Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Galaxy S4 vs HTC one vs Xperia Z vs Iphone 5

Galaxy S4 vs HTC one vs Xperia Z vs Iphone 5

• Вкупно гласале
    118

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
И десет проценти имаш ќар на нешто па луѓе прават бизнис, а не па милјардерски бизнис од кој барем 50% е чист профит

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Јас реков, максимум 100 долари за цел телефон со сите трошоци, значи све над 100 им е чист профит, можда не е 100, можда е 110 но сигурно идат со 4/5x профит ако не и повеќе.

Псај, другар не можеш да го гледаш уредот само како склопени материјали. За него сигурно е потрошен односно вкалкулиран R&D, маркетинг, развој на преставништва во цел свет и покриеност. Не велам дека едвај крпат, далеку од тоа дека маржата е мала, ама еве ме интересира колку Самсунг конкретно зема чисти пари од уред. Ние го земаме 500 евра, ама тука има ќар ВИП Македонија, ВИП Австрија, некој доставувач до Австрија и до МК, па до Европа итн...

А дека Xonar STX ја користиш нонстоп, далеку од тоа дека сум врзан на РС, а особено не на десктоп за да ја користам. Секогаш би земал асален мобилен уред со поквалитетни компоненти и DAC затоа што секогаш ми е во џеб.

Твојата лична преференца за STX не е фер да ја мешаш во дискусијата. Јас секогаш би земал некој dedicated amp и добар извор/пренесувач на аудио отколку дел од компјутер кој ќе морам да го запалам за да слушнам музика.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Мојата замерка кон HTC, а и нивниот проблем е нашироко познат. Погрешна политика.

Имено HTC минатата година на пазарот на Андроид се одлучија на чекор со три опции во сите категории, односно HTC ONE X, ONE S, ONE V, од највисока до најниска класа соодветно. И ќе беше се во ред, доколку ги поддржуваа тие уреди и стоеа позади тоа. ONE X-от, исто имаше одлични рецензии, unibody бил, перверзен екран имал за на крај да излеза безброј незадовослтва од заклучени бутлоудери, недавање на сорс-кодови за драјвери, нефункционални WiFi, жолти дамки на екран итн. Не ги спомнувам послабите модели кои беа комплетно оттргнати.

После One X, они избација ONE XL, ONE X+ односно не си останаа на зборот дека ќе избацат по еден флегшип модел на телефон по година. Испадна, ја ебавме работата, па тие што купивте ONE X земете си најнов модел. Не сакам да коментирам за непостоечката софтверска поддршка што никогаш ја немаше онака како што треба. ONE X како флегшип лани, сега се смета за блувотина и Томи не можеше да го продаде!

Во анкетава гласав за HTC One. Телефонот го немам но е стварно одличен. Мојата единствена замерка е позиционирање на логото на HTC на сред екран, и поместување на Home на десната страна. На некој начин се напуштија некои норми кои Гугл ги има поставено за она како треба да изгледа и работи Андоридот (но ова нема да го разглобам подетално со коментирање на Сенс, затоа што очигледно дека секој тера како сака). Телефонот е одлично хардверско решение и покрај некои проблеми кои често се спомнуваат околу батерија, камера и загревање на уредот. Сепак делува на флегшип, работи како таков и се надевам дека ќе биде третиран како таков.

Од друга страна Самсунг со Ѕ2 барем се покажа на дело и покрај Нексус Ѕ тој телефон е најдобро поддржан до сега. И Самсунг доцнат со испорака на апдејти, ама кога сите тоа го прават (освен Гугл со Нексус линијата) тогаш можеме и да го тргнеме настрана бидејќи не претставува предност.

Sony Z е прекрасно изработен уред. Го имам чепкано само во мобилара и делува солидно. Читам негативни критики за екранот и аголот на гледање, но не можеам понатаму да го искоментирам. Не е никаква грешка и да се одбере токму Z како примарен телефон.

Нексус 4 го имам два месеци и нема да го коментирам. За мене е одличен и далеку од тие негативности кои ги читам на нет за батерија и камера кои се и те како солидни во однос на конкурентните телефони.

iPhone-от е прича за себе и не би го поредувал. Телефончето функцниора одлично ама не е за секој. Ако не можам да си правам што сакам со фајл менаџер, не фала. Во секој друг поглед е Win.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Како мислиш тоа не е предност на самсунг, самсунг доцнат како и сите, а ХТЦ воопшто и не издаваат апдејти xD xD

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
HTC е сумљива фирма, дефинитивно. :)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Како мислиш тоа не е предност на самсунг, самсунг доцнат како и сите, а ХТЦ воопшто и не издаваат апдејти xD xD

Па мислев дека не е предност затоа што 4.2, а и 4.2.2. има цела вечност а никој абер нема. Гугл почна да не пушта апдејти, односно истите да ги пласира преку Плеј во форма на апликации со цел да не излезе дека овие не можат да стигнат со поддршка на последната верзија.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Па мислев дека не е предност затоа што 4.2, а и 4.2.2. има цела вечност а никој абер нема. Гугл почна да не пушта апдејти, односно истите да ги пласира преку Плеј во форма на апликации со цел да не излезе дека овие не можат да стигнат со поддршка на последната верзија.
Сите понови хај енд модели S4, One, Xperia z... имаат 4.2

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Псај, другар не можеш да го гледаш уредот само како склопени материјали. За него сигурно е потрошен односно вкалкулиран R&D, маркетинг, развој на преставништва во цел свет и покриеност. Не велам дека едвај крпат, далеку од тоа дека маржата е мала, ама еве ме интересира колку Самсунг конкретно зема чисти пари од уред. Ние го земаме 500 евра, ама тука има ќар ВИП Македонија, ВИП Австрија, некој доставувач до Австрија и до МК, па до Европа итн...

А дека Xonar STX ја користиш нонстоп, далеку од тоа дека сум врзан на РС, а особено не на десктоп за да ја користам. Секогаш би земал асален мобилен уред со поквалитетни компоненти и DAC затоа што секогаш ми е во џеб.

Твојата лична преференца за STX не е фер да ја мешаш во дискусијата. Јас секогаш би земал некој dedicated amp и добар извор/пренесувач на аудио отколку дел од компјутер кој ќе морам да го запалам за да слушнам музика.

У право си за првиот дел од постот, но најверојатно не си ги видел моите последни постови.

Иначе за STX, и мобилни DAC решенија, све тоа е персонална преференца, јас сум убеден дека USB од 10-на сантиметри, со слична па дури и доста повисока цена неможе да се доближи сериозно до STX, ако преферираш практичност тоа е сосема друга работа.

Забегавме офтопик, па би сакал да се вратам на темата и да ви поставам прашања, за кои се расправам неколку дена со моите другари.

1. Според ова све што прочитав тука сите сте согласни дека HTC касни со абдејти или воопшто ги нема.

2. Кои се негативностите од ненавремени или непостоечки абдејти?

3. Дали овие абдејти се сериозно битни и би дали 100-на евра + за друг телефон само заради нив?

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Забегавме офтопик, па би сакал да се вратам на темата и да ви поставам прашања, за кои се расправам неколку дена со моите другари.

1. Ги има, но многу доцна, иако во некои случаи ги нема воошто. Конечно, не дека ова е многу лошо бидејќи сепак имаш уред кој е потполно функционален. Дали би бил правилен ако го доловам со тоа што РС-то е со ХР, имаш можност да тераш 7-ца или 8-ца, ама никако да најдеш драјвери за истиот. Самите Седмица и Осмица ти носат низа новитети и подобности во однос на стариот ХР иако и тој е функционален.

2. Негативностите се што излегуваат нови програми и апдејти кои функционираат на најновата верзија и кои повторно носат одредени олесунавања, новитети, подобро усогласено функционирање, итн.

3. Зависи до човекот. Имам другар кој има Галакси Ѕ2 и верува дека ако му направи апдејт, ќе му се расипе или успори телефонот до нефункционалност. Луѓе со ајфони што не знаат колку гига им се истите и покрај стандардните апликации имаат инсталирано ФБ, и толку. На ваквите не им се важни апдејти и не ги уживаат хај-енд уредите до своите можности, ни одблиску. За оние пак кои знаат што бараат, што бираат и што очекуват од телефонот, би рекол дека се важни тие апдејти и вреди да се доплати.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Фала ти многу.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
1. Досега да .Можеби ќе сменат сега нешто . Доволно е сенсот да не го мењаат и ќе има апдејти. А не повеќе верзии на сенс имаат него ли андроид верзии.

2.Нанавремени ? Сакате трета фирма да пушта апдејт заедно со фирмата што го прави тој ОС:eek:h:

Немање апдејт немање на нови функции. А сите знаеме дека гугл во секоја верзија претставува тон новости .

3. зависи , од 4.1 на 4.2 и не е многу битен ,но од ics на jb за мене лично е битен . Но познавам луѓе кои с2 возат на 2.3 сеуште и не марат за верзии .
За кого како .

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
1. Според ова све што прочитав тука сите сте согласни дека HTC касни со абдејти или воопшто ги нема.

2. Кои се негативностите од ненавремени или непостоечки абдејти?

3. Дали овие абдејти се сериозно битни и би дали 100-на евра + за друг телефон само заради нив?

1. HTC не касни туку воопшто и ги нема во споредба со самсунг на пример :)

2. Како што кажаа и погоре, некои програми бараат стриктно понова верзија на оперативниот. А и понов оперативен систем значи и подобро корисничко искуство, на пример Андроид од својата четврта ICS верзија е препороден, а со JB 4.1, 4.2 уште толку.

3. Како што кажа Necromancer, зависи до човекот. Некои луѓе не знаат ни како се вика оперативниот што го користат, а не пак која верзија е :).
За мене лично е важно и јас би дал 100-тина евра повеќе.
Али не значи дека оние телефони кои се апдејтираат се и поскапи, тука некаде се со цените, можеби некои се и поефтини, тоа е политика на компанијата, 100 евра е голема разлика.
Јас лично сега имам HTC Sensation и знам дека поради таквата политика на ХТЦ никогаш повеќе нема да купам ХТЦ. Тоа што го оставија на 4.0 директно и не претставува некој проблем пошо никогаш и не сум користел официјален РОМ и моментално го имам најновиот 4.2.2, али индиректно прво значи дека штом не го апдејтираат тоа ја отежнува работата на девелоперите кои прават кастом ромови бидејќи ќе немаат ресурси, и второ и најбитно не сакам да ме прават будала при здрав памет. Штом може самсунг да ги апдејтира неговите телефони со исти перформанси како оние на ХТЦ, може и ХТЦ, ама не сака.
Затоа ХТЦ никогаш повеќе во живот. 102.3% сум сигурен дека наредниот/наредните телефон ќе ми биде Nexus, телефон апдејтуван лично од Гугл и телефон кој има најмногу апдејти и со Андроид онака како што е замислен да биде.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Фала ви уште еднаш!

Jokerski

lurker
28 октомври 2010
820
738
Во твојот ум чедо
Jokerski's setup  
OS
Windows 11 Pro 64bit
1. Па касни нормално, со пи*е некое коа ќе излезеш одма ти проверуе која верзија ти е Андроидот.
2. Негативности е што ќе те смета за заостанат, преварант и постои веројатност да не ти даде.
3. Па 100 евра секако ќе ги дадеш за да замачкаш тоа што нема упдајт, и да ти даде.

:p

Глупост, јас познавам луѓе што сеуште се на 2.3.5 и си го работат телефонот како да се венчани со него. Update би важел само доколку телефонот не е како што треба и очекуваш тоа да биде променето, т.е. update на firmware, кој вклучува Оперативен Систем но во основа се прави почесто поради измени во TouchWiz или SenseUI, или пак нешто друго кое е во контрола на издавачот, рецимо Kernel, Modem и тн. А за update на Оперативниот Систем тука сите каснат, а ХТЦ повеќе од другите, но сега има најава дека и тоа им е решено, со Android Google Edition што направива изведба. Во ист ден двата ќе имаат упдејт, али останува да видиме.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Да, има луѓе што не знаат ни како се вика оперативниот и си фураат 2.3.5, а Андроид 2.3.5 и Андроид 4.х разлика небо и земја. :mario:

Jokerski

lurker
28 октомври 2010
820
738
Во твојот ум чедо
Jokerski's setup  
OS
Windows 11 Pro 64bit
24phy4y.jpg

2nk7txk.jpg

f25zr7.jpg

i54vmb.jpg

2ro4bye.jpg

ohmefk.jpg

Еве неколку слики од мојот HTC One, последната слика за жал ја имав и на S4, но ја немам повеќе а баш сакав да ве затнам малце :D, пошто ептен мутно се гледаше.... Жал ми е, во наредна прилика нема да испуштам, ако ми дојде во раце телефонот одма upload.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
нема лоша камера HTC one,далеку од тоа.Особено за видео е супер.Но за слику има видлива разлика,S4 и Xperia Z даваат почиста слика,пооштра него HTC one
Само не ми е јасно зошто на нивниот флагшип мобилен HTC не ставија камера со подобра резолуција,повеке пиксели,гледаме дека 13Mp е стандард за сите нови хајенд мобилки,а ништо не ги кошташе да го направат тоа и HTC и телефонот ке беше совршен.А најмногу ме нервира називот "ULTRA PIXEL" камера која е само маркетиншки трик "Име" за да не се спомуваат тие 4mp .Баш штета за ваква сериозна фирма.Е сега рака на срце,таа 4mp камера на HTC one е далеку подобра од повеќето 8мп камери кај мидренџ телефоноте.Јас слично ја споредив со мојов Xperia SP кој има 8мп камера и морам да признам дека камерата на HTC one Слика и снима подобро.Но во споредбата со S3 И S4 изгуби,барем тоа е мојата проценка,не сум експерт но сепак за тоа што е видливо полошо,поматно и слично не мора да си експерт за да го приметиш.Некако со S4 со самото гледање низ камерата што да сликаш,добиваш посветла појасна слика,дали е тоа до екранот или до камерата незнам,но ни блиц ни ништо не работи дури гледаш што да сликаш ,нели.Дали ауто осветлувањето реагира перфектно кај S4 во споредба со другите,незнам но дава почиста пооштра слика.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Добри фотки..пата пата се со S4. На GMS Arena претставено е и доловено најлошо сценарио за HTC One и многу лошо изгледаат во такви сценарија фотките напрени со телефонот, за разлика од S4 во исти ситуации, изгледаат покул....Но, ако условите се погодат...HTC One ќе извади подобра слика, би требало...
Видео има боље HTC One, има стабилизатор.
. On the Galaxy S4 we have a 13-megapixel Sony Exmor RS BSI sensor with 1.12 μm pixels and a f/2.2 35mm-equivalent autofocus lens; and on the HTC One we have a 4-megapixel "Ultrapixel" BSI sensor with 2.0 µm pixels and an f/2.0 28mm-equivalent autofocus lens

HTC One има за нијанса поголем чип

CrAzY_MaN

hello world
27 јули 2009
59
8
tutorijali.mk
На листата би го додал и BlackBerry 10.

Го користам веќе 2 месеци и сум многу задоволен. Освен тоа што имаш BlackBerry World за апликации има андроид рантајм 4.2, што значи дека може да подигаш и андроид апликации.

Камера од 8 mp вади кристално чисти слики. Исто така ми се допаѓа и новата опција HDR камера. Апликациите и телефонот брзо се вклучува. Досега ми се нема случено да закочи или откаже. Ми се допаѓа и отварање на веб страници. Пребарувачот отвара многу брзо. Оценка до 10ка би го оценил со 9 :)

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
@Jokerski Најс, си ги повлекувам зборовите назад. Ги шиша повеќето камерчиња што им лупаат повеќе пиксели.

Атачменти

• q.png
    q.png
    7,8 KB · Прегледи: 17

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
најмала заинтересираност за Xperia Z ,мене искрено ми е прекрасен.башка и цената од 26490 ден во ледиком го прави поинтересен и од S4 i od HTC one .телефонов е прекрасно изработен.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно