Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

P2P и Т-Home споро?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Ајде вака, пошто веќе се знае унавелико дека т-хоум има проблеми (или ги прави) со P2P трафикот (torrent, emule итн) ме интересира:

1. Од кој град/населба сте

2. Кој пакет го користите и дали е адсл/оптика

3. Во кој дел од денот има проблеми

4. Дали сте се јавиле во техничка подршка

За мене,

1. Скопје/Центар

2. Оптика (3 линии) две 3макс оптик една Бизнис офис про

3. Претежно навечер и во саботи/недели

4. Да скоро секој втор ден (подоле одговорите нивни)

Што знам до сега.

- Од техничка подршка велат дека нема никакви рестрикции и многу им е чудно што само на P2P има проблем. До сега имам вкупно 4 налози отворено. Проблемот е што не е спор цело време, па кога ќе се јават (најчесто во 3 попладне) интернетот лета.

- Имам пробано сам на себе да бидам Seeder односно од една оптика да хостирам од друга да симнувам. Тогаш не паѓа брзината воопшто, а во исто време не симиња од странство. Затоа сум 90% сигурен дека не станува збор за traffic shaping

- Ова почна да се дешава откако ги спуштија цените од пред некој месец.

- Од трите локации на кој што имам оптики две се во Скопје/Центар, третата е во друга населба. Кога првите две имаат проблем, третата најчесто нема. Проверено во исто време.

- Базната станица во Центар го опфаќа реонот од Соборниот храм до ГТЦ и од стара автобуска до рамстор. Кога еден корисник има проблем со брзината имаат сите во исто време. Проверено со 7 корисници на ист торент во исто време. Кога нема проблеми нема кај никој на истиот тој торент во исто време.

Отварајте налози на 08012345. Ако се пријават доста со проблеми во темава ќе испратам копија до нив и ќе барам да се каже јасно дали е до нив или генерално гушење има.

Моја претпоставка е дека нив им се гуши земјениот линк кон Германија и Србија, затоа што како што кажав нема проблеми со торенти со МК сидери.

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
И јас приметив дека нешто се случува. Кај мене е вака: Преку ден брзината е преку сила до 200к, а пополноќ после 02 часот иде до максумим ~700к (за торенти зборам). Ова се случува последниов месец, предходно беше ок. Уплоадот е стално максимален. Инаку call and surf 8Mbps/768k, реон Аеродром.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
2 пакети T-Home Call and Surf 8Mbs/768 едниот во Прилеп другиот во Битола (седам во двата градови наизменично)

Нема успорување. Кога ми е сомнително почнувам да симнувам Ubuntu од официјалната страна (преку торент, нормално)
Пред два месеци ова (како од ARMac) го искусив во Битола. Се јавив во support и нормано, ми рече дека нема проблем и не знае што е работата иако му реагирале и други корисници но некако насетив дека е до нив (спрема начинот на кој ми одговараше)

Јас имам проблеми со сурфањето. Некако како да ми е споро откако ги спуштија цените.
Оптика сакам! [:

Chaeld10_8

user
29 март 2011
1.064
926
780kb/s so Uklucen Tv Resiver So Isklucen 1005kb/s I Da Go Otepas Ne Mrda Pojke Ali Po Pravilo I Tolkava Mi E Brzinata :D Jas Su Zadovolen :D Ke Zabegam Nekoj Zbor Od Temava
Ponekogas Se Restartira Sam Ruterot I Snemva Tv A Internet Ima

1. Од кој град/населба сте - Скопје, Козле

2. Кој пакет го користите и дали е адсл/оптика - 3Max Start ADSL (1500 денари)

3. Во кој дел од денот има проблеми - Преку цел ден. Навечер лета. Вчера во 2 поручек со пуштени 3 здрави торенти едвај крена 150кб/с тотал.

4. Дали сте се јавиле во техничка подршка - Да, се јавив, беа зачудени и ми рекоа дека не се работи за обликување на торент сообраќајот и дека ќе пуштат налог за да се испита

Другар мој што е на оптика ги има истите маки, еве ќе пишам и за него:

1. Од кој град/населба сте - Скопје, Капиштец

2. Кој пакет го користите и дали е адсл/оптика - 3Max Comfort+ Optic (2700 денари беше?)

3. Во кој дел од денот има проблеми - Преку ден, со тоа што другаров ми вика дека си ја има маката повеќе од месец дена.

4. Дали сте се јавиле во техничка подршка - Незнам дали се јавил.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.724
4.295
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
yup нешто не штима .
Еве само што пуштив торент 350кб/с макс иде а користам 3макс комфорт ( обичен ) . :eek:

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Ресетирај рутер. Остави го 2-3 минути и пак уклучи. Кај мене функционира.... како да се презаситува, угушува после некое време од многу конекции. Кај мене работи вака 90%.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Не е до тоа. Истото се дешава и на рутер од 400 евра. Нема никакво гушење кај мене имам логови од 2 гига да го докажам тоа ама не се влага со глава у ѕид, уствари у Т-Ѕид.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.939
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Толку од супериорноста на T-Home, фирма со капитал, и инфраструктура како нив, не смее да си дозволи проблеми од овој тип, кои траат веќе недела + дури и Близу кога имаат проблеми истите траат само неколку дена, не 10-на.

Ова е недозволиво за фирма со толку моќна инфраструктура, нивната опрема е едно 20 пати поквалитетна од сите други оператори, они токму со супериорноста од поглед на констатност на перформанси и стабилност, ги натераа корисниците за да одлучат за нив, така да ова е една голема иронија и е неопростливо.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Толку од супериорноста на T-Home, фирма со капитал, и инфраструктура како нив, не смее да си дозволи проблеми од овој тип, кои траат веќе недела + дури и Близу кога имаат проблеми истите траат само неколку дена, не 10-на.

Ова е недозволиво за фирма со толку моќна инфраструктура, нивната опрема е едно 20 пати поквалитетна од сите други оператори, они токму со супериорноста од поглед на констатност на перформанси и стабилност, ги натераа корисниците за да одлучат за нив, така да ова е една голема иронија и е неопростливо.

Пре-строг си! Ако си бизнис корисник со откупен линк и не ти оправаат дефектот ондак изјавава ти држи место.
Вакви какви што се, без конкуренција, се супер.
Кабловските оператери?? Можеби во Скопје ги поправаат дефектите но има ли маж сега овде и одма да каже како е во внатрешноста на Македонија? Не дај Боже дефект да настане во сабота или за нова година или за (пиши празник)

@останатите
Пробавте со симнување на Ubuntu?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.939
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не сум престрог, T home е дефиниција за стабилност, за која се плаќа премиум цена, доста повисока премиум цена.

Така да за мене ова е недозволиво, мое лично гледиште на работите, што не значи дека не се сеуште најстабилни, ама ваков пропуст за мене е не-опростив.

caki

hello world
1 август 2010
481
152
Во Велес барем за мојот интернет до пред една недела никогаш сум немал интернет повеќе од 2-3 часа. Тоа се случувало само кога нема интернет целата Близу мрежа. Пред недела дена се скина кабелот од интернетот и чекав едно 8-12 часа за да дојде слободна екипа, а воедно ова е и најдолго време без интернет од Близу.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Кабловските оператери?? Можеби во Скопје ги поправаат дефектите но има ли маж сега овде и одма да каже како е во внатрешноста на Македонија? Не дај Боже дефект да настане во сабота или за нова година или за (пиши празник)

Јас, корисник на интернет од Близу, презадоволен. На една рака можам да набројам колку пати сум имал прекин комплетен или да падне брзина во последниве 2 години.

Општа заблуда е дека кабловските не ги бива, умреа тие времиња кога шабански се работеше. Пример за тоа ќе ги земам Близу и една случка, на 31 декември во 6 поручек снема аналогна/дигитална телевизија, проблемот пријавен околу 8, значи контакт центарот не славеле сеуште. Другиот ден на 1 јануари во 10 сабајле дојдоа техничарите и го решија. Дежурна служба локална имаат 365 дена во година, може не е 24 часовна, но е од 8 сабајле до 8 навечер.

Исти таков проблем во Т-Хоум да пријавеше каде техничари мораа да испаднат на терен ќе дојдеа ли на 1 јануари одма после пријавување од претходната вечер, ако плус се знаеше дека тој датум се паѓа во недела ?

• ми се допаѓа
Реакции: caki
Додека сме кај T-Home , дека имаат проблеми имаат. Јас сум корисник на 3Мax Start и телевизијата едно 2-3 пати во дента закочува. Ќе се укопа, додека не смениш програм не се средува. Некња ми се случи ситуацијава, снема ТВ а интернет имав, ова траеше околу пола час. Вечерните часови се случува ова. И интернетот не е тоа што беше, се осети голема разлиак кога почнаа да ги менуваат пакетите. Барем беше стабилен, сега се случува 2пати во неделата да падне, а тогаш се немаше вакво нешто случено.
Иначе сум од Кавадарци.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Пре-строг си! Ако си бизнис корисник со откупен линк и не ти оправаат дефектот ондак изјавава ти држи место.
Вакви какви што се, без конкуренција, се супер.

@останатите
Пробавте со симнување на Ubuntu?
Во Скопје не се без конкуренција, blizoo сеуште не се на исто ниво но полека ги стигаат ... јас сум долгогодишен корисник на т-хоум интернет, нејќев да чујам за друго и бев спремен да плаќам премиум како што вика псисајд но кога променив локација ме тупеа дека треба да чекам месец за одјава па уште месец за да ми уклучат па секакви документи дека сум вработен плус чекав едно добри 2 часа во нивниот шоп само за да дојдам на ред! Ми пукна филм па реков ќе пробам на blizoo и кај нив добив 4 месеци бесплатно, неограничен оптички интернет со 10 мегабита симетричен аплоад и даунлоад (иако торентите ми идат и со 1.8MB во секунда), домашен телефон (кој никогаш нема да го користам :annoyed:) и дигитална телевизија со сличен квалитет со тој на т-хоум (без хд канали тоа се доплаќа) и сето тоа за 1300 денари!!! Нормално има и лоша страна на сето ова а тоа е дека на т-хоум никогаш не ми паднал интернетот а овде за 2 месеци двапати и ред други ситници но сепак не можете да кажете дека нема конкуренција или пак нема алтернатива ...

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.724
4.295
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Мизерии .. 3max comfort .. немам симнато ни 100 gb ... недела дена веќе вака !!!
zupp45.jpg

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Сеа... да не паметувам но во Македонија има и други градови освен Скопје.

Која конкуренција? Во селата каква конкуренција имаат? Јас би се кладел дека 70% од корисниците на фиксен, интернет и телевизија на T-Home се од село.

Овој шугавиот Speedport ми има прегорено 2 пати (сега користам трет)
Ми ги менувале без апсолутно никаков проблем (имам приметено дека премногу е осетлив на грмење) и тоа во рок не поголем од 24 часа со достава дома. Сериозно!
Која конкуренција го има ова? ONE ??? Koj има 24/7 подршка? Јас не велам дека интернетот од T-Home е најбрз туку дека заедно со се што наведов + стабилноста, која не е за подценување се едноставно најдобри.

Се слагам дека понекогаш во нивниот support ставаат кретени кои ти велат "рестартирајте ја опремата и обидете се повторно" но... никој не е совршен.
И за физичките дефекти се промптни! Се урна бандера кај мене во комшии и цело маало останавме без телефон/интернет. Утредента уште во 07:00 почнаа да работат а беа готови до 10. Екипите на „кабелците“ дојдоа кај 12:00 (се скинаа и нивни кабли) ......им жежеше, нервозни беа, па „кај сеа на оваа жештина у мичку патерин“ (средината на јули)

Ситуација:
Корисник сум на дигитална телевизија (со 10-ина HD канали) која е, нели, кодирана. Користам CAM модул (на некои им даваат ресајвери со скарт и им велат дека гледаат дигитала и ха-де канали!!!)

За Нова Година (1 јануари) на телевизор ми се појави This Program is scrambled or cannot be decoded за сите странски телевизии (македонските беа во ред). Ѕвонам никој не се јавува! 2 Јануари никој. Дури на 3 се поправи дефектот
Аналогната беше во ред но јас си сакам дгитална.

Ах, па тој е со жена му на Нова Година со пансион во Бугарија! Се враќа на 3-ти
Овој одговор го добив од стражарот кога го побарав одговорниот за дигитална телевизија. Останатите не се разбирале во овие работи. Толку од конкуренцијата.

[edit]
За да не пишувам нова порака. Вечерва за проба почнав да симнувам од пајрет беј и се е во ред. Ова на сликите е брзина која ја постигна „у трен ока“ :D
Да не не ви работат магнет линковите. Имаше таков баг во utorrent.
22.png

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Во ред смирете се малце, темава ја отворив да соберам информации, не да се караме кој е подобар провајдер.

Значи не се магнет линкови проблемот, не е уторент. Сум тестирал дури и со headless transmission и истите резултати се. брзината е заглавена или на 200 или на 300 кб/с на било кој торент, рутер или оперативен систем кога има проблем, а кога нема проблем го капирам 100 мегабитниот свич.

Како што гледам не сите имаат проблем. Ова ќе да е локално во Скопје или во Центар. Така да ќе ги замолам уште еднаш тие што имаат проблем да напишат локација (не барам точна адреса таман работа).

Можам да отворам налог во корисничка подршка за клучни корисници, имам логови, имам 7 души со логови ми треба само повеќе инфо во кои делови се јавува проблемов. Многу е веројатно да и техничарите од телеком незнаат за ова ако е проблем некој рутер кон надвор.

Исто не е до опремата во никој случај. Имам Cisco 1841 гигабитен рутер, firebox x700 со pfsense едната конекција е 90 мегабита, другите две се по 50. Преку VPN во Германија работи ок. Исто споро работи и преку Huawei-то.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.724
4.295
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
[edit]
За да не пишувам нова порака. Вечерва за проба почнав да симнувам од пајрет беј и се е во ред. Ова на сликите е брзина која ја постигна „у трен ока“ :D
Да не не ви работат магнет линковите. Имаше таков баг во utorrent.
Погледнете го атачментот 4959

Same here ... магично се поправи конекцијата , сега иде со 1.5mb/s !!!
p.s. не користам магнетни линкови туку замунда !!!

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Истиот проблем и кај мене веќе неколку дена, адсл во ѓорче.Над 200-300 нема шанси да крене на било каков торент вкупно.Со download од страни директно нема никаков проблем.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.939
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Во Влае лимитација на 100kbs - просек под тоа.

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Скопје, Ново Лисиче
Call&Surf Start пакетот, иде преку оптика
Понекогаш знае да се спушти брзината на 100/200kbps, и да се врати послем некое време, но главно преку ден, навечер не, еве подоле слика од тазе пуштен торент. (ако начекам преку ден така да се спушти ќе постирам уште еден скриншот)

Screenshot_1.png

Иначе истото се случуваше и во стариот стан во Аеродром кога бев на бакар, и тоа почна летоска негдека јуни/крај на јуни.
Не сум се јавил во техничка поддршка за ова.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
на работа некој т пакет, торент заглавен на 300к и не мрда
едно време мислев дека е до линковите, ама дома сум на оне и дома си иде се ок.

23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
Првпат слушам за ова, во Аеродром сум и до сега да не се урочам ама сум немал проблем со брзината на симнување, ниту пак ми се пожалил некој од другите што се исто на t-home. Дали биле торенти или директни линкови секогаш ми вадело максимална брзина во било кој период од денот или ноќта :carefree:

15 септември 2012
1.157
1.299
Ајде вака, пошто веќе се знае унавелико дека т-хоум има проблеми (или ги прави) со P2P трафикот (torrent, emule итн) ме интересира:

1. Од кој град/населба сте
Скопје, Карпош

2. Кој пакет го користите и дали е адсл/оптика
Call & Surf Start (8 Mbps / 768 Kbps - 1199 ден/месечно)

3. Во кој дел од денот има проблеми
секоја вечер после 21 часот, се ресетира рутерот повеќе од 5 пати дневно

4. Дали сте се јавиле во техничка подршка
да, го сменија рутерот (Speedport W 503V) и ништо значајно не се промени

- сурфањето (отварање страни) е забавено во споредба со состојбата од пред година дена - од моментот на пишувањето на веб адресата до почнувањето на прикажување на содржината поминува подолго време од времето на Dial-Up :)

- Ова почна да се дешава откако ги спуштија цените од пред некој месец.
Се согласувам со констатацијата!

- Базната станица во Центар го опфаќа реонот од Соборниот храм до ГТЦ и од стара автобуска до рамстор. Кога еден корисник има проблем со брзината имаат сите во исто време. Проверено со 7 корисници на ист торент во исто време. Кога нема проблеми нема кај никој на истиот тој торент во исто време.
Не е базна станица - телефонска централа Центар е од Железничка станица на запад до Рузвелтова на исток и од Кале на север до средно Водно на југ...

Отварајте налози на 08012345. Ако се пријават доста со проблеми во темава ќе испратам копија до нив и ќе барам да се каже јасно дали е до нив или генерално гушење има.
Мислиш дека ќе го признаат проблемов? Ќе не мотаат во круг (и веќе го прават тоа) додека не стигне глас до CEO, CTO или незнам кого во телекомот

Моја претпоставка е дека нив им се гуши земјениот линк кон Германија и Србија, затоа што како што кажав нема проблеми со торенти со МК сидери.
Таму има многу проблеми, плаќаме за да не ни ги пренесуваа нас на корисниците...

Дополна: сега пробав да симнам торент и брзината не надминува 200k... Срамота

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно