Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Филтер за воздух

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.087
14.193
Можеби има во темава но сакам да прашам:

Дали во МК има прочистувач чиј мотор/вентилатор дува кон страна а не нагоре? Прашувам зашто се полни со прашина од горе.

И дали има некои филтри кои се сертифицирани т.е. проверени од некој регулатор. Денес многу фирми продаваат вакви уреди. Но дали некој проверил што продаваат.

Благодарам

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Можеби има во темава но сакам да прашам:

Дали во МК има прочистувач чиј мотор/вентилатор дува кон страна а не нагоре? Прашувам зашто се полни со прашина од горе.

И дали има некои филтри кои се сертифицирани т.е. проверени од некој регулатор. Денес многу фирми продаваат вакви уреди. Но дали некој проверил што продаваат.

Благодарам
Blueair Classic 480i | Filtration E-Shop зима странично и издувува од другата страна.

А како ти се полни со прашина од горе? Освен ако не го гасиш и стои така?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.087
14.193
Blueair Classic 480i | Filtration E-Shop зима странично и издувува од другата страна.

А како ти се полни со прашина од горе? Освен ако не го гасиш и стои така?

Ти благодарам. Дури и со попуст овој стои изгор скап. Ај нејси.

Иначе имам Ваурон. Вентилаторот почна да цвили од прашина. Во зима беше пуштен цело време но повторно собира прашина, Не знам како доаѓа до тоа но ете.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
Се полни а можеш да го издуваш со правосмукалка со дувач на пример.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Не wd. т.е. веде е ок за чистење, а потоа да го прснеш со нешто за подмачување. Би го препорачал ххс5000 на вурт како нај добар подмачувач за такви работи според моето искуство, но е скап и не се исплаќа само за еден вентилатор да го купуваш. Подмачкувачите за ланци на ЦРЦ се исто така добри а се упола цена. Товатна во спреј, овие србскиве REX се исрто ок за вентилаторот. Мада и најобична товатна или моторно масло да му капниш ќе трае долфо, нема мекој си големи слили тука, неколку десетина вати е вентилаторчето. А како пред гилтер пробај сунѓер да стајш или газа, грубата нечистотија ќе ја збират.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Ништо не си сфатил за денешните играчки. И недостатокот на филтри го решивме исто, има у сетек и у ми-стор. А тој увозникот не е само тој иако е добро и тој да донесе за да има повеќе.

Sent from my ТЕЛЕФОН using Tapatalk
Ништо не си сфатил за уреди. Уредот треба да е функционален, а ако треба да се замараш дали ќе ја работи основната намена, тогаш се џабе фрлени пари. Тоа ни играчка не е.
Недостаток на филтри решен за уред стар една година. За 3-4 години? За 6-7?
Еј, ама трепка копчево и треба секој месец да трошам саати за да подесам да работи и пак не работи... ама ова трепка тука и има апликација на мобилен... Нема заменски филтри, оти стар е моделот, 2 години.

Дај не замајувајте народ со глупости.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Ништо не си сфатил за уреди. Уредот треба да е функционален, а ако треба да се замараш дали ќе ја работи основната намена, тогаш се џабе фрлени пари. Тоа ни играчка не е.
Недостаток на филтри решен за уред стар една година. За 3-4 години? За 6-7?
Еј, ама трепка копчево и треба секој месец да трошам саати за да подесам да работи и пак не работи... ама ова трепка тука и има апликација на мобилен... Нема заменски филтри, оти стар е моделот, 2 години.

Дај не замајувајте народ со глупости.
Ај реши се сега дали е стар 1год, 2год или повеќе. Мојот 2H, 95% ист со 3H е стар 4 години. 3H e над 2год. Проблемот со софтверот е познат и може ете да се реши, замисли да беше од глупите прочистувачи па што ти е тоа ти е. Проблем со филтрите нема, има со нашите т.н. увозници и продавачи. Дури и тука нема многу, не сум дошол у ситуација да нема никаде. Инаку ист е проблемот и со други брендови не се секирај
А за играчките пак не си разбрал, ама да не се повторувам прочитај некој пост погоре објаснив зашто преферирам да имам контрола. А за преувеличувањето дека секој месец сум губел саати за подесување нема што да кажам. Пресмешно. Не сум пипнал подесувања најмалце година и кусур.
Инаку да ќе заборавам мојот стар 2H е функционален уред, а 3H уште повеќе. Winixot на пример светка еден лед напред ко диско топка мења бои, и има дамо објаснување добро, лошо итн... А колку е тоа како да видам. Од кај знаеш како го наместиле одличното или доброто, ... Инаку и тој е функционален само не знам колку.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Ај реши се сега дали е стар 1год, 2год или повеќе. Мојот 2H, 95% ист со 3H е стар 4 години. 3H e над 2год. Проблемот со софтверот е познат и може ете да се реши, замисли да беше од глупите прочистувачи па што ти е тоа ти е. Проблем со филтрите нема, има со нашите т.н. увозници и продавачи. Дури и тука нема многу, не сум дошол у ситуација да нема никаде. Инаку ист е проблемот и со други брендови не се секирај
А за играчките пак не си разбрал, ама да не се повторувам прочитај некој пост погоре објаснив зашто преферирам да имам контрола. А за преувеличувањето дека секој месец сум губел саати за подесување нема што да кажам. Пресмешно. Не сум пипнал подесувања најмалце година и кусур.
Инаку да ќе заборавам мојот стар 2H е функционален уред, а 3H уште повеќе. Winixot на пример светка еден лед напред ко диско топка мења бои, и има дамо објаснување добро, лошо итн... А колку е тоа како да видам. Од кај знаеш како го наместиле одличното или доброто, ... Инаку и тој е функционален само не знам колку.

Уф уф, чепнав у живец на идолопоклоник на жао ми је.
Проблемот е познат... Значи купуваш уред со проблем што треба сам да го средуваш. 95% од популацијата купува уред што го уштекува во струја и сака да функционира. Не да подесува. А кога ќе подеси, како што пишува и тука, нешто се збудалува и пак не функционира... Значи купуваш фрустрации.
Тука пишуваше дека имало недостаток на филтри. Значи дека за уред што е ете 2 години стар, веќе има проблем за филтри. За 5 години ќе се менува уредот иако е исправен оти веќе има верзиај 8 и за такви стари уреди нема интерес?
Како е подесен уредот? Да исчисти воздух. Од колку и да е загаденост, на минимум. Тоа му е намената. Така функционира. Како го наместиле? По стандард што не е кинески.
Резервен филтер? Има во секое време.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Уф уф, чепнав у живец на идолопоклоник на жао ми је.
Ете си кажа идолопоклоникот на Winix. Да бев идолопоклоник немаше меѓу првите да кажам дека алгоритмот не им чини. Т.е. поточно не им чини за ЕУ, или мои стандарди. Значи тезата со напад и навреда, кога немаш што друго ти падна у вода идемо даље.
Проблемот е познат... Значи купуваш уред со проблем што треба сам да го средуваш.
Проблемот ти кажав во што е. Бар се знае јавно. Ако сакаш можеш да го средиш ако не не мораш. Инаку кога го земав јас проблемот не беше познат.
А кога ќе подеси, како што пишува и тука, нешто се збудалува и пак не функционира... Значи купуваш фрустрации.
Неточно, или не си разбрал. Среден ми е одамна и си функционира. Никаква фрустрација. 0. Зеро, нилч.
Тука пишуваше дека имало недостаток на филтри.
Само еден напиша декане успеал да најде ваљда кај што купувал вообичаено, и одма му помогнаме кај да најде и толку. Ти го преувеличи.
Значи дека за уред што е ете 2 години стар, веќе има проблем за филтри. За 5 години ќе се менува уредот иако е исправен оти веќе има верзиај 8 и за такви стари уреди нема интерес?
Проблемот ти кажав кај лежи. Ниту кај производителот на уредот ниту кај производителите на филтри. Кај нашите продавачи е проблемот. Исто како и за многу други модели од разно разни фирми.
Како е подесен уредот? Да исчисти воздух. Од колку и да е загаденост, на минимум. Тоа му е намената. Така функционира. Како го наместиле? По стандард што не е кинески.
Колку е тоа? Никаде не најдов информации. Ајде сподели што значи бело,жуто,зелено и остали бои, ама во бројки не во добро, лошо и супер :)
Резервен филтер? Има во секое време.
Браво за увозникот, само нека поработи малку на достапност, да не мора да кршам глава од кај старите у Карпош 4 до Аеродром, за да купам филтер.

p.s. И сега не кажа како да го наместам да престане да урла кога моиве решиле да луфтираат, или ја заборавиле (намерно или не) вратата од тераса отворена или на кип? Или да не урла пошто мајками прави колач со цимет, или го вари гравот во кујна. Тие мириси не се VOC, и немора да урла. Може некако да видам колку ПМ има моментално? Може да ми каже колку е температура или влажност во просторијата? Може да му речам некако (кога е на АУТО нели пали и бркај работа бил тој, сѐ знае сам, паметниот твој на мајка) дека ако навчер сум изгасил светла за XY причина дека незначи дека спијам и да оди у најт мод? Дури и да спијам може е у сосема друга соба он и треба да си работи најнормално? Замисли на играчкава моја и на многу други играчки можам сѐ ова да им го направам, дури и само со глас. Ама играчки бе, остај. Winix е најбољи, извини што ти се умешав у изборот.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Кој е подобар од 411 vs 3210, зошто, и дали 3210 вреди + 1.5K?

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Ете си кажа идолопоклоникот на Winix. Да бев идолопоклоник немаше меѓу првите да кажам дека алгоритмот не им чини. Т.е. поточно не им чини за ЕУ, или мои стандарди. Значи тезата со напад и навреда, кога немаш што друго ти падна у вода идемо даље.

Проблемот ти кажав во што е. Бар се знае јавно. Ако сакаш можеш да го средиш ако не не мораш. Инаку кога го земав јас проблемот не беше познат.

Неточно, или не си разбрал. Среден ми е одамна и си функционира. Никаква фрустрација. 0. Зеро, нилч.

Само еден напиша декане успеал да најде ваљда кај што купувал вообичаено, и одма му помогнаме кај да најде и толку. Ти го преувеличи.

Проблемот ти кажав кај лежи. Ниту кај производителот на уредот ниту кај производителите на филтри. Кај нашите продавачи е проблемот. Исто како и за многу други модели од разно разни фирми.

Колку е тоа? Никаде не најдов информации. Ајде сподели што значи бело,жуто,зелено и остали бои, ама во бројки не во добро, лошо и супер :)

Браво за увозникот, само нека поработи малку на достапност, да не мора да кршам глава од кај старите у Карпош 4 до Аеродром, за да купам филтер.

p.s. И сега не кажа како да го наместам да престане да урла кога моиве решиле да луфтираат, или ја заборавиле (намерно или не) вратата од тераса отворена или на кип? Или да не урла пошто мајками прави колач со цимет, или го вари гравот во кујна. Тие мириси не се VOC, и немора да урла. Може некако да видам колку ПМ има моментално? Може да ми каже колку е температура или влажност во просторијата? Може да му речам некако (кога е на АУТО нели пали и бркај работа бил тој, сѐ знае сам, паметниот твој на мајка) дека ако навчер сум изгасил светла за XY причина дека незначи дека спијам и да оди у најт мод? Дури и да спијам може е у сосема друга соба он и треба да си работи најнормално? Замисли на играчкава моја и на многу други играчки можам сѐ ова да им го направам, дури и само со глас. Ама играчки бе, остај. Winix е најбољи, извини што ти се умешав у изборот.
@marv нели глеаш што му е поентата на @JasSum ?
Чоекот се заебал мнооогу јако со тоа што купил Winix, се кае, се јаде, се гризе, па сеа мора некако да си се оправда за да му омекне јадот и чемерот.
Па ги напаѓа сите шо купиле нешто друго за да се осеќаат бедно ко него.
Ама џабе.

п.с. Сеа ќе видиш како жестоко ќе удри, купи пуканки и пукај сеир.

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Глеам се води некоја дебата за Xiaomi, особено за 3H. Ја истиот го користам веќе 3та сезона. Не знам од кај се небулозиве дека не работел ко што треба, бил лошо испрограмиран или немало филтри за него :unsure:

Никад, ама буквално никад не ми се десило да нема филтри. Често сум ги прател и само цените (без да купам) и секогаш имало на залиха бар на 1 место. Ако нема во Нептун, ќе има у Сетек или у некоја од Xiaomi продавниците и сл.. Единствено што може да се деси е некад да се со многу подобра цена, пр. 1700-1900 коа се на попуст и 2200-2600 без попуст. Башка што филтер е нежива материја, не се расипува. Не треба да го купиш краткорочно пред да го користиш и секако според мене не е паметно да се оставиш без барем еден филтер резерва дома. Дополнително на ова, никој не те спречува да си земеш пример 5 филтри за ~9000МКД и да си раат наредни 7-10 години. После тоа, како ги искористуваш, можеш да надополнуваш залиха и буквално од моментот коа на цело ќе ги снема, ќе имаш залиха за наредни 7-10 години (а толку прашање е и дали ќе издржи самата машина).

Од аспект на тоа како работи, фабрички кај мене немаше никаков проблем. Мене конкретно не ми се свиѓаше што работеше малку споро па на пример кога ќе симне испод 30, му требаше уште пола саат за да симне испод 5, па ја го „испрограмирав“ у апликацијата да работи малце побрзо и истата операција ја праеше за 3-4 мин. и тоа е тоа. Они фабрички го имаат напраено така за да биде тивок поголем дел од времето. Мене не ми сметаше краткорочно да биде побучен, а за сметка на тоа побрзо да добијам почист воздух. Ама овде се работи за лични преференци, значи некому може ќе му одговара фабричкото, некој ќе сака побрзо, некој поспоро. Предноста на овие прочистувачи е што можеш да си ги програмираш по желба, за разлика од 50% од филтрите од по 400-500€ што не ти ја даваат оваа бенефиција ;)

Мене конкретно најклучна улога при избор на прочистувач ми играше цената на заменските филтри. Со Xiaomi, со еден филтер од околу ~2000МКД проаѓам околу година ипол во простор од 52 квадрати во Кисела Вода. На другите брендови, цените на филтрите им беа 2/3/4 пати поскапи од ова (најчесто се движеа околу 5000-6000МКД) што мислам дека е премногу, како сакаш врти го.

За крај, мислам дека нема поента да се збори (особено не негативно) за уред којшто не сте го користеле барем 3-4 недели, ко да зеам ја сеа да зборам дека Winix ili BlueAir (или како и да им се имињата, небитно), не се добри, а у реалност ни ден не сум пробал да користам ваков прочистувач. Единствено можам да зборам добро или лошо за тоа што лично сум го искусил.

cgfreak

hello world
1 октомври 2010
474
658
Дома
Не знам зошто толку "мржња" спрема Winix, кога стварно се доста добри прочистувачи :)
Го имам тестирано со сензор, чисти до едноцифрени вредности за прилично кратко време.

Е сега точно, апликацијата не е идеална, плус укинаа Winix подршка за Европа, па мора да ти пратат *.apk од америчката, што е тапа. Секако би сакал повеќе "џиџи-миџи" и функционалности, вклучително и вграден сензор, така да си имаат мани у тој поглед, ама како прочистувачи, далеку од тоа дека се лоши, напротив, едни од најдобрите. Искрено не сум имал лошо искуство и со увозникот, одговориле брзо за сè досега, од ажурирање на апликација, сервис, до на набавка на филтри.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Се зачитав малце вчера, и гледам дека ximo има поголем капацитет за филтрација, доста потежок е, има Wi-fi, има посилен вентилатор итн, па се одлучив да одам на него иако не го поднесувам нивниот софтвер, нека пише некој ако го има за pros and cons.

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
257
245
Глеам се води некоја дебата за Xiaomi, особено за 3H. Ја истиот го користам веќе 3та сезона. Не знам од кај се небулозиве дека не работел ко што треба, бил лошо испрограмиран или немало филтри за него :unsure:

Никад, ама буквално никад не ми се десило да нема филтри. Често сум ги прател и само цените (без да купам) и секогаш имало на залиха бар на 1 место. Ако нема во Нептун, ќе има у Сетек или у некоја од Xiaomi продавниците и сл.. Единствено што може да се деси е некад да се со многу подобра цена, пр. 1700-1900 коа се на попуст и 2200-2600 без попуст. Башка што филтер е нежива материја, не се расипува. Не треба да го купиш краткорочно пред да го користиш и секако според мене не е паметно да се оставиш без барем еден филтер резерва дома. Дополнително на ова, никој не те спречува да си земеш пример 5 филтри за ~9000МКД и да си раат наредни 7-10 години. После тоа, како ги искористуваш, можеш да надополнуваш залиха и буквално од моментот коа на цело ќе ги снема, ќе имаш залиха за наредни 7-10 години (а толку прашање е и дали ќе издржи самата машина).

Од аспект на тоа како работи, фабрички кај мене немаше никаков проблем. Мене конкретно не ми се свиѓаше што работеше малку споро па на пример кога ќе симне испод 30, му требаше уште пола саат за да симне испод 5, па ја го „испрограмирав“ у апликацијата да работи малце побрзо и истата операција ја праеше за 3-4 мин. и тоа е тоа. Они фабрички го имаат напраено така за да биде тивок поголем дел од времето. Мене не ми сметаше краткорочно да биде побучен, а за сметка на тоа побрзо да добијам почист воздух. Ама овде се работи за лични преференци, значи некому може ќе му одговара фабричкото, некој ќе сака побрзо, некој поспоро. Предноста на овие прочистувачи е што можеш да си ги програмираш по желба, за разлика од 50% од филтрите од по 400-500€ што не ти ја даваат оваа бенефиција ;)

Мене конкретно најклучна улога при избор на прочистувач ми играше цената на заменските филтри. Со Xiaomi, со еден филтер од околу ~2000МКД проаѓам околу година ипол во простор од 52 квадрати во Кисела Вода. На другите брендови, цените на филтрите им беа 2/3/4 пати поскапи од ова (најчесто се движеа околу 5000-6000МКД) што мислам дека е премногу, како сакаш врти го.

За крај, мислам дека нема поента да се збори (особено не негативно) за уред којшто не сте го користеле барем 3-4 недели, ко да зеам ја сеа да зборам дека Winix ili BlueAir (или како и да им се имињата, небитно), не се добри, а у реалност ни ден не сум пробал да користам ваков прочистувач. Единствено можам да зборам добро или лошо за тоа што лично сум го искусил.

Еве кај мене 3C, неколку дена каде што е купен и многу ретко стига по 30 µg/m³ пм 2,5. E сеа надвор вредноста е цело време деновиве од 100 до 350 µg/m³. Така да не гледам како би стигнало кај мене до 5 µg/m³.

Вечерта 31ви кон 1ви, надвор вредностите беа преку 350 µg/m³ за пм 2.5 и пм 10, и уредов се мачеше да оддржи под 50µg/m³ во просторијата.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Еве кај мене 3C, неколку дена каде што е купен и многу ретко стига по 30 µg/m³ пм 2,5. E сеа надвор вредноста е цело време деновиве од 100 до 350 µg/m³. Така да не гледам како би стигнало кај мене до 5 µg/m³.

Вечерта 31ви кон 1ви, надвор вредностите беа преку 350 µg/m³ за пм 2.5 и пм 10, и уредов се мачеше да оддржи под 50µg/m³ во просторијата.
Или ти е преголема просторијата, поддимензиониран пречистувач, или многу ти „дише“ нечист воздух од надвор. На Ауто го тераш или на мануал (и тој на фулл степај го преку апликација),

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
257
245
Просторијата е 30м2, воглавно на ауто, наместен преку апп да оди во мануелен мод кога вредностите ќе достигнат 45 µg/m³.

Дограмата дуфка по малку од ролетните кој се вградени, иако е нова.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Просторијата е 30м2, воглавно на ауто, наместен преку апп да оди во мануелен мод кога вредностите ќе достигнат 45 µg/m³.

Види мануал модот на колку ти е подесен, може е многу нисто, ако треба појачај го доле на слајдерот.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Тоа е голема вредност. Вредноста треба да е <20 PM2.5 или помала, провери си ги прозорите/надворешните врати.

1. Често отворање на врати/прозори
2. Не ти дихтуваат

Вредноста кај мене со Xiaomi 3H со Auto Mode скоро секогаш е <10 PM2.5.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.570
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
И сега што се договоривме? Кој е најдобар прочистувач до 12.000 денари за просторија до 30-40 m2?
Xiaomi Mi Air Purifier 3H EU 7,400 денари
Xiaomi Mi Air Purifier 4 Lite 9.600 денари
Xiaomi Mi Air Purifier 3C EU 10,000 денари
Се мислам меѓу овие, ја видов и таа сликата за споредба и пак не ми е јасно ЕУ верзија, таква верзија онаква верзија или нема врска?

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
@marv нели глеаш што му е поентата на @JasSum ?
Чоекот се заебал мнооогу јако со тоа што купил Winix, се кае, се јаде, се гризе, па сеа мора некако да си се оправда за да му омекне јадот и чемерот.
Па ги напаѓа сите шо купиле нешто друго за да се осеќаат бедно ко него.
Ама џабе.

п.с. Сеа ќе видиш како жестоко ќе удри, купи пуканки и пукај сеир.
Те повикаа на помош? Што е ова? прва-втора смена сте у дуќанот на жаомије?
Де види како почнала темава. Жаомије би требало да е супер, ама корисници се жалат дека стигнува до 50 и после тоа слабо... Требало да се „твикне“ софтверот, параметрите...
Не сум имал јас за да се жалам, само читам од вас.

Еве ако сакате ќе ви дадам од пуканкиве што ми останаа.. Поделете си ги по смена у дуќан.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно