Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Препорака за држачи за предни звучници (лев и десен во домашно кино) со следните спецификации:
Димензии на кутија: 56.9H x 24.5W x 32D cm
Тежина на звучник: 18.7kg

Станува збор за следниве звучници: Arendal Sound » 1723 Monitor S THX

Се прифаќа и custom build доколку познавате некој што може да ми заврши работа.

Благодарам.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10

draganamon

lurker
24 јануари 2016
701
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Здраво дечки.
Може препорака за Bluetooth Слушалки со Микрофон ?
Моментално имам Logitech H600 и барам нешто слично.
Ми требаат како заменски, ке се користат од време на време за некој состанок кога не сум дома, па сакам да поминам со поефтин буџет.
Нешто што гледав:

Последна промена:

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
675
Здраво дечки.
Може препорака за Bluetooth Слушалки со Микрофон ?
Моментално имам Logitech H600 и барам нешто слично.
Ми требаат како заменски, ке се користат од време на време за некој состанок кога не сум дома, па сакам да поминам со поефтин буџет.
Нешто што гледав:

Накај 2 години ќе направат Sony whch710 кај мене, секој ден користење најчесто поврзани со Macbook (прво i7 верзија, сега со M1)

Прос
  • Одлична блутут конекција, реткост е да се дисконектираат
  • Брзо се полнат
  • Бавно се празнат, цела недела тераат, често заборавам да ги исклучам па седат по цела ноќ уклучени
  • УСБ Ц полнење па не мора да му ја мислиш за посебен кабел
  • Доста солиден квалитет за слушање музика. Не е аудиофилски али е далеку подобар од мала канцелариска слушалка.

Конс
  • Квалитет на изработка не е лош но има едни пластичиња од внатрешна страна на рамката околу глава што од двете страни се скршија. Не им смета на слушалките пошто металниот дел и понатака ги држи и функционира склопувањето но сепак можеле подобро да го изработат, да не пукнат баш на прво симнување од глава.
  • Микрофонот фаќа звук и од подалеку. Не е голем проблем, не ми се бунат по состаноци но сепак споредени со слушалки што имаат микрофон што се спушта пред уста, овие се посензитивни и собираат повеќе позадинска врева
  • Noise cancellation-от е медиокре но веројатно за тие пари и не ни може подобро

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Не, стандардни држачи коишто стојат на под.
Значи, ти треба статив. :)
Ти пратив приватна порака со телефон за контакт со човекот, да ти направи статив по мерка баш за твоите звучници.
By the way, одлични звучници! Не ги врти кон тебе, туку постави ги паралелно со ѕидовите (инаку имаат малце понагласени високи). Со оглед на нешто помалата ефикасност, добро би им дошол појак рисивер, што може да работи на 4 оми. Се подразбира дека мора да се користат со сабвуфер.

Последна промена:

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Препорака за држачи за предни звучници (лев и десен во домашно кино) со следните спецификации:
Димензии на кутија: 56.9H x 24.5W x 32D cm
Тежина на звучник: 18.7kg

Станува збор за следниве звучници: Arendal Sound » 1723 Monitor S THX

Се прифаќа и custom build доколку познавате некој што може да ми заврши работа.

Благодарам.
Е ова е звучник! Со што ги напојуваш овие, 4 ома и 88.7dB сензитивност, се надевам имаш добра нуклеарна централа дома

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Значи, ти треба статив. :)
Ти пратив приватна порака со телефон за контакт со човекот, да ти направи статив по мерка баш за твоите звучници.
By the way, одлични звучници! Не ги врти кон тебе, туку постави ги паралелно со ѕидовите (инаку имаат малце понагласени високи). Со оглед на нешто помалата ефикасност, добро би им дошол појак рисивер, што може да работи на 4 оми. Се подразбира дека мора да се користат со сабвуфер.
Благодарам, денес е празник ќе му ѕвонам на човекот утре!
Да, веќе го имам сабвуферот нивни од поевтината серија (1961 1V) па сега се токмам да ги нарачам предните три звучници, само што морам прво да видам како ќе стоиме со буџет после стативите :).
Најпрво ќе се пробаат со Maraantz SR6015 па да видиме како ќе звучат. Разговарав со нивниот сапорт и за гласност -7 до -12 дб под референтниот, колку што обично сетирам кај мене, кажаа дека доволен ќе бил рисиверот со оглед на тоа што имам сабвуфер за ниските фреквенции.
Е ова е звучник! Со што ги напојуваш овие, 4 ома и 88.7dB сензитивност, се надевам имаш добра нуклеарна централа дома
Хаха, ќе видиме откако ќе стигнат дали ќе треба да пуштам барање до Мерко за изградба на централа на некоја од плажите :). Спорет сапортот нивни и други луѓе што ги имаат звучнициве, доколку се користат со активен сабвуфер, нема да има проблеми со мидрејнџ рисивер. Нормално ако треба да се слуша на референтни децибели тогаш ќе треба појачало, но немам план да оглувам :).

corpz

hello world
12 април 2007
67
117
Ми треба совет и препорака за замена на мојов застарен AVR Yamaha Aventage RX-A820 со нов модел кој ќе ги поддржува сите новие аудио стандарди, како и 4К/120 Hz, VRR (и сето она што е потребно за гејминг со PS5).

Сетапот дома ми е 5.1 сараунд. Евентуално би додал уште 2 плус атмос звучници и толку. Немам место за повеќе. Сите звучници ми се JBL.

Прашањето е дали да се оди на Yamaha А4А или со Denon како бренд. Кои се вашите искуства? Претпоставувам дека би го пазарил од Аудио Центар.

Фала.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Ми треба совет и препорака за замена на мојов застарен AVR Yamaha Aventage RX-A820 со нов модел кој ќе ги поддржува сите новие аудио стандарди, како и 4К/120 Hz, VRR (и сето она што е потребно за гејминг со PS5).

Сетапот дома ми е 5.1 сараунд. Евентуално би додал уште 2 плус атмос звучници и толку. Немам место за повеќе. Сите звучници ми се JBL.

Прашањето е дали да се оди на Yamaha А4А или со Denon како бренд. Кои се вашите искуства? Претпоставувам дека би го пазарил од Аудио Центар.

Фала.
Ако купуваш постар модел (2020та, 2021) сите рисивери имаа проблем со 120хз. Денон/Марантз пуштаа хардвер на некои луѓе бидејќи проблемот не можеше да се реши софтверски, ама јас никогаш не го добив за мојот Маранц од нив, иако неколку пати ги прашав.
Не се сеќавам после колку време, но новите батчови на старите денон модели (x1700H, x2700h, x3700h) го имаа фиксот вграден, но можно е да начекаш на некој стар лагер каде што сеуште го има проблемот.
Сега гледам дека на новата серија го имаат прескокнато x1800H моделот, па ако не ти е проблем цената ѕирни го x2800H.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Битола кај можам да најдам XLR кабел машки со женски да не знај некој? За да поврзам микрофон со аудио интерфејс ми треба.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Алфа електроник сигурно имаат конектори и кабел, може да ти направат или сам да го залемиш.

Во краен случај порачај од Логинг од Скопје.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Алфа електроник сигурно имаат конектори и кабел, може да ти направат или сам да го залемиш.

Во краен случај порачај од Логинг од Скопје.
Има во Артист Скопје ама нејќам да чекам, за одма ми беше зборот. Иначе Алфа имаат само XLR во 6.35мм машки, нема XLR машки во XLR женски, а нејќам да го лемам оти ќе користи phantom power, нека биди како шо треба. Фала за одговорот сепак.

InSides

lurker
21 февруари 2009
764
2.027
а нејќам да го лемам оти ќе користи phantom power

А какви мислиш дека се "готовите" кабли?
Мислењето е автоматски споено:

Прашањето е дали да се оди на Yamaha А4А или со Denon како бренд. Кои се вашите искуства?

Нема да згрешиш со никој од двата модели. Како некој што ги имал и двата (мојата прогресија беше Denon AVR-3310 > Yamaha RX-A2020 > Yamaha RX-A2080) зборуваме за две сериозни опции.

За наредна генерација (HDMI 2.1) би одел на Denon, некако имаат побрзи решенија за проблемите. Marantz обично каска, иако се работи за истата компанија со Denon (D+M Group) - тоа се должи на економското позиционирање на Marantz како "по-премиум" од двата бренда.

Ништо лошо со Yamaha (RX-A2080 е чудовиште), но цент-за-цент-кило-за-кило, Denon има малку повисока вредност.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.286
Скопје
hackitfree.github.io
Yamaha HS7 - 32 000 нови..
Бев -ги слушнав и направив споредба со 5ките - сакав прво 5ки да земан ама - т'нко некако звучат(нема бас) - а 7ците се супер..BTW од квалитет и изглед сум презадоволен.(и на лице место и на Јутуб гледав внатрешност на звучник и засилувач и Се друго)..
Да ги купувам или има нешто подобро за тие пари ?

View: https://youtu.be/9NNz6oc-13E

А да не кажав - ќе се користат за аудио продукција ...

Последна промена:

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Yamaha HS7 - 32 000 нови..
Бев -ги слушнав и направив споредба со 5ките - сакав прво 5ки да земан ама - т'нко некако звучат(нема бас) - а 7ците се супер..BTW од квалитет и изглед сум презадоволен.(и на лице место и на Јутуб гледав внатрешност на звучник и засилувач и Се друго)..
Да ги купувам или има нешто подобро за тие пари ?

View: https://youtu.be/9NNz6oc-13E

А да не кажав - ќе се користат за аудио продукција ...

Yamaha-та ти се докажан стандард, не му ја мисли многу и земи си ги, ќе бидеш задоволен со неутрален и необоен звук. Е сега знак на прашање е и собата во која што ќе ги пушташ, али веројатно си направил математика дека овие ти се доста за таму.

KRK-то имам прочитано дека се малкицку обоенки кога станува збор за басот, претежно ги користат хип-хоп/трап продуценти, а други модели у овој ценовен ранг стварно не знам... Не сум направил споредба од дамна, али ако имаш некој модел што се мислиш, пушти линкче и ќе направиме детално истражување.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.286
Скопје
hackitfree.github.io
Yamaha-та ти се докажан стандард, не му ја мисли многу и земи си ги, ќе бидеш задоволен со неутрален и необоен звук. Е сега знак на прашање е и собата во која што ќе ги пушташ, али веројатно си направил математика дека овие ти се доста за таму.

KRK-то имам прочитано дека се малкицку обоенки кога станува збор за басот, претежно ги користат хип-хоп/трап продуценти, а други модели у овој ценовен ранг стварно не знам... Не сум направил споредба од дамна, али ако имаш некој модел што се мислиш, пушти линкче и ќе направиме детално истражување.
И јас мислам дека Јамахата 7ци ми се одличен избор . Скапички се ама нема друго решение - (за ќерка ми се за продукција) ако земе 5ки - нема бас доволно - мора додатен саб да користи - имаме ама што повеќе опрема - пренатрупана соба - не се работи - каму место за инструменти - микрофони итн...
Е сега скапичко ама бар имаш производ - ценет - квалитетен - на вредност не може да изгуби многу (во случај утре да мора да се продаде ) - повеќенаменски - може да го користиш за што и да посакаш..

Прашав зошто мислев некој да не знае нешто повеќе околу овие звучници - да не рече - „не вредат„ , или „има поевтино ваму„ или „јас ќе ти ги дадам моите стари за упола цена:p „ или „земи JBL308 многу се подобри„ итн :)

Инаку КРК - не ни се допаѓа воопшто пошто вокал ќе се работи во повеќето случаи а за тоа КРК - едноставно - не се !

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
И јас мислам дека Јамахата 7ци ми се одличен избор . Скапички се ама нема друго решение - (за ќерка ми се за продукција) ако земе 5ки - нема бас доволно - мора додатен саб да користи - имаме ама што повеќе опрема - пренатрупана соба - не се работи - каму место за инструменти - микрофони итн...
Е сега скапичко ама бар имаш производ - ценет - квалитетен - на вредност не може да изгуби многу (во случај утре да мора да се продаде ) - повеќенаменски - може да го користиш за што и да посакаш..

Прашав зошто мислев некој да не знае нешто повеќе околу овие звучници - да не рече - „не вредат„ , или „има поевтино ваму„ или „јас ќе ти ги дадам моите стари за упола цена:p „ или „земи JBL308 многу се подобри„ итн :)

Инаку КРК - не ни се допаѓа воопшто пошто вокал ќе се работи во повеќето случаи а за тоа КРК - едноставно - не се !

Брат, можно е и таква реакција да добиеш, али верувам само од лик што е некаков аудиофил, и нема допирна точка со продуцентскиот аспект на музиката. Имам прочитано наоколу дека мониторки се досадни звучки за слушање - и ваљда ќе се сложам со тоа - за нормални луѓе што слушаат музика само и се навикнати на благи EQ бустови на ниските и високите фреквенции, али ако станува збор за продукција - ти треба што е можно "подосаден/неутрален" звучник. Да си биде монитор и неутрален колку што може повеќе, вистинит на изворот нели... Смениш 1db на EQ, одма да осетиш разлика што се вика.

Имам неколку пријатели со 5" ; супер контрола, звук, чистина - а и колку што имам истражувано наоколу од љубопитност пред доста време, ми текнува дека се имаат покажано супер, така да овие ги купуваш и најверојатно до нивниот животен век,нема ништо да се замараш, и во било кое поле на продукција да требаат, верувам строго дека нема да имаат никаков проблем.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.286
Скопје
hackitfree.github.io
Брат, можно е и таква реакција да добиеш, али верувам само од лик што е некаков аудиофил, и нема допирна точка со продуцентскиот аспект на музиката. Имам прочитано наоколу дека мониторки се досадни звучки за слушање - и ваљда ќе се сложам со тоа - за нормални луѓе што слушаат музика само и се навикнати на благи EQ бустови на ниските и високите фреквенции, али ако станува збор за продукција - ти треба што е можно "подосаден/неутрален" звучник. Да си биде монитор и неутрален колку што може повеќе, вистинит на изворот нели... Смениш 1db на EQ, одма да осетиш разлика што се вика.

Имам неколку пријатели со 5" ; супер контрола, звук, чистина - а и колку што имам истражувано наоколу од љубопитност пред доста време, ми текнува дека се имаат покажано супер, така да овие ги купуваш и најверојатно до нивниот животен век,нема ништо да се замараш, и во било кое поле на продукција да требаат, верувам строго дека нема да имаат никаков проблем.
Па тоа е целта - миксот ако го креираш и мониторираш - преслушаш на звучници со нагласени басови и високи - во финалната снимка мислејки дека има доволно бас и високи , ќе фалат тие фреквенции. Исто и средните - вокалот бидејки послабо ќе се слуша на такви звучници автоматски ќе го засилиш неколку db па ќе бидат пренагласени. Затоа треба што понеутрални да бидат.
За чистина и контрола на високи и средни на 5ки - не се сомневам - тоа ни беше и прв избор. Ама басот им е слаб - плус 5ките се 25 000 ден. Штознам - некако повеќе нудат и вредат 7ците ...

Последна промена:

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
И јас мислам дека Јамахата 7ци ми се одличен избор .
Не се.

Не вредат. Имаат пренагласени средни тонови.
JBL 308P се подобри во неутралноста, но Yamaha HS7 се почисти (помали изобличувања).
Многу подобри се ADAM T8V - провери за која цена можеш да ги добиеш.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
received_694442858761521~3.jpeg
received_3092320831067676.jpeg
За снимање видеа and stuff, редно беше upgrade од обичен headset. Сега чекам уште boom arm, pop filter и некој други тринкети.

IMG_20221217_201724.jpg
Во меѓувреме шо користам дури да стигнат делојте, по-ghetto сетап не постоел :ROFLMAO:
Поп филтер напраен од пластично, хеланки, ластик и челична жица, виси од трипод наместен на селфи стик LOL

Ај шо нема продавници музички во Битола, ме чуди шо немаме продавница во МК за поевтини, обични работи... Еден обичен поп филтер 2-3к ми викат од Артист (дека марка е ко небаре менва за парче пластика), на Али за 150 денари...

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно