Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Лаптоп со водено ладење - ASUS GX700

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.097
14.210
Асус подготвува поднова во РОГ серијата на лаптопи. Називот е GX700.

2015-09-03-image-7.jpg

Станува збор за гејминг лаптоп со 17 инчен 4К екран.

Спецификациите не се доволно познати (барем според информациите на кои наидов).

Се знае дека ќе биде Скајлејк К отклучен процесор и најнова необјавена мобилна Nvidia картичка.

2015-09-03-image-6.jpg

Според Computerbase.de ќе вози Intel i7-6820HK процесор (base clock of 2.7GHz, turbo frequency of 3.6GHz), до 64GB RAM и Nvidia графичка картица со 2,048 јадра, фреквенција од 1,190MHz, со 128 TMUs, 64 ROPS и со 160GB/s на мемориски проток.

Но најважната новина која ја носи овој лаптоп е што со него оди докинг станица која е всушност систем за водено ладење:

2015-09-03-image-5.png

Може да се користи и без водено ладење односно има регуларни вентилатори и кулери.

Според АСУС овј лаптоп ќе овозможи перформанси повисоки и за 80% во споредба со она што можевме да го видиме до сега во мобилниот гејминг сегмент.

За крај кратко видео кое и подобро го покажува новото ѕвериште.

Јас веќе сум наоштрен за шопинг. Цената ќе ја дознаеме наскоро.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.796
12.808
Skopje
www.wemaxa.com
Утка е целата работа, незнам само со кој памет. Ако веќе има друга графичка во екстерниот дел тогаш ок, но вака е излишно. Глеам финишот не го решиле, уште масти се познаваат од дланки, сија. Ако сакаат добро ладење, отворен треба да е долниот дел и кулерот едно дупло помасивен од сегашните решенија, но муфљузи па така ќе мрчат жешко им било кога гејмале у скут.

Водено ладење е пипава работа, конекторите ќе рикнат на тоа чудо после два месеци, ќе се растече и фрли го. Кај мене проблем со ладење решив на г751 со бормашина. Долниот капак швајцарско сирење го направив под двата вентилатора :=

bate mile

hello world
4 октомври 2011
413
213
Утка е целата работа, незнам само со кој памет. Ако веќе има друга графичка во екстерниот дел тогаш ок, но вака е излишно. Глеам финишот не го решиле, уште масти се познаваат од дланки, сија. Ако сакаат добро ладење, отворен треба да е долниот дел и кулерот едно дупло помасивен од сегашните решенија, но муфљузи па така ќе мрчат жешко им било кога гејмале у скут.

Водено ладење е пипава работа, конекторите ќе рикнат на тоа чудо после два месеци, ќе се растече и фрли го. Кај мене проблем со ладење решив на г751 со бормашина. Долниот капак швајцарско сирење го направив под двата вентилатора :=
може слика ?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.097
14.210
Ха, ха. Добро ти е ова со мастите по дланки.

Во право си. Воденото ладење е баш пипаво. Ќе видиме но не би требало да го фрлат во канта проектот зашто лаптопите ќе бидат под гаранција а големи откажувања на хардвер ќе значи огромни трошоци. Јас сум оптимист дека ќе биде подолготрајно решението но ќе видиме.

Инаку кон бормашините се свртеа многу корисници. Јас лично кога бенчам со отклучени волтажи отворам капачето (она под вентилаторот и ја тргам мрежата против прашина) па му вртам 12в вентилатор директно да го шиба. Но за некој модерет оверклок (+100/200 MHz) немам никаков проблем и не ги ни слушам вентилаторите. Сепак кај мене е 670MX.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.796
12.808
Skopje
www.wemaxa.com
qhVWFTc.jpg

bate mile

hello world
4 октомври 2011
413
213
кои се температурите на дисковите и графичката и 0.5 ли се термалните падови за меморијата ?

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.931
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Нема потреба воопшто од водено ладење особено ако графичката е GTX980M ... 1.2Ghz ~1.3Ghz на јадрото се постигнува без никакво додатно ладење, истиот оверклок (1.2Ghz) јас лично го имам постигнато со 970M со прифатливи температури од ~70C ... почнувајќи со G751 ASUS направиле голем скок во ефикасноста на ладењето кое го имат ставено внатре а и Maxwell како архитектура е како измислен за мобилниот сегмет, ем ефикасен ем далеку помалку грее ...

Убаво е да се види дека работеле на дизајнот и ми се допаѓа многу повеќе од G751 но од аспект на хардверот нема нови графички така да само скајлејк процесорот мислам дека не е доволен за да биде некој достоен апгрејд барем очекував дека 14nm ќе им овозможи подобар турбо буст на сите јадра но од бенчмарциве гледам едвај 5% разлика од Haswell.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.097
14.210
Немам време да следам какви се поновите РОГ лаптопи.

Кај мојот G75VX со оверклок успеав од дефаулт 600 MHz на јадро да добијам 1250MHz (на графичката GTX 670MX) што е повеќе од 100% ОЦ.

Но ова не е возможно без дополнително ладење се рабира. Максимум +300 мегахерци и веќе сум на лимит со температурите зашто и фановите имаат заклучен профил.

Процесорот кај мене за жал е заклучен и нема можност за ОЦ.

Кога би имал можност за водено ладење и отклучен процесор би бил уште посреќен. Нема да треба модинг со бургии и штрафцигери, модинг на Вбиоси, дополнителни подлоги, екстерни вентилатори и сл.

Штом од фабрика доаѓа со потенцијал за ОЦ сигурно дека автоматски ќе се менуваат фреквенциите со поврзување на докингот со ладење.

Фазните секции на графичката и процесорот сигурно ќе бидат зајакнати и посоодветно ладени споредено од било кога претходно.

А и очигледно ќе доаѓа со напојување кое ќе трпи големо оптоварување.

Останува да видиме рецензии но јас сепак сметам дека воденото ладење е добредојдено бидејќи ќе овозможи лаптопот да стане далеку поконкурентен наспроти десктоп решенијата.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.931
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Останува да видиме рецензии но јас сепак сметам дека воденото ладење е добредојдено бидејќи ќе овозможи лаптопот да стане далеку поконкурентен наспроти десктоп решенијата.
Всушност коа читам сеа што си пишал можеби и има смисла, додека го нисиш некаде го користиш така а дома си го штекаш на докинг-от и добиваш инстантно десктоп машина и тоа со доста јако јадење ... само се надевам дека процесорот ќе биде откључен па да може да се види некоја поголема корист од ладењето.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.097
14.210
Всушност коа читам сеа што си пишал можеби и има смисла, додека го нисиш некаде го користиш така а дома си го штекаш на докинг-от и добиваш инстантно десктоп машина и тоа со доста јако јадење ... само се надевам дека процесорот ќе биде откључен па да може да се види некоја поголема корист од ладењето.

Да, „К“ скајлејк отклучен процесор ќе има.

windows8

lurker
12 февруари 2012
790
1.037
Скопје
windows8's setup  
Motherboard
MSI B350 PC MATE
Keyboard
CANYON
Monitor
DELL P2416D
OS
Windows 10 x64
Мое мислење е дека не вреди ваков уред како целина за својата намена, односно кога би бил во ситуација често да патувам а сум заразен гејмер јас по би си скоцкал некоја мини конфигурација со моќен процесор 970мини или нано-фуру, за носење би си направил специјално куферче за пцто и мониторче:D и така неверувам на чудово покрај сите тие пумпи црева хардвер да се гејма асало повеке од саат време.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно