Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.803
youtu.be
Ангажирај некој близок од Скопје да појде до пошта за да се распраша, друга опција не знам.

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Пратката од iHerb ми стигна 2 дена откако постирав овде. Другата иако пристигната пред неа во Скопје, сеуште ја држат на царина. Статусот е суште истиот од 3-ти декември, недостасува фактура. Пратив уште два пати мејл со подсредено се во пдф, но нема ништо.

Бидејки столот е купен од ebay-kleinanzeigen.de продавачот е физичко лице. Го прашав и ми кажа го маркирал како поклон. Фактура нема бидејки е физичко лице. Побарав фактура да ми направи и ми прати човекот, па испратив вчера уште еден мејл со се фактурата. Суште ништо. Во мејлот има:

1. Скриншот од кореспонденцијата каде што сме преговарале за купување и цена помеѓу мене и продавачот
2. Скриншот од самиот оглас пред да го симнат
3. Пејпал фактура од уплатата моја ПДФ
4. Од вчера и фактура од продавачот направена од негово име на мое ПДФ
5. Скриншот од уплатата во банка

Значи пратката е стигната веќе точно 2 недели во Скопје. Сакам да разберам зошто се кочи работава.

Дали некој може да ми даде некој друг телефон освен двата на известувањето кое стига по пошта? Првиот од тие броеви дава чуден сигнал и не е во функција, на вториот никој не крева.

Инаку работам буквално по 16 саати на ден на компјутер и моментално зависи цела фамилија од мене. Имам хронични болки во грбот и надежта ми е во овој стол кој го истражував со месеци пред да се одлучам.

Сум собирал пари за него, сум чекал оглас со добра цена со месеци, сум го пазарил со цел мерак и сега низ нос ми го извадија. Не знам што да правам. Моментално имам комплицирана ситуација поради ковидов, патување до Скопје не е опција никако.
Вакви проблеми ниту се решаваат по телефон, ниту некој може да ги реши на форумов. Значи единствената опција е да се отиде лично или некој друг да отиде на лице место и да добие информација што се случува. Сите понатамошни опции и претпоставки се излишни.

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Вакви проблеми ниту се решаваат по телефон, ниту некој може да ги реши на форумов. Значи единствената опција е да се отиде лично или некој друг да отиде на лице место и да добие информација што се случува. Сите понатамошни опции и претпоставки се излишни.

Претходно кога сум имал дискутабилни пратки(зборувам пред години) кои чинеле нешто повеќе нови, а сум ги земал доста поефтино од физичко лице или некој добар дил и слично, ми вртеле од царина и тоа по 100 пати за да ми објаснат што е и како е со пратката и што треба да се направи. Сум налетувал и на арогантен тон и слично ама барем секогаш имало комуникација. Дали јас сум се јавувал, а почесто и тие ме барале важно на крај секогаш излегувале во пресрет да помогнат да се реши случајот. Не разбирам што е сега ова со некревање слушалка во време на пандемија кога е најпроблематично патувањето.

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Претходно кога сум имал дискутабилни пратки(зборувам пред години) кои чинеле нешто повеќе нови, а сум ги земал доста поефтино од физичко лице или некој добар дил и слично, ми вртеле од царина и тоа по 100 пати за да ми објаснат што е и како е со пратката и што треба да се направи. Сум налетувал и на арогантен тон и слично ама барем секогаш имало комуникација. Дали јас сум се јавувал, а почесто и тие ме барале важно на крај секогаш излегувале во пресрет да помогнат да се реши случајот. Не разбирам што е сега ова со некревање слушалка во време на пандемија кога е најпроблематично патувањето.
Дали ова ќе заврши работа?

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178

Kpakep4e

hello world
18 јули 2020
99
196
Истиот проблем го имам и јас, од 03.12 пратката стои во пошта/царина. Од шпедиција рекоа дека се чека известие некое, и дека не им работел системот... Ова беше од минатата недела инфо, вчера ми рекоа ке проверат пак ама не ми се јавија.
Па да, ќе ги испамирам со еден уредно напишан мејл кој ја опишува целата ситуација сите на листата за почеток. :)

Секако ќе пробам да ги барам на телефон. Благодарам.

Испратено од LYA-L29 преку IT.mk форум апликација

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Нема зошто.
Со оглед на тоа што се работи за специфичен случај - габаритна пратка, а во моментов не постои друг начин, тоа е единственото решение.
Само да не стане ова пракса па за секоја ситница да се праќаат мејлови.
Инаку размисли кој би бил релевантен за проблемот, праќање мејлови и инволвирање на цела царинска управа мислам дека не е ниту пожелно ниту изгледа професионално.

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
Не разбирам што е сега ова со некревање слушалка во време на пандемија кога е најпроблематично патувањето.
Можно е токму поради пандемијата да работат со намален капацитет (дел од вработените да се во изолација и сл.). Инаку мене еднаш 2 недели ми беше пратка на царина, ама тоа беше пред некој месец кога почнаа да работат аеродроми и сл., па наеднаш им стигнаа изгледа многу пратки.

Off-topic: Каков стол зема? :)

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Можно е токму поради пандемијата да работат со намален капацитет (дел од вработените да се во изолација и сл.). Инаку мене еднаш 2 недели ми беше пратка на царина, ама тоа беше пред некој месец кога почнаа да работат аеродроми и сл., па наеднаш им стигнаа изгледа многу пратки.

Off-topic: Каков стол зема? :)

Capisco 8107 Цел месец имав аларм сетирано на ибеј клајнанзиген изгледав еден куп објави, скапав муабет со 50 германци и искрено не се исплати. Сега ќе ми опнат 15% + 18% на сумата, плус лежарина и се тоа и со се малтретирања и нерви губење и ако го искалкулирам времето мое у се тоа многу е. Плус тоа користен е. Се надевам дека германецов мал гз има хаха. Ум за друг пат.

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Capisco 8107 Цел месец имав аларм сетирано на ибеј клајнанзиген изгледав еден куп објави, скапав муабет со 50 германци и искрено не се исплати. Сега ќе ми опнат 15% + 18% на сумата, плус лежарина и се тоа и со се малтретирања и нерви губење и ако го искалкулирам времето мое у се тоа многу е. Плус тоа користен е. Се надевам дека германецов мал гз има хаха. Ум за друг пат.
Ако е од машко, големината на газот не секогаш соодветствува со килажата. Гледај да бил под 150кг. и да не се потел многу. :)

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Ако е од машко, големината на газот не секогаш соодветствува со килажата. Гледај да бил под 150кг. и да не се потел многу. :)

Ако газот е мал, а килажата 150кг. значи доволно длабока дупка ќе имам за седење со хемороиди. :D Може да дојде како бенефит хахах!

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Ако газот е мал, а килажата 150кг. значи доволно длабока дупка ќе имам за седење со хемороиди. :D Може да дојде како бенефит хахах!
Однеси го на длабинско чистење за секој случај. :)

Него ја да прашам, да не му има некого стигнато пратка од Германија со ДХЛ деновиве во гужвава и за колку време?

Последна промена:

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Однеси го на длабинско чистење за секој случај. :)

Него ја да прашам, да не му има некого стигнато пратка од Германија со ДХЛ деновиве во гужвава и за колку време?

По ДХЛ Експрес на аеродромска царина или ДХЛ обичен кој го хендла Македонска Пошта?

Моиве две пратки беа преку обичен ДХЛ. Столот од Германија по обичен ДХЛ ми го држат сеуште 2 недели+, а пред недела време ми стигнаа две пратки од iHerb од Америка исто преку обичен ДХЛ испратени т.е. пристигнати преку Македонска Пошта.

А пред некој ден на колега му стигна пратка по ДХЛ Експрес и му е заглавена на аеродромска царина. Му пратила тетка му од Австралија поклони без тој да знае во вредност од сто долари фустанчиња и слично. Сега ќе го одерат со шпедиции, лежарини и царина уште толку. Страшно е изнервиран. Ама сакам да кажам го известија пред некој ден веднаш штом стигна пратката по ДХЛ Експрес и ја тера процедурата.

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
По ДХЛ Експрес на аеродромска царина или ДХЛ обичен кој го хендла Македонска Пошта?

Моиве две пратки беа преку обичен ДХЛ. Столот од Германија по обичен ДХЛ ми го држат сеуште 2 недели+, а пред недела време ми стигнаа две пратки од iHerb од Америка исто преку обичен ДХЛ испратени т.е. пристигнати преку Македонска Пошта.

А пред некој ден на колега му стигна пратка по ДХЛ Експрес и му е заглавена на аеродромска царина. Му пратила тетка му од Австралија поклони без тој да знае во вредност од сто долари фустанчиња и слично. Сега ќе го одерат со шпедиции, лежарини и царина уште толку. Страшно е изнервиран. Ама сакам да кажам го известија пред некој ден веднаш штом стигна пратката по ДХЛ Експрес и ја тера процедурата.
Преку DHL Paket, не DHL Express. Изгледа деновиве се трупаат пратки па ме интересираше за колку стигнала од појава на статусот "пратката се прима од испраќачот".

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Преку DHL Paket, не DHL Express. Изгледа деновиве се трупаат пратки па ме интересираше за колку стигнала од појава на статусот "пратката се прима од испраќачот".

Види ги двата скриншотови од мојот прв пост на претходната страна. Зависи од каде, ако од Америка DHL Paket, мене ми стигнаа за околу 20 дена од тој статус до Скопје. После тоа уште 10 дена чекав додека царина да ги процесира и да испрати писмо.

А столот од Германија за 10 дена од тој статус до пристигнување во Скопје.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Прашањето може не е за овде но ме интересира колку е лимитот за нарачки од интернет? Знам дека беше околу 50е па се качи на некој си 100е но не сум сигурен.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
До 22 евра не плаќаш ништо.
Од 22 евра до 90 евра плаќаш само ДДВ.
Над 90 евра плаќаш ДДВ + царина.
Над 800 евра треба да ангажираш шпедиција за постапката (во пракса плус околу 1000-2000 денари).

Во сумите влегува и шипингот, ако си го платил.

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Дечки како е деновиве со царинската испостава? Да не има некој да му дреме пратка подолго време?

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Не се плаши не се бој...
Прати им мејл со скриншот од нарачката.
Ќе ти пишат колку за плаќање и за 2-3 дена ќе ти стигне дома се се документација за наплата.

Царинењето на поштенските пратки се врши во Царинската испостава Пошта - Скопје, која е сместена во просториите на АД Македонски пошти (Нова железничка станица). Информации во врска со постапката на царинење на поштенските пратки може да се добијат и по пат на електронска пошта на [email protected] или на телефон 02 2 401 876, 02 2 401 877 и 2 401 878.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Само скринот од нарачката и од банка ако имаш онлајн пристап до сметката, шибни ги во пдф. Имаш онлајн конвертери за брзо да завршиш работа.
Знам до пред некое време така бараа, (одамна не сум имал работа со нив) имале проблем или забрана за други екстензии. Можда веќе не е така,ќе ме исправи некој веројатно ако грешам, али ти најдобро иди на сигурно.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Можеш скриншот, отвори Word > Insert Picture, стави скриншотот, зачувај во пдф формат.
Ќе се снајдеш, умно дете си ти.

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Преку Singapore Post некој у скоро време да нарачал? Последниве 2-3 недели?
Идат пратките?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно