Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Фискални каси - Софтвер и имплементирање функции

27 јуни 2019
12
19
Здраво на сите!
Ја започнав темава на форумот „Фискални каси - Софтвер и имплементирање на функции“. Ваква тема не била започната тема подолго време, па сметав дека е добро да се отвори. Во моментот изработувам софтвер за фискална каса во Java и сум почетник во изработката на софтвер од овој тип. Би сакал да се информирам (притоа да се информираат и останатите кои се заинтересирани за ова) како може да се изврши имплементирање на општите функции за печатење, како што се: фискална сметка, издавање на дневен извештај, издавање на месечен извештај и слично, во самата програма. Како фискални принтери ги наведувам Synergy SY55 и Synergy SY250. Дали постои некаков туторијал, дали се тоа некои фајлови кои може да се преземат и поврзат... Едноставно кажано - На кој начин се вградуваат, односно поствавуваат претходно-наведените функции?

Благодарам однапред :)

27 јуни 2019
12
19
На пример се почнува на сајтот на дилерот на истите, т.е. Акцент.
Преземања | Accent

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Кој е следниот чекор? Претпоставувам е да се направи генерирањето на .in фајл од програмата и потоа да се изврши ecrprint.exe откако фајлот ќе биде генериран.
Дали во некој друг програмски јазик како C# ова би се завршило полесно?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Кој е следниот чекор? Претпоставувам е да се направи генерирањето на .in фајл од програмата и потоа да се изврши ecrprint.exe откако фајлот ќе биде генериран.
Дали во некој друг програмски јазик како C# ова би се завршило полесно?
Мислам на истиот линк имаат и .net библиотека некоја за комуникација со принтерот/касата директно. Сепак од искуство (мада одамна немам нешто тазе напраено, нема резон и потреба, пошто пазарот е презаситен), најлесно и без главоболки на документирани/недокументирани функции и слично, е оној со генерирање текст фајл.

27 јуни 2019
12
19
Мислам на истиот линк имаат и .net библиотека некоја за комуникација со принтерот/касата директно. Сепак од искуство (мада одамна немам нешто тазе напраено, нема резон и потреба, пошто пазарот е презаситен), најлесно и без главоболки на документирани/недокументирани функции и слично, е оној со генерирање текст фајл.

Благодарам многу :)

Sergej123

read-only
22 август 2019
2
0
Здр дечки,
Дали има некој .in фајл за Synergy SY250 со потребните објаснувања за кодовите. Не можам да се снајдам со објаснувањата на страната на Акцент. Позз

Blagojce

lurker
26 декември 2007
917
85
Прилеп
Blagojce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3570 3.40GHz
Storage
2 TB
RAM
8 GB
Monitor
ASUS 24" LED Full HD
OS
Windows 10
VERP има можност за различни типови на бизниси.

skif.imba

read-only
28 ноември 2016
6
0
Здраво да ве прашам,

Имам фискална каса Synergy SY55. Купив сериски (RS232) кабел USB -> DB9 male. Каков друг кабел ми треба за да се поврзам на касата со PC?

На касата има неколку сериски порти: DRW, COM1, BCR, COM2.

Дали ми треба DB9 female -> RJ12 или нешто друго? Како треба да се поврзат пиновите?

Целта ми е да ја користам програмата од Accent за - Подесување време/Печатење извештаи/Читање ЕКТ/Артикли/Одблокирање – за сите уреди.

Ви благодарам на сите за помошта!

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Здраво да ве прашам,

Имам фискална каса Synergy SY55. Купив сериски (RS232) кабел USB -> DB9 male. Каков друг кабел ми треба за да се поврзам на касата со PC?

На касата има неколку сериски порти: DRW, COM1, BCR, COM2.

Дали ми треба DB9 female -> RJ12 или нешто друго? Како треба да се поврзат пиновите?

Целта ми е да ја користам програмата од Accent за - Подесување време/Печатење извештаи/Читање ЕКТ/Артикли/Одблокирање – за сите уреди.

Ви благодарам на сите за помошта!
Немаш ли оргинален кабел што си оди со касата? Инаку за комуникација е RJ12->DB9 по дифолт (имам еден за ПФ500-550 не знам дали се исти), пиноут појма немам. Адаптер ваков нудат од Акцент заедно со драјвери и програмче. Да прашаш у Акцент ќе ти дадат (добро де продадат) што ти треба.

1748033491081.png

skif.imba

read-only
28 ноември 2016
6
0
Немаш ли оргинален кабел што си оди со касата? Инаку за комуникација е RJ12->DB9 по дифолт (имам еден за ПФ500-550 не знам дали се исти), пиноут појма немам. Адаптер ваков нудат од Акцент заедно со драјвери и програмче. Да прашаш у Акцент ќе ти дадат (добро де продадат) што ти треба.

Погледнете го атачментот 150641
Фала за одговорот! Купив ваков адаптер и имам кабел што се поврзува со касата преку COM порта, меѓутоа кога ќе пробам да се конектирам со касата преку програмата од Акцент, вика „НЕМА КОМУНИКАЦИЈА“. Дали треба касата да се постави во специфичен режим за да може да комуницира со компјутер?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Фала за одговорот! Купив ваков адаптер и имам кабел што се поврзува со касата преку COM порта, меѓутоа кога ќе пробам да се конектирам со касата преку програмата од Акцент, вика „НЕМА КОМУНИКАЦИЈА“. Дали треба касата да се постави во специфичен режим за да може да комуницира со компјутер?
Треба да инсталираш драјвер, да ти се појави COM порта или виртуелна у дивајсис, и после работело се како треба бар на ПФ 500/550. Води во упатството за тоа касата да не треба нешто специјално да подесиш. Може у програмот треба да си поиграш со подесувања за која COM порта, и слично.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

skif.imba

read-only
28 ноември 2016
6
0
Треба да инсталираш драјвер, да ти се појави COM порта или виртуелна у дивајсис, и после работело се како треба бар на ПФ 500/550. Води во упатството за тоа касата да не треба нешто специјално да подесиш. Може у програмот треба да си поиграш со подесувања за која COM порта, и слично.

Да готово средив се поврзав! Фала ти.

Е сега ме интересира дали може да се намести на касата да се пуштаат ТЕСТ фискални сметки?

Целта е да интегрирам постоечки ПОС систем меѓутоа дури тестирам не сакам да одат тие сметки во УЈП или да треба да правам сторни.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Да готово средив се поврзав! Фала ти.

Е сега ме интересира дали може да се намести на касата да се пуштаат ТЕСТ фискални сметки?

Целта е да интегрирам постоечки ПОС систем меѓутоа дури тестирам не сакам да одат тие сметки во УЈП или да треба да правам сторни.

Не може. За таа намена се користи не фискална каса за тестирање. Ако немаш тоа е тоа. Ќе пушташ мали сметки и тоа е. Или ќе правиш сторни, ќе чуваш сѐ, и утре задутре ако дојде УЈП ќе се докажуваш. Опција два е да изнајмиш од Акцент иста нефискализирана каса и да си играш на неа, на времето имаа таква можност. Само на крај пак ќе мора да пробаш и со реална каса, за да испробаш работа на фискалните грешки, отварање, затварање ден, извештаи и оние гпес грешки и слично.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.339
1.575
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Некој што има работено со фискалниве принтери, ме интересира дали дизајнот на фискалната иде од самиот фирмвер на принтерот или некако се праќа? Дали е тоа некој темплејт вграден во принтерите и сл. Како се прави QR кодот? Ставките и сл гледам дека идат од .IN пораките. Секоја помош е добредојдена.

Frozen.

hello world
4 октомври 2015
179
232
Некој што има работено со фискалниве принтери, ме интересира дали дизајнот на фискалната иде од самиот фирмвер на принтерот или некако се праќа? Дали е тоа некој темплејт вграден во принтерите и сл. Како се прави QR кодот? Ставките и сл гледам дека идат од .IN пораките. Секоја помош е добредојдена.

Се си печати принтерот во однос на дизајнот, ти само му праќаш ставка, цена, даночна стапка и слични информации односно припремаш фајл како што спомна IN пораки додека пак принтерот ќе си ги испечати. QR кодот се генерира сам, самиот принтер комуницира со соодвените институции, затоа и во нив има СИМ картички.
Мислењето е автоматски споено:

Повеќето фирми можат и да ти испратат примероци како се праќаат со објаснување само треба да им пратиш маил, а можеби можеш да најдеш и на нивните веб сајтови, како на пример.

kirchosharkovski

read-only
15 мај 2026
2
0
Здраво, ми треба мала помош. Имам фискална каса SY55, ја поврзав со компјутер и код но ми вади фискални сметки без продукт кога го правам тоа преку апликацијата, а самата каса преку неа си вади фискални со продажба и продукти. Дали некој знае која може да биде причината за ова?

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.283
1.315
Здраво, ми треба мала помош. Имам фискална каса SY55, ја поврзав со компјутер и код но ми вади фискални сметки без продукт кога го правам тоа преку апликацијата, а самата каса преку неа си вади фискални со продажба и продукти. Дали некој знае која може да биде причината за ова?
90% е до форматирањето нешто на командата.

kirchosharkovski

read-only
15 мај 2026
2
0
Дали продуктите мора да бидат во фискалната каса за да се појават на фискалната сметка? Нонстоп добивам SYNTAX_ERROR или Bad input

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно