marv
poweruser
- 5 октомври 2007
- 5.828
- 5.531
Општо за сите. И јас сигналната сијаличка од бојлерот кога ја менувам - се јавувам на електричарот да прашам - сигурно нема да го прашам комшијата Аце на лаф-муабет да ми каже - „Врзи бе тоа - лесно е„ - Пример давам - не мора да се работи за Марв![]()
Пак си ми нејасен ама ај. Ем викаш колку и да се разбираш, пак викни електричар, шти за јузер грејд уреди е нонсенсе. Инаку нормално дека ако не се разбираш, и не си чепкал у 220ка и не знаеш што треба да направиш пред да чепкаш, најдоброто е да си викнеш електричар. Тука те поддржувам.
Генерално при врзување се прават две грешки, првата да не знаеш како да врзеш и втората можеби и почеста лошо стегнат контакт. За табла ти треба еден добар електричарски штрафцигер, што нема да се изаби од два-три штрафа. Ова го кажувам од искуство, а истото ми беше посочено пред да ги монтирам Shelly-јата. Бидејќи немаат заземјување ми напоменаа да внимавам да не шмелцуваат контактите.
Трата е престегнат терминал, четврта е употреба на жица што не одговара, ... Да не продолжуваме. Кај шелијата и слични уредчиња со шраф терминали најзезнато е што можеш и да ги престегнеш ако ти е рачето така навикнато, и после ги увртуваш и одлемуваш од плочата доле. Најдобро онака лесно нормално до кај што оди плус четврт круг макс. За табла осигурачи, фид, контактори, итн си има на секој напишано колку да е стегнат.
А за тамам колку треба ти треба момент штрафцигер со подесувања барем од 0.6 до кај 3 N/m. Ако веќе идеме бај д бук.Најважната работа е тоа. Чисти контакти и затегнати тамам колку треба..
Немој кај шели такви експерименти. Сѐ у околина е на 220ка, дури и вифи антената. Опасно по живот. Ако веќе грее боље вадење и ставање у поголема кутија ако имаш место кај што монтираш, или ако е потрошувачот над 70% од декларираната Ампеража на шелито (50% за соноф) да иде преку контактор.Не се изразив добро. Исечена коцкичка на куќиштето за да излезе хитсинкот неколку мм надвор. Зборувам ако се забележи екстремна температура, или големи потришувачи ако се врзат.![]()
Sent from my Telefon using Tapatalk