Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

најдобра банка во мк?

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.412
1.643
Треба да бидеш поспецифичен, дали е наменски кредит или потрошувачки? За твоето сценарио можеби и кредит обезбеден со депозит ти брка работа а не знаеш.
Потенцирај намена и до која сума ти треба?
Не спомена дали си вработен во мк компанија.

Генерално, сите банки ги имаат условите, тарифниците и кредитите објавени на сопствената веб страна.
Освен маркетиншки потенцираните стапки, треба да внимаваш и на променливите стапки, дополнителните барања од типот на полиси, осигурувања, покритие на кредитот и вкупната стапка. Во принцип, индикаторот што треба да го бараш, што понизок СВТ тоа подобар кредит. Ова во совршени услови. Ако не си кредитоспособен, тогаш не секоја банка има продукт за тебе.
Наменски би бил, за купување недвижност.

Ова со кредит со депозит ми е малце контрадикторно, но го имам прочитано и порано.
Ако јас веќе го имам кешот - зошто би ми бил потребен кредит? Чисто за „перење“ на кешот или што?
Ми нема поента да платам Х проценти камата на моите пари што ги имам.
Но веројатно имам промашено нешто, така да ако знаеш како/зошто функционира ова - те молам сподели.

п.с. не сум вработен во МК фирма, но примам месечни уплати на МК девизна сметка.

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit
НЛБ почнале и на СМС да штедат, за успешна трансакција на вибер почнале со известувања

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.798
5.515
НЛБ почнале и на СМС да штедат, за успешна трансакција на вибер почнале со известувања
Пуууууу, од кога. Можеш д го откажеш и ќе се врти назад на СМС.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.513
2.968
Наменски би бил, за купување недвижност.

Ова со кредит со депозит ми е малце контрадикторно, но го имам прочитано и порано.
Ако јас веќе го имам кешот - зошто би ми бил потребен кредит? Чисто за „перење“ на кешот или што?
Ми нема поента да платам Х проценти камата на моите пари што ги имам.
Но веројатно имам промашено нешто, така да ако знаеш како/зошто функционира ова - те молам сподели.

п.с. не сум вработен во МК фирма, но примам месечни уплати на МК девизна сметка.
Тоа со контра депозит овозможува да на кредитот што би го земал, ќе имаш пониски камати.
Ако имаш кеш, секако дека е одлично да го употребиш за недвижноста - но ќе го потрошиш.
А вака, ти доаѓа како еден вид на штедење: како што го отплаќаш кредитот - така ти се ослободува соодветна сума од депозитот (кешот), па на крај кога ќе го отплатиш кредитот, ќешот пак е тука, ослободен во целост, а и недвижнината платена :)
Ова вака беше пред повеќе години, сега не знам, можда се сменило нешто?

kirev

senior
31 мај 2010
9.063
7.738
Или ако си земал кеш под рака, ги депонираш за кредит за стан и полецка ги обелуваш, т.е. црниот кеш после некој период ќе стане бел стан. Единствен вид на кредит за кој што не проверуваат кредитоспособност.

(Што не ќе измислат корумпирани политичари и банкари рака под рака...)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.513
2.968
Или ако си земал кеш под рака, ги депонираш за кредит за стан и полецка ги обелуваш, т.е. црниот кеш после некој период ќе стане бел стан. Единствен вид на кредит за кој што не проверуваат кредитоспособност.

(Што не ќе измислат корумпирани политичари и банкари рака под рака...)
Ем тое...

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.311
1.332

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Дали користел некој OneID и дали е безбедно? Ми изгледа ко фуш работа и некако неможам туку така да им оставам лична карта.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.624
1.790
Дали користел некој OneID и дали е безбедно? Ми изгледа ко фуш работа и некако неможам туку така да им оставам лична карта.
Јас го користам за да се најавам на Шпаркасе апликацијата, пошто инаку ми е замарање со одење во филијала да барам кодови кога мењам телефон.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Јас го користам за да се најавам на Шпаркасе апликацијата, пошто инаку ми е замарање со одење во филијала да барам кодови кога мењам телефон.

Јас ја користам Шпаркасе апликацијата без ова, ама сакав да отворам сметка во ProCredit и за онлајн отварање го бараат ова. :mad:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.624
1.790
Јас ја користам Шпаркасе апликацијата без ова, ама сакав да отворам сметка во ProCredit и за онлајн отварање го бараат ова. :mad:
Многу добра работа, во ваква утепана информатичка земја, потребен е некој таков електронски систем за најава, само штета што не го користат сите институции.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Да, безбедна е. Ја користам уште од кога ја претставија и сега пред недела дена баш ажурирав податоци на Халк преку нејзе.

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Каде е најмала провизијата за вадење пари од банкомат од странска картичка? Поточно од Грција е?

Не ми се оди па дали ми се исплати да се извадат тука.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Riku

lurker
27 ноември 2021
581
255
Дали може пари што стојат на штедна книшка истите да бидат и заложени?

kirev

senior
31 мај 2010
9.063
7.738
Дали може пари што стојат на штедна книшка истите да бидат и заложени?
Во банка прашај, мислам ги префрлаат на друга сметка.
Мислењето е автоматски споено:

Каде е најмала провизијата за вадење пари од банкомат од странска картичка? Поточно од Грција е?

Нема такво нешто. Плаќај со картичката. ИЛИ извади Revolut (штом имаш грчка картичка значи можеш да отвориш), трансферот е бесплатен па на некои банкомати се вадат со нула провизија до 230 евра (или слично) месечно само не знам точно каков е курсот. Поскапите месечни планови даваат и вадење на поголеми суми (440, ... до максимум 2.000 ама планот е изгор скап).

Не знам точно Wise што овозможува, ама па можеш и без пластика да вадиш од бесконтактните банкомати.

Си го видел https://paysend.com ? 1% провизија и легнуваат на македонска дебитна и си ги вадиш од банкомат. Не знам точно каков е курсот...

Последна промена:

Assasin

read-only
9 јули 2017
12
1

Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Alpha Bank mnogu sitno fee zimaat 2/3evra

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.765
3.929
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Еве и стопанска да не се покуси од нлб
a1107a2bb5a13813785ee9f3621b469a.jpg

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.783
4.501
Неготино
Си ебале мајката гомнопанска банка.
Секој месец им сетирам токен на моите оти по не знам која причина им го ресетира, сеа па и ова.
Кај пензионерска банка, уште им комплицираат работи ..

Chiller

user
8 март 2012
1.561
1.169
Скопје Аеродром
Секој месец им сетирам токен на моите оти по не знам која причина им го ресетира, сеа па и ова.
Јас имам стопанска, и перфектно им работи, уклучен ми е фингерпринт наместо пинови и ме известува и за приливи и одливи, жирални плаќања работат перфектно, блокирање картички и лимити исто така перфекција.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
638
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Ја кај мене немам проблем со тоа никаков, го користим со фингерпринт, а кај мајка ми до сеа три пати и ресетирам токен за да може да уплати рата... не знам зашто таке прае -.-

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.783
4.501
Неготино
Јас имам стопанска, и перфектно им работи, уклучен ми е фингерпринт наместо пинови и ме известува и за приливи и одливи, жирални плаќања работат перфектно, блокирање картички и лимити исто така перфекција.
Јас и ти сме океј, ама моите се пензионери и ова им е проблем бидејќи секој месец средувам преку камера на вајбер бидејќи не живеам со нив и сум во друг град.

Chiller

user
8 март 2012
1.561
1.169
Скопје Аеродром
Јас и ти сме океј, ама моите се пензионери и ова им е проблем бидејќи секој месец средувам преку камера на вајбер бидејќи не живеам со нив и сум во друг град.
За воља на вистината и јас сум пензионер. :D

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.765
3.929
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Фингерпринтот е супер работа, проста

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.783
4.501
Неготино
Не се разбираме. Не е работа за фингепринт, секој месец им бара наново м-токен да подесат, она кај што треба лична карта, број на картичка, пин, матичен итн.
Секој ебан месец им го бара тоа, не можам да откријам зошто. Од септември до сега, 4 пати им го сетирам, секогаш на почеток на месец.

Моментално ради SCA ни апликација им работи ни може преку веб да проверат колку пари имаат, само да отидат до банкомат.
Кликаш на m-banking, ти бара fingerprint или пин, внесуваш и фрла грешка.
Преку веб, цело време само врти во круг и ништо не се случува.

Ќе одат утре во банка да видат што е работа, можно е и банката да ја сменат.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно