Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуство со lyoness

kirev

senior
31 мај 2010
9.060
7.734
Е скам - тоа со куцањето у продавница е многу мал дел од бизнисот, дали е и еден процент. Најголемите пари им се вртат со влези-излези во шемата што е обична пирамида (и противзаконски). Затоа го одвоија cashbackworld.

DeeJayZone

hello world
3 ноември 2008
186
136
deejay.blog.hr
Е скам - тоа со куцањето у продавница е многу мал дел од бизнисот, дали е и еден процент. Најголемите пари им се вртат со влези-излези во шемата што е обична пирамида (и противзаконски). Затоа го одвоија cashbackworld.
Што мислиш под следното...

"Најголемите пари им се вртат со влези-излези во шемата што е обична пирамида (и противзаконски)."

kirev

senior
31 мај 2010
9.060
7.734
Па тоа дека треба да платиш илјадници евра за да станеш член. Па да врбуваш други, па од тоа да добиваш пари, ... Без никаква работа или производ. Пирамида. Понзи шема. Кражба

zmija

hello world
26 мај 2007
329
201
Bitola
zmija's setup  
Processor & Cooler
iNTEL g4560 3.5 ghz
Motherboard
asus h110-r
Storage
Toshiba 1.8 Tera bajti
PSU
350 w jar
RAM
8Gb Silicon 2133 Ddr4
Video card
HD 610
Case
Crveno
Mouse
Crn
Keyboard
Microsoft reculsa so sfetenje
Audio
shit Realtek
Monitor
Crt 1024x768
OS
Windows 10 pro neorginal
а за клецање шо прајме ,има женски има сфе

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Не сфаќам како уште успеваат да ги прелажат луѓето за вакви ствари. Ја искрено се осеќам ко магаре шо се залетав со криптовалутиве, а камо ли да бев член на Лајонес или Оне-Коин.

Последна промена:

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.410
1.643
Па тоа дека треба да платиш илјадници евра за да станеш член. Па да врбуваш други, па од тоа да добиваш пари, ... Без никаква работа или производ. Пирамида. Понзи шема. Кражба

Класична пирамида, замачкана мноооогу добро, со јак маркетинг тим.
Едно брдо народ исполажаа.

Ги приметив уште пред 6-7 години кога ме собра еден "пријател" на семинар да одам за Лајонес.

Убаво му ги памтам зборовите:
"Ние им го сетираме mindset-от на нашите членови"

:D

12 април 2017
1.918
1.259
Еден другар ми вика, „еден пријател има бизнис идеа, му треба тим“ и одам на состанок, лајонес :D
Искористена е само таму во тој момент, и од тогаш не е чепната. 6 денари заштедив.

philldm

hello world
29 јануари 2018
85
67
Последна шема што ја чув беше да купиме картици за 1000-1500 евра, тоа би биле околу дваесет картици кои ќе биле дадени на Германци, Швајцарци или Италијанци, по мој избор, бидејќи имале поголема потрошувачка моќ, следствено повеќе пари за мене. Дури и да е вистина и да не се пирамида, сигурно дека претходно споменатите националности ќе дозволат каурите да ,,лежи лебу да те јадам" на нивни грб! Нема грешка.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Измама не измама, дали крадат лични податоци препродаваат не ме занима, на брат ми пред 5-6 години некој му дал Лајонес без ништо да плати, и ја користевме јас и мајка ми за просечни пазарења по супер маркети (без да ставаш пари на нејзе, само ја покажуваш физички или електронси од телефон), и после 2 години просечно пазарење собравме ЦЕЛИ 1200 денари да ги потрошиме во Рептил.
WIN WIN WIN

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Измама не измама, дали крадат лични податоци препродаваат не ме занима, на брат ми пред 5-6 години некој му дал Лајонес без ништо да плати, и ја користевме јас и мајка ми за просечни пазарења по супер маркети (без да ставаш пари на нејзе, само ја покажуваш физички или електронси од телефон), и после 2 години просечно пазарење собравме ЦЕЛИ 1200 денари да ги потрошиме во Рептил.
WIN WIN WIN

Комерцијална банка АД Скопје
(чисто како алтернатива на „одличната“ заработка со Лајонес) ;)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
(чисто како алтернатива на „одличната“ заработка со Лајонес) ;)

Ова е стварно добраа финта со КБ. Платата секако ја добиваш на сметка, само наместо да ги вадиш парите на банкомат, едноставно секаде плаќаш со картичка. Јас лично птавам така, скоро и да не коиристам кеш. Исто и во странство и искрено ми се собира ОК сума на годишно ниво, си земам картички за во Сити Мол и си пазарам нешто. За разлика од Лајонес, немора да правам ништо освен да трошам пари кои секако ке ги трошам, не треба да лажам луѓе, не треба да убедувам некој да се зачлени, не треба да одам на месечни перења на мозок итн...

Ivanhoe

hello world
24 јуни 2015
55
34
Skopje
Ivanhoe's setup  
Processor & Cooler
i5-6600K CPU @ 4.3 GHz / Noctua NH-U12S
Motherboard
Gigabyte Z170-D3H
Storage
SSD: Kingston UV400 / HDD: WD Blue 1TB
PSU
Antec NEO ECO 520W bronze
RAM
Kingston 2x8 DDR4 2133MHz
Video card
Sapphire Radeon RX 480 Nitro 8GB
Case
SAMA Tank Black
Mouse
Natec Genesis CX33 gaming combo
Keyboard
Monitor
LG IPS Led 24inch
OS
Windows 10
Луѓе нај интересно во целава приказна е дека сите комерцијални банки во Македонија го копираа системот на кешбек воспоставен прв од Лајонес во Македонија. Први НЛБ со хепи картичкава, еве гледам Комерцијална, маркетиве сите почнаа и сега им смета Лајонес бидејќи им е конкуренција хаха циркуз. Прашањето кое може да се постави е: Кои се поголеми преваранти нашиве банки или некои австрици таму...па херба лајф е најголема превара во светов, присутни се во Макеодонија па не глеам да ги сере некој, превара прикриена во „хелти ливинг“.
Интересно е што во Италија Лајонес се казнети но не им е забрането да водат бизнис, казнети се за бизнис моделот, „сменете го и продолжете“. Во ниедна држава Лајонес не е забранет да дејствува како компанија, со судска одлука или слично.
Сега гледам уште еден мулти левел во Македонија се шири исто тешка превара, а тоа е WorldVentures.
За сите овие модели заедничко е: многу јак маркетинг, тешка заработувачка, во Америка повеќе гледам ги тужат по основ мислидинг маркетинг, односно степенот на ветување за заработувачка. Во сите овие држави нормално функционира consumer protection јебига кај нас...

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Лајонес воопшто не функционира исто како картичките од Банките или пак од маркетите. Никаде нема пирамида, т.е. си зимаш картичка и сам си пазариш, не „ќаруваш“ ако друг пазари како кај Лајонес. Еве мало појаснување.

1. Лајонес ти ветува поголем % на кешбек на секое пазарење, а повеќе кога имаш луѓе под тебе, па до 3то колено(или како и да беше). Па треба да ги замараш луѓето околу тебе, па „состаноци“, па „инвестиции“ и сл. Ова е класична пирамида.

2. Кај Банките ти викаат повели картичка, еве ти 0.4% (кај Лајонес 2%, што е ненормално многу) на секое пазарење и кога ќе акумулираш 1000 денари ќе можеш да си ги подигнеш. Моментот е што за да акумулираш 1000 денари ти треба многу време, а народ се лаже па зима. Нив им треба клиентела, со помош на нив можат да склучат подобри договори со компаниите, да понудат подобри услови, но и да бараат повеќе за нив.

3. Картичките од маркетите работат на сосема друг начин. Пример Рамстор картичка. Ти вика плати ти денес 135 денари, утре ќе ти префрлиме 35 поени=35 денари. Општо знаеме дека 1000 денари денес вредат повеќе од 1000 денари утре, па така Рамстор прави реинвестирање на Вашите пари. Односно тие 35 денари Рамстор ги инвестира во купување на стока. Притоа никој не е повреден, ниту купувачот, ниту Рамстор. Нешто слично како и кај Банките.

Ivanhoe

hello world
24 јуни 2015
55
34
Skopje
Ivanhoe's setup  
Processor & Cooler
i5-6600K CPU @ 4.3 GHz / Noctua NH-U12S
Motherboard
Gigabyte Z170-D3H
Storage
SSD: Kingston UV400 / HDD: WD Blue 1TB
PSU
Antec NEO ECO 520W bronze
RAM
Kingston 2x8 DDR4 2133MHz
Video card
Sapphire Radeon RX 480 Nitro 8GB
Case
SAMA Tank Black
Mouse
Keyboard
Monitor
LG IPS Led 24inch
OS
Windows 10
Да точно, кај банките нема пирамида, види исто и кај Лајонес ти не мора да зачленуваш луѓе ако не сакаш твој избор, користи ја картицата само за тебе за кеш бек.
Дека Лајонес дава поголем кеш бек не е виситина, провери ги само процентите на хепи картицата од НЛБ ги има на нет. Па еве јас од Нептун купив телефон и 4% кеш бек ми врати НЛБ со хепи картица.
Муабетот ми е тука дека банките ги видоа предностите од ваков систем, башка им е многу полесно да придобијат клиентела бизниси со тоа што прво ги снабдуваат со терминали и слично и оп ајде и ние бутај.
Банкава ти вика еве ти кредитна картица, пазари со неа, ќе добиеш кеш бек, значи на некој начин исто преку маркетинг те тера да трошиш и да се заглавиш во минуси, да враќаш камати исто преку кеш бек маркетинг.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Пошто веќе сме на муабетов, еден мал совет за корисниците на кешбек од КБ (не знам како е кај другите банки):
Дали може да ја користам бесконтактната картичка за да добијам „cash back“ (поврат на средства)?

Не. „Cash back“ не е достапен за бесконтактните трансакции. Доколку сакате да примите „cash back“, тоа може да го направите со стандардното користење на картичката со чип и стандардната ПИН код трансакција.

Замарање е да им бараш на касиерите да ја ставаат картичката во читачот, сите по дифолт идат на бесконтактно плаќање. Барам некој повратен и неинвазивен начин да ја онвозможам антената во RFID чипот, засеба без успех... :-/

12 април 2017
1.918
1.259
Пошто веќе сме на муабетов, еден мал совет за корисниците на кешбек од КБ (не знам како е кај другите банки):

Замарање е да им бараш на касиерите да ја ставаат картичката во читачот, сите по дифолт идат на бесконтактно плаќање. Барам некој повратен и неинвазивен начин да ја онвозможам антената во RFID чипот, засеба без успех... :-/

Ова ми звучи како да е намерно така направено за да го отежнат процесот? Исти информации се пренесуваат и со RFID, и пак ќе те праша за пин над 750 во секој случај.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Ова ми звучи како да е намерно така направено за да го отежнат процесот? Исти информации се пренесуваат и со RFID, и пак ќе те праша за пин над 750 во секој случај.
Апсолутно е така направено за да го отежнат процесот, и јас така мислам. Сега гледам дека картичката од НЛБ има поголем % кешбек, се мислам кај нив да се префрлам.

Инаку не сум сигурен, ама мислам дека си иде кешбек и од нарачките преку нет. :)

lumibi

hello world
5 јуни 2008
269
77
Toa vo NLB vazi za nivnata mreza dodeka vo Komercijalna ima i druga ponuda so povisok cashback, WizzAir MasterCard, pri pazaruvanje na Wizz ias do 4% cashback dodeka pri drugi pazaruvanja ili online imas 2% bez razlika kade kupuvas t.e. vazi i sekade ne samo vo nivna mreza.
Toa samo e kreditna karticka isto kako Happy Card i normalno ima godisna clanarina.

12 април 2017
1.918
1.259
Апсолутно е така направено за да го отежнат процесот, и јас така мислам. Сега гледам дека картичката од НЛБ има поголем % кешбек, се мислам кај нив да се префрлам.

Инаку не сум сигурен, ама мислам дека си иде кешбек и од нарачките преку нет. :)
НЛБ мислам дека соработуваат со некои продавници за да дадат поголем ќешбек.

Битно земаа сајт на година за 2017.
Комерцијална??! Па каке бре ненормални... Не е ни респонсивен дизајн...

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641

Јави се во банката, тие мора да имаат опција да оневозможат контактлес плаќање. Сите онлајн припејд картици (странски) имаат можност да исклучиш контактлес преку мобилна апликација.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно