Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

philldm

hello world
29 јануари 2018
85
67
Колку сум јас во тек, законските измени се во насока на тоа да снимките од камерите можат да се користат за изрекување на казни.
Сега тоа не е можно, мора да има службено лице кое ќе констатира прекршок и ќе изготви записник.

Во ЕУ казната стига на домашна адреса на сопственикот на возилото. Исто ќе биде и тука.
Не само низ ЕУ, и тука стигнуваат тие од ЕУ. Лично имам носено додека работев како пошторазнесувач во сега веќе метастизираната Македонска пошта на Северна Македонија. Со слика, локација, објаснување каде и колку возел и колку прекорачил и спремна уплатница. Си ги плаќаа како попчиња нашите „бизнисмени“ што увезуваа коли од ЕУ кога дозволија увоз на крш, пошо ако не плати јаде црн печат и ќе се пече у Охрид наредните 5-10 години. Прекршочните пријави од македонските судови ги фрлаа во канта после потпишување, не ги ни читаа (барем ми олеснуваа работа да не пишувам известување ).

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Ќе мора да предвидат и изнајдат и начин за дознавање и плаќање на казната ако прекршителот не живее на адресата која му е во документите. Веројатно онлајн ќе е најпрактично.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Па, не е поентата да дојде до блокирање. Туку на време да дознаеш, платиш и сè да е регулирано. Не може само крајниот исход да е решение, нема поента.

Плус, не може да те блокира без судски налог. А за до судски налог за блокирање мора да има чекори, па тој да биде неизбежен ако другите чекори не родат плод.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Па, не е поентата да дојде до блокирање. Туку на време да дознаеш, платиш и сè да е регулирано. Не може само крајниот исход да е решение, нема поента.

Плус, не може да те блокира без судски налог. А за до судски налог за блокирање мора да има чекори, па тој да биде неизбежен ако другите чекори не родат плод.
А зашто не си сменил адреса? И тоа е законски задолжително во рок од 30 дена од промена на живеалиштето.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

kirev

senior
31 мај 2010
9.052
7.724

Извршител може да те блокира за фактура. Или замисли сакаш да влезеш во некоја земја и ти вика дужиш... Или на излез? Или кога сакаш да продадеш кола, куќа, ... Или да земеш кредит? Штом имаат ЕМБГ го јадеш во секој случај (еднаш за Шпанија ме интересираше - прекршоците ги објавуваат на сајт на локалната самоуправа па твое е да си регулираш на време без блокада...)

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Затоа што постојат мал милион причини зошто некој не може да смени адреса и постојат мал милион луѓе низ државава со истата ситуација.

Поентата не е зошто не сум сменил адреса, туку со несменета адреса да можам да знам дека сум направил прекршок и регуларно да ја платам казната.

18 август 2019
1.219
1.194
А зашто не си сменил адреса? И тоа е законски задолжително во рок од 30 дена од промена на живеалиштето.

Можеби уште не поминале 30 дена.
Можеби имам две адреси на живеење, а лична карта е само една.
А можеби работам на автопатот кон Охрид, наши луѓе не се враќаа по цел месец.
Има многу причини поради кои нема да бидам на официјалната адреса.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Извршител може да те блокира за фактура. Или замисли сакаш да влезеш во некоја земја и ти вика дужиш... Или на излез? Или кога сакаш да продадеш кола, куќа, ... Или да земеш кредит? Штом имаат ЕМБГ го јадеш во секој случај (еднаш за Шпанија ме интересираше - прекршоците ги објавуваат на сајт на локалната самоуправа па твое е да си регулираш на време без блокада...)
Повторно, поентата не е надмудрување и натпревар колку ти можеш да измислиш контра-аргументи, туку функционирање на системот за секого и идеи да биде подобар.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Можеби уште не поминале 30 дена.
Можеби имам две адреси на живеење, а лична карта е само една.
А можеби работам на автопатот кон Охрид, наши луѓе не се враќаа по цел месец.
Има многу причини поради кои нема да бидам на официјалната адреса.
Ќе добиеш на официјална адреса која ти е пријавена како живеалиште не може да имаш истовремено две живеалишта и да работиш на патот за охрид сигурно имаш некое живеалиште каде што ќе добиеш пошта и ќе може некој да те извести и така да се е до тебе. Инаку сите ќе се правиве паметни и ќе пријавиваме глупи адреси да не не фаќа никој закон а?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Повторно, поентата не е надмудрување и натпревар колку ти можеш да измислиш контра-аргументи, туку функционирање на системот за секого и идеи да биде подобар.
Како што функционира во сите земји кои имаат вакви системи така ќе биде и кај нас.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Ооо боже, знаете ли бре нешто друго освен надмудрување и натпревар во контра... ОК, терајте си, еве ве прогласувам за победници и најцареви на форумот.

Само остајте раат, да видат од МВР и да имаат предвид кога ќе се имплементира.

18 август 2019
1.219
1.194
Ќе добиеш на официјална адреса која ти е пријавена како живеалиште не може да имаш истовремено две живеалишта и да работиш на патот за охрид сигурно имаш некое живеалиште каде што ќе добиеш пошта и ќе може некој да те извести и така да се е до тебе. Инаку сите ќе се правиве паметни и ќе пријавиваме глупи адреси да не не фаќа никој закон а?

Јас знам дека ќе добијам на официјалната адреса. Но ме интересира постои ли можност да знам дека сум добил нешто таму ако во моментот не сум присутен. Можеби возам товарно возило низ Европа и со месеци не се враќам дома. Како тоа ќе го регулираат а да не биде на принципот „ние му доставивме, понатаму е негов проблем“.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Јас знам дека ќе добијам на официјалната адреса. Но ме интересира постои ли можност да знам дека сум добил нешто таму ако во моментот не сум присутен. Можеби возам товарно возило низ Европа и со месеци не се враќам дома. Како тоа ќе го регулираат а да не биде на принципот „ние му доставивме, понатаму е негов проблем“.
Можеби има ако направат некој систем во мвр или на ниво на државниве институции да оставаме сите e-mail или телефонски број па да речам да не известуваат по мејл или смс за разноразни казни итн инаку пошта да те известува дека имаш нешто добиено тоа малку потешко.

kirev

senior
31 мај 2010
9.052
7.724

Моментално се локални овие информации, ЕУ моментално работи ова да важи за сите земји, т.е. да има на локалниот твој сајт во Хрватска на пр., информација дека си добил казна во Финска. Македонија ќе биде замолена да се приклучи на овој систем и ете...

Додека ова не бидне, пожелно е ако се сомневаш дека си направил беља (на пр. во Барселона поминеш на црвено, или со 120 се исклучиш од автопат ;) да си провериш на сајтот и да бараш начин како да платиш. Инаку кошта ѓавол и пол ако ЕОС Матрикс ти се јават (за малце мене ќе ми се јавеа, се зезам колегата до мене го јадеше стапот) да ти кажат дека должиш (дури и рентакар компанијата ќе стави 50-100 евра за обработка на податоци врз твојата казна...).

А тоа „ние доставивме...“ веќе функционира во Македонија (нотари ваљда и извршители плус доставувачи во дослух). И нема да те чепнат додека не поминат три години (рокот за жалба) и после добиваш честитка со казнени камати за три години и плус некои трошоци.

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.716
3.844
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Затоа и поставив прашање погоре бидејќи знам дека има заврзлами кај нас и ќе има коментари за се и сешто од типот Што Ако,,, :)))))

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.730
4.311
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Што и да прават побрзо нека го пуштаат системот во употреба, плаче народов за казни. Прееска еден на Партизанска прелета со мотор со 250км/ч, на место каде треба да се вози 50 км/ч .. и ова не е само еден пример туку цел ден шибаат со мотори се крева бучава мислиш Елон Маск полетува ракета !!!

15 септември 2012
1.159
1.300
Можеби има ако направат некој систем во мвр или на ниво на државниве институции да оставаме сите e-mail или телефонски број па да речам да не известуваат по мејл или смс за разноразни казни итн инаку пошта да те известува дека имаш нешто добиено тоа малку потешко.

Направен е системот, ама тебе не ти текнува дека кога поднесуваше барање за лична карта, возачка дозвола, патна исправа, на формуларот ги внесуваше и мобилниот телефонски број и/или електронската адреса...
Е, сега треба некој „паметен“ од МВР да ја дополни базата на население со овие податоци...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Направен е системот, ама тебе не ти текнува дека кога поднесуваше барање за лична карта, возачка дозвола, патна исправа, на формуларот ги внесуваше и мобилниот телефонски број и/или електронската адреса...
Е, сега треба некој „паметен“ од МВР да ја дополни базата на население со овие податоци...
Кога навистина на некој би му текнало ова да го направи
А инаку и да нема таму ако сакаат може да се собере за 95% од население од други бази (фзо, матични лекари, банки, итн...}. И после да речам еден портал набрзина, проверете податоци и дополнете во прва банка, пошта, ПС, Матичен, нотар, со приложување на Важечки документ и готово.
Ама џабе веземе ние дека е тоа просто и се решава кога Трпе и Џељо од АјТи сектор појма немаат.

15 септември 2012
1.159
1.300
Кога навистина на некој би му текнало ова да го направи
А инаку и да нема таму ако сакаат може да се собере за 95% од население од други бази (фзо, матични лекари, банки, итн...}. И после да речам еден портал набрзина, проверете податоци и дополнете во прва банка, пошта, ПС, Матичен, нотар, со приложување на Важечки документ и готово.
Ама џабе веземе ние дека е тоа просто и се решава кога Трпе и Џељо од АјТи сектор појма немаат.

Секогаш се ангажираат надворешни фирми да ги завршат едноставните работи. Секогаш. Во сите државни институции, органи, агенции, министерства, леви сметала, десни сметала, курајбери и останата багра (па и тие двајцата што ги спомна)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.500
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
ама космофон ќе го смени и бројот на телефон, и пак нема да го најдат, и пак проблеми да му прават кога најчесно си правел прекршок
Мислењето е автоматски споено:

Ја мислам една апликација да се направи за мобилен, па како редиш прекршоци да има бонуси, попусти и отклучување на нови нивоа.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.068
14.163
Кога станува збор за казна мора да постои потврда дека си добил известување. Во спротивно ќе биде каша попара.

Се разбира се зависи од законско решение. Меѓутоа во големи држави колку знам пракса е да се добие известување по пошта писмено. Ова ќе генерира пари па можеби можат да платат и разнесувачи на известувања по општини.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.942
Ја мислам една апликација да се направи за мобилен, па како редиш прекршоци да има бонуси, попусти и отклучување на нови нивоа.
Шо викаш, на колку прегазени моторџии (од оние 250 на сат шо возат) да даваат нов жетон? :)
Кога станува збор за казна мора да постои потврда дека си добил известување. Во спротивно ќе биде каша попара.

Се разбира се зависи од законско решение. Меѓутоа во големи држави колку знам пракса е да се добие известување по пошта писмено. Ова ќе генерира пари па можеби можат да платат и разнесувачи на известувања по општини.
Овие, од македонски пошти да ни разнесваат?
Госпо нека ни е напомош! :)

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Конкретно во Германија, проблемот со уредна достава го решија уште пред 30+ години со Закон за поштенско сандаче. Сега не би знале дали го имаат истото решение или се дигитализирале. Во принцип секое лице има обврска да регистрира и да ажурира податоци за адреса на неговото поштенско сандаче, во посебен регистрар. Ова адреса може да се разликува од адреса на живеалиште, престојувалиште.
Се што е доставено на ова последно пријавената адреса на сандачето (прекршоци, налози, известувања итн), се смета дека е уредно доставено, независно каде живее или престојува примачот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно