Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не сум тестирал тоа, гледав да го напнам на General повеќе пати едно по друго.

Please истото со ист редослед на light
Мислењето е автоматски споено:

Не сум тестирал тоа, гледав да го напнам на General повеќе пати едно по друго.

Btw секогаш телефонот да биде на најмалку 70% кога тестираш.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.275
2.348
Како сте задоволни од батеријата на С25 обичниот?
Некако малку ми е 3900:rolleyes:
Еден ден користење и можам да ти кажам за разлика од S24 еxynos ова е бар 20-30% подобра батерија од него. Засега сум задоволен од батеријата.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.072
6.008
Еден ден користење и можам да ти кажам за разлика од S24 еxynos ова е бар 20-30% подобра батерија од него. Засега сум задоволен од батеријата.
Стави ли лајт перформанс? Најважната опција кај Самсунг.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Имам прилично сигурно инфо дека Samsung со апдејт ќе дозволи гасење на GOS а со тоа трокирање ќе падне значајно

Последна промена:

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Стави ли лајт перформанс? Најважната опција кај Самсунг.
Не ја гледам поентата на опцијава. Скоро никаква заштеда на батерија, а доста полоши перформанси.

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Драстично поспор мултитаскинг, се губи способноста да слика телефонот на секое стискање на копчето. Итн.

Ако на некој му се штеди батерија нека стави на 60хц екран, далеку повеќе заштеда ќе има така.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Драстично поспор мултитаскинг, се губи способноста да слика телефонот на секое стискање на копчето. Итн.

Ако на некој му се штеди батерија нека стави на 60хц екран, далеку повеќе заштеда ќе има така.

Имаш некакви споредбени тестови или на памет само?

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје

Нема врска муабетов, shutter lag имаат сите Самсунзи.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Имаш некакви споредбени тестови или на памет само?
Има некои тестови за корисничко искуство?

Нема врска муабетов, shutter lag имаат сите Самсунзи.
Различна работа е шатер лаг од ова јас што го спомнав. Ама да со лајт перф и шатер лаг се додава.

Последна промена:

Ali G

hello world
28 мај 2023
218
298
Не ја гледам поентата на опцијава. Скоро никаква заштеда на батерија, а доста полоши перформанси.
Скроз се слагам, не сум бил единствен. Мислам дека повеќето што користат Light performance слепо му веруваат на Самсунг за опцијата без претходно самостојно да ја тестираат. Апсолутно никаква разлика нема во штедење батерија, тестирано 2 месеци со standard и 2 месеци со light. Немаше никаква разлика во SOT, ниту пак во standby.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.072
6.008
Кај мене разликата на S23 е од 4 часа СОТ на 6 часа СОТ со лајт перформанс и без. Односно разликата меѓу бескорисен телефон кој не може да издржи еден ден, и телефон кој издржува еден ден. Во превод небо и земја.

Да, ако веќе имаш 30% на крај на ден батерија, нема да имаш многу бенефит, ако со лајт си на 45%, зошто секако ќе треба да го полниш вечерта. Но, за телефони со помала батерија, или корисници кои малку повеќе користат телефон - е страшно важно. Како што реков и претходно, разлика меѓу тоа да имаш полнење во текот на денот, и да немаш.

Се надевам малку ви ја доближив логиката на користење на лајт моуд и каде има бенефит.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Има некои тестови за корисничко искуство?

Различна работа е шатер лаг од ова јас што го спомнав. Ама да со лајт перф и шатер лаг се додава.

Shutter lag има и на General.

Ова го тврдам јас како претходен корисник на S23U и сега на S25U.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.072
6.008
Екранот е упален 6 часа, а не дека го гледаш. Навигација, музика, серија, подкасти, јутјуби вртат, свашта цело време. Не значи дека ти активно го гледаш тоа. Еве вчера било 4:35 минути на пример. Но без 6 часа реално еден ден телефонот не може да истера. Некогаш се и 8 часа, ако има подолг период на навигација. Пред се затоа што навигацијата на колата/моторот може да го нема тој пат, и да ти даде различен параметар. А и точак/мотор немаат андроид ауто, па телефонот си врти. Исто и додека работиш нешто, може да си врти серија (некои и подкаст вртат на телефонот кој не ја ни гледаш, нешто како музика. Да не ни навлегувам дека видео колс и мејлови и чатови ако земеш да гледаш или го користиш за енидеск или слично, и по 12 саати може да отиде скринот без проблем - да, голем дел од тоа не го гледаш активно, но скринот се користи.

Затоа и велам дека околу 6 часа СОТ е некој минимум за да не се замараш многу за дали ќе издржи телефонот од 7 сабајле, до 23 вечер.

Лајт перформанс го овозможува тоа. Исто така Extra Dim овозможува уште малку буст ако е таков денот, што е многу корисно.

28 јануари 2017
2.065
4.727
Ресен
Екранот е упален 6 часа, а не дека го гледаш. Навигација, музика, серија, подкасти, јутјуби вртат, свашта цело време. Не значи дека ти активно го гледаш тоа. Еве вчера било 4:35 минути на пример. Но без 6 часа реално еден ден телефонот не може да истера. Некогаш се и 8 часа, ако има подолг период на навигација. Пред се затоа што навигацијата на колата/моторот може да го нема тој пат, и да ти даде различен параметар. А и точак/мотор немаат андроид ауто, па телефонот си врти. Исто и додека работиш нешто, може да си врти серија (некои и подкаст вртат на телефонот кој не ја ни гледаш, нешто како музика. Да не ни навлегувам дека видео колс и мејлови и чатови ако земеш да гледаш или го користиш за енидеск или слично, и по 12 саати може да отиде скринот без проблем - да, голем дел од тоа не го гледаш активно, но скринот се користи.

Затоа и велам дека околу 6 часа СОТ е некој минимум за да не се замараш многу за дали ќе издржи телефонот од 7 сабајле, до 23 вечер.

Лајт перформанс го овозможува тоа. Исто така Extra Dim овозможува уште малку буст ако е таков денот, што е многу корисно.
99% дремат на мобилен по 4-6 часа и активно гледаат во екранот.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Во мојот случај исто ова важи, нема разлика освен полоши перформанси.
Пробав Light, called it a bullshit, вратив.

3 дена ми трае батерија на S23U, ама не зјапам у телефон ко другарите на @Sharlovski :)

Screenshot_20250209_114240_Device care.jpg

Ali G

hello world
28 мај 2023
218
298
Кај мене разликата на S23 е од 4 часа СОТ на 6 часа СОТ со лајт перформанс и без. Односно разликата меѓу бескорисен телефон кој не може да издржи еден ден, и телефон кој издржува еден ден. Во превод небо и земја.

Да, ако веќе имаш 30% на крај на ден батерија, нема да имаш многу бенефит, ако со лајт си на 45%, зошто секако ќе треба да го полниш вечерта. Но, за телефони со помала батерија, или корисници кои малку повеќе користат телефон - е страшно важно. Како што реков и претходно, разлика меѓу тоа да имаш полнење во текот на денот, и да немаш.

Се надевам малку ви ја доближив логиката на користење на лајт моуд и каде има бенефит.
Ќе ме натераш пак да тестирам, ама дефинитивно ќе приметев ако имаше разлика од 1 до 2 саати плус на Sot. Просек ми е 5 часа Sot со полнење 20-80, истото беше случај и со Light Performance.
Мислењето е автоматски споено:

Чекајте малку,
сериозни сте дека секојдневно гледате во телефонот по најмалку 6 или 8 часа?
Ај прати ни да видиме ти колку имаш Sot, ти се кладам дека имаш 5+ во период од 24 часа. Денешно време 5-6 часа дремење на телефон не се ништо ако се земе обзир дека телефоните во поголем дел заменуваат лаптоп. Па минимум 1 сат денот се збира само од дремење на форумов, кај се други форуми, јутуб, browsing.

Атачменти

• SmartSelect_20250209_115450_AccuBattery.jpg
    SmartSelect_20250209_115450_AccuBattery.jpg
    368,5 KB · Прегледи: 26

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511

За ништо од ова сѐ што наброја, нема потреба екранот цело време да работи, ниту па има причина зошто за тоа време не може телефонот да се полни.

Ali G

hello world
28 мај 2023
218
298
За ништо од ова сѐ што наброја, нема потреба екранот цело време да работи, ниту па има причина зошто за тоа време не може телефонот да се полни.
Па ако го полниш додека го користиш не го намалува времето кое го поминуваш пред екран.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно