Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832

Ако добро се сеќавам, @Андреј ги испофали QS2. За плус минус иста цена јас ги меркам KZ S1 како backup варијанта, интересно изгледаат.

US $21.01 40% OFF|KZ S1 S1D TWS True Wireless Bluetooth 5.0 Earphones Dynamic/Hybrid Earbuds Touch Control Noise Cancelling Sport Headset on AliExpress

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Ако добро се сеќавам, @Андреј ги испофали QS2. За плус минус иста цена јас ги меркам KZ S1 како backup варијанта, интересно изгледаат.

US $21.01 40% OFF|KZ S1 S1D TWS True Wireless Bluetooth 5.0 Earphones Dynamic/Hybrid Earbuds Touch Control Noise Cancelling Sport Headset on AliExpress

QS1 имаат поголема вредност за парите, а звукот е идентичен со QS2 (разликата е во кутијата). Кутивчето на QS1 е одлично за во преден џеб.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Topping NX4

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

На кратко. Станува збор за уред кој е наменет за подобрување на звукот од слушалки.

Topping-nx4-dsd-portable-amp-dac-ES9038Q2M-XMOS-XU208-headphone-amp-dac-usb-DSD512-decording-HiFi.jpg

Доаѓа во пакување со неколку кабли кои се доволни за поврзување со PC и со Android телефон. За жал, за Ајфон потребно е кабелчето да се купи засебно. И тоа само доколку нема џек за слушалки. Ако има може барем да се користи засилувачот со кабел од комплетот.

Првиот џек на сликата е за слушалки. Вториот за влез од извор на звук ако се користи овој уред како засилувач. Потоа следи копчиње за геин т.е. засилување на звукот по целиот спектар (се користи за слушалки со повисока омажа). Наредно е копче за засилување на басот т.е. ниските тонови. На крај е тркалце за вклучување на уредот и за подесување на гласност.

Од задната страна има два влеза. Едниот е за полнење на батеријата а другиот ако се користи DAC од уредот. Ова се стандардни мини УСБ конектори што значи лесно се наоѓаат кабли и може да се полни како од компјутер така и со полнач од телефон.

Е сега што значи DAC а што засилувач. Првото ја презема улогата на звучната картичка или чип од компјутерот т.е. телефонот. ПЦ и телефонот ќе бидат само плеери за музика но нема да произведуваат звук. Во уредот си има ете така да ја наречеме звучна картичка која произведува звук.

Засилувач е ако звукот доаѓа од звучната на лаптоп или мобилен а улогата на уредот е само да го засили тој звук.

Со еден збор ако го користите како комбинација, независно кој компјутер или телефон го користите ќе имате фантастичен звук на слушалки. Во пакувањето доаѓа со лепенки и ластичиња за прицврстување позади телефон. Не е баш најсреќно решение но кога ќе затреба се наоѓа и може да уживате во фантастичен звук ако имате солидни слушалки независно кој е телефонот.

Јас лично го наоѓам доволно можен да ги движи 300 омските Sennheiser HD650. Тука некаде е на граница но сепак доволно добро. Beyerdynamic DT 770 Pro блескаат на пример. Според мерења без геин има аутпут од 2 Vrm а со геин добива 6 Vrm што е фантастично.

Има рамен одзив со мал рол оф на двата краеви од звучниот спектар. Ги смирува бејер слушалките кои имаат пик кај високите тонови баш како што треба. Како да се створени еден за друг. Станува збор за солид стејт уред без кондензатори и се разбира без лампи. А сепак звукот е многу добро контролиран и воопшто не звучи вештачки.

Ако се користи само како засилувач батеријата трае преку 25 часови а како DAC/засилувач околу 6-7 часа. Се полни долго т.е. 3-5 часови. Не сум мерел до детал но има доволно простор да се користи со едно полнење. Слободно може да издржи еден подолг лет со авион.

Може напоредно да се полни и користи како DAC Што е одлично. Тоа зборува дека секцијата за напојување е оддвоена од компонентите задолжени за звук.

Јас лично сум воодушевен колку може да постигне ова уредче кое е помало од кутија цигари.

Тоа што овој уред го прави различен од конкуренцијата е дека во овој ценовен ранг е практично невозможно да најдете мобилен засилувач кој може да вози 300 омски слушалки т.е. да толку моќен но и детален.

Чекам да правам потемелни анализи и споредби за празнициве кога ќе го спротиставам со ASUS Essence ST.
Постои ли буџет варијанта на ова? Или немора баш на вакво, може и друг бренд. Ми требаат за моите слушалки Audio Technica ATH M50X, сакам да пробам, гледам ова што си ги постирал на нет е околу 160 долари, нешто поефтино има ли за препорака ?

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Постои ли буџет варијанта на ова? Или немора баш на вакво, може и друг бренд. Ми требаат за моите слушалки Audio Technica ATH M50X, сакам да пробам, гледам ова што си ги постирал на нет е околу 160 долари, нешто поефтино има ли за препорака ?

Пробај MEIZU Hifi Pro USB-C Phone Dongle DAC Review

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Фала. Гледав на нет и Fiio нешто вака US $42.49 15% OFF|FIIO BTR1K Wireless Bluetooth 5.0 Portable Headphone Amplifier Noise Cancelling USB DAC Audio Receiver with MIC support NFC-in Headphone Amplifier from Consumer Electronics on AliExpress
Ќе ми врши ли ова работа за лаптоп и телефон? Слушалките се некако тивки на лаптоп и телефон, за разлика на пример кога ќе ги приклучам на ова
ei nis.jpg
Неам ни појма шо е ова :D Татко ми го земал во студентските денови, некоја Југословенска техника сигурно :D

krema

OG
24 јуни 2009
15.711
15.807
youtu.be
Неам ни појма шо е ова :D Татко ми го земал во студентските денови, некоја Југословенска техника сигурно :D

HSR појачало со радио (олдсхул), неостварена желба од поодамна, за мене едно од поквалитетните. :) Инаку да, ex-yu Ei Ниш.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
...Неам ни појма шо е ова :D Татко ми го земал во студентските денови, некоја Југословенска техника сигурно :D
Ти немаш, ама татко ти знае на колку "стискавци" овoj ХСР бил сведок.
Легенда од појачало (ресивер)...
Hi-Fi 160 Radio Elektronska Industrija Ei; Niš, build 1980

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Ти немаш, ама татко ти знае на колку "стискавци" овoj ХСР бил сведок.
Легенда од појачало (ресивер)...
Hi-Fi 160 Radio Elektronska Industrija Ei; Niš, build 1980
Од студентски денови вика бил, го земал ефтино од некој црнец, љубител на музика, правел журки вика во СД Гоце Делчев со него :D

krema

OG
24 јуни 2009
15.711
15.807
youtu.be
Нема смрт за нив, едино звучките во каква состојба се, ги имаше во две варијанти со два помали баса (чинам осмици дека беа) и со еден бас - ваљда 10 или 12-ка, сум заборавил.
Потенциометрите за звук обично страдаа, но квалитетен контакт-спреј воскреснуваа. :)

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Од студентски денови вика бил, го земал ефтино од некој црнец, љубител на музика, правел журки вика во СД Гоце Делчев со него :D
Тоа појачало во комбинација со РИЗ фиокар, беа задолжителна опрема за журки. Еден сет се вртеше по сите можни забави у школо.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Нема смрт за нив, едино звучките во каква состојба се, ги имаше во две варијанти со два помали баса (чинам осмици дека беа) и со еден бас - ваљда 10 или 12-ка, сум заборавил.
Потенциометрите за звук обично страдаа, но квалитетен контакт-спреј воскреснуваа. :)
zvuckite.jpg

Ова се звучките. Не сме ги пуштале одамна, знам дека некогаш знаеа да крчат.

krema

OG
24 јуни 2009
15.711
15.807
youtu.be
Ризовите линии беа хрватски во соработка со една Полска факбрика (Унитра ваљда беа). :)

Звучките, добар сервисер може да ги обнови до трт, да и смени амортизери, балерини, намотки и да ги центрира како што треба, но се зависи дали сакаш да инвестираш во нив.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Ризовите линии беа хрватски во соработка со една Полска факбрика (Унитра ваљда беа). :)

Звучките, добар сервисер може да ги обнови до трт, да и смени амортизери, балерини, намотки и да ги центрира како што треба, но се зависи дали сакаш да инвестираш во нив.
Дали вреди да се инвестира во нив и колку би коштало ?

krema

OG
24 јуни 2009
15.711
15.807
youtu.be
Тоа ќе се распрашаш локално, знам дека имаше некој што го фалеа во Скопје што ги работи баш овие работи (ако не се лажам - на Водно живеел). Побарај овде на форумот мислам дека го спомнаа човекот и по име.

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Фала. Гледав на нет и Fiio нешто вака US $42.49 15% OFF|FIIO BTR1K Wireless Bluetooth 5.0 Portable Headphone Amplifier Noise Cancelling USB DAC Audio Receiver with MIC support NFC-in Headphone Amplifier from Consumer Electronics on AliExpress
Ќе ми врши ли ова работа за лаптоп и телефон? Слушалките се некако тивки на лаптоп и телефон, за разлика на пример кога ќе ги приклучам на ова
Погледнете го атачментот 82381

За вршење ќе ти врши, ама ова е веќе друга тема - Bluetooth. Ако веќе купуваш ваков модел, јас би разгледал опција со апликација каде има еквилајзер.

Кабелчето Meizu Hifi Pro ($45) е врвно според резултатите од тестот и веќе го нарачав, ќе го тестирам следно. Нема ништо подобро под $150, следно во таа класа е Spectra X коe чини $189.

Еве кои опции ги гледав јас:

USB DAC/amp кабелче

MEIZU Hifi Pro USB-C Phone Dongle DAC Review

Ќе го замени мојот Hindizs Sonata кабел и XtremPro X1 USB DAC/amp.

Thumb drive USB DAC/amp

Тука има многу избор али ништо не ме импресионирало посебно, бидејќи го чекам новиот производ од E1DA (како и многу луѓе).

E1DA #9038D е наследник на популарната верзија #9038S. Компанијата има приказна и реално голема заедница која го очекува овој продукт. Ако прочепкаш на интернет ќе најдеш многу добри рецензии за #9038S, кој работи со балансирани кабли. Креаторот е активен член на форуми и реално прави продукти со многу внимание и коментари од целата заедница. Најбитната работа е што овој продукт ќе чини помалку од 100 долари.

Bluetooth DAC/amp

Од тоа што гледам, најдобра опција моментално е Earstudio ES100 или да почекаш на Qudelix 5K DAC.

Зошто баш овие два? Најверојатно има маргинално подобри опции од ES100 и поевтини, меѓутоа ES100 нуди еквилајзер каде можеш да го прилагодиш звукот. Исто достапен е LDAC кодекот.

Јас чекам на Qudelix 5K веќе некое време, затоа што ги има сите опции на ES100, со подобар дизајн, USB-C и што е најбитно - parametric EQ. Со таков еквилајзер, можеш да го смениш звукот на било која жичана слушалка. Има многу филтри онлајн од професионалци како Oratory и други ентузијасти. Со параметрик EQ, можеш хирируршки да го подобриш звукот - пробај по дома на Windows so EQ APO и Peace GUI, ќе најдеш таму пресети и за твоите слушалки. Можам да ти кажам од искуство со Sennheiser HD598SE дека разликата е голема. На десктоп моментално слушам со 10-band филтри.

Ако купуваш вакви појачала или DAC-ови, следи го Audio Science Review. Тешко е да се одреди колку вакви продукти се добри или придонесуваат за звукот. Сајтот има многу ентузијасти кои мерат, така да главно од коментарите ќе разбереш дали им се согласуваат резултатите со рецензијата.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Тоа ќе се распрашаш локално, знам дека имаше некој што го фалеа во Скопје што ги работи баш овие работи (ако не се лажам - на Водно живеел). Побарај овде на форумот мислам дека го спомнаа човекот и по име.
Се распрашав по другари Скопје, кои се занимаваат со музика, рекоа дека го знаат, и ќе ми најдат контакт. Иначе, ќе се распрашам јас и локално низ Охрид, имаше 2-3 сервисери постари кои работеа стара опрема, репарација и такви ствари. Фала

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
За вршење ќе ти врши, ама ова е веќе друга тема - Bluetooth. Ако веќе купуваш ваков модел, јас би разгледал опција со апликација каде има еквилајзер.

Кабелчето Meizu Hifi Pro ($45) е врвно според резултатите од тестот и веќе го нарачав, ќе го тестирам следно. Нема ништо подобро под $150, следно во таа класа е Spectra X коe чини $189.

Еве кои опции ги гледав јас:

USB DAC/amp кабелче

MEIZU Hifi Pro USB-C Phone Dongle DAC Review

Ќе го замени мојот Hindizs Sonata кабел и XtremPro X1 USB DAC/amp.

Thumb drive USB DAC/amp

Тука има многу избор али ништо не ме импресионирало посебно, бидејќи го чекам новиот производ од E1DA (како и многу луѓе).

E1DA #9038D е наследник на популарната верзија #9038S. Компанијата има приказна и реално голема заедница која го очекува овој продукт. Ако прочепкаш на интернет ќе најдеш многу добри рецензии за #9038S, кој работи со балансирани кабли. Креаторот е активен член на форуми и реално прави продукти со многу внимание и коментари од целата заедница. Најбитната работа е што овој продукт ќе чини помалку од 100 долари.

Bluetooth DAC/amp

Од тоа што гледам, најдобра опција моментално е Earstudio ES100 или да почекаш на Qudelix 5K DAC.

Зошто баш овие два? Најверојатно има маргинално подобри опции од ES100 и поевтини, меѓутоа ES100 нуди еквилајзер каде можеш да го прилагодиш звукот. Исто достапен е LDAC кодекот.

Јас чекам на Qudelix 5K веќе некое време, затоа што ги има сите опции на ES100, со подобар дизајн, USB-C и што е најбитно - parametric EQ. Со таков еквилајзер, можеш да го смениш звукот на било која жичана слушалка. Има многу филтри онлајн од професионалци како Oratory и други ентузијасти. Со параметрик EQ, можеш хирируршки да го подобриш звукот - пробај по дома на Windows so EQ APO и Peace GUI, ќе најдеш таму пресети и за твоите слушалки. Можам да ти кажам од искуство со Sennheiser HD598SE дека разликата е голема. На десктоп моментално слушам со 10-band филтри.

Ако купуваш вакви појачала или DAC-ови, следи го Audio Science Review. Тешко е да се одреди колку вакви продукти се добри или придонесуваат за звукот. Сајтот има многу ентузијасти кои мерат, така да главно од коментарите ќе разбереш дали им се согласуваат резултатите со рецензијата.
Ништо од ова не разбирам :D Значи да пробам со кабелчето на Меизу, гледам не е скапо, практично е, можам да го користам и за на лаптоп( 90% од времето) а може и на телефон. Благодарам

krema

OG
24 јуни 2009
15.711
15.807
youtu.be
Аха од кај ензерото си ти :)
Стари шо знам, мош им се тресат рацете веќе, не гледат добро и.т.н... за ваква работа си бара мирни раце и добар вид, исто и трпение.
Види колку би ти испаднало репарацијата, мада вреди да се среди HSR-от, веќе го сметат како антиквитет (Vintage). :)

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Аха од кај ензерото си ти :)
Стари шо знам, мош им се тресат рацете веќе, не гледат добро и.т.н... за ваква работа си бара мирни раце и добар вид, исто и трпение.
Види колку би ти испаднало репарацијата, мада вреди да се среди HSR-от, веќе го сметат како антиквитет (Vintage). :)
Езеро брачка :cool:
Ќе се распрашам да видам дали разбираат и колку пари би ми побарале за ова, имам и едни пријатели од Кичево, местат озвучување на свадби, забави итн, ваљда и они нешто знаат, да ми помогнат. Фала во секој случај.

krema

OG
24 јуни 2009
15.711
15.807
youtu.be
имам и едни пријатели од Кичево, местат озвучување на свадби, забави итн
Овие можно е да знаат, пошто истите се чести муштерии на сервисерите за звучници. :)

Нема проблем, со среќа. :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150

Не би можел да ти кажам. Правев анализи само за помоќни уреди со цел да одговара за моите Sennheiser HD650.

Ако добро те разбирам тебе ти треба моќ на излезот за слушалки па така може да пробаш да купиш за поефтини пари само засилувач (без DAC).

Ако бараш комбо, онака на тепка јас не би одел подоле од ова.

Мене за моќта најмногу ми зборува податокот mW. На пример Topping тера 293 mW @ 32 оми и 114 mW @ 300 оми.

Не се разбирам во донгли/адаптери без батерија освен што бев крајно разочаран од Dragonfly Black 1.5 чиј DAC/засилувач чиј звук практично беше ист со звукот од Samsung Note 9. Овие црпат од батеријата на телефонот а нивната излезна моќ е прилично лимитирана. На прв поглед предлогот од Андреј изгледа одлично. Aма пак не сум сигурен дека ќе дојде до моќта на твоето старо појачало.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Не би можел да ти кажам. Правев анализи само за помоќни уреди со цел да одговара за моите Sennheiser HD650.

Ако добро те разбирам тебе ти треба моќ на излезот за слушалки па така може да пробаш да купиш за поефтини пари само засилувач (без DAC).

Ако бараш комбо, онака на тепка јас не би одел подоле од ова.

Мене за моќта најмногу ми зборува податокот mW. На пример Topping тера 293 mW @ 32 оми и 114 mW @ 300 оми.

Не се разбирам во донгли/адаптери без батерија освен што бев крајно разочаран од Dragonfly Black 1.5 чиј DAC/засилувач чиј звук практично беше ист со звукот од Samsung Note 9. Овие црпат од батеријата на телефонот а нивната излезна моќ е прилично лимитирана. На прв поглед предлогот од Андреј изгледа одлично. Aма пак не сум сигурен дека ќе дојде до моќта на твоето старо појачало.
Ќе пробам со кабелчето на Меизу. Незнам дали лаптопот има доста слаб амплифајер, али слушалките звучат исто и на лап топ и на телефон. Кога патував со авион, и ги приклучив на системот за музика што е во авионот, слушалките звучеа 2 или 3 пати подобро и погласно.
Edit: Се наоѓа ли Фиово некаде во Македонија или можеби во Грција?

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно