Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
за фирма е друга математика, ќе си плати крајниот потрошувач. исто како кога сите си плаќаат поскапо кога пораснаа цените на многу нешта. не престана никој да пие кафе или да троши гориво за возење. ќе биде лошо за крајниот потрошувач, ама побитен е буџетот тука.
не е, кога ќе кажеш дека наместо 4000 ќе коишта 5000 и дека наместо 3 недели ќе чека 3 месеци ќе го изгубиш клиентот

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
јас имам 30 пратки сите со СК пошта од 100 до 300 ден, сега за секоја уште по 300-400 ден го примив немиен, само провизија за уплатници е по 70 или 75 ден ам има по 2

Исто и кајмене скоро 30 препорачани пратки очекувам преку Словенската пошта тразит! Од понеделникот досега од 10 пристигнати во оваа скапана држава сите 10 отидоа 1006 (царина), дури и тие најмалите што се како обичен плик а не пакет.

Исто и кајмене се делови за мобилни телефони со ниски вредности пратките од 200 ден, од 300, 350ден па нагоре.

Треба само масовно откажување и враќање на пратките. Оти да, за дел што сме го нарачале (пример: конектор за полнење) околу 300ден, и кога би ја спроведиле постапката за царинење, ќе треба да платиме уште минимум 700ден, и за што би ја подигнувале ние таа пратка??? Која истиот тој дел дури со монтажа вклучена иде по 700-800ден.

Ќе беше поисплатливо да нарачавме повеќе роба во 1 пакет така повеќе би се исплатело, вака за 30 пратки ќе не заколат уште од старт со прегледи и провизии за уплатниците. На 30 пратки по 400 ден минимум за преглед се 200 евра само за преглед.

Со новиов закон ова не е заштита и поддршка на компаниите како што велеја, ова е КАЗНА за тие што нарачуваат од Али!

Јас тие што се до 30 евра пратки сите ќе ги вратам! А ви препорачувам и вие истото да го сторите, дајте им до знаење дека ова НЕ Е ОКЕЈ!

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
новио
Исто и кајмене скоро 30 препорачани пратки очекувам преку Словенската пошта тразит! Од понеделникот досега од 10 пристигнати во оваа скапана држава сите 10 отидоа 1006 (царина), дури и тие најмалите што се како обичен плик а не пакет.

Исто и кајмене се делови за мобилни телефони со ниски вредности пратките од 200 ден, од 300, 350ден па нагоре.

Треба само масовно откажување и враќање на пратките. Оти да, за дел што сме го нарачале (пример: конектор за полнење) околу 300ден, и кога би ја спроведиле постапката за царинење, ќе треба да платиме уште минимум 700ден, и за што би ја подигнувале ние таа пратка??? Која истиот тој дел дури со монтажа вклучена иде по 700-800ден.

Ќе беше поисплатливо да нарачавме повеќе роба во 1 пакет така повеќе би се исплатело, вака за 30 пратки ќе не заколат уште од старт со прегледи и провизии за уплатниците. На 30 пратки по 400 ден минимум за преглед се 200 евра само за преглед.

Со новиов закон ова не е заштита и поддршка на компаниите како што велеја, ова е КАЗНА за тие што нарачуваат од Али!

Јас тие што се до 30 евра пратки сите ќе ги вратам! А ви препорачувам и вие истото да го сторите, дајте им до знаење дека ова НЕ Е ОКЕЈ!
новиот закон е на барање на увозниците од кина кои се на пластичартска, нит буџет ќе се полни нит ништо, само џебовите на тие кои не плаќаат царина и данок

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
новио

новиот закон е на барање на увозниците од кина кои се на пластичартска, нит буџет ќе се полни нит ништо, само џебовите на тие кои не плаќаат царина и данок

Епа затоа вие кој ќе ги царинете и земате пратките ќе плаќате и за нивните да се полнат џепови!

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Добра вечер и среќни празници ме интересира за дхл меѓународни пратки дали треба 30 дена да се чека за да се испрати до крајниот корисник. Покажува дека е резервирана за лет и се уште не го променила статусот 10 дена.контактирана е дхл службата од каде е пратката и тие велат контактирајте го испраќачот.Тоа е сторено, но нема повратен одговор.Што е препорака за ова?

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
DHL би требало да е побрз. Ама има разни ДХЛ сервиси… Вака без детали дури и темата може да ти е промашена.

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
Здраво дечки, да не има некој инфо што се случува моментално со праткиве од АлиЕкспрес (UB-HU, UA-HU, LK-SK). Имам заглавени на царина од 10.12.2025 и многу други после нив. И не укапирав баш сега, значи од Тему ако нарачам, таа цена што сум ја платил е финална така, а што е со АлиЕкспрес дали и таму цената е финална до моментот на плаќањето? Ко што кажаа крајниот корисник нема ништо да доплаќа туку царината ќе биде врачуната во финалната цена и дека за ова ќе бидат известени и Тему и АлиЕкспрес и останатите такви. Дали уопште на некој до сега му излегле од 1006 Царина и за колку време било тоа?

zprosoft

read-only
10 јануари 2008
17
3
Здраво дечки, да не има некој инфо што се случува моментално со праткиве од АлиЕкспрес (UB-HU, UA-HU, LK-SK). Имам заглавени на царина од 10.12.2025 и многу други после нив. И не укапирав баш сега, значи од Тему ако нарачам, таа цена што сум ја платил е финална така, а што е со АлиЕкспрес дали и таму цената е финална до моментот на плаќањето? Ко што кажаа крајниот корисник нема ништо да доплаќа туку царината ќе биде врачуната во финалната цена и дека за ова ќе бидат известени и Тему и АлиЕкспрес и останатите такви. Дали уопште на некој до сега му излегле од 1006 Царина и за колку време било тоа?
Имам две пратки LK-SК од 23.12.25, прашав во Пошта 2 кај конторлори(позади) , ми рекоа досега има преку 3,000 пратки на царина, и тие ми рекоа "и ние не знаме како ке биде, чекај да се појават на 1000" , и сеуште чекам-не се мрднати од 1006

• ми се допаѓа
Реакции: Cevi

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
Кажаа и излажаа, другар. На AliExpress јасно пишува Tax Excluded, односно ДДВ не е вкалкулирано во цената. Во моментов има луѓе со пратки што стојат на царина уште од 1 декември. Најверојатно чекаат да им бидат доставени фактури за вредност, па врз таа основа да пресметаат ДДВ.

Теоретски, ова би било во ред. Ама од досегашно искуство знаеме дека при ваква постапка скоро секогаш се наплаќа и услуга за царински преглед. Замисли: купуваш производ од 50 денари, ДДВ-то е 9 денари, а плаќаш повеќе провизија на уплатницата отколку самиот данок. На тоа ти додаваат и царински преглед (минимум 100 денари), плус провизија за таа уплатница, плус цена за писмо за известување ако воопшто те известат дека пратката е на царина.

Ова е можно само кај нас, земја во која мнозинството не реагира на ништо.

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
А тебе веќе ти се има десено ова ти имаат побарано екстра за доплата или ова е од некои нивни извори? Ме интересира дали кај тебе или некој друг после она 1006 ги имаат контактирано и им имаат побарано дополнителни плаќања. А инаку ова шо викаш Али дека пишува данокот екстра може да се доплати да ама ова го пишуваше и пред да се донесе законот и стои во некои земји а нели законот е само за царина плус 10% на пратки помали од 20€ а не е за данок колку што знам. Можда сум јанлаш ама јас така разбрав.
Инаку од Тему направив неколку нарачки откако го донесоа законот и истите поминаа на царина без проблем и ми беа доставени без накнадни трошоци. И Тему се уште кажува дека цената која ја плаќаш во моментот е финална и после неа немаш никакви трошоци.

Последна промена:
15 септември 2012
1.164
1.300
@Cevi @zprosoft @denko55 Поставете им прашање на инфомакс, ако некој го раздрма системов, они се тие...

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52
Јас имам пратка од 120 евра порачана пред 40 дена... на пошта мк следење пратки ми пишува 24.09 дека е на царина и потоа на 08.01 пишале недостасува фактура..

Што им значи тоа? ми нема ни мејл ни ништо стигнато

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
А тебе веќе ти се има десено ова ти имаат побарано екстра за доплата или ова е од некои нивни извори? Ме интересира дали кај тебе или некој друг после она 1006 ги имаат контактирано и им имаат побарано дополнителни плаќања. А инаку ова шо викаш Али дека пишува данокот екстра може да се доплати да ама ова го пишуваше и пред да се донесе законот и стои во некои земји а нели законот е само за царина плус 10% на пратки помали од 20€ а не е за данок колку што знам. Можда сум јанлаш ама јас така разбрав.
Инаку од Тему направив неколку нарачки откако го донесоа законот и истите поминаа на царина без проблем и ми беа доставени без накнадни трошоци. И Тему се уште кажува дека цената која ја плаќаш во моментот е финална и после неа немаш никакви трошоци.
Не, моите се уште стојат на царина. Претпоставувам дека ги праќаат таму со цел наплата на ДДВ зашто досега овие ситни пратки под 22 евра никогаш не ги праќале на царина. И да, пратките од Тему се со вклучен данок (наплатен директно на нивната платформа).
Мислењето е автоматски споено:

Јас имам пратка од 120 евра порачана пред 40 дена... на пошта мк следење пратки ми пишува 24.09 дека е на царина и потоа на 08.01 пишале недостасува фактура..

Што им значи тоа? ми нема ни мејл ни ништо стигнато
Недостасува фактура значи дека треба да им пратиш доказ за вредноста на пратката. Признаваат PDF или слика од фактурата (цена на производот и поштарина), прати ги на [email protected] или можеш и на факс. Пиши го тракинг бројот заедно со прикачената документација.

Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: Cevi

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
Имам пратка од АлиЕкспрес која моментално пишува дека е на царина на 06.01 со тракинг број LZ-UZ. На пошта мк не ја наоѓа а на 17Track пишува дека е со Post Plus. Не успеав кај ниту една локална карго фирма кај нас да ја најдам. Ваљда уште не е царинета и уште не е задолжена локална фирма за достава. Да не имате инфо кој ги носи овие пратки од нашиве карго компании? И друго, уредот што го нарачав од Али кошта некои си 6800 ден. Со оние игрине што ги имаат очи оставив неколку месеци и на крај им земав купони и ги искористив за уредов. Ме кошташе некои си 2400 ден. се на се. Данок и царина ќе се пресметува на цената без попуст или на крајната цена што ја платив?

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
Имам пратка од АлиЕкспрес која моментално пишува дека е на царина на 06.01 со тракинг број LZ-UZ. На пошта мк не ја наоѓа а на 17Track пишува дека е со Post Plus. Не успеав кај ниту една локална карго фирма кај нас да ја најдам. Ваљда уште не е царинета и уште не е задолжена локална фирма за достава. Да не имате инфо кој ги носи овие пратки од нашиве карго компании? И друго, уредот што го нарачав од Али кошта некои си 6800 ден. Со оние игрине што ги имаат очи оставив неколку месеци и на крај им земав купони и ги искористив за уредов. Ме кошташе некои си 2400 ден. се на се. Данок и царина ќе се пресметува на цената без попуст или на крајната цена што ја платив?
За 2400 денари ќе платиш само данок, нема царина. Кога ќе ти побараат доказ за вредноста испрати им не само од платформата, туку и од банка. Ако случајно сакаат да те царинат на повисока вредност, си има приговор на нивната утврдена царина. Ама не би требало да дојде до тоа.

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52
Недостасува фактура значи дека треба да им пратиш доказ за вредноста на пратката. Признаваат PDF или слика од фактурата (цена на производот и поштарина), прати ги на [email protected] или можеш и на факс. Пиши го тракинг бројот заедно со прикачената документација.
63 евра била пратката.. нели треба да ме контактираат на мејл или некаде? би имал некои давачки за тие 63 евра?

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
63 евра била пратката.. нели треба да ме контактираат на мејл или некаде? би имал некои давачки за тие 63 евра?
Веројатно веќе ти имаат испратено писмо со известување. Нема потреба да го чекаш писмото, статусот „недостасува фактура“ значи дека треба да им пратиш доказ за вредноста. На 63 евра (ако тука влегува и поштарината) не би требало да имаш царински давачки, туку само ДДВ. Ако ти е од Тему, тогаш не би требало да платиш ништо освен царински преглед (наплаќаат ДДВ при самата нарачка).

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
од aliexpress e пратката.. тоа доказот е само screenshot од цената со се шипинг
IMG_20260112_063755.jpg
Кликни тука ќе ти се отвори комплетна страна со целата трансакција и од тоа направи скриншот.

Последна промена:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.626
1.794
На вас што ќе ви стаса за плаќање пишете колку сте платиле, дали со картичка или само ќеш и уплатница.
Супер што се мрда работата, еве моите пратки се направија точно еден месец како стојат во вреќа неотворени, па ајде можеби ќе отидат на 1006 наскоро.

Атачменти

• Screenshot_2026-01-12-13-30-02-707_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2026-01-12-13-30-02-707_com.android.chrome-edit.jpg
    181,2 KB · Прегледи: 59

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
На вас што ќе ви стаса за плаќање пишете колку сте платиле, дали со картичка или само ќеш и уплатница.
Супер што се мрда работата, еве моите пратки се направија точно еден месец како стојат во вреќа неотворени, па ајде можеби ќе отидат на 1006 наскоро.
Охоо твојата не е уште скенирана тука. Јас последната ја земав месец дена откако стигна во 1006 (пратив маил брзо откако стигна). Сега имам друга денес што се појави во 1006, се надевам (залудно) дека малку убрзале :D. Инаку со уплатница и кеш платив, да бидам искрен не ни прашав за картичка, ама знам дека не можеше порано.

1768223929738.png

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.626
1.794
Охоо твојата не е уште скенирана тука. Јас последната ја земав месец дена откако стигна во 1006 (пратив маил брзо откако стигна). Сега имам друга денес што се појави во 1006, се надевам (залудно) дека малку убрзале :D. Инаку со уплатница и кеш платив, да бидам искрен не ни прашав за картичка, ама знам дека не можеше порано.

Погледнете го атачментот 157609
Дали има меил или број на кој можам да се јавам, да ги убрзаат пратките.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.312
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Другари препорачајте некое бесплатно впн пошто глупиов сајт на пошта не го отвара никако кога си во роаминг.

Погледнете го атачментот 157601
Кликни тука ќе ти се отвори комплетна страна со целата трансакција и од тоа направи скриншот.
Кај мене го нема овој дел со Download receipt, знам порано сум го гледал ама сега нигде не можам да го најдам...

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
Другари препорачајте некое бесплатно впн пошто глупиов сајт на пошта не го отвара никако кога си во роаминг.

Кај мене го нема овој дел со Download receipt, знам порано сум го гледал ама сега нигде не можам да го најдам...
Добар free VPN ти е на Proton VPN.
Не е битно ако го нема само каде што стои сумата што си ја платил. Не дека тоа е нешто официјален документ.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно