоп воопшто не го препознаваше УСБ-то како бутабилно. Директно одеше на стариот ОС.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.624
Скопје
Кај мене лаптоп воопшто не го препознаваше УСБ-то како бутабилно. Директно одеше на стариот ОС.
Веројатно утнат "Partition Style". Ако ти е Legacy boot во биос, треба да избереш MBR во конфигурацијата на Ventoy, а ако е UEFI тогаш GPT.
А мислам дека имаше и некоја магија да се направи и двете да ги поддржува, но не ми притребало и не сум загледал подетално.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Мислам дека кога е инсталиран со мбр по дифолт треба да може и на уефи/гпт да бутира, нормално во рамки на возможното и компатибилноста со различни биоси. Барем така беше пред некоја година кога почесто ми требаше и стик што бутира на МБР, па ми се дешаваше да го брцнам таквиот стик на уефи/гпт. :)

И мене ми беше на почеток искуството проследено со фејлови и враќање на руфус, едно 3-4 пути го пробував и го бришев :), али сега чинам се е ко што треба и ми се разјаснија работите горе доле. Ептен му е згодно она што можеш само имиџ да ископираш и да бркаш работа, и да ги наредиш едно чудо имиџи.

• Verification failed: (15) Access Denied
  • Verification failed: (0x1A) Security Violation

When having a Ventoy verification failed error, you can click OK and then press any key to perform MOK management to solve your issue. Ventoy offers two methods – Enroll key from disk and Enroll hash from disk to manage secure boot.
Enroll Key from Disk
Step 1: After selecting Enroll key from disk, locate VTOYEFI and press Enter.
Step 2: Choose ENROLL_THIS_KEY_IN_MOKMANAGER.cer and press Enter.
Step 3: Select Continue > Yes > Reboot. Then, boot menu options will appear and you can proceed with the installation process, without any Ventoy verification failed error.

Или

Enroll Hash from Disk
Step 1: Go to Enroll hash from disk > VTOYEFI > ENROLL_THIS_KEY_IN_MOKMANAGER.cer.
Step 2: Choose BOOT/ and press Enter.
Step 3: Select grubx64.efi to continue.
Step 4: Hit Continue > Yes > Reboot to go ahead with the installation.

Првава варијанта ја имам пробано и после тоа нормално бутира во менито со вклучен секјур бут во биос. По еднаш на пц се прави процедурава, наредни бутирања на истото пц не ја дава грешката(доколку не го смениш клучот во биос).
Знам за ова ама никогаш не сум се натерал да го пробам (мрзливост + немање време итн). Баш ќе се обидам кога ќе можам. (y)

18 август 2019
1.225
1.199
Веројатно утнат "Partition Style". Ако ти е Legacy boot во биос, треба да избереш MBR во конфигурацијата на Ventoy, а ако е UEFI тогаш GPT.
А мислам дека имаше и некоја магија да се направи и двете да ги поддржува, но не ми притребало и не сум загледал подетално.
Кога го исклучив секјур бут, сѐ беше во ред. Значи тој не дозволуваше .

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.624
Скопје

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.624
Скопје
Можеби. Одамна беше, не паметам.
Време e да се проба одново, можда и кај тебе ко во мојов случај ќе фати мајата после неколку пати :).
Во поновиве верзии на Ventoy таа опција е активна по дифолт, кај стариве требаше да се штиклира. A во ептен постари верзии не ја ни имаше.

18 август 2019
1.225
1.199
Време e да се проба одново, можда и кај тебе ко во мојов случај ќе фати мајата после неколку пати :).
Во поновиве верзии на Ventoy таа опција е активна по дифолт, кај стариве требаше да се штиклира. A во ептен постари верзии не ја ни имаше.
Понекогаш ме фаќа мрза (која долго трае) па не ми се експериментира. Гледам дека го имам ventoy-1.0.96-windows, претпоставувам дека е таа верзија бидејќи ventoy-1.1.07-windows уште не ми е распакуван.

Од УСБ-то гледам дека е инсталиран на 06/10/2023 година.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.624
Скопје
Понекогаш ме фаќа мрза (која долго трае) па не ми се експериментира. Гледам дека го имам ventoy-1.0.96-windows, претпоставувам дека е таа верзија бидејќи ventoy-1.1.07-windows уште не ми е распакуван.

Од УСБ-то гледам дека е инсталиран на 06/10/2023 година.
Не ми текнува хронолошки по верзии како се менуваа работите.
Но во секој случај тоа се тие 2 работи што треба да се запазат, Secure Boot Support да е штиклирано во Ventoy при инсталација, и Partition Style да е точно избран. Пошто кога активираш Secure Boot во биос, ти го деактивира CSM(или ти бара рачно да го деактивираш), и бут дискови со MBR стил на партиција веќе не ги гледа како такви, треба да е GPT.

Едит:
И не е лошо да се види дали автоматски е креиран тој Ventoy.json конфиг фајл, ако не е да се креира и да се додадат бар овие 2 стринга:
{ "VTOY_WIN11_BYPASS_CHECK": "1" }, - Ова за бајпас на проверка на хардвер како ТПМ и генерација на процесор
{ "VTOY_WIN11_BYPASS_NRO": "1" }, - Ова за автоматски да активира офлајн акаунт

Вредност 1 или 0, таа вредност што е во фајлот е дифолт, а кога ќе бутира менито на вентој, F5 и дава опција да се променат, и променетата вредност е валидна само за тој бут.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Абе ставете среден Autoattend.xml во root-от на инсталцијата, нема ни О од OOBE да видите. Право на (преконфигуриран) user ќе ви се бутира машината. Никакво замарање со одговарање прашања/форми. Ниту микрософт акаунти.

Еве:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Хаха, реално ова за минута се искликува - ОК ако знаеш што кликаш, ама потребни се само работите за OOBE(Out-of-box experience), како местење на регион, јазик, исклучување на замарање за вај-фај подесување на почеток, креирање админ корисник, итн. Потоа истиот .xml фајл со одговори си го имаш за сите наредни инсталации на 11-ка.
Се кладам дека тие што се замараат по форуми и јутјуб за други решенија, неспоредливо повеќе време губат. Со методи кои микро$офт ги почнува да ги кине.

И кога сме веќе кај 11-ка, чичково долу нешто да ви каже:

View: https://youtu.be/C44iCr6czAo

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267
Попрво факултет ќе завршам него ли да пополнувам се ова.
Еве ти без кликање од истиот автор кој го составил она кое не сакаш да го потполнуваш.
View: https://www.youtube.com/watch?v=aEWb1otLVPo&t=2s

Ама Unattended за одлични, така да...
Не, сериозно. Стварно е нејасно зошто нема заживеано кај малку понапредните корисници на PC. Чуда прави и Sysprep односно OOBE

Како ве трае кожа да не експериментирате еве не знам.

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
445
340
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
2x8Gb G.Skill Ripjaws F4-3200C16D-16GVGB
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Delux K5108 (11 години, абер нема да рикне)
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro
Абе ставете среден Autoattend.xml во root-от на инсталцијата, нема ни О од OOBE да видите. Право на (преконфигуриран) user ќе ви се бутира машината. Никакво замарање со одговарање прашања/форми. Ниту микрософт акаунти.

Еве:

Дали функционира со Ventoy?

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
852
734

Rufus ти е најдобра опција си местиш име локација тастатура и ако имаш потреба од Bypass за постар компјутер сам ти прави Autoattend.xml не ти треба мајкрософт акаунт ни ништо дирекно после инсталација си на Desktop

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.624
Скопје
Да. Треба да се стартува "VentoyPlugson.exe", и таму да се додадат патеките до Windows имиџот и xml фајлот наменет за дотичниот имиџ. При бутирање ти дава избор дали да одиш со нормална инсталација или со инсталација која го вклучува анатендед сетапот. Еве ти добро видевце со инструкции.

View: https://youtu.be/4AGZQJTyCOs?t=489

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
445
340
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
2x8Gb G.Skill Ripjaws F4-3200C16D-16GVGB
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Delux K5108 (11 години, абер нема да рикне)
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro
Да. Треба да се стартува "VentoyPlugson.exe", и таму да се додадат патеките до Windows имиџот и xml фајлот наменет за дотичниот имиџ. При бутирање ти дава избор дали да одиш со нормална инсталација или со инсталација која го вклучува анатендед сетапот. Еве ти добро видевце со инструкции.

View: https://youtu.be/4AGZQJTyCOs?t=489
Супер, зошто Ventoy е закон, само влечиш .iso до root на USB и чао, имам еден тон на тоа USB и не планирам да креирам ново со Rufus само со Windows...

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно