Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mеханички тастатури

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Се сеќавам на esc копчето па да се вклучи кабел. Но морам да сум пред тастатурата за да ги опишам сите чекори внимателно.

Помина време и не се сеќавам на се. Ако не се снајдете до вечер со јутуб и туторијали ќе ги наведам чекорите.
Не е кај C8 Pro серија на тој начин. Т.е. Е, ама за Мек системи, за виндовс е друга процедура. Убаво си е напишано што како треба. Еве ја процедурата со линкови за ленштини.

1. Plug in power cable to your keyboard.
2. Download and install the DFU driver for Windows system, once you have completed the installation, please restart your device.
3. Download the keyboard firmware (see above on this page) and download the QMK Toolbox.
4. Unplug the cable from the keyboard.
5. Open the QMK Toolbox.
6. Remove the space bar keycap to find the reset button on the left side of the space bar switch on the PCB.
1771502857907.png
7. Press and hold the reset button, and plug in the power cable simultaneously. Do not release the reset button till the QMK Toolbox display in yellow words "***DFU device connected". This indicates that your keyboard has entered into DFU mode.
1771502909403.png
8. Click open and choose the firmware. Click the Flash button. It will start flashing. (Note: Do NOT unplug the power cable while it's flashing.)
1771502983500.png
9. Wait a few seconds and when you see the content below, it means the keyboard has flashed successfully factory reset.
1771503019843.png

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Не е кај C8 Pro серија на тој начин. Т.е. Е, ама за Мек системи, за виндовс е друга процедура. Убаво си е напишано што како треба. Еве ја процедурата со линкови за ленштини.

1. Plug in power cable to your keyboard.
2. Download and install the DFU driver for Windows system, once you have completed the installation, please restart your device.
3. Download the keyboard firmware (see above on this page) and download the QMK Toolbox.
4. Unplug the cable from the keyboard.
5. Open the QMK Toolbox.
6. Remove the space bar keycap to find the reset button on the left side of the space bar switch on the PCB.
Погледнете го атачментот 158863
7. Press and hold the reset button, and plug in the power cable simultaneously. Do not release the reset button till the QMK Toolbox display in yellow words "***DFU device connected". This indicates that your keyboard has entered into DFU mode.
Погледнете го атачментот 158864
8. Click open and choose the firmware. Click the Flash button. It will start flashing. (Note: Do NOT unplug the power cable while it's flashing.)
Погледнете го атачментот 158865
9. Wait a few seconds and when you see the content below, it means the keyboard has flashed successfully factory reset.
Погледнете го атачментот 158866

Е па супер. Не видов дека под спејсот им е на овие модели ресет.

Кај мене на V Max и Q Max беше esc копчето. Нема засебно ресет и нема потреба да се вади спејсот на макс моделите.

Генерално Keychron си има многу убаво опишано. Само секој чекор треба да се следи детално и тоа е тоа.

Edit: можеби и кај мене требаше да се стегне ресет под спејсот. Искрено не се сеќавам но гледам на туторијалите и за овие модели има наведено ресет копче. Тоа е стар човек.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Не, не пишува дека е за Mac системи:
Погледнете го атачментот 158874

Откако ќе кликнеш Next, следува ова:
Погледнете го атачментот 158873
Тоа упатство што го постирав е од линкот @gokica што го пушти. Најди го таму една страна поназад, неможам многу да маневрирам пошто од мобилен пишувам.
Сајт се споменува само во процедурата за мек, која е опишана прва, под фирмверите.
За виндовс е подоле, и е истото што го постирав во претходната порака.
Вакви скринови како што покажуваш нема во примерот, што ме наведува да мислам(пошто не опиша што точно до буква си направил) дека одиш преку таа веб страна што е во примерот за Мек и се губиш негде во преводот.
Тоа што спомна дека притискаш ескејп пред да го вклучиш кабелот, додатно ме наведува да мислам дека го следиш погрешното упатство. Пошто во упатството за Мек е со ескејп, а за виндовс е со притискање на ресет копчето кое треба да го имаш под спејсбарот.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Тоа упатство што го постирав е од линкот @gokica што го пушти. Најди го таму една страна поназад, неможам многу да маневрирам пошто од мобилен пишувам.
Сајт се споменува само во процедурата за мек, која е опишана прва, под фирмверите.
За виндовс е подоле, и е истото што го постирав во претходната порака.
Вакви скринови како што покажуваш нема во примерот, што ме наведува да мислам(пошто не опиша што точно до буква си направил) дека одиш преку таа веб страна што е во примерот за Мек и се губиш негде во преводот.
Тоа што спомна дека притискаш ескејп пред да го вклучиш кабелот, додатно ме наведува да мислам дека го следиш погрешното упатство. Пошто во упатството за Мек е со ескејп, а за виндовс е со притискање на ресет копчето кое треба да го имаш под спејсбарот.
Буквално никаде не пишува MAC. Ама никаде.
Eве прикачив видео:
View: https://www.youtube.com/watch?v=ooiJSEhs298

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Направив една интересна работа.

Извадив свич од Redragon Ratri K595 (црни свичеви има btw).
Го ставив на Keychron-от. Тастатурата не се слуша дека некој работи на неа!

Ако имам нерви и време некој ден, ќе ги сменам сите свичеви.

Едит: првите 2 секунди се црн свич, другите се црвен (нејзините).
Погледнете го атачментот VID_20260219_215100_DOLBY.mp4

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Eве прикачив видео:
Доле на средина вика Download Toolbox. Наместо да кликнеш Next треба да го даунлоудираш и инсталираш тој програм.

Како што споменав треба да се прочита упатството, се она што ти пишува. Ако немаш искуство не се замарај. Да не си ја брикнеш тастатурата.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Доле на средина вика Download Toolbox. Наместо да кликнеш Next треба да го даунлоудираш и инсталираш тој програм.

Како што споменав треба да се прочита упатството, се она што ти пишува. Ако немаш искуство не се замарај. Да не си ја брикнеш тастатурата.
Не е проблем, ама нема да се замарам. Можда понатаму за некој поголем firmware update.
Сега за сега се ми е океј.

Сум флешувал и одбрикнал телефони, тастатура не е проблем :D
Инсталиран е програмот инаку т.е. portable e.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Eве прикачив видео:
Еве извадок од процедурата за Мек, земен од линков.
Screenshot 2026-02-20 073230.png
На видеото се гледа дека си на таа веб страна од точка 1. Значи стартот е погрешен според водичот од линкот, Т.е. точен ако користиш Мек.
Понатамошните акции што ги превземаш се логични од корисничка гледна точка, но за жал изгледа дека на Keychron не им е се средено да биде најлесно разбирливо.

Веќе спомнав пар пати али еве уште еднаш. Според водичот од линкот, процедурата за апгрејд на фирмвер на Виндовс не оди преку таа веб страна. Или скролај надоле дур не стигнеш до кај што пишува "Windows System", или земи ја мојата претходна порака како референца, каде што буквално е препишан процесот за Виндовс од линкот со водичот.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Еве како е кај мене на V6 Max:

Преку keychron launcher го преземам Driver.exe (QMK Toolbox):

1771578744225.png

Ова ќе го преземе фајлот Driver.exe

1771578817751.png

Преку фајл експлорер го стартам овој фајл но со администраторски привилегии (десен клик врз него и „Run As Administrator".

многу е веројатно дека DFU драјвери ќе се инсталират автоматски. Доколку не тогаш од тулс избирам Install Drivers:

1771579032856.png

кога ќе заврши процедурата се враќам во launcher и одам на Next. Па ми ја дава можноста да ажурирам фирмвер:

1771579415072.png

Е сега кај мене е веќе ажуриран фирмверот па наредниве чекори не ги поминав утрово.

Прво се откачува кабелот. Па потоа се држи стегнато ресет копчето под спејс барот. И со тоа копче стегнато се вклучува кабелот повторно.

Кликаш „match device“ на екранот што е над овој текст. Наредно би требало да се отвори прозор па да се избере моделот на тастатура. За на крај да отпочне флешување.

Еве и видео:

View: https://www.youtube.com/watch?v=m_WD93ZmFro&t=111s

Е сега ако има проблем со конекција некаков, тогаш мислам и дека преку тулбокс може мануелно да се флешне со тоа што ќе се избере фирмвер фајлот и ќе се оствари конекција преку самиот тулбокс исто со држење на ресет и повторно приклучување. Но ова бара избор на точен фирмвер фајл зашто може да се брикне тастатурата.

Последна промена:

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Еве како е кај мене на V6 Max
На линкот кој што го пушти изричито стои - "Keychron QMK C Pro 8K series keyboards"

Можно е да има различни процедури(драјвери, тулбоксови) за различни модели пошто можно е да користат различно MCU.
Мада за ова ти би требало повеќе да знаеш.
Различно MCU користат и твојата и C3 Pro, или исти се?

Во секој случај јас би ја следел процедурата ко што е опишана за дотичниот модел.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
На линкот кој што го пушти изричито стои - "Keychron QMK C Pro 8K series keyboards"

Можно е да има различни процедури(драјвери, тулбоксови) за различни модели пошто можно е да користат различно MCU.
Мада за ова ти би требало повеќе да знаеш.
Различно MCU користат и твојата и C3 Pro, или исти се?

Во секој случај јас би ја следел процедурата ко што е опишана за дотичниот модел.

Има некоја ситна разлика во контролерот но би требало истиот тулбокс да работи на двете. Самиот тулбокс е преку 150 мега и верувам ги опфаќа сите тастатури на кикрон.

Ако не ја препознава лаунчерот тастатурата може да се флешне и преку тулбокс директно со избор на фирмвер. Само што треба да се пази точно кој фирмвер се вчитува.

Штета што @mihovkris не е од Скопје. Инаку ќе претрчав да му флешнам, час работа е. Но сигурен сум дека ќе се снајде, има искуство и не е ова рокет сајенс. Лесно е.

Нешто читав на реддит дека со оваа тастатура фирмвер апдејтот имаше проблеми зашто не ја препознаваше тастатурата. Но верувам дека до сега е решено. Ако не тогаш сигурно има решенија и треба да се побара.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Keychron има фејслифт на V и Q сериите на тастатури.

Додаден е уште по некој слој на пена или фолија за адаптација на звук. Имаат подобрено тркалце. Додадена е можност за 8000 херци освежување на сигналот. Како и некој нов MCU со 1 мегабајт работна меморија. Наводно е значајно зголемено времето при ваерлес користење, претоставувам заради поштедлив контролер.

Имаат и нови ин хаус свичеви кои се изработени од друг материјал споредено со претходниците. И плус овој пат се 5 пински. Па нема да се јавуваат проблемите со двоклик. Верувам дека овие нови свичеви се повторно гатерони што само по себе е солидна опција. Какво е подобрувањето при куцање треба да се види од ривјуа кои ќе почнат да излегуваат наредниве денови.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Aula F108 Pro

Aula F108 Pro.jpg

Екранчето е добредојдено од аспект на промена на RGB. Доаѓа со верзија на софтвер која има подобар интерфејс и повеќе можности за RGB контрола кои треба дополнително да ги истражам.

Еве ја со "ЕКРАНЧЕ", да не се резилиш пред комшии со тоа ситното.

1771969355420.png

Добра им е замислата, али од пар видеа што изгледав сеуште е мала искористеноста на екранот.
Нема лаунчер да можеш да си брцаш кратенки до програми и/или макроа. Сега за сега од полезни работи има мониторинг на CPU/GPU, Numpad, стендалон калкулатор, и тракпад кој е ептен згодна работа ако се користи од кауч тастатурава.
Ваљда ќе го доразработат, греота би било толкав екран вака да остане недоискористен.

Последна промена:

DeltronZero

read-only
6 декември 2014
49
66
Дајте препорака за palm rest, користам Keychron C3 Pro 80% layout. Може локално или ако имате позитивно искуство од некое китајско пратете линк. Благодариме однапред.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Дајте препорака за palm rest, користам Keychron C3 Pro 80% layout. Може локално или ако имате позитивно искуство од некое китајско пратете линк. Благодариме однапред.
Баш ги гледав пред некој ден, силиконски. Изволте.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
@DeltronZero @DraganIron се ли ви е ок со C3 Pro после неколку недели користење?
Приметувам дека Space копчето е како потврдо, односно не се притиска добро поради тие двата држачи од страната.
Ако скроз го притиснам до доле, работи некое време, после некое време знае пак да „стврдне“.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.926
Апдејтував фирмвер пред некој месец-два, и од тогаш наваму, чеееееееееееееееееееееееееееееееееееееессссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссстм

Еве, од илустративни причини ќе го оставам ова над мене, пошто тоа е проблемот што ми се случува при куцање: рандом мултиплицирање на било која од буквите.
Станува збор за Keychron K3 v2 механичка тастатура.
Проблемов настанува кога ја користам безжично, со bluetooth dongle.
На кабел (сега така куцам од неа), го нема проблемов со мултиплицирање на никое од дугмињата.
Имав сличен проблем порано (веројатно сум пишал лани(?) во темава), ама со ресетирање и враќање на фабрички подесувања, и исклучување на Auto Sleep mode се среде работава.
Ама не знам шо ме тераше, апдејтував најнов фирмвер пред месец-два, и сега скоро редовно го имам проблемов со мултпликација на keystrokes ко ќе сум во bluetooth mode.

Има ли начин да се флешува на претходнио фирмвер (downgrade да му напраам на овај)?

Додуша, јас и не сум 100% сигурен дека е до флешувањето настанат проблемот, можда едноставно застаре(?) батеријата, можда драјверите за bluetooth-от во меѓувреме ми се зезнале, кузнај...
Ама, да споделам макава, па мош ќе се најди паталец да кажи лек.

Сега за сега планирам да видам со uninstall/reinstall на драјвер за донглето, па ќе видиме натака...

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
576
941
Апдејтував фирмвер пред некој месец-два, и од тогаш наваму, чеееееееееееееееееееееееееееееееееееееессссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссстм

Еве, од илустративни причини ќе го оставам ова над мене, пошто тоа е проблемот што ми се случува при куцање: рандом мултиплицирање на било која од буквите.
Станува збор за Keychron K3 v2 механичка тастатура.
Проблемов настанува кога ја користам безжично, со bluetooth dongle.
На кабел (сега така куцам од неа), го нема проблемов со мултиплицирање на никое од дугмињата.
Имав сличен проблем порано (веројатно сум пишал лани(?) во темава), ама со ресетирање и враќање на фабрички подесувања, и исклучување на Auto Sleep mode се среде работава.
Ама не знам шо ме тераше, апдејтував најнов фирмвер пред месец-два, и сега скоро редовно го имам проблемов со мултпликација на keystrokes ко ќе сум во bluetooth mode.

Има ли начин да се флешува на претходнио фирмвер (downgrade да му напраам на овај)?

Додуша, јас и не сум 100% сигурен дека е до флешувањето настанат проблемот, можда едноставно застаре(?) батеријата, можда драјверите за bluetooth-от во меѓувреме ми се зезнале, кузнај...
Ама, да споделам макава, па мош ќе се најди паталец да кажи лек.

Сега за сега планирам да видам со uninstall/reinstall на драјвер за донглето, па ќе видиме натака...
Дали ја користиш преку блутут донгле на пц или на лап топ?
Мене ми се имаше случено ова на кабел преку монитор, ако ја користев на пц беше во ред ако ја користев на лап топ така заглавуваше на некоја буква по 2-3 секунди на секои 5 секунди :D
Ектраполирав дека портот од лап топот не дава доволно струја (потоа пробав на понов лап топ и го немав тој проблем).

Кај тебе ми звучи како firmware update-от да ти ја сменал блутут верзијата и сега лап топот/пц-то се буни.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.926
Ja проба на друг ПЦ? Ако немаш, можеш да ја пробаш на телефон?
Овие ми беа наредните 2 опции да ги пробам :)

Ги тргнав блутут драјверите, ја тргнав и од листата со уреди, рестартирав компјутер, па наново се инсталираа блутут драјверите, ја додадов тастатурата, па си функционира ок.
Сега за сега се нормализира работењето (ќе видиме до кога).
Мислењето е автоматски споено:

Дали ја користиш преку блутут донгле на пц или на лап топ?
На ПЦ ја користам.
Мене ми се имаше случено ова на кабел преку монитор, ако ја користев на пц беше во ред ако ја користев на лап топ така заглавуваше на некоја буква по 2-3 секунди на секои 5 секунди :D
Ектраполирав дека портот од лап топот не дава доволно струја (потоа пробав на понов лап топ и го немав тој проблем).
Хм, неверојатно голем број на можности за победничка комбинација :)
Кај тебе ми звучи како firmware update-от да ти ја сменал блутут верзијата и сега лап топот/пц-то се буни.
Не ми текна на ова...ама звучи можно.

Последна промена:

DraganIron

read-only
18 јануари 2017
11
36
www.artstation.com
@DeltronZero @DraganIron се ли ви е ок со C3 Pro после неколку недели користење?
Приметувам дека Space копчето е како потврдо, односно не се притиска добро поради тие двата држачи од страната.
Ако скроз го притиснам до доле, работи некое време, после некое време знае пак да „стврдне“.
se e okej, nikakov problem.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Ако не е истурено сок или нешто слично што е лепливо, можеби превише маст имаат ставено на стабилизаторите ако се фабрички подмачкани. Или можеби се засушила и згуснала ако користеле некое ефтино срање.
Како наједноставно, смени го прво свичот да си сигурен дека не е до него. Ако продолжи истото да се случува извади ги стабилизаторите и истражи кај глави работата кај нив. Ако е нешто лепливо зачисти ги, ако е превише(или засушена) маст тргни дел.

Би требало да се плејт маунтед стабилизаторите(кај највеќето се), доколку се, има едно курле од страната што треба да се притисне и да се подигне стабилизаторот од истата страна. Полугата им е под плочата, и кога ќе ја подигнеш страната со курлето треба да ги повечеш накај тебе.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
neli menuvashe switch na space, da ne se sluchilo neshto pri promena
Не, свичот си излегува сам кога ќе го покренеш спејсот. На неколку копчиња е така, прелесно излегуваат.
Сменив друг свич од Fn копчето, сеа за сеа е ок, па ќе видиме.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно