Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple Pay во Македонија

И

Избришан член 41324

Гостин

peero

read-only
3 април 2016
39
83
Успешно додадов две mastercard и една visa кај стариот на андроидот. Ај нека ви е честито андроидаши, ние со јаболчето ќе си почекаме, ама ми мириса дека ќе е за брзо и кај нас.

Атачменти

• IMG_9458.jpeg
    IMG_9458.jpeg
    416,6 KB · Прегледи: 77
И

Избришан член 41324

Гостин
Успешно додадов две mastercard и една visa кај стариот на андроидот. Ај нека ви е честито андроидаши, ние со јаболчето ќе си почекаме, ама ми мириса дека ќе е за брзо и кај нас.

Супер што може и Mastercard и онака јас Happy картичката за се ја користам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.961
Супер што може и Mastercard и онака јас Happy картичката за се ја користам.

Супер штом можи и MASTER, пошто пред малце информацијата шо ја споделивте беше за VISA (тоа малце ме разочара во тој момент, пошто мене најкористена ми е баш MASTER картицата).
Еј, а дали ко ќе платиме нешто преку гугл волет со мастер, сметката ќе си се подели на рати, како да купваш со физичката картичка во продавница? (Мене така автоматски ми ги дели на рати мастер-дебитната сите трансакции над 1.500 денари).

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Ако може некој да појасни што е добивката поточно?

И сега НЛБ имаат плаќање со NFC преку мобилен на терминали, како и може да плаќаме во цел свет со VISA/Master.

edit - Ваљда ова:

When the user makes a payment to a merchant, Google Pay does not send the actual payment card number. Instead, it generates a virtual account number representing the user's account information.

Добро е за колку-толку анонимно плаќање, анонимно кон крајниот продавач/shady сајтови.

Последна промена:

peero

read-only
3 април 2016
39
83
Супер штом можи и MASTER, пошто пред малце информацијата шо ја споделивте беше за VISA (тоа малце ме разочара во тој момент, пошто мене најкористена ми е баш MASTER картицата).
Еј, а дали ко ќе платиме нешто преку гугл волет со мастер, сметката ќе си се подели на рати, како да купваш со физичката картичка во продавница? (Мене така автоматски ми ги дели на рати мастер-дебитната сите трансакции над 1.500 денари).
Да, додека додавав visa картица, во условите на користење на NLB и на Google пишуваше дека сервисот е достапен за visa и mastercard издадени од NLB Банка па пробав да додадам и master чисто да пробам.

И сега НЛБ имаат плаќање со NFC преку мобилен на терминали, како и може да плаќаме во цел свет со VISA/Master.

edit - Ваљда ова:

When the user makes a payment to a merchant, Google Pay does not send the actual payment card number. Instead, it generates a virtual account number representing the user's account information.

Добро е за колку-толку анонимно плаќање, анонимно кон крајниот продавач/shady сајтови.
Google pay исто како и Apple pay го користи сервисот на card tokenisation (токенизација на вистинската картичка) од самите издавачи. Тоа значи дека се креира виртуелна картица која е поврзана со вашата вистинска платежна картичка само во позадински сервиси и било кој што ќе добие каква и да е информација за вашата виртуелна картица нема да може да ја искористи ако:
1. Го нема вашиот телефон каде што е креирана картицата.
2. Не ја пројде биометриската автентификација.
Што значи вашата вистинска картица е безбедна. Во случај да го загубите телефонот, од било кој уред што има пристап до интернет ќе може да ја деактивирате виртуелната картичка. Односно линкот помеѓу виртуелната и вистинската ќе биде избришан. Па и да се обиде некој да изврши плаќање, и да ја пројде биометриската автентификација, нема да може да се направи авторизацијата на плаќањето.
Што се однесува до онлајн плаќањата тие функционираат поинаку со овие мобилни сервиси. Продавачот на крајот добива само известување дали плаќањето е успешно, и one-time токен како потпис на плаќањето. Со тој токен не може апсолутно ништо да направи продавачот, па дури ни да дознае од која банка, држава или тип на картица е извршено плаќањето.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.961

edit - Ваљда ова:

Евентуално, уште една добивка би била ако од некои причини не сака да работи NLBpay, како што имавме проблем неколкумина од нас пред некое време (јас го надминав тој проблем, ама пошто купив нов телефон), ова би било како достојна и доверлива замена за апликацијата од банката.

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
Претпоставувам дека и другите поголеми банки ќе го поддржат Google Pay во наредниот период

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.961
Да, додека додавав visa картица, во условите на користење на NLB и на Google пишуваше дека сервисот е достапен за visa и mastercard издадени од NLB Банка па пробав да додадам и master чисто да пробам.

Google pay исто како и Apple pay го користи сервисот на card tokenisation (токенизација на вистинската картичка) од самите издавачи. Тоа значи дека се креира виртуелна картица која е поврзана со вашата вистинска платежна картичка само во позадински сервиси и било кој што ќе добие каква и да е информација за вашата виртуелна картица нема да може да ја искористи ако:
1. Го нема вашиот телефон каде што е креирана картицата.
2. Не ја пројде биометриската автентификација.
Што значи вашата вистинска картица е безбедна. Во случај да го загубите телефонот, од било кој уред што има пристап до интернет ќе може да ја деактивирате виртуелната картичка. Односно линкот помеѓу виртуелната и вистинската ќе биде избришан. Па и да се обиде некој да изврши плаќање, и да ја пројде биометриската автентификација, нема да може да се направи авторизацијата на плаќањето.
Што се однесува до онлајн плаќањата тие функционираат поинаку со овие мобилни сервиси. Продавачот на крајот добива само известување дали плаќањето е успешно, и one-time токен како потпис на плаќањето. Со тој токен не може апсолутно ништо да направи продавачот, па дури ни да дознае од која банка, држава или тип на картица е извршено плаќањето.
Да, исто го забележав тоа во условите, па скриншотнав:
Screenshot_2023_0607_172846.jpg

maartin

read-only
7 јуни 2023
30
24
Дали доаѓањето на google pay кај нас би го убрзало процесот со apple pay?

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Нема да ме чуди попрво и Samsung Pay да пуштат…. Apple being Apple го тупи за се.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Нема шанси. Apple нејќат други Payment Processors да им го користат NFC чипот на iPhone и дури за тоа ги тужи и казнува ЕУ.

И јас мислев дека само Apple pay има за ајфон, ама има Google pay app на iOS ама не е достапна во Македонија. И да ја симнеш апликацијата преку US AppStore верификацијата оди преку број и на крај пак си заглавен.

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
И јас мислев дека само Apple pay има за ајфон, ама има Google pay app на iOS ама не е достапна во Македонија. И да ја симнеш апликацијата преку US AppStore верификацијата оди преку број и на крај пак си заглавен.
Сепак и да успееш да ја симнеш и сетираш, нема да можеш да плаќаш преку апликација, пошо да беше така нашиве банки преку нивната ужасна апликација одамна ќе овозможеа плаќање.

И

Избришан член 41324

Гостин

Да ама таа е различна од Google Wallet/Google Pay таа е за УСА,Инфија и Сингапур и таму е многу различно и да не пишувам многу да објаснувам.

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Нова "неофицијална" информација шо имам е дека ќе биде годинава, ама најверојатно нема да е летово, time will tell.

fikret2023

read-only
18 мај 2023
45
42
Зошто ваква новост во работењето со ваков сервис нлб банка не ја споделува? Премногу тивко оди целава работа. Дали некој пробал и картичка од некоја друга наша банка да додаде?

И

Избришан член 41324

Гостин
Зошто ваква новост во работењето со ваков сервис нлб банка не ја споделува? Премногу тивко оди целава работа. Дали некој пробал и картичка од некоја друга наша банка да додаде?

Пробав не дава само вика дека неможе да се користи за безконтактно

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје

Screenshot_20230609_115559_Google Play services.jpg

Комерцијална

И

Избришан член 41324

Гостин
Мене ми изгледа дека и вработените во тутунска сеуште не знаат за оваа можност :)

Им пишав маил на ПроКредит ни они не знаат и дури од кога им пратив за веста ми пишаа дека ќе го пуштеле у најбрзо време за употреба. Плус самата НЛБ не ми има реклами ни на веб страница , Само реклами низ Скопје глеам до Виза и Google Pay. А мастеркард македонија е под сопственост на Бугарскиот Мастеркард и затоа ништо не постираат ни имаат активни профили. КАТАСТРОФА.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно