Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Филтер за воздух

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Хепа филтер и ефикасност од 95% не одат во иста реченица.
Уред за прочистување на воздух, дома, треба да има ефикасност од 99,97% (или барем 99,95% според европски стандард).

Тоа погоре филтерот за ништо не го бива освен со дувањето да разнесува прашина на поголемо растојание :)
Screenshot_2019-12-17-09-48-23-388_com.facebook.katana.png Screenshot_2019-12-17-09-48-23-388_com.facebook.katana.png

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Хепа филтер и ефикасност од 95% не одат во иста реченица.
Уред за прочистување на воздух, дома, треба да има ефикасност од 99,97% (или барем 99,95% според европски стандард).

Тоа погоре филтерот за ништо не го бива освен со дувањето да разнесува прашина на поголемо растојание :)[/QUOTE
Онлајн продавница, на фб начекав..наша..

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
@ksimon линкот на претходниот ти беше со ефикасен филтер до 95%.
Овој сега ти е со ефикасност ДО 99.7.
Хепа филтер треба да е со ефикасност ОД 99,97%

Разликата од навидум минимум 0.27%, може и поголема да е, бидејќи е до 99,7%..... е голема.
Тоа значи дека повеќе време ќе треба да го прочисти воздухот........ Побарај, сигурно има споредби на ефикасност на филтрите... Затоа и хепа филтрите се поскапи. Кај мене кога го променував хепа филтерот, од една страна беше црн, од другата страна беше бел.

Е сега од друга страна се е релативно, зависи од проток на воздух, циркулација, внес на свеж воздух, каде е поставен, мртви агли......

Моја препорака, за уред, гледај да има квалитетни филтри т.е. хепа, да има сензор за автоматско детектирање на п.м. честици, тивок во нормален режим на работа.....

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.040
@ksimon линкот на претходниот ти беше со ефикасен филтер до 95%.
Овој сега ти е со ефикасност ДО 99.7.
Хепа филтер треба да е со ефикасност ОД 99,97%

Разликата од навидум минимум 0.27%, може и поголема да е, бидејќи е до 99,7%..... е голема.
Тоа значи дека повеќе време ќе треба да го прочисти воздухот........ Побарај, сигурно има споредби на ефикасност на филтрите... Затоа и хепа филтрите се поскапи. Кај мене кога го променував хепа филтерот, од една страна беше црн, од другата страна беше бел.

Е сега од друга страна се е релативно, зависи од проток на воздух, циркулација, внес на свеж воздух, каде е поставен, мртви агли......

Моја препорака, за уред, гледај да има квалитетни филтри т.е. хепа, да има сензор за автоматско детектирање на п.м. честици, тивок во нормален режим на работа.....
Треба да има Хепа, и треба да има Карбонски. Но, замарањето со 99.7 и 99.97 не е важно кај систем кој е рециркулаторен. Зошто? Затоа што кај рециркулаторен систем воздухот е веќе влезен во собата и се што треба е да се изврти низ филтерот, често и неколку пати ќе изврти. Во секој случај поентата е дека и филер со 90% отстранување е бенефит кај ваков систем.

Од друга страна, кај системи за внес на свeж воздух е многу важно да има што е можно подобар хепа, па и 99.97 да не е доволно. Затоа што тој е наменет за воздух кој не се наоѓа во собата. Ако ставиш 99.7 или 90% филтер за внес на свеж воздух сосема е возможно да ја ВЛОШИШ ситуацијата во собата. Затоа што на воздухот во собата му внесуваш надворешен нечист воздух во собата кој не си го прочистил доволно.

Кај ХЕПА треба да се води евиденција да има барем извесно добро филтрирање на PM10 и да филтрира PM2.5 честички и да има карбонски филтер за од манџите да успее да се одсмрди просторот без да се отвора прозорец кога е нечисто надвор. Толку.

Последна промена:

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Си купив сега Xiaomi Air Purifier 2H од Ми Стор.
Сега за сега сѐ изгледа ок освен ова. Кога ќе ја отворам апликацијата кај прочистувачот не покажува колку е загадено. Кога ќе отворам во соби покажува.
1. Screenshot_20191220-124242.jpg 2. Screenshot_20191220-124300__01.jpg

Дали ова е нормално?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
Сега за сега сѐ изгледа ок освен ова. Кога ќе ја отворам апликацијата кај прочистувачот не покажува колку е загадено. Кога ќе отворам во соби покажува.
1.Погледнете го атачментот 82088 2.Погледнете го атачментот 82089

Дали ова е нормално?
од сегде треба да ти покажува, успешно го спои со апп и со ми корисник? да не си врзал нешто блутут само .. ја од работа без проблем можам и да го уклучам/исклучам, и кога работи си покажува податоци.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.040
Треба да се прати овој филтер на Шаоми, да не дадат некој попуст па да се исплати да се земе. Вистина солидна цена може да извадат со 20-30% попуст.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.962
6.054
Skopje
Сега за сега сѐ изгледа ок освен ова. Кога ќе ја отворам апликацијата кај прочистувачот не покажува колку е загадено. Кога ќе отворам во соби покажува. Дали ова е нормално?
Си требал да земеш Mi Air Purifier 2S, за разликата од 1000 денари има дисплеј со сите потребни податоци. Иако и на апликацијата си покажува се што треба.

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Си требал да земеш Mi Air Purifier 2S, за разликата од 1000 денари има дисплеј со сите потребни податоци. Иако и на апликацијата си покажува се што треба.
Немам појма отидов во ГТЦ и го купив овој по брза постапка. Барав препорака овде никој не ми даде.

А и не ми треба дисплеј ако истото од дисплејот можам да го видам на телефон.
@VerGer
Поврзав мислам како што треба... Можам да го исклучам преку апликацијата... Не знам како да проверам дали е поврзано добро...

zozone

read-only
22 јануари 2020
22
6
Здраво, се исплати ли ова да се зима? Philips AC3829 / 10
Некако премногу скапо ми делува. Мене вака лаички ми изгледа дека и овој горе што го зборите Mi Air Purifier дека ќе заврши работа. Стварно не ми е јасна толкава разлика во цена

zozone

read-only
22 јануари 2020
22
6
Ако може уште нешто да прашам. Комбинација на клима уред со прочистувач на воздух. Бидејќи гледам дека некои членови ги имаат и двете, ме интересира како се понашаат заедно, од ваши искуства? Климата постојано вклучена, дува. Другово се вклучува автоматски да дува при детекција на честички. Ги ставате блиску да се, или што подалеку?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.524
2.978
Ако може уште нешто да прашам. Комбинација на клима уред со прочистувач на воздух. Бидејќи гледам дека некои членови ги имаат и двете, ме интересира како се понашаат заедно, од ваши искуства? Климата постојано вклучена, дува. Другово се вклучува автоматски да дува при детекција на честички. Ги ставате блиску да се, или што подалеку?
...подалеку.
Односно на спротивната страна од собата или така нешто.
Самите производители на прочистувачи за воздух препорачуваат да не бидат непосредно до изворот на топлина (така пишваше во упатството на мојо прочистувач).

Здраво, се исплати ли ова да се зима? Philips AC3829 / 10
Некако премногу скапо ми делува. Мене вака лаички ми изгледа дека и овој горе што го зборите Mi Air Purifier дека ќе заврши работа. Стварно не ми е јасна толкава разлика во цена
личи на нешто тотално прескапо.
Веројатно иста работа ќе ти заврши и некој од 200-250 евра.

Изменето од модератор:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.569
3.207
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Каде може да се најде филтер за Blueair прочистувачи? Само во Техномаркет најдов ама нема на залиха.

15 септември 2012
1.164
1.300
Каде може да се најде филтер за Blueair прочистувачи? Само во Техномаркет најдов ама нема на залиха.

Разгледај ја страната Ecotip | Filtration E-Shop .

Дополна: Има ист одговор напишан пред мене. Јбг, кога не ги обновувам често содржините на страните... :)

Alek7

hello world
2 април 2020
87
118
Skopje
Во пресрет на грејната сезона се подновив со прочистувач на воздух Mi Air Purifier PRO од Mi Store во ГТЦ приземје (позади ЕВН инфо центарот).
Цена 16.490 денари, со 12 месеци гаранција.
Сакав да се обезбедам со прочистувач на воздух пред грејната сезона да не подоцна нема на лагер.
Прилично сум изненаден колку тихо работи, исто ко да не е пуштен. Има и опција за Night mode (Sleep mode) за да биде потихо доколку некој спие во таа просторија.
Имам само една забелешка, со овој најскап модел од Mi Air Purifier моделите иде под default со трослоен EPA филтер (зелена боја). А со моделите Mi Air Purifier 2H и Mi Air Purifier 3H иде под default со трослоен HEPA филтер (виолетова боја). На поскапата верзија има поевтин филтер :) што нема логика :confused:
Прочистувачот ќе стое во просторија со големина од 35 m2, а цел стан е 70 m2. Се надевам дека ќе го прочистува целиот простор.

IMG_20200924_144146.jpg

IMG_20200924_144211.jpg

Filters.jpg

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
со отворени врати без проблеми ќе го чисти целиот стан, во другите соби за нијанса ќе биде полош воздухот но сепак во дозволено, исти филтер во сличен стан го чисти без проблеми. За 4 месеци ланска година филтерот 25% се потроши

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Ми треба совет околу прочистувач за воздух што ќе се користи во стан од околу 40 м2. Што мислите за Mi Airpufirier 3H, гледам дека доаѓа со хепа филтер и во Мистор е на попуст. Ако имате некој друг предлог, слободно пишете. Има ли резервни филтри достапни локално за Шаоми прочистувачи?

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.962
6.054
Skopje
Ми треба совет околу прочистувач за воздух што ќе се користи во стан од околу 40 м2. Што мислите за Mi Airpufirier 3H, гледам дека доаѓа со хепа филтер и во Мистор е на попуст. Ако имате некој друг предлог, слободно пишете. Има ли резервни филтри достапни локално за Шаоми прочистувачи?

Кога велиш "за стан" тоа подразбира одвоени простории. Циркулирањето на воздухот значително влијае на ефикасноста на прочистувачот. Не го знам распоредот на просториите, но од истата причина јас минатата година се решив за два помали (xiaomi mi air purifier 2h).
Инаку попустот и не е баш некој попуст, реално само 500 денари поевтин:)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Како и за климите, уште повеќе за прочистувачиве, одвоени простории се смрт за ефикасност. Ако е една просторија од 40м2 онда да, ако се посебни онда не, нема да ги чисти другите.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Кога велиш "за стан" тоа подразбира одвоени простории. Циркулирањето на воздухот значително влијае на ефикасноста на прочистувачот. Не го знам распоредот на просториите, но од истата причина јас минатата година се решив за два помали (xiaomi mi air purifier 2h).
Инаку попустот и не е баш некој попуст, реално само 500 денари поевтин:)
Како и за климите, уште повеќе за прочистувачиве, одвоени простории се смрт за ефикасност. Ако е една просторија од 40м2 онда да, ако се посебни онда не, нема да ги чисти другите.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Јасно, не очекувам ако биде поставен во дневна дека ќе може да ја прочисти и собата. Сепак доволен ми е еден прочистувач за моите потреби.
Важно ми е дали овој модел на прочистувач е солиден за парите или пак има алтернатива што треба да се разгледа до 200 евра.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно