Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!
Статус
Затворена за нови мислења.

MikickoHC

user
26 февруари 2016
1.802
1.365
Скопје - Аеродром
@Metuzalem и @krema, секогаш кога ни е потребен совет од научните кругови сме почестени со било чиј и да е одговорот. За нас и двата се валидни 100% за да може да постапиме по препораките.
Само кратко за нив:РЕСПЕКТ!

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Да бев повеќе скромен, ќе поцрвенев како млада невеста, вака ќе кажам само едно големо БЛАГОДАРАМ за убавите зборови.

KIMO.

read-only
5 мај 2018
29
47
2pysy75.jpg

Да зачуриме малце

Tom Ford

hello world
20 декември 2017
157
386
Драги колеги, колку различни RUYAN (RY) џусеви постојат и во што точно се разликуваат?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Колку? Многу. Секоја гаража го точи. :hay:

И секоја си има свој рецепт, основата е тутун, ванила и карамела, па различни комбинации меѓу нив или и други состојки.

За бројките, како и за многу други работи поврзани со RY4 (како најпознат) има многу легенди (веројатно неточни податоци).

(следи ги линковите во постовите)

Jobel

read-only
20 февруари 2017
38
34
Имам едно потенцијално глупаво прашање на кое не успеав да најдам одговор. Нарачав еден куп ароми (вкупно 13) и сакам сите да ги пробам (нормално). Бидејќи ќе треба долго време да стојат дури да ги потрошам, дали со време ќе изгубат на јачина ако се веќе еднаш отворени? Рок на употреба вика дека е 1 година, незнам тоа дали има значење.

Испратено од [device_name] преку IT.mk форум апликација

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Нема да изгубат. Можеби малку, ако не се добро затворени или стојат ептен предолго, но ништо значително.

Ако само капнеш и ја затвориш, ништо нема да и` биде, како нова.

Ја чуваш на ладно, не мора премногу ладно. Може во фрижидер ако си сигурна дека нема никој да ја чепка и ако добро ја затвориш (во неколку кесиња) да не влегува влага. Може и надвор на нормална температура пријатна за човек (на пример климатизирано), но ни тоа ептен не мора.

За рокот, имам кажано, јас мислам дека го ставаат само како формалност, затоа што мораат да го стават, инаку ако се чува добро, може да се користи и покасно од тоа. Се разбира, ова не е закон, секој нека прави како што мисли дека треба. :)

Ако е матна или се гледаат партали или има чуден мирис, било да е во рокот или не, внимателно (но сум користел и такви и ништо не ми било :hay:). А не можеш да го знаеш мирисот ако не си ја користела таа арома/течност порано...

За неотворена, проценувам (за малку ќе речев гарантирам :hay:) дека може да се користи и ако се отвори година или дури и две по рокот (ако стоела цело време неотворена).

За отворена, мислам/гарантирам дека ништо нема да и` биде ако се употреби до 6 месеци по првото отворање, многу веројатно и повеќе.

Секако, и во двата случаи тоа важи ако биле чувани на ладно, темно и затворени.

При ставање во манџа “бројчаникот“ се ресетира и ја броиме како течност. :)

Се разбира, можно е да има и исклучоци (и не само што е можно, туку и сигурно има). Јас повеќе зборам за тутунски, за овошки и колачи не сум сигурен или рокот е помал (но пак нема да станат отровни, туку ќе се намали, заостри или влоши вкусот).

Jobel

read-only
20 февруари 2017
38
34
Благодарам за исцрпниот одговор, ова за рокот го читав и јас пред некое време, а сега неможам да го најдам. Значи нема да изгубат на јачина, тоа ми беше битно.
Собрав знаење (најмногу од темава) и сега уште базите да стигнат, па да видам дали ќе ми иде готвењето :) се надевам ќе ми иде, зошто почнав повеќе течност да трошам :)

Испратено од [device_name] преку IT.mk форум апликација

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Налетав на сајтот на Нкон само на холандски. Ми фаќа логинот од Нкон и ја има историјата на нарачки. Цените се повисоки (со ДДВ). Не гледав премногу што/како имаат затоа што ми е тешко да читам холандски.

Дали се спремаат да се селат, се шират или што е работата, не сум сигурен. Може и да е стар сајт, само за Холандија. Не ни пробав дали ќе помине нарачка на суво.

Само да пријавам...

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
Во што се разликуваат жиците за мотање? Купив кантал од амбрела и истиот ми има некој чуден метален мирис при првите вејпови. UD канталот нема таков мирис. Значи ете една разлика.

Дали некоја жица трае подолго а некоја пократко? Како различен квалитет на жица се разликува во арома т.е. вејп ако ги отстраниме факторот мирис или вкус на метал.

Се обидувам да знам зошто се вели дека некоја е одлична жица. Дали при TC кај SS има разлика колку добро ќе ја погодува температурата.

И за крај дајте пример за екстра добра жица со некој линк од кај може да се нарача.

MikickoHC

user
26 февруари 2016
1.802
1.365
Скопје - Аеродром
Во што се разликуваат жиците за мотање? Купив кантал од амбрела и истиот ми има некој чуден метален мирис при првите вејпови. UD канталот нема таков мирис. Значи ете една разлика.

Дали некоја жица трае подолго а некоја пократко? Како различен квалитет на жица се разликува во арома т.е. вејп ако ги отстраниме факторот мирис или вкус на метал.

Се обидувам да знам зошто се вели дека некоја е одлична жица. Дали при TC кај SS има разлика колку добро ќе ја погодува температурата.

И за крај дајте пример за екстра добра жица со некој линк од кај може да се нарача.
Колега,користам обични СС или Кантал UD и Howing ама не користам ТЦ на СС и се си е во ред. Сега неможам да сконтам имам 2 котура Алиен жица во кој средината е Кантал а таа горе во што е обмотана средината е СС.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Се разликуваат во составот и дебелината, се разбира. Кинеските жици можат да бидат проблематични, затоа што:

- знаат да си поткраднат некој микрометар од дебелината.
- исто и од составот (да стават понеквалитетни материјали, да има нечистотии, или да го утнат процентот/соодносот) - ова важи општо за сите кинески метали во сите области.
- дури и да не е намерно, Кинезите работат по друг систем, SAE мислам, или пак не работат по него (тој што е вообичаен на запад/во поголемиот дел од светот). До пред година-две не знаеја што е кантал и имаа смешни обиди да протнат нешто друго како него.
- знаат од чиста мира да сменат добавувач и да добиеш жица што врска нема со претходната што си ја нарачал.

Нели, ги спомнувам Кинезите затоа што од таму ни е најевтино и најчесто земаме. Но ова не значи дека сите Кинези се лоши, фирмите како UD би требало колку-толку да гарантираат квалитет (но понекогаш и само лепат свое име и продаваат по повисока цена или менуваат добавувач; некаде во темава имаше спомнато UD жица што беше за никаде). Друга работа, често и на запад (во помали продавници) ќе ти протнат кинеска жица како своја, или не спомнуваат од каде е или се прават на удрени, демек не знаат.

Составот (процентот/соодносот на металите во легурата) е важен за да се погоди TCR-то. Иако не е критично за неколку степени, може да има големи отстапувања.

Многу важно, било која жица, макар и најдобрата, треба да се исчисти од машинско масло. Тоа е неизбежно во процесот на производство, а и изгледа го оставаат за да не `рѓоса жицата. Се чисти со крпче натопено во алкохол и/или со горење со упаљач/бренер и/или со сувогор (таман кога се мести намотката, да се испроба).

Од Амбрела би очекувал да е кинеска, без оглед на цената. :hay:

Најквалитетна продавница од Европа е оваа (читај и надолу), мислам дека било што да се земе од таму нема утка, додека за англиската (под име Wire-atomizer-mesh, Crazy Wire Company и уште едно име имаше, иста фирма) читав ПРЕМНОГУ негативни коментари (им ги утнувале нарачките/пакувале различно од нарачаното). Јас кога нарачав од нив бев задоволен, но поштарината беше висока. Имаше видлива разлика од кинеските, но тогаш кинеските беа ептен за никаде. Сега се подобри. Но сепак и денес не би ставил кладба дека таа-и-таа кинеска жица е тоа што пишува или дека ќе ја добиеш по втор пат истата.

Од Америка, или на пример на Ибеј, барај котур на кој пишува Temco, познат голем производител (не за вејпинг) со одлична чистота и квалитет. Исто некои го фалат и Unkamen, не знам многу за него.

И од други германски продавници би требало да се добри (не знам кои, веројатно поголемите за вејпинг).

За траење, најмногу зависи од дебелината (тенка жица од што и да е ќе се деформира, па на крај ќе се скине), а мене најмногу ми трае канталот (било кинескиот или англискиот, нема некоја разлика), па СС, па титаниум, па нихром, па никел. Последниве три не ги ни користам многу и можеби ова нема врска. Но цврстината не е битна, и онака долго време пред да се скине жицата ќе оксидира/поцрни, па ќе треба да ја менуваш, инаку @Chicco69 ќе дојде да те казни. :hay:

За вкус е индивидуално, некој се колне дека СС му има металик вкус за разлика од кантал, некој обратно. Истото важи и за жиците од ист тип земени од различни места. Објективно рангирање нема, колку што знам. За повеќе не знам, не се разбирам од „извлекување ноти“ од аромата. Нели, различни метали можат да се загреат на повисока температура при исти услови (ватажа или механика), но за суптилности во аромите сум труп. :hay: Во мулти-арома ја детектирам само најјаката, другите скоро и да не ги забележувам. Ако се` е исто, жицата теоретски не би требало да влијае на аромата, но покрај толку различни мислења не се знае што е објективно, а што не...

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Се потсетив на GearBest, случајно наминав и видов дека имаат некои ситници поевтини од Фастек, па не треба да се занемари. Иако, огромно мнозинство работи им се поскапи и дрват со поштите и доплаќањата за шипинг/осигурување, како и непрегледниот сајт, но понекогаш може да се ќари нешто. На пример течности, за почетници или не, ги има многу, но појма немам што се/какви се. Не дека се евтини, но барем има избор (не повеќе од Фастек, но има некои марки што ги нема таму или се потрошени). А да, GearBest нервираат и што има многу купони, но најчесто не важат за тоа што сакаш да го купиш.

-----

Сфатив дека сум се заебал со мојата теорија (и веројатно сум заебал други). На последната нарачка на ФТ одбрав Registered Air Mail (без доплата) и ми ја даде Хонконшка пошта (без доплата). А да ја одберев директно Хонконшка, ќе имаше доплата. Во моја одбрана, не беше намерно (сите мои нарачки по Нова година, од кога почна да се доплаќа Хонконшка, се од Сингапурска). Кој да помисли дека така прават... А и пак нема гаранција дека секогаш ќе даваат Хонконшка или нема да сменат кога ќе им текне.

-----

Сфатив и уште нешто, односно најдов, дека ДНА различно се полни на компјутер и на штекер. Ако насети DATA линија на УСБ-то, спушта напон на полнење на пола или 1 ампер (или можеби и на двете, во зависност од генерација). Одамна бев забележал дека побавно ми полни на компјутер, но тоа ептен дојде до израз со Рулето (три батерии на пола ампер се полнат цел ден :hay:). МИСЛАМ дека важи и за изгасен компјутер (УСБ3).

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
70/30 vg/pg. Не се лоши, поарни се од "обичните". Ако ти е ок цената.

MikickoHC

user
26 февруари 2016
1.802
1.365
Скопје - Аеродром
Некој да не има пробано од Чадорче ? Umbrella Premium Pina Colada 30ml-Е-цигари ми изгледа многу интересно :) а и баш ме занима ккако им е со ВГ/ПГ
Е интересна само е преценета. Шиша микс е ОК и ова што го кажа. Мангото ми се свиѓа како арома ама ми се згрози тоа нивното.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно