Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

28 јануари 2017
2.072
4.761
Ресен
Дали може препорака за инвертер клима уред за соба од 20 квадрати, но куќата е без изолација и со дрвени прозорци.

Ги гледав последните понудени но сите се над 45.000 ден, а барам нешто по low budget варијанта.

Ваучер имаш од 3к значи 35к.

Ако сакаш уште поевтино одиш со кинески бренд, би ти препорачал Мидеа.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.524
2.979
Дали може препорака за инвертер клима уред за соба од 20 квадрати, но куќата е без изолација и со дрвени прозорци.

Ги гледав последните понудени но сите се над 45.000 ден, а барам нешто по low budget варијанта.

Ваучер имаш од 3к значи 35к.

Ако сакаш уште поевтино одиш со кинески бренд, би ти препорачал Мидеа.
@Steff_92 Оваа препорака (мицубишка) не ти е лоша, а евентуално можи да провериш и некој модел од Вивакс Аери + (тие беа ре-пакувани мидеа), класа на големина 12.000 BTU (~3,5 kW), нешто вака:
VIVAX ACP-12CH35AERI+ R32 по супер цена од 27.990 ден.

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
Ја монтираа вчера VIVAX ACP-12CH35AERI+ R32, 34.000 со монтажа и Wi-Fi dongle.

Изборот падна заради крајна вкупна цена, а гледам дека е A+++. Дополнително и 5 год гаранција.
Mitsubishi ќе излезеше поскапо околу 41к.

Првични впечатоци за греење сеуште немам, но ме зачуди колку е тивка, внатрешен и надворешен дел.
Претходно искуство ми било со постари клими Hitachi, Panasonic, Neo, оваа е ептен потивка.

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160

Изборот падна заради крајна вкупна цена, а гледам дека е A+++. Дополнително и 5 год гаранција.

Првични впечатоци за греење сеуште немам, но ме зачуди колку е тивка, внатрешен и надворешен дел.
Претходно искуство ми било со постари клими Hitachi, Panasonic, Neo, оваа е ептен потивка.
Со здравје да ја работиш. Ја имам истата и сум задоволен посебно со сајлент мод на внатрешната. Забелешка имам што во зима оди често во дефрост мод и тогаш зголемува бучава доста на минута-две и се враќа во нормала. Ако се користи преку ноќ знае некогаш да ме разбуди оваа дефрост операција. Во однос на бучава на надворешна единица, во голема мера зависи од температура. Ако е минус ќе зголеми бучава ама генерално сум океј и задоволен со исклучок на тоа дефрост што уклучува често. Ми се случи на надворешна позитивна температура (+7) ама влажно (магла) да уклучи дефрост.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.282
2.711
Со здравје да ја работиш. Ја имам истата и сум задоволен посебно со сајлент мод на внатрешната. Забелешка имам што во зима оди често во дефрост мод и тогаш зголемува бучава доста на минута-две и се враќа во нормала. Ако се користи преку ноќ знае некогаш да ме разбуди оваа дефрост операција. Во однос на бучава на надворешна единица, во голема мера зависи од температура. Ако е минус ќе зголеми бучава ама генерално сум океј и задоволен со исклучок на тоа дефрост што уклучува често. Ми се случи на надворешна позитивна температура (+7) ама влажно (магла) да уклучи дефрост.

чувај ја на пониска температура 24 да речеме и не би требало да прави дефрост. Барем кај мене на Хајсенс така е. Многу ретко ми прави дефрост и кога ќе приметам ја намалувам само температурата.

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.102
Скопје

Дали тие 5 години гаранција се вклучени во цената или е 1/2 години стандардна плус останатите со продолжување секоја наредна година ако доплатиш за проверка од нивните техничари.

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
@Steff_92 со здравје користење
@Pilsator дува овој модел ладно при dF?
Не би рекол дека дува. На некој начин прекинува внатрешната единица со работа, се затвораат решетките и само има еден момент каде што "издишува" внатрешната единица. Е во тој момент, таа секунда-две не знам дали е ладен воздух од надвор или не.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.524
2.979

Со здравје да се користи!

28 јануари 2017
2.072
4.761
Ресен

Добро да те служи, да не си сипам ќејф ама да кажам дека:

5 години гаранција е тешка работа, најверојатно е условна и подобро да си прашаш.
А+++ се сите кога надвор е +5-6 степени.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.133
Куманово
Не би рекол дека дува. На некој начин прекинува внатрешната единица со работа, се затвораат решетките и само има еден момент каде што "издишува" внатрешната единица. Е во тој момент, таа секунда-две не знам дали е ладен воздух од надвор или не.
значи поправиле, кога идеше во dF климата престанува со работа но вентилаторот продолжува со дување (баш ќе сликам следниот пат кој точно модел беше) и нели при овој процес климата го ротира фреонот (тоа што слушаш шшшшшш), замисли те мава ладен воздух додека не заврши

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
Гаранцијата е 2 год, и наредни 3 год со доплата по 1000 ден за контрола.
Монтерот кај мене пред година дена ми рече дека секоја година треба доплата/заверка/контрола за да важи гаранцијата и наплаќа повеќе од 1000. Дали имаш инфо кој ја одредува оваа цена? Минатата година го прашав кој/што/како тврдеше дека паком ги земале тие пари како увозници ама јас малку не верувам. Добивам налог со печат, цена и опис ама печатот е од неговата фирма. Фала.

Dinamit

hello world
25 мај 2013
436
612
Овој модел

По разгледување одлуката падна на неа како најразумен избор.
Јапонскиве се над 65.000 денари и тоа базните модели без филтри, и додатоци така да сега мислата ми е помеѓу неа и парапетна од вивакс

Во избор беше и Toshiba Shorai Edge, на крај се одлучив за вивакс. мислам дека за остатокот од парите ќе земам и еден прочистувач на воздух

Така да барам мислење помеѓу Sидна и парапетна на Vivax. Ако ставил некој парапетна и е задоволен нека пише

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.524
2.979
.....тоа базните модели без филтри, и додатоци така да сега мислата ми е помеѓу неа и парапетна од вивакс
„Филтрите“ кај овие уреди се од симболичен карактер (ова е благо кажано за лажги со опашки, или обичен продажен трик = гимик). Со други зборови, не обрнувај им премногу внимание на тие споредни козметики.
Како шо сам пиша, подбро земи си засебен уред-прочистувач на воздух.
Така да барам мислење помеѓу Sидна и парапетна на Vivax. Ако ставил некој парапетна и е задоволен нека пише
Со парапетна, веќе си на прав пат. Овие типови на грејни тела се поефикасни за греење на просторот, споредено со инвертерите што ни се наместени горе под таванот.
Дефинитивно тоа е добра технологија за греење, и го максимизира искористувањето на енергијата.
Виваксот-парапет што ти е на линкот во твојот пост ми делува како добар избор за кај тебе (мислам дека спомнуваше некои 45 до 50 квадрати?)

Dinamit

hello world
25 мај 2013
436
612
„Филтрите“ кај овие уреди се од симболичен карактер (ова е благо кажано за лажги со опашки, или обичен продажен трик = гимик). Со други зборови, не обрнувај им премногу внимание на тие споредни козметики.
Како шо сам пиша, подбро земи си засебен уред-прочистувач на воздух.

Со парапетна, веќе си на прав пат. Овие типови на грејни тела се поефикасни за греење на просторот, споредено со инвертерите што ни се наместени горе под таванот.
Дефинитивно тоа е добра технологија за греење, и го максимизира искористувањето на енергијата.
Виваксот-парапет што ти е на линкот во твојот пост ми делува како добар избор за кај тебе (мислам дека спомнуваше некои 45 до 50 квадрати?)
малку ме буни послабата моќност во дадените спецификации и поголемата потрошувачка споредено со sидната

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Монтерот кај мене пред година дена ми рече дека секоја година треба доплата/заверка/контрола за да важи гаранцијата и наплаќа повеќе од 1000. Дали имаш инфо кој ја одредува оваа цена? Минатата година го прашав кој/што/како тврдеше дека паком ги земале тие пари како увозници ама јас малку не верувам. Добивам налог со печат, цена и опис ама печатот е од неговата фирма. Фала.
Монтерот ги зема парите и затоа е одговорен да дојде ако не дај боже има проблем.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.524
2.979
малку ме буни послабата моќност во дадените спецификации и поголештмата потрошувачка споредено со sидната
Малата разлика на влез/излез на енергија веројатно се должи на различната класа на двата инвертери. Ова е според тоа што можам да го видам од ознаките, парапетната е aeRi+, а другата е aeHi+, при што, според објаснувањето овде, таа со H+ е од уште повисока класа - споредено со тие R+.
Парапетната е со просечна моќност од 5000/4980 W (ладење/греење), а другава испорачува малку повеќе 5275/5569 W, па од тука и минимално повеќе троши оваа вторава, односно до 1680 W при греење, додека парапетната повлекува до 1420 W при греење.

Dinamit

hello world
25 мај 2013
436
612
Малата разлика на влез/излез на енергија веројатно се должи на различната класа на двата инвертери. Ова е според тоа што можам да го видам од ознаките, парапетната е aeRi+, а другата е aeHi+, при што, според објаснувањето овде, таа со H+ е од уште повисока класа - споредено со тие R+.
Парапетната е со просечна моќност од 5000/4980 W (ладење/греење), а другава испорачува малку повеќе 5275/5569 W, па од тука и минимално повеќе троши оваа вторава, односно до 1680 W при греење, додека парапетната повлекува до 1420 W при греење.
Koлку што гледав Vivax 18CT50AERI (подна) има поголема потрошувачка

Vivax 18CH50AEHI+ (ѕиден)~3.0~3.2 kW~1.07 kW~25.6~768~5 376 ден
Vivax 18CT50AERI (подна)~2.9~3.2 kW~1.10 kW~26.5~795~5 565 ден

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.524
2.979
Koлку што гледав Vivax 18CT50AERI (подна) има поголема потрошувачка

Vivax 18CH50AEHI+ (ѕиден)~3.0~3.2 kW~1.07 kW~25.6~768~5 376 ден
Vivax 18CT50AERI (подна)~2.9~3.2 kW~1.10 kW~26.5~795~5 565 ден
Од кај ти се бројкиве во табелава? Не сум ги нашол овие. Некоја симулација е?

Јас ги гледав тие од директната споредба на сајтот клими.мк
AERI+ vs AEHI+.jpg

Dinamit

hello world
25 мај 2013
436
612

Во споредба го ставам и Hisense, додека го чекам монтерот да провери лагер за подната вивакс. Дали е возможно да има исти перфроманси и потрошувачка како јапонциве?

Брза споредба на −5 °C (меѓу четирите)

Инаку еве што ми даде google.
МоделПроценет COP @ −5 °CkWh/денkWh/месецДен/месец (@7 ден/kWh)
Toshiba Shorai Edge 16~3.3~23.3~700~4 900
Hisense UNI PURE HB50BP0AG-AS50BP0EW~3.3~23.3~700~4 900
Vivax 18CH50AEHI+~3.0~25.6~768~5 376
Vivax 18CT50AERI (подна)~2.9~26.5~795~5 565
Мислењето е автоматски споено:

Погледнете го атачментот 155541
Споредував со каталогот на vivax, некои детали им се грешни на клими.мк

Погледнете го атачментот 155541
Супер понуда беше конзолнава на вивакс, но ја немале повеќе. Останува да земам некоја од овие две меѓу тошиба и вивакс. Тоа е практично најдобриот модел што им е во понуда на Вивакс. Ќе пишам секако искуство.

Последна промена:
28 јануари 2017
2.072
4.761
Ресен

Во споредба го ставам и Hisense, додека го чекам монтерот да провери лагер за подната вивакс. Дали е возможно да има исти перфроманси и потрошувачка како јапонциве?

Брза споредба на −5 °C (меѓу четирите)

Инаку еве што ми даде google.
МоделПроценет COP @ −5 °CkWh/денkWh/месецДен/месец (@7 ден/kWh)
Toshiba Shorai Edge 16~3.3~23.3~700~4 900
Hisense UNI PURE HB50BP0AG-AS50BP0EW~3.3~23.3~700~4 900
Vivax 18CH50AEHI+~3.0~25.6~768~5 376
Vivax 18CT50AERI (подна)~2.9~26.5~795~5 565

Споредував со каталогот на vivax, некои детали им се грешни на клими.мк

Супер понуда беше конзолнава на вивакс, но ја немале повеќе. Останува да земам некоја од овие две меѓу тошиба и вивакс. Тоа е практично најдобриот модел што им е во понуда на Вивакс. Ќе пишам секако искуство.
Хартија трпи сè

Aowek

user
14 април 2012
1.213
1.170
По разгледување одлуката падна на неа како најразумен избор.
Јапонскиве се над 65.000 денари и тоа базните модели без филтри, и додатоци така да сега мислата ми е помеѓу неа и парапетна од вивакс

Во избор беше и Toshiba Shorai Edge, на крај се одлучив за вивакс. мислам дека за остатокот од парите ќе земам и еден прочистувач на воздух

Земи си Митсубиши HR50 од ананас со ваучер(јас ја земав 57,000). Хајсенсе и Вивах би ги ставил на последно место кај кинеските, ако веќе зимаш кинеска клима земи Мидеа или Хаиер.

Dinamit

hello world
25 мај 2013
436
612
Земи си Митсубиши HR50 од ананас со ваучер(јас ја земав 57,000). Хајсенсе и Вивах би ги ставил на последно место кај кинеските, ако веќе зимаш кинеска клима земи Мидеа или Хаиер.

Мидеа на почетокот беше прв избор, но за жал ги увезува Сетек, а од нив како што вели еден член тука " ни пенкало не би купил".

Незнам каде си видел но јас Митсу 5.5 kw под 86000 денари не најдов. И тоа за базните модели. Што е речиси дупло. Другите модели се над 110.000 ден што е речиси 1100 евра повеќе.
Ако имаш инфо, прати ми линк. Ќе разгледам секако

Го разгледував Daikin, но моделот од 65.000 ден. беше премногу слаб. На хартија баш слабо
Вивакс ми изгледа како најлогично решение. и уште од почеток ја гледав најскапата нивна серија.

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно