Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Paywall на портал?

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.524
5.183
@marv постот како што наведов беше напишан како член, не како администратор и беше мое мислење зошто нема голем труд во текстовите и директен одговор на членот кој беше цитиран.
Зошто НЕМА голем труд во текстовите? Нешто не те разбирам сега или во претходниот пост.
1. Пајтон тутоаријалот е авторски во ваков формат како што е не постои нигде. Материјали користени за самоучење и искористување при пишување е леџит ствар. И професорите кои напишале книги од кои учат на финки се од негде видени, проучени, едноставо со споделување се учи зар не?
Ииии... Пак не те разбирам што сакаш да кажеш, и што има тоа врска со било што што ти напишав.
2. Ти си исто така член од дамна кој учествувал во градењето на форумот и нема поента да ги набројувам сите кои се дел од тоа. Ние знаеме да цениме. Јас ги знам скоро сите такви лично, меѓу кои и тебе, па сме седеле во кафана и разговарале на многу теми... тригерот ми беше друг во постот.
Те погоди целава работа емотивно, и најверојатно тоа е тоа што не се разбираме и на што личеше целиот твој пост.
Е сеа како администратор

3. Не знам што значат термите што ги наброја точно ме мрзи да гуглам 7 саат сабајле е... ама Д кажа дека тестира модел. Ако стварно сметате дека некој е чуствителен на критки и не прифаќа и уважува туѓо мислење тогаш дефинитивно не го знаете и не сте работеле со Дамјан. Мисењата се читаат (скоро од сите членови), ставови се бранат и на крајот од денот се пресекува со одредена одлука.
За тоа сведочат еден куп конструктивни идеи кои се прифатени и реализирани.
Така и ова еве има дискусија, си влече секој на својата страна но не значи дека некој емотивно донесува некоја одлука, ова е бизнис, дали добар или не бизнис е.
Абе сѐ тоа арно и легитимно. Ама да се напишеа 2 збора, едно известување, едно ПР како ги вика Д тие... Вака апансас нормално дека ќе разбуди повеќе негативна критика, отколку било што друго.
ОК, тестирајте ...

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.524
5.183
Не мора да има пример за да направиш нешто, не ни бараме, особено не во МК на сцената на онлајн медиуми. Пазарите Балкан, Европа и свет кои ги именуваш не соодвестуваат со пазарот кој се вика МК. Не се исти пазариве во регионов, за жал според информациите кои ги имаме Македонија има најлош пазар за онлајн медиуми и маркетинг индустрија која има многу мал капитал и капацитет. Има потенцијал да се развива, ама дур да се направи капитал треба мини светски чуда или многу време да помине...
И светското чудо од идеја падна на 100% тотален paywall?

Фала на добронамерноста, се слагам и ќе додадем дека некои од нас покрај тоа што израснаа со медиумов, скоро две децении (18 год и 1 месец поточно) имаат инвестирано време и доста средства дополнително на трудот за да се создаде местово. Баш од причини да не пропадне го пробуваме ова што го пробуваме и мора да изнаоѓаме начини да најдеме некое чаре.
На пример реклами (домашни, странски), пејвол од типот на ете да речеме NYT, и слични испробани начини не идат? И пробувањето најдобро се прави апансас, наеднаш?

D

Администратор
31 март 2007
3.979
4.142
www.aqtos.com
И светското чудо од идеја падна на 100% тотален paywall?

Непотребен сарказам. Не реков дека е светско чудо. Реков дека не гледам логика да чекаме некој друг да мора да направи нешто прв, па ние после тоа да го адаптираме. IT.mk има повеќе сервиси, еден од нив е и портал на кој сега тестираме со paywall, има ИТ маркет со 3000+ производи, има ИТ кариера со огласи (за жал пазарот сега е катастрофален), има ПР текстови, има мапирање на ИТ индустрија на 2 години, има огласи за старо итн.

На пример реклами (домашни, странски), пејвол од типот на ете да речеме NYT, и слични испробани начини не идат? И пробувањето најдобро се прави апансас, наеднаш?

Да функционираше нешто од тоа до сега, ке се мачевме ли со тестирање на 100% paywall на портал?
За апансас, да, планирано ни беше да е без најава за да го согледаме ефектот.

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.524
5.183
Непотребен сарказам. Не реков дека е светско чудо. Реков дека не гледам логика да чекаме некој друг да мора да направи нешто прв, па ние после тоа да го адаптираме. IT.mk има повеќе сервиси, еден од нив е и портал на кој сега тестираме со paywall, има ИТ маркет со 3000+ производи, има ИТ кариера со огласи (за жал пазарот сега е катастрофален), има ПР текстови, има мапирање на ИТ индустрија на 2 години, има огласи за старо итн.
Ај важи, така е. Сарказам е. Не било светско чудо, ама требало светско чудо, ама да бидеме први, ама имаме и други сервиси (сите платени нели вака или онака), ама било сарказам.
Да функционираше нешто од тоа до сега, ке се мачевме ли со тестирање на 100% paywall на портал?
А да прашате порталиве или колегиве низ МК како опстојуваат? Можеби грешите вие некаде. А можеби и не, ама...
За апансас, да, планирано ни беше да е без најава за да го согледаме ефектот.
Аааа, намерна финта. ОК онда нема проблем. Едвај чекам да ги соопштите резултатите.

• Ми се допаѓа
Реакции: D

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.532
9.587
Имав грешно очекување дека ти како економист малку подлабоко ќе гледаш во ценовните аспекти на производите од најниска цена. Бркај си најевтина цена и пазари кај ти е најевтино. Нема љутиш.
Не ти личи сарказмов, само знаеш како викаат - најстрашно е кога сам не разбираш дека не разбираш.

"1337 попуст на хардвер производи"

Ова ти е понудата за 125 денари месечно тука - Претплата ⋆ IT.mk
Така што, ако ти нудиш 1337 попуст кој е всушност поскап од нормална цена на производот споредено со сите најголеми конкуренти, тогаш некој треба да се запраша кој се фокусира на ценовните рангови погрешно, јас или ти?

Ако мене 1337 членството ми нуди ПОПУСТ (не услуга, не комуникација итн), тогаш тој попуст треба да вреди. Кај вас не вреди, така што не мора да спинуваш дека вие имате супер интерна комуникација со Нексио. Еве јас како економист ќе ти кажам дека постои вредносен синџир, вие како посредници во тој вредносен синџир не додавате ништо бидејќи Нексио веќе има сајт, а вие имате само производи од Нексио, дополнително со цени сте поскапи отколку сите најголеми конкуренти кои имаат и физички продавници.

D

Администратор
31 март 2007
3.979
4.142
www.aqtos.com
Не ти личи сарказмов, само знаеш како викаат - најстрашно е кога сам не разбираш дека не разбираш.
Да го цитирам @marv од погоре: "Ај важи, така е. Сарказам е."

"1337 попуст на хардвер производи"

Ова ти е понудата за 125 денари месечно тука - Претплата ⋆ IT.mk

Тоа е дел од понудата. Има и други бенефити што ги добиваш со 1337 членство за 125 денари, излистани тука.

Ако мене 1337 членството ми нуди ПОПУСТ (не услуга, не комуникација итн), тогаш тој попуст треба да вреди. Кај вас не вреди, така што не мора да спинуваш дека вие имате супер интерна комуникација со Нексио. Еве јас како економист ќе ти кажам дека постои вредносен синџир, вие како посредници во тој вредносен синџир не додавате ништо бидејќи Нексио веќе има сајт, а вие имате само производи од Нексио, дополнително со цени сте поскапи отколку сите најголеми конкуренти кои имаат и физички продавници.

Ако не гледаш бенефит со тоа што на IT.mk имаш дополнителен попуст на малопродажната цена од сајтот на Нексио, а притоа добиваш можност да огласиш хардвер без ограничување, имаш верификуван профил на форум, добиваш мајца на прва регистрација, имаш пристап до други содржини и плус поддржуваш опстанок на локален ИТ медиум... тогаш не знам зошто се мачиме со дискусијава. Не гледаш вредност, ОК е. Продолжи си со животот...

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.532
9.587
Ако не гледаш бенефит со тоа што на IT.mk имаш дополнителен попуст на малопродажната цена од сајтот на Нексио, а притоа добиваш можност да огласиш хардвер без ограничување, имаш верификуван профил на форум, добиваш мајца на прва регистрација, имаш пристап до други содржини и плус поддржуваш опстанок на локален ИТ медиум... тогаш не знам зошто се мачиме со дискусијава. Не гледаш вредност, ОК е. Продолжи си со животот...
Сериозен си? :cool: Па очигледно е дека никој не гледа, затоа paywall правите и 200 членства годишно бркавме месеци (години) за Октар дрон добие.
Мислењето е автоматски споено:

има ИТ кариера со огласи (за жал пазарот сега е катастрофален),

Не е до пазарот, до IT.mk kariera e. Ова ти се само дел од активни огласи кои може да бидат кај вас, ама не се.

За споредба кај вас последни 3 огласи:
  • Пред 2 недели
  • Пред 2 месеци
  • Пред 5 месеци

1744117717982.png

Последна промена:
  • Ми се допаѓа

D

Администратор
31 март 2007
3.979
4.142
www.aqtos.com
Сериозен си? :cool: Па очигледно е дека никој не гледа, затоа paywall правите и 200 членства годишно бркавме месеци (години) за Октар дрон добие.
Мислењето е автоматски споено:

Не е до пазарот, до IT.mk kariera e. Ова ти се само дел од активни огласи кои може да бидат кај вас, ама не се.

За споредба кај вас последни 3 огласи:
  • Пред 2 недели
  • Пред 2 месеци
  • Пред 5 месеци

Погледнете го атачментот 149055

Друго, што имаме утнато и е до нас?

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.847
3.039
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Форумот од друга старна (освен огласи) е бесплатен за да моето и вашето мислење се запише во датабазата каде што некој таа датабаза (хостинг) ја плаќа.
не сум сигурен кој вредностен коментар го даде за форумот … али да потенцирам, точно е дека форумот е бесплатен за нас корисниците да пишуваме, но исто така it.mk добиваат content на тацна (понекогаш и квалитетен) и членство (чиј број / eyeballs) кое можат да го рекламираат за нивните другите бизнис endeavors.

би рекол тоа за сега функционира како некоја симбиоза - така да треба да си размислат дали би сакале да ја пое.ат таа симбиоза/екосистем.

pipelin

*ੈ✩‧₊˚༺☆༻*ੈ✩‧₊˚
8 мај 2010
2.343
2.533
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
macOS
не сум сигурен кој вредностен коментар го даде за форумот … али да потенцирам, точно е дека форумот е бесплатен за нас корисниците да пишуваме, но исто така it.mk добиваат content на тацна (понекогаш и квалитетен) и членство (чиј број / eyeballs) кое можат да го рекламираат за нивните другите бизнис endeavors.
Не би се согласил, но ај да речеме делумно се согласувам.

Членовите тука не креираат квалитетен контент, ретко гледам некоја квалитетна содржина. Дури и јас самиот кога го посетувам гледам само стари теми се активни (интернет, штрафилици, тему, итн..) така да it.mk не може да се пофали со нешто што може да го извлече од форумов и да склопи статија, освен измамите со СМС ама тоа беше актуелно насекаде. Може да се пофали со голема база на корисници, ама знам дека (да не барам) одамна се тргнаа од банер начинот на финансирање, и отидоа со типот на членства.

А во огласите знаеш и самиот дека неколку членови кои имаат продавници буквално го силуваат тој дел со нови огласи (што е супер затоа што ќе земеш добар компјутер за ок цена).

Е сега во врска со тоа, јас колку што знам ние членовите тука не сме засегнати, така да нема што тука да зезнат, освен ете членовите кои го посетуваат сајтот заедно со форумот.

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.374
1.617
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Нез шо се запнавте за пејволот на статиите ко да ги читавте :D

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.374
1.617
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
PS: Еве ви како изгледа (добро платена) рецензија, и како it.mk би изгледал кога би правел вакви рецензии.
View: https://youtu.be/DVxTjozh5qo?si=rsg137JC_fNtsRT2
Не ми требаат рецензии на ствари ко светско познат телефон. Има 892378273 јутубери беспари ке ги глеам. Дај ми рецензија на некој глуп хисенс модел на телевизор шо е направен само за овој пазар, на некој оф бренд блендер и ноу нејм тастатура. Тоа се производите шо се продаваат кај нас, и ако не најдам некој русин шо прави анбоксинг нема ништо за производот никаде. Тука е златен рудник за македонски контент ако мене ме прашуваш.

pipelin

*ੈ✩‧₊˚༺☆༻*ੈ✩‧₊˚
8 мај 2010
2.343
2.533
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
macOS
Не ми требаат рецензии на ствари ко светско познат телефон. Има 892378273 јутубери беспари ке ги глеам. Дај ми рецензија на некој глуп хисенс модел на телевизор шо е направен само за овој пазар, на некој оф бренд блендер и ноу нејм тастатура. Тоа се производите шо се продаваат кај нас, и ако не најдам некој русин шо прави анбоксинг нема ништо за производот никаде. Тука е златен рудник за македонски контент ако мене ме прашуваш.
Ми се допаѓа идејата. Иако мојот пост погоре беше малце ироничен затоа што го фалат тој телефон сите (пошто се платени секако). Би сакал ривјуа на Тесла телевизори на пример :)

D

Администратор
31 март 2007
3.979
4.142
www.aqtos.com
Дај ми рецензија на некој глуп хисенс модел на телевизор шо е направен само за овој пазар

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.374
1.617
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Е вакви ствари фалат. Чак и србите може ќе ги привлечете пошо општо ова фали на балканот.

coNNectMKD

Practice makes perfect
13 март 2017
1.093
1.200
Skopje
Епа сеа кога ви пратија рецензии пак пола контрираат. Па и Дадо сте им го пратиле.

Човекот е професионален видео монтажер (едитор, инженер како и да се вика стручно), со професионална видео/фото опрема, платен од Самсунг. Цел живот има апарат и накачи голема публика на Инста. Прашајте дали некој ќе го бара ако му е само Јутубот. Со 1000/2000/3000 прегледи просек по видео.

И ИТ и јас и вие, ќе можеме ова да го правиме цел живот, ако реално те плаќа и држи у живот спонзор во позадина. Ако почнеш вакви видеа/реценции на своја рака, сам, можеби 2/3/4/5 пати ќе издржиш ама после веќе нема поента.

Сам ли ќе ги плаќаш производите? Кој ќе ти ги дава на жими мајка, пошто ти текнало да снимаш видеа?

А ликови што во секоја проблематика имаат одговор и знаат се, ги има секаде околу нас.
И бизнис модели и практики и промоциии... се знаат.
Ама не можат да се замараат, имаат други приоритети во животот.

• Ми се допаѓа

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.532
9.587
И ИТ и јас и вие, ќе можеме ова да го правиме цел живот, ако реално те плаќа и држи у живот спонзор во позадина. Ако почнеш вакви видеа/реценции на своја рака, сам, можеби 2/3/4/5 пати ќе издржиш ама после веќе нема поента.
IT.mk е почнат пред копиљаци јутјубери кои биле во средно школо или колеџ да рецензираат телефони во студентски домови и сега имаат милионски бизниси без спонзор во позадина.
Тоа се вика стратегиско размислување - наместо да се ограничам на пазар кој е мал и без капацитет, јас ќе работам на светски јазик и ќе имам потенцијална огромна публика во ера на подем на Интернет.

Ваквите размислувања на „епа тоа е, вие попаметни да не сте“ не држат вода бидејќи секогаш ќе има примери низ светот, па и од Македонија. Дечконо кој збори за NBA со англиски канал сигурно има повеќе заработено од дечкиве со IT портал.

Е сега, постојат и други варијанти - во IT Group (или како и да е), може да се направат сценарија на синергија, каде што порталот е трошок, но носи посети за да бутка други профиталбилни иницијативи, на пример огласник или IT маркет.
Вака добиваме paywall портал кој плус сака да наплаќа огласи, сценарио кое убаво посочи еден член не функционира ни на светско ниво, не пак кај нас.

100JKO

Practice makes perfect
27 јуни 2018
390
1.024
Скопје
Нез шо се запнавте за пејволот на статиите ко да ги читавте :D
Да искористам прилика, често ги читам статиите на Мартин за видео игри и ми се допаѓа содржината. Дознав за многу indie и забавни игри од него, дури имаше можност демо од игра на која работам да биде претставена на една статија. Голема љубов и поддршка до Мартин. :D

EDIT: Не се согласувам дека треба да има 100% paywall ама според мене, во ред е да има одредени статии што мора да имаш членство за да ги читаш.

dudebrah

Intern
22 април 2016
57
48
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.997
2.204
Може ќе ги читавме да не мора да се најавуваме по 2 пати :D
Да, ова иритира, мора да признаам и јас.
И често, по линија на најмал отпор (оти знам дека ќе ме врти на кружен тек дур се релогирам, па дур ја најдам пак истата статија) едноставно, нели...

@Режија
Сега така ми текна - па ако ставите paywall на целата гореспомната содржина, некако ко ептен да се намалуваат бројот на очи кои ќе ја прочитаат.
Зборувам тука за затворениот круг од нас, едвај двесте што си плаќаме претплата, и од тие едвај двесте, ко што спомнав, некогаш, по линија на помал отпор, логирање, могирање....мех...уште помалце од двесте пара очи?
Па нели е тоа малце? Нели е греота таа содржина да се чува затворена, и само the chosen few да ја прочитаме?
Нели трудот за напишаното/среденото заслужува поголемо внимание? Поголем reach, повеќе внимание?

Ок, ова беа мојте пет-пари, или шо би рекле некои: my 2 cent$...

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.847
3.039
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Сугестија: lwn.net е сајт кој со децении генерира високо квалитетна, високо-техничка содржина на тема Linux.

Сајтот е бесплатен, но одредена содржина за претплатниците е достапна 7 дена пред да биде достапна за сите.

пример, ова е последната статија од пред малце, за 7 дена ќе биде јавно достапна:

ps.
заборавив да кажам, сајтот нема ни реклами, нема ни „маркет“ нити други тракатанци

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.997
2.204
Сугестија: lwn.net е сајт кој со децении генерира високо квалитетна, високо-техничка содржина на тема Linux.

Сајтот е бесплатен, но одредена содржина за претплатниците е достапна 7 дена пред да биде достапна за сите.

пример, ова е последната статија од пред малце, за 7 дена ќе биде јавно достапна:

ps.
заборавив да кажам, сајтот нема ни реклами, нема ни „маркет“ нити други тракатанци
Да, и оваа идеја со „одложено дејство“ не е лоша.
Баш оди во насока на зголемување на потенцијалниот број на очи што ќе ги видат статиите, па и исчитаат.

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
4.076
3.624
Неготино
1744705579014.png

Ко за нешто платено, ова е прелошо напишано.
веројатно ситуацијата со царините кои постојано се менуваат ве изненадува > веројатно ве изненадува ситуацијата со царините кои постојано се менуваат.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.094
Мислења
1.005.624
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0

ит маркет