Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Проблем со docking station на Macbook Air M1

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
Здраво дечки,

Дали некој имал искуство со проблематично поврзување на докинг станица со Macbook Air M1?
Имено, со еден куп докинзи имам пробано и ниеден не се поврзува со лаптопот, само понекогаш ќе се појави прашалникот за дозвола за конектирање и кога ќе кликнам не проработува ни глушец, ни тастатура па нит монитор. Само глушецот и тастатурата понекогаш светат ама не работат. Истите докинзи работат кај другар на M1 а кај мене не. Му напраив и реинсталација со бришење на цел диск и одново инсталирање и пак нема абер. Најчудно е што USB C меморија си работи, без проблем се префрлаат фајлови.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit

KarajanN

hello world
2 јуни 2010
71
59
Кај мене на MBP M2 кинески не прифакаше, па зедов на Hama и си работи и полни без проблем.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
Оно не работеше ни со брендиран докинг кога го тестираа во istyle...

12345*

hello world
14 јануари 2021
164
67
Здраво дечки,

Дали некој имал искуство со проблематично поврзување на докинг станица со Macbook Air M1?
Имено, со еден куп докинзи имам пробано и ниеден не се поврзува со лаптопот, само понекогаш ќе се појави прашалникот за дозвола за конектирање и кога ќе кликнам не проработува ни глушец, ни тастатура па нит монитор. Само глушецот и тастатурата понекогаш светат ама не работат. Истите докинзи работат кај другар на M1 а кај мене не. Му напраив и реинсталација со бришење на цел диск и одново инсталирање и пак нема абер. Најчудно е што USB C меморија си работи, без проблем се префрлаат фајлови.
јас имам мбп м1 2020 и имам два различни docks од алиекспрес и двата функционираат.. Јас сум од штип, ако сакаш да тестираш со мојот dock.. Јас пак имам друг проблем со сафари, филмовите на филмотип и хдсапреводом кога вклучам превод се гаси сликата, - кога го исклучам преводот се гледа филмот.

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Земи Anker, XtremeMac,Hyper од Анхоч, сите работат одлично на Macbook, јас лично користам Anker и сум презадоволен.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
Тестирани се сите докинзи и од Анхоч, ништо не работи... :D Чудо невидено. :D
Овие од Алиекспрес без проблем и двата работеа кај другарче на исти Air M1... :D
Мислам дека и самиоt Возниак да го провери па ќе се чуди... :D

12345*

hello world
14 јануари 2021
164
67
Овие од Алиекспрес без проблем и двата работеа кај другарче на исти Air M1... :D
Пиши и на apple support..

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.512
2.965
Со оглед на сето погоре кажано, и со оглед на сите испробани докинзи, можда треба да земиш во предвид дека твојот уред има некој хардверски проблем, можда не е крива периферијата...

Испратено од телефоно

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
Со оглед на сето погоре кажано, и со оглед на сите испробани докинзи, можда треба да земиш во предвид дека твојот уред има некој хардверски проблем, можда не е крива периферијата...

Испратено од телефоно
Па дефинитивно мислам дека е тоа, но најчудно е што усб си функционира беспрекорно, на пример без проблем си пренесувам серии и филмови. :D Ако не работеа портите, немаше ни усб да функционира...

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.512
2.965
Па дефинитивно мислам дека е тоа, но најчудно е што усб си функционира беспрекорно, на пример без проблем си пренесувам серии и филмови. :D Ако не работеа портите, немаше ни усб да функционира...
Да, признавам дека тоа донекаде ме премислува и мене, ама сепак, на крај ја нема цела функционалност, па би размислувал кон рекламација/повикување на гаранција или слично (под услов да е тоа на располагање).

Испратено од телефоно

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
Да, признавам дека тоа донекаде ме премислува и мене, ама сепак, на крај ја нема цела функционалност, па би размислувал кон рекламација/повикување на гаранција или слично (под услов да е тоа на располагање).

Испратено од телефоно
Демо уред е и не подлежи на никаква Епл гаранција... :D
Сепак, лаптопот топ си е и вака, но ете некогаш сакам да го поврзам на голем монитор за поголема прегледност, но ете не чита ниеден докинг. За тастатура и глушец може и преку блутут да се поврзат, ама не знам како мониторот да го поврзам кога нема стандардна hdmi порта. :D
Како и да е, ќе си работам вака, сепак не е некој којзнае каков недостаток што не чита докинг. :)

vladealfagv

hello world
31 јануари 2016
131
132
Гостивар
www.zagreota.com
vladealfagv's setup  
Processor & Cooler
2.3 GHz Intel Core i9
Storage
512GB SSD
RAM
16GB of 2400MHz DDR4 onboard memory
Video card
Intel UHD Graphics 630 and AMD Radeon Pro Vega 20
OS
Mac OS

Донеси го на дијагностика, да провериме…

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

vladealfagv

hello world
31 јануари 2016
131
132
Гостивар
www.zagreota.com
vladealfagv's setup  
Processor & Cooler
2.3 GHz Intel Core i9
Storage
512GB SSD
RAM
16GB of 2400MHz DDR4 onboard memory
Video card
Intel UHD Graphics 630 and AMD Radeon Pro Vega 20
OS
Mac OS
Демо уред е и не подлежи на никаква Епл гаранција... :D
Сепак, лаптопот топ си е и вака, но ете некогаш сакам да го поврзам на голем монитор за поголема прегледност, но ете не чита ниеден докинг. За тастатура и глушец може и преку блутут да се поврзат, ама не знам како мониторот да го поврзам кога нема стандардна hdmi порта. :D
Како и да е, ќе си работам вака, сепак не е некој којзнае каков недостаток што не чита докинг. :)

Каков демо и од каде?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.737
https://www.anhoch.com/products/sea...rch_desc=1#page/1/manufs/6536731/pricerange// ?

Овие треба да се закон

12 април 2017
1.918
1.259
Јас пак имам друг проблем со сафари, филмовите на филмотип и хдсапреводом кога вклучам превод се гаси сликата, - кога го исклучам преводот се гледа филмот.
Користи подобар броусер, верувам ќе ти се опрај ситуацијата

12 април 2017
1.918
1.259
Користам друг броусер, но не е тоа целта.. сафари си е само за apple
„Само за Apple“ не е причина да користиш браузер. Само за Apple е дека не сакаат да те пуштаат надвор од нивниот екосистем.

Но, Safari е објективно полош браузер, една мерка кај шо е подобар е дека троши помалце струја.

Source: користам Mac 2.5 години, на старт користев Сафари баш ради тоа шо троши помалце струја

12345*

hello world
14 јануари 2021
164
67
„Само за Apple“ не е причина да користиш браузер. Само за Apple е дека не сакаат да те пуштаат надвор од нивниот екосистем.

Но, Safari е објективно полош браузер, една мерка кај шо е подобар е дека троши помалце струја.

Source: користам Mac 2.5 години, на старт користев Сафари баш ради тоа шо троши помалце струја
Јас цел живот пак користам сафари.. Од ајфон 4, па до сега.. На телефон сафари, на ајпад сафари и на мекбук сафари.. Али на мекбук нешто ме зеза..

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.304
11.857
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Здраво дечки,

Апдејт на секој можен системски софтвер, па PRAM Reset, и ако нема промени, дефектот е на плоча, можна е корозија, а најсомнителни се CD3215 или CD3217, не знам точно кој од овие два е на таа плоча, и во зависност од тоа колку Type-C порти има, толку и чипови треба да се сменат, за секоја порта има по еден чип и ако еден не е исправен, сите го имаат истиот дефект. Цената за ваква поправка е од 150 евра па нагоре.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно