Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Следење на Електрична Потрошувачка во домот, статистика

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
Општо за сите. И јас сигналната сијаличка од бојлерот кога ја менувам - се јавувам на електричарот да прашам - сигурно нема да го прашам комшијата Аце на лаф-муабет да ми каже - „Врзи бе тоа - лесно е„ - Пример давам - не мора да се работи за Марв :)

Пак си ми нејасен ама ај. Ем викаш колку и да се разбираш, пак викни електричар, шти за јузер грејд уреди е нонсенсе. Инаку нормално дека ако не се разбираш, и не си чепкал у 220ка и не знаеш што треба да направиш пред да чепкаш, најдоброто е да си викнеш електричар. Тука те поддржувам.

Генерално при врзување се прават две грешки, првата да не знаеш како да врзеш и втората можеби и почеста лошо стегнат контакт. За табла ти треба еден добар електричарски штрафцигер, што нема да се изаби од два-три штрафа. Ова го кажувам од искуство, а истото ми беше посочено пред да ги монтирам Shelly-јата. Бидејќи немаат заземјување ми напоменаа да внимавам да не шмелцуваат контактите.

Трата е престегнат терминал, четврта е употреба на жица што не одговара, ... Да не продолжуваме. Кај шелијата и слични уредчиња со шраф терминали најзезнато е што можеш и да ги престегнеш ако ти е рачето така навикнато, и после ги увртуваш и одлемуваш од плочата доле. Најдобро онака лесно нормално до кај што оди плус четврт круг макс. За табла осигурачи, фид, контактори, итн си има на секој напишано колку да е стегнат.

Најважната работа е тоа. Чисти контакти и затегнати тамам колку треба..
А за тамам колку треба ти треба момент штрафцигер со подесувања барем од 0.6 до кај 3 N/m. Ако веќе идеме бај д бук.

Не се изразив добро. Исечена коцкичка на куќиштето за да излезе хитсинкот неколку мм надвор. Зборувам ако се забележи екстремна температура, или големи потришувачи ако се врзат.
Немој кај шели такви експерименти. Сѐ у околина е на 220ка, дури и вифи антената. Опасно по живот. Ако веќе грее боље вадење и ставање у поголема кутија ако имаш место кај што монтираш, или ако е потрошувачот над 70% од декларираната Ампеража на шелито (50% за соноф) да иде преку контактор.

Sent from my Telefon using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
За 1-1.5KW можеби ќе е добро да си оди дифолтното реле. А за контактори се многу скапи од тоа што видов, каде има низ скопјево некои нормални 240V 40A за бојлер на пример?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.370
@marv Стигна ли 3EM кај тебе, и дали го намести и да споделиш искуство? Јас го нарачав пред 9 дена и сеуште не е стигнато.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
@marv Стигна ли 3EM кај тебе, и дали го намести и да споделиш искуство? Јас го нарачав пред 9 дена и сеуште не е стигнато.
Не сум нарачал 3ЕМ уште. Немам кај да го ставам кај мене, пред да решам да мењам цела инсталација. Инаку ми стигна предходната нарачка со разни шелиња (1, 1ПМ, 2.5 и RC Snubbers). Само ќе потрае малку околу 20-30дена патуе, пошто иде од Софија-преку Амстердам до кај нас.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.370
Не сум нарачал 3ЕМ уште. Немам кај да го ставам кај мене, пред да решам да мењам цела инсталација. Инаку ми стигна предходната нарачка со разни шелиња (1, 1ПМ, 2.5 и RC Snubbers). Само ќе потрае малку околу 20-30дена патуе, пошто иде од Софија-преку Амстердам до кај нас.
Да, видов дека доаѓа преку postNL, ништо ко така, кога ќе го инсталирам јас, ќе пренесам искуство.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.370
popara.jpg popara 2.jpg

@marv Го инсталирав 3ЕМ, ама нешто изглеа не е во ред. Како може да покажува минус на едната фаза?
Ја уклучив климата во спалната и на неа имам приклучено Shelly Plug S, и тој покажуваше дека климата влече околу 300W, а на 3ЕМ покажуваше минус 15 W?!
Да не не е нешто поврзано како треба?
Мислењето е автоматски споено:

Edit: Најверојатно е направена грешка при поврзување, уредот сега е поврзан да мери 3 различни уреди оделно.. Ќе видам утре, само не ми е јасно како може минус да дава на фаза А.

Последна промена:

DarkDeFnx

hello world
20 јули 2016
123
157
DarkDeFnx's setup  
Processor & Cooler
Intel Core 2 Quad Q8200 @ 2.33GHz 4MB L2 64-bit LGA775
Motherboard
Micro Star International MSI MS-7353 X48C Platinum
Storage
SYS: Saumsung HD753LJ ATA 750GB | DATA: Samsung D3 Station 2TB
RAM
Single Channel DDR3-1333 SDRAM 2 x 2GB 9-9-9-24
Video card
NVIDIA GeForce GTS 250 GDDR3 SDRAM 1 GB
Mouse
GEMBIRD MUSOPTI6 5V 200mA DC
Keyboard
Chicony KB-3923 5V 200mA DC
Audio
Realtek High Definition Audio 6.0.1.6662
Monitor
Philips 220E1SB/00 22'' 1920x1080 50/60Hz 100-240V 1.5A
OS
Microsoft Windows 10 Professional (x64) Build 14393.447 (RS1)
@Скоти, овој е моделот?

Ако е тој, дали е запазена шемата за поврзување?

3EM-3phasing.jpg

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.370
@Скоти, овој е моделот?

Ако е тој, дали е запазена шемата за поврзување?

3EM-3phasing.jpg
Тој е. Во шемата внатре имаше повеќе шеми за поврзување, ама претпоставувам дека шемата по која е врзан е за мерење за 3 уреди посебно, ќе го поправи утре.

DarkDeFnx

hello world
20 јули 2016
123
157
DarkDeFnx's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
RAM
Video card
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Тој е. Во шемата внатре имаше повеќе шеми за поврзување, ама претпоставувам дека шемата по која е врзан е за мерење за 3 уреди посебно, ќе го поправи утре.

Под „3 уреди посебно“ веројатно мислиш на шемата за мерење при еднофазна инсталација (сликата подолу).
Минусот на едната фаза е поради спротивната насока на енергијата на тој терминал при премостувањето на две од фазите за да го затвори колото (собери power A+B+C и добиваш точно 31W како што пишува во Power Data Total).

3EM-circuits.jpg

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.370
Под „3 уреди посебно“ веројатно мислиш на шемата за мерење при еднофазна инсталација (сликата подолу).
Минусот на едната фаза е поради спротивната насока на енергијата на тој терминал при премостувањето на две од фазите за да го затвори колото (собери power A+B+C и добиваш точно 31W како што пишува во Power Data Total).

3EM-circuits.jpg
Да, мислам дека според оваа шема го врза.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.087
1.389
Можеби треба да се запази редоследот на фазите - RST?

DarkDeFnx

hello world
20 јули 2016
123
157
DarkDeFnx's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
RAM
Video card
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Можеби треба да се запази редоследот на фазите - RST?
Помислив на момент и на тоа кога видов дека има податок за power factor (тоа PF), ама нема логика.
Од каде би знаеле која од трите жици која фаза ја носи и поважното, редоследот на фази е важен кај потрошувачите т.е. кај трифазни вртливи уреди чија насока на вртење зависи од редоследот на фазите.
За мерење на податоци како што мери шели-то не гледам важност на редоследот на фазите.

@Скоти пиши кога ќе има промена, па и откако ќе го користиш шели-то одреден период. Јас имам Broadlink SP3S поврзано со андроид апчикациката BroadLink и досега е ок за ориентација, ама сакам да спроведам систем за подетално следење и прибирање податоци и шели-то ми е на шортлиста за таа намена.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.087
1.389
Помислив на момент и на тоа кога видов дека има податок за power factor (тоа PF), ама нема логика.
Од каде би знаеле која од трите жици која фаза ја носи и поважното, редоследот на фази е важен кај потрошувачите т.е. кај трифазни вртливи уреди чија насока на вртење зависи од редоследот на фазите.
За мерење на податоци како што мери шели-то не гледам важност на редоследот на фазите.

@Скоти пиши кога ќе има промена, па и откако ќе го користиш шели-то одреден период. Јас имам Broadlink SP3S поврзано со андроид апчикациката BroadLink и досега е ок за ориентација, ама сакам да спроведам систем за подетално следење и прибирање податоци и шели-то ми е на шортлиста за таа намена.
И ти си у право :). Штом има во шемата приказ дека се поврзуваат различни уреди, тогаш не го засега редослед на фази.
Но чудно е што само за првата фаза покажува грешно т.е во минус :unsure:. Не ми оди дека така треба да биде, и во негатива да прикажува моќност и ПФ.
Најлесна проверка ќе биде само да се заменат местата на А со било кој друг влез, ако пак прикажува изгледа така функционира...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
Погледнете го атачментот 114782

И на втората фаза еве покажува минус, ако значи нешто.
Ако е минус обично клемите се наопачки стаени. Има стрелка на нив и покажува како треба да е правецот. Исто мора на тие фази што мериш, од истите фази да донесеш и фаза до шелито на V терминалите. Ако е се на иста фаза може како на слика 2, ако не мора како на погорната, сооедветно спарено фаза со клема. Исто на влезовите Va,b,c од шелито треба да има осигурач, што помал и што побрз. Идеално некој мал 2~3А брзо топлив, со подножје и кога ќе треба недајбоже ќе мењаш. Ако не најмал В тип мислам кај нас е 6А.

DarkDeFnx

hello world
20 јули 2016
123
157
DarkDeFnx's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
RAM
Video card
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
И ти си у право :). Штом има во шемата приказ дека се поврзуваат различни уреди, тогаш не го засега редослед на фази.
Но чудно е што само за првата фаза покажува грешно т.е во минус :unsure:. Не ми оди дека така треба да биде, и во негатива да прикажува моќност и ПФ.
Најлесна проверка ќе биде само да се заменат местата на А со било кој друг влез, ако пак прикажува изгледа така функционира...
Ги немам точно проверено спецификациите на уредот, ама мерени величини треба да се напонот V и струјата A, а останатите како моќноста W, енергијата Wh, факторот на моќност PF да ги пресметува како изведени од напонот и струјата. Не би пишувал поопширно без да прочитам спецификации на шели-то.

За проверка може и така, ама мислам дека ќе се сменат само местата на вредностите во табелата, не и самите вредности (ќе останат и минусите).

Ако се знае дека е поврзано по шемата за еднофазна инсталација а во инсталацијата се користат сите три (и да нема трифазен штекер, може на монофазни штекери и прекинувачи да се користени различни фази), најдобро да се преврзи според трифазната па да се види.

Ако е минус обично клемите се наопачки стаени. Има стрелка на нив и покажува како треба да е правецот.
Наопачки мислиш напојувањето да е на АБЦ, а излезот кон инсталацијата на В клемите?

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
Ги немам точно проверено спецификациите на уредот, ама мерени величини треба да се напонот V и струјата A, а останатите како моќноста W, енергијата Wh, факторот на моќност PF да ги пресметува како изведени од напонот и струјата. Не би пишувал поопширно без да прочитам спецификации на шели-то.

За проверка може и така, ама мислам дека ќе се сменат само местата на вредностите во табелата, не и самите вредности (ќе останат и минусите).

Ако се знае дека е поврзано по шемата за еднофазна инсталација а во инсталацијата се користат сите три (и да нема трифазен штекер, може на монофазни штекери и прекинувачи да се користени различни фази), најдобро да се преврзи според трифазната па да се види.

Наопачки мислиш напојувањето да е на АБЦ, а излезот кон инсталацијата на В клемите?

Не него клемата има насока на местење. Исто и битно е напонот донесен на АБЦ да е соодветен со тоа што мериш на клемите АБЦ.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.087
1.389

Точно, но јас зборував за приказот. Иако напонот и струјата ги прикажува точно, некако шугаво пресметува за моќноста.

Марв е во право и сигурно е до тоа. Бидејќи струјните трансформатори(белите квадратни) имаат поларитет и треба да се запази при приклучување.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.370
pravec.jpg
pravec1.jpg

Преместено денеска. Правецот бил добар, само се поврза од трите фази во Шелито, и ставени се 3 осигурачи од 6А, најмали беа тие. Си мери како треба.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
Пиши што правиш со ова или што планираш?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
Океј тоа, ама нешто плус - за детекција на потрошувачи заборавени, да видиш навечер во 4 што ти троши и колку, адаптери-фрижидери-ТВ-појачала итн.
Мислев во тој поглед, нешто за заштеда или само чисто да мери? Што е целта на мерењето поконкретно? :)

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.370
Океј тоа, ама нешто плус - за детекција на потрошувачи заборавени, да видиш навечер во 4 што ти троши и колку, адаптери-фрижидери-ТВ-појачала итн.
Мислев во тој поглед, нешто за заштеда или само чисто да мери? Што е целта на мерењето поконкретно? :)
Нормално де, сега можам да видам речиси секој апарат во домаќинството колку ми троши струја. Плус со ова блоковите сеа, на зима ќе мора малце повеќе да се обрне внимание.
Иначе се работи за чист ентузијазам, ништо повеќе.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
Јас мерев за инвертерите кога ги купив, ама горе долу ги испраксирав, и не ми треба за нив. Сепак едниот мерач го оставив на инвертерот за да гелдам со колку напор работи - баш ми се допаѓа таков податок.
А другиов мерач го шетам наоколу кога ми треба. Ме изненади високата потрошувачка на еден фрижидер кој нема скоро ништо во него од некои 450денари месечно. Треба да го наполнам со шишиња флаширана вода и кока кола зеро, мислам дека ќе се намали драстично.

Ете некој момент. :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно