Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

A1 (поранешно VIP)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.461
SK
од кога потпишав нов договор 100/10мбпс, ми ставија УБЕ модем и имам секојдневни проблеми со стабилност,брзина...
Веќе ти одговориле ама и јас да додадам дека за истите проблеми луѓе одамна се жалат и благодарение на тие искуства јас не им дозволив да го заменат модем/рутерот. Така да ете уште едно потсетување за други кои ќе дојдат во ваква ситуација - да го задржат стариот Technicolor TC7200.

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Веќе ти одговориле ама и јас да додадам дека за истите проблеми луѓе одамна се жалат и благодарение на тие искуства јас не им дозволив да го заменат модем/рутерот. Така да ете уште едно потсетување за други кои ќе дојдат во ваква ситуација - да го задржат стариот Technicolor TC7200.
не ти даваат да го задржиш.
имаат наредба сите Техниколори да ги сменат.
се надградуваат

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.696
Телеком да ама а1 не :))))

Мене од втора мајка ми рекоа можело

Им пишав ноќеска и спомнав и линкнав документи од АЕК. Пред некоја минута:

Почитувани,

Би сакале да Ве известиме дека по направени дополнителни проверки е возможен преносот на Вашиот припејд број од Телеком во А1.

Но истото нема можност да се направи онлајн(преку мејл), и ќе биде потребно да поднесете барање во најблискиот салон на А1.

Ви благодариме на разбирањето.

Со почит,

A1 Македонија ДООЕЛ Скопје
Плоштад Пресвета Богородица
бр. 1, 1000 Скопје

Контакт центар: +389 77 1234
E-mail: [email protected]

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
Инсистирав, и не бев срамежлив да нагласам дека инсистирам. :)
Kaj mene 45 den bese borba so Ubee,potoa go vratija Tc7200,i si tera,koga ke ja smenat seta oprema vo Nod ovite-site neka menuvaat modemi po doma...
Eve momentalno 40dena On.so ubee po 3/4 na 24h, bese on/off

Атачменти

• IMG_20231223_074308.jpg
    IMG_20231223_074308.jpg
    272,6 KB · Прегледи: 29

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Мене од втора мајка ми рекоа можело
И сами незнаат кај тераат, прво викаат не може за после некој сат може. Нема логика да не може од припејд на припејд, глумат лудило т.е сакаат да натераат на постпејд да одат луѓево затоа им викаат не може припејд на припејд па кај пиомине, помине

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.461
SK
Eve momentalno 40dena On.so ubee po 3/4 na 24h, bese on/off
Јас завчера го начекав на 45-6 дена кога го ресетирав... За џабе го ресетирав. Испадна дека внук ми не го лимитирал download-от на епик клиентот. :p

Едно 10 години се спремам да ставам свој рутер позади техниколорот а него да го ставам или во гејтвеј, или ако успеам да го оставам како рутер заради wi-fi.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Друштво кои сте на А1 имам две прашања.

1. Странциве изгледа ја зезнаа малце работава, пред да дојдат тие, интернетот преку вифи одеше до 80-90, сега не претнува над 40 (100 е по договор), на лан си оди 98-99. Има начин некако со вифи да ги добијам овие брзини?

2. Имам xplore акаунт и сакам на еден тв да го искористам со помош на некој ресифер или што и да е подобро (освен ТВ пошто нема app) ама читав дека ресиверите ги детектирало како ТВ а не како мобилен/таблет уред, предлог некој ресивер кој е тестиран и работи со xplore?

barney

hello world
9 јуни 2017
131
25
1. Странциве изгледа ја зезнаа малце работава, пред да дојдат тие, интернетот преку вифи одеше до 80-90, сега не претнува над 40 (100 е по договор), на лан си оди 98-99. Има начин некако со вифи да ги добијам овие брзини?
Имам 50/3 Mbps пакет и на WiFi ги достигнува тие брзини.
Да не ти е постара WiFi картичката или пак рутерот од А1 да не е постар?
За второто прашање не знам бидејки не користам xplore.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Имам 50/3 Mbps пакет и на WiFi ги достигнува тие брзини.
Да не ти е постара WiFi картичката или пак рутерот од А1 да не е постар?
Постигнуваше и кај мене, брзините беа исти како и на лан (- 5Mpbs), сега како да е удрен лимит и wifi не оди над 40Mbps.
Тестирано од сите можни телефони, лаптоп и мекбук. Јавено во А1 тие велат „дечко ние гарантираме брзини само на лан“, откако му кажав дека вифи беше добро до пред 3 недели.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Постигнуваше и кај мене, брзините беа исти како и на лан (- 5Mpbs), сега како да е удрен лимит и wifi не оди над 40Mbps.
Тестирано од сите можни телефони, лаптоп и мекбук. Јавено во А1 тие велат „дечко ние гарантираме брзини само на лан“, откако му кажав дека вифи беше добро до пред 3 недели.
твој е wifi рутерот? или нивни?

реално ако на lan ја довиваш брзината … сервисот е тој. wifi ко wifi, може ти дошле комшии и ти загадуваат „етер“.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Да не си ја исклучил 5 Ghz мрежата?
Дали можеш да тестираш со друг (подобар) рутер?
Ја исклучив, ама на таа мрежа оди до 50Mbps, тестирав сега. Инаку имам друг рутер на другиот кат, и почна да ми сецка и прави buffering, мислев дека е до рутер, и правев тестови на двете мрежи, исто беше со брзини. Само на лан директно е максимум.

Ова е тест од лаптоп од вториот рутер (bridge mode):

Ова е тест од лаптоп од А1 рутерот:

Имаат допрено „чешмичето“ нешто не можам да е замара, ај ќе видам после празнициве и со странциве што се дојдени е тотален хаос, може да има оптеретување на мрежа..

твој е wifi рутерот? или нивни?

реално ако на lan ја довиваш брзината … сервисот е тој. wifi ко wifi, може ти дошле комшии и ти загадуваат „етер“.

Ubee од А1, и Xiaomi Mi WiFi Router 3 мој (рутиран), ама изгледа е до комшиите, пошто моментално дојдени се сите и има 5 нови мрежи. Ќе видам после празници кога ќе заминат, ако не ќе барам солуција.

Со лан кабел од втор кат до прв ако пуштам има загуби? ќе биде поприлично голем во метри...

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.138
Скопје Аеродром
Ја исклучив, ама на таа мрежа оди до 50Mbps, тестирав сега. Инаку имам друг рутер на другиот кат, и почна да ми сецка и прави buffering, мислев дека е до рутер, и правев тестови на двете мрежи, исто беше со брзини. Само на лан директно е максимум.

Ова е тест од лаптоп од вториот рутер (bridge mode):

Ова е тест од лаптоп од А1 рутерот:

Имаат допрено „чешмичето“ нешто не можам да е замара, ај ќе видам после празнициве и со странциве што се дојдени е тотален хаос, може да има оптеретување на мрежа..

Ubee од А1, и Xiaomi Mi WiFi Router 3 мој (рутиран), ама изгледа е до комшиите, пошто моментално дојдени се сите и има 5 нови мрежи. Ќе видам после празници кога ќе заминат, ако не ќе барам солуција.

Со лан кабел од втор кат до прв ако пуштам има загуби? ќе биде поприлично голем во метри...
Смени канал на 1. Сите рутери се на default 11 канал.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507

Немаш гајле, ваљда не си над 100м од спрат до спрат

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.696
И сами незнаат кај тераат, прво викаат не може за после некој сат може. Нема логика да не може од припејд на припејд, глумат лудило т.е сакаат да натераат на постпејд да одат луѓево затоа им викаат не може припејд на припејд па кај пиомине, помине
Влегувам во Сити мол и на прва ми викаат НЕ МОЖЕ. Викам имам имеил, се направи дека го чита, се чу со шефицата и ми вика, е да, ама за тоа треба посебна сим картичка, немаме моментално, ќе прашаме утре... Утредента влегувам во Лептокарија - НЕ МОЖЕ, мора прво еден месец постпејд. И само ѝ викам - не ме интересира, имам имеил во кој што вика дека проверено може да ме префрлите. За пет минути излегов со потпишано барање за префрлање и неактивен „специјален“ сим за портирање и чекам да биде. Ваљда догодина.
Значи стварно се тролови :D Дронови. Ако за ова лажат, за посериозни работи што да кажам. (еден агент на Телеком префрли еден дедо инвалид од 200 денари пензионерска на друга некоја зезната тарифа со која што направи 15.000 денари за два месеци, а дедото нејќеше да го гони и да го пријавува и да проверуваат снимки и само се врати на обична тарифа...)

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
569
389
Друштво кои сте на А1 имам две прашања.

2. Имам xplore акаунт и сакам на еден тв да го искористам со помош на некој ресифер или што и да е подобро (освен ТВ пошто нема app) ама читав дека ресиверите ги детектирало како ТВ а не како мобилен/таблет уред, предлог некој ресивер кој е тестиран и работи со xplore?
Jas go resiv problemot so wifi so xiaomi ruter a se javiv vo kontakt centarot da go stavat vo bridge mode ubee ruterot i go povrzav xioamito vo lan 1 i sega nema gajle.
Za xplore tv, raboti i na tv ne samo na mobilen, jas imam xiaomi mi tv stick i si go imam na nego xploreto inaku nemam tv na a1 ama go aktivirav preku mojot a1 za 299 mesecno i si gledam na android tv i na ovoa android tv stickot, edino sto ne raboti e na onie android boxovite ama tie fushovite mxq pro i drugi gluposti, zatoa kupuvaj samo xiaomi box ili xiaomi tv stick go zemav od ananas za 2600 ti preporacuvam

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
569
389
Inaku sega vidov deka xplore tv sto go davaat so combo paketi biva samo na mobilni/tableti ili kompjuteri pa moze da go castate na tv, a ako sakate xplore tv da go koristite na tv treba da aktivirate xplore tv go preku mojot a1 za 300 den mesecno preku bilo koj postpejd broj

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Inaku sega vidov deka xplore tv sto go davaat so combo paketi biva samo na mobilni/tableti ili kompjuteri pa moze da go castate na tv, a ako sakate xplore tv da go koristite na tv treba da aktivirate xplore tv go preku mojot a1 za 300 den mesecno preku bilo koj postpejd broj
Има 2 апликации, една за андроид тв и друга за мобилни уреди

crossfire_hurricane

hello world
20 ноември 2020
88
75
Смени канал на 1. Сите рутери се на default 11 канал.
може и произволно да упали, но најоптимално е со

WiFi Analyzer​

WiFi Analyzer - Official app in the Microsoft Store ги имаш на сите платформи, вклучително и мобилни, глеаш каде е комшилукот и само го бираш опсегот каде има најмалку шум.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
може и произволно да упали, но најоптимално е со

WiFi Analyzer​

WiFi Analyzer - Official app in the Microsoft Store ги имаш на сите платформи, вклучително и мобилни, глеаш каде е комшилукот и само го бираш опсегот каде има најмалку шум.
И ова ќе му заврши работа: WifiInfoView

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Тестирано е на секој начин, максимум што дојдов е преку нивниот рутер на 5GHz мрежата до 50Мбпс, тоа беше најдобар резултат. Со софтверот само моите се на 1 канал од она што проверив. Најверојатно мрежата во мојот регион е нешто проблем или рутеров е лимитиран. Ќе проверам после нова година како ќе биде и ќе пријавам да си средат.

Последна промена:

Chaeld10_8

user
29 март 2011
1.064
926
Тестирано е на секој начин, максимум што дојдов е преку нивниот рутер на 5г мрежата до 50Мбпс, тоа беше најдобар резултат. Со софтверот само моите се на 1 канал од она што проверив. Најверојатно мрежата во мојот регион е нешто проблем или рутеров е лимитиран. Ќе проверам после нова година како ќе биде и ќе пријавам да си средат.
Од кога имате 5г рутери ?

Sent from my V2208 using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно