Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Линк од каналот со Германското видео кое наводно не треба да биде верувано заради потенцијален bias, кога ќе го видиш типот буквално на луѓе од Apple им прави интервју за новите иПхони, тотално пристрасно, нема што.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
View: https://youtu.be/IQQCoJiZj8w

Поздрав од кралот на батериите.
Полн погодок од страна на Епл со iphone 13 pro max,

Не му се верува на дечкото шо ги ривјуирс телефоните.

Sent from my iPhone using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Одличен нерелевантен податок за 95% од популацијата, новите иПхони се зимаат заради камера и 120hz, се друго е небитен бонус

Едит, може за мини верзиите да е релевантен, признавам.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Одличен нерелевантен податок за 95% од популацијата, новите иПхони се зимаат заради камера и 120hz, се друго е небитен бонус

Страшно битно. Особено што е и така во 95% случаи кај корисниците. А не кај 50/50. Сега сите верзии имаат културен СОТ. Особено важно за да се набави таков телефон. Досега мораше Макс да се зема за батерија и да мкнеш телевизор (ако не сакаш). Сега не мора, можеш со про 13ка во џеб да си топ.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.765
10.098

Како може времетраење на батерија да е нерелевантно? Ах да, зашто е добар тука ајфонов...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Страшно битно. Особено што е и така во 95% случаи кај корисниците. А не кај 50/50. Сега сите верзии имаат културен СОТ. Особено важно за да се набави таков телефон. Досега мораше Макс да се зема за батерија и да мкнеш телевизор (ако не сакаш). Сега не мора, можеш со про 13ка во џеб да си топ.

Овој тест нема голема конекција со real world use, иПхоне 11 си има сосема добра батерија за секојдневна употреба, а на тестот не издржа ни 4h.

Постојат екстремно малце луѓе на кои батерија на иПхоне 12/12 про им е малце, а тек па новите модели

Реален бенефит само ептен хардкор употреба.
Мислењето е автоматски споено:

Како може времетраење на батерија да е нерелевантно? Ах да, зашто е добар тука ајфонов...

Многу лесно, кажи ни те молам како батеријата на твојот иПхоне е слаба?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.765
10.098
Многу лесно, кажи ни те молам како батеријата на твојот иПхоне е слаба?

Не ми трае два дена, т.е. макс е ден и пол. Со новава ако можам два ептен ќе ми олесни, особено ако се фокусирам на снимање. Кај 13 и 13 mini па уште поважно е.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не ми трае два дена, т.е. макс е ден и пол. Со новава ако можам два ептен ќе ми олесни, особено ако се фокусирам на снимање. Кај 13 и 13 mini па уште поважно е.

Е да ден ипол е малце :ROFLMAO:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.765
10.098
Е да ден ипол е малце :ROFLMAO:

Мене ми прави разлика, заради X причини не можам навечер да го полнам, сакам да го користам и утредента. Побитно ми е ова него во Low Light дали е подобар од Galaxy S21 Ultra или 9 Pro, зашто секако е добар таму нели?

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Секако дека батерија е една од најбитните работи, и држење SOT.
Јасно беше дека кога ЕПал ќе пушти срце да стави 4400mah батерија ќе им оддржи лекција на андроидите со 5.000-10.000mah батерија.
И тоа се случни, телефон со 10 часа sot.
За мене а верувам и за истанатите е бај фар, да и 120hz refresh rate ама бај фар најбитната работа.
Камерите на iphones знаеме секогаш дека се најдобри, и најконстантни и едноставни и практични за користење

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Мене ми прави разлика, заради X причини не можам навечер да го полнам, сакам да го користам и утредента. Побитно ми е ова него во Low Light дали е подобар од Galaxy S21 Ultra или 9 Pro, зашто секако е добар таму нели?

Токму така, 5%

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Dude, just, i mean just stop it: Очајно е ова веќе.
giphy.gif

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун

Зашто не би размилиле со сопствена глава, дали компанија како Епл би удрила на велико маркетинг за производ базиран на одредена карактеристика,
а истиот да ја нема?
Реално ова ќе биде FAIL на годината да е така ... рекламираш 120hz, а продаваш 60 или 90 незнам колку и да е :) ... би било бетер и од Note bomb серијата.

Малку покредибилен извор :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Зашто не би размилиле со сопствена глава, дали компанија како Епл би удрила на велико маркетинг за производ базиран на одредена карактеристика,
а истиот да ја нема?
Реално ова ќе биде FAIL на годината да е така ... рекламираш 120hz, а продаваш 60 или 90 незнам колку и да е :) ... би било бетер и од Note bomb серијата.

Малку покредибилен извор :)

Не, обратно, овој извор е помалку кредибилен, типот е хардкор епл фан.

Јас не реков дека видеото е ултимативен доказ, можда е некој баг, скроз нов е телефонот, ама мене исто не ми личи на 120 hz, што не значи дека кај сите е така, го постирав онака.

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун
Не, обратно, овој извор е помалку кредибилен, типот е хардкор епл фан.

Јас не реков дека видеото е ултимативен доказ, можда е некој баг, скроз нов е телефонот, ама мене исто не ми личи на 120 hz, што не значи дека кај сите е така, го постирав онака.

Типот не кажа дека е 120hz, едноставно ја покажа разликата, не глеам пристрастност во тоа.

Тебе која ти е поентата и што сакаш да кажеш, не си ми јасен?
Е или не е 120? на колку ти личи тебе?

Видеото и едново и другово не се доказ дека е 120hz ... дај постирај некоj видео доказ дека Samsungot e 120hz.
Конкретно јас незнам дали S21 е 120hz, ама гледам дека има разлика во скролање најмногу меѓу него и S8.

Истото го демонстрираше и типов iPhonedo, за мене покредибилен сепак има 600К следбеници и верифициран акаунт, за тебе може кинезов со 35К да е покредибилен ...тоа е субјектибно :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Типот не кажа дека е 120hz, едноставно ја покажа разликата, не глеам пристрастност во тоа.

Тебе која ти е поентата и што сакаш да кажеш, не си ми јасен?
Е или не е 120? на колку ти личи тебе?

Видеото и едново и другово не се доказ дека е 120hz ... дај постирај некоj видео доказ дека Samsungot e 120hz.
Конкретно јас незнам дали S21 е 120hz, ама гледам дека има разлика во скролање најмногу меѓу него и S8.

Истото го демонстрираше и типов iPhonedo, за мене покредибилен сепак има 600К следбеници и верифициран акаунт, за тебе може кинезов со 35К да е покредибилен ...тоа е субјектибно :)
Се што сакам јас да кажам го прикажа дечкото во видеото, телефонот не скрола како да е 120h, дали е баг, дали е нешто друго ќе видиме.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Можат да се снимаат овакви јутуб плачковци колку сакаат… тоа нема да има забележително влијание пошто телефонот си е супер, квалитетен и конкурентен на пазарот, во нешто подобар, во нешто полош слично како и до сега.

Кој знае дали има корисници на кои им е гајле дали екранот во моментот скрола на 90 или 120hz. Ќе го купиш и ќе пробаш да го забележиш ProMotion првите денови и после ќе заборавиш дека постои… 30hz разлика ти е ко “има напредок ама не се гледа”.
Одма би ги жртвувал тие 30hz разлика у refresh rate за два дена батерија пошто батерија е приметна ствар…. не е ко еден тон “nice to have” или “whatever” гимициве

Сега ај следен шабански потег нека биде од Самсунг или Шаоми 240hz екран и 10000mAh батерија за да издржи телефонот од сабајле до вечер…
Или 200x перископ зум а телефонот фаблет, у џеб не го собира.

Сосема добри приоритети на работите има Apple. Поголем проблем е дека спори се со имплементација на истите, ама тоа е, кој не му чини ете му Самсунг, Хуавеи, Шаоми па побрзо ќе стигаат иновациите…

Во врска со маркетингот на Apple, си подлажнуваат (исто ко јутуберите :D )
Ниту екранот, ниту камерата им е толку екстра пренајбоља ко што самите ја величат со некои видеа.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Немате напишано домашно и двајцата се гледа :)

На форумов веќе почнав да враќам само кога може actually да се направи дискуција за технологија така да good job со отварање на дискусијава за панелите.

Ај вака прво да почнеме од тоа дека нема да збориме за iPhone и Samsung туку ќе збориме за технологијата што ја користат.

Apple во новиве телефони користи сосема старо-нова технологија наречена LPTO (Low-Temperature Polycrystalline Oxide), старо затоа што почнуваат да ја користат LTO технологијата во apple watch 4 каде што refresh rate е од 1 до 60 херци додека пак новиот LPTO поддржува од 1 до 120 херзи. Патентот за оваа технологија колку што се имам расчитано е на Apple. Поради начинот како Apple успеале да го имплементираат самиот софтвер и дисплеј се договараат по која херцажа ќе вози одредена апликација, content или слично. Ова значи дека џабе гледате видеа никогаш нема да добиете профи мазно искуство 100% времето затоа што Apple решиле дека некогаш доволно е екранот да работи и со помала херцажа за да ја заштеди батеријата.

Samsung за да не го нарушат патентот на Apple користат „лажен“ LPTO наречен HOP(Hybrid-oxide Polycrystalline silicon) односно комбинација на LTPS (low-temperature polycrystalline silicon) и тенка фолија од транзистори што содржат Indium Gallium Zinc Oxide (IGZO). Ова резултира со заден панел за приказ кој користи IGZO TFT за возење на дисплејот и прекинувачки кола LTPS TFT односно ова води до дисплеј што може динамично и фиксно да ја промени стапката на освежување (refresh rate). Кај Samsung проблемот е што кога вози екранот на 120 херци цело време колку за да биде smooth experience-от батеријата си наплаќа за тоа.

In the end и Samsung и Apple имаат добри технологии, што знам, во моментов мислам дека сме во фаза на единствен одлучувачки фактор да е само тоа што ти прави ќејф да си го земеш (замисли да имаш доволно пари да купиш lambo или ferrari и размисли дали ќе се расправаш по форуми шо е порано и кое има боље технологија..), јас во последниве 2 години поради проекти и со Apple и со Samsung константно се свичам и искрено веќе не гледам никакви разлики меѓу телефониве освен естетика ама тоа е пак до вкус на човек. Освен foldablе што ќе се надоградува како технологија во следните 2-3 години не очекувам некој технолошки напредок којзнае каков поготово не со shortage на чиповите.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Немате напишано домашно и двајцата се гледа :)

На форумов веќе почнав да враќам само кога може actually да се направи дискуција за технологија така да good job со отварање на дискусијава за панелите.

Ај вака прво да почнеме од тоа дека нема да збориме за iPhone и Samsung туку ќе збориме за технологијата што ја користат.

Apple во новиве телефони користи сосема старо-нова технологија наречена LPTO (Low-Temperature Polycrystalline Oxide), старо затоа што почнуваат да ја користат LTO технологијата во apple watch 4 каде што refresh rate е од 1 до 60 херци додека пак новиот LPTO поддржува од 1 до 120 херзи. Патентот за оваа технологија колку што се имам расчитано е на Apple. Поради начинот како Apple успеале да го имплементираат самиот софтвер и дисплеј се договараат по која херцажа ќе вози одредена апликација, content или слично. Ова значи дека џабе гледате видеа никогаш нема да добиете профи мазно искуство 100% времето затоа што Apple решиле дека некогаш доволно е екранот да работи и со помала херцажа за да ја заштеди батеријата.

Samsung за да не го нарушат патентот на Apple користат „лажен“ LPTO наречен HOP(Hybrid-oxide Polycrystalline silicon) односно комбинација на LTPS (low-temperature polycrystalline silicon) и тенка фолија од транзистори што содржат Indium Gallium Zinc Oxide (IGZO). Ова резултира со заден панел за приказ кој користи IGZO TFT за возење на дисплејот и прекинувачки кола LTPS TFT односно ова води до дисплеј што може динамично и фиксно да ја промени стапката на освежување (refresh rate). Кај Samsung проблемот е што кога вози екранот на 120 херци цело време колку за да биде smooth experience-от батеријата си наплаќа за тоа.

In the end и Samsung и Apple имаат добри технологии, што знам, во моментов мислам дека сме во фаза на единствен одлучувачки фактор да е само тоа што ти прави ќејф да си го земеш (замисли да имаш доволно пари да купиш lambo или ferrari и размисли дали ќе се расправаш по форуми шо е порано и кое има боље технологија..), јас во последниве 2 години поради проекти и со Apple и со Samsung константно се свичам и искрено веќе не гледам никакви разлики меѓу телефониве освен естетика ама тоа е пак до вкус на човек. Освен foldablе што ќе се надоградува како технологија во следните 2-3 години не очекувам некој технолошки напредок којзнае каков поготово не со shortage на чиповите.

Во едно видео кажаа дека телефоните со Always On екран можеле да намалат рифреш и до 1 фрејм, така шо стварно ме интересира ако може као на прваче да ми објасниш како тоа имаме телефони со Always On екрани и очигледно поголем размах на фреквенции од еднава страна, и нешто шо наводно не може да го направи тоа ама е како технологија подобро (веројатно за батерија) од Апле?

Не прашувам пристрасно уопште ме интересираат предностите и недостатоците, тоа е се, а според коментаров делува ко да имаш доста разбирање по темата.

------------------

А на тема дали и како изгледаат споредено скролањата на Самсунг наспроти Апле - јас само би додал дека се два различни оперативни системи, две различни софтверски и хардверски имплементации така што short of да се тестира на идентични апликации кои работат на идентичен начин иако се работи за два различни оперативни (пример некоја веб апликација ко тие со вселенското бротче кои ги користат за тестирање на монитори) - не е валиден пример за споредба.

Екранот може е динамички 120 херци ама Апле може одбира да во UI го лимитира рефрешот на 80 заради тоа шо они мислат дека тоа е доволно за у листи на скролање.

Токму поради ова не ни планирав да се замарам со темата бидејќи не е релевантно уопште.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026

Се надевам дека добро те сфатив, ако не сум те молам поправи ме ќе пробам повторно да ти објаснам.

Always on Display е сосема друга функција што се појавува со самото појавување на (AMO)LED екраните, најпросто кажано кај AOD се активира content со 99.8% црна боја и прекинувачките кола ги гасат тие ледови со што се добива true black color а останатиот content се прикажува нормално.

Не знам какво видео имаш видено но Samsung HOP технологијата прв пат ја имплементира во дисплејот на Note 20 Ultra а потоа во S21 и ако не ме лаже мозокот последно во Z Fold 3. Наводно Apple Watch 5 кога е во AOD може да стигне и до 1hz ама нема никакви официјални нит неофицијални ресурси за ова некој да го потврди кога тоа може да стигне таа херцажа и под кој услови.

Како и да е двете технологии се слични и достигнуваат исто врвни резултати само што единствената огромна разлика е тоа што Apple не треба да се замара како ќе работи софверот на xyz device кога они во флота имаат само 1 дисплеј со таква технологија и цел софтвер понатаму го базираат на тој хардвер, that's why гледаме по 3 години исти презентации на телефони со минимални промени а огромни performance gains што доаѓаат 80% поради оптимизација на софтверот со хардверот.

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно