Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Тоа е нешо шо на вас и после 5 години не можете да го разберете. Ајфон и човек на тротоар да продава, го зимаш луцаш imei за 2-3 секунди или сериски број, гледаш дали е користен, нов, активиран/неактивиран, поправам, и ако е активен уште епл ќер, си зимаш телефон со гаранција за ефтина сума и си тераш. Не е битно од каде ќе купиш ајфон. Не е случај тоа со другите телефони.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Не се работи за тоа, него за елитизмот и надменоста која ја врзуваш со разни видови на телефони.

И доста веќе пробуваш да оправдаш цена на иПхоне, да не те цитирам пак за новите постови, си слушнал ли ти за нфц?

Па уште за префрлање збори, хахахахахах

Последна промена:

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Кога ќе го прочитам ова блутут префрлањево во 2019.... А што немаат инфраред ни тие ни тие, што праиме? :)
Шо има врска инфраред? Блутут е convenience - не секој во секој момент носи дата кабел со него. Како да префрлам од кај него кај мене... И двата имаме блутут, а немаме кабел... Шо прајме тогаш? Или, си слушнал за wifi direct?
Ограничен си на иос, ако јас имам андроид, и сега... Аплоудирај на клауд/мејл, па прати линк, па доунлоудирај... Среќна нова 95та. Ако блутут не ти е конвенционален метод, тогаш преиспитај ги познавањата. А за нфц да не прајме муабет. Комедии.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту

Сеа треба да навлезам во муабетот за ајвар и пиперки ама блутут помеѓу тел и пц, со брзина на светлината.
Исто како муабетот да префрлам филм за да гледам на телефонот
Моментално веќе се' оди на клауд, се синхронизира, и го имаш на сите уреди.

Чисто за референца еве како оди префрлање преку блутут меѓу андроид телефон и win 10 pc, со брзината на светлината фајл од 2.66mb

View: https://youtu.be/QByimsD8g8I

Затоа пак ќе речам, нека земе членот горе фајлови 30 слики и 3-4 клипови од севкупно 3-4 гб нека префрле преку аирдроп, и истото преку неговиот блитут на пц и нокиа телефон или андроид.

Исто мојот телефон нема слот за видео касети ама еве живеам без тоа.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Тагни ме не се срами од мене, ако седниме на кафе и сакам јас да ги пратам слика, на мејл/клауд да аплоудирам за да ја земиш? Изгледа луѓено од bluetooth sig онака немале шо да прат па ајде, ќе измислат "непотребна" технологија. Тогаш, ако одиме по твојата напредна логика, apple earmuffs или бадс или како и да им е името на тие тампоните за уши, не треба да користат блутут, пошто нели е глупа технологија.

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Шо има врска инфраред? Блутут е convenience - не секој во секој момент носи дата кабел со него. Како да префрлам од кај него кај мене... И двата имаме блутут, а немаме кабел... Шо прајме тогаш? Или, си слушнал за wifi direct?
Ограничен си на иос, ако јас имам андроид, и сега... Аплоудирај на клауд/мејл, па прати линк, па доунлоудирај... Среќна нова 95та. Ако блутут не ти е конвенционален метод, тогаш преиспитај ги познавањата. А за нфц да не прајме муабет. Комедии.

Имам андроид последниве 6-7 години, имам префрлано миљон фајлови по луѓе.... ниту еднаш преку блутут.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Шо има врска инфраред? Блутут е convenience - не секој во секој момент носи дата кабел со него
Затоа што пред да го измислат блутутот, податоци се префрлаа преку инфраред. Ако не се лажам, тоа беше првиот начин на безжична комуникација помеѓу телефоните и меѓу телефон со компјутер.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Затоа што пред да го измислат блутутот, податоци се префрлаа преку инфраред. Ако не се лажам, тоа беше првиот начин на безжична комуникација помеѓу телефоните и меѓу телефон со компјутер.
мислам дека друга му беше поентата за инфраредот, го сфатив во стил: ни едните ни другите немаат инфраред, а друг бренд - шаоми, хуавеи, имаат инфраред. јас така сфатив.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
мислам дека друга му беше поентата за инфраредот, го сфатив во стил: ни едните ни другите немаат инфраред, а друг бренд - шаоми, хуавеи, имаат инфраред. јас така сфатив.
Поентата беше дека инфраред е одамна застарена и надмината технологија за префрлање податоци и веќе никому не недостасува, исто како што веќе е и блутут.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Поентата беше дека инфраред е одамна застарена и надмината технологија за префрлање податоци и веќе никому не недостасува, исто како што веќе е и блутут.
а сепак сеуште користат блутут за слушалките. не би рекол дека веќе никому не недостасува (ако истото го мислиш за блутут, ако добро те разбрав...?)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
а сепак сеуште користат блутут за слушалките. не би рекол дека веќе никому не недостасува (ако истото го мислиш за блутут, ако добро те разбрав...?)
Не си разбрал, муабетот е за префрлање на фајлови. Впрочем, блутутот воопшто не е ни замислен за таква употреба.
Ок е за општа комуникација, односно други примени.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
(сите знаат шо е ајфон)

Еве баба ми рецимо не знае што е ајфон.

На пример, добар дел од интелектуалната нормална публика или не ја интересира што е ајфон или пак го има во џеб а не знае дека е ајфон, ниту па ја интересира дали бил ајфон или шаоми.

Ајфон ти е статусен симбол само за раја утепана. Статусен симбол денес е знаењето, образованието, искуството, пријателите, односите со луѓето дома и на работа.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo

Сеуште се користи и добредојдена. Можеш сите уред да ги контролираш со апликација преку IR.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Сеуште се користи и добредојдена. Можеш сите уред да ги контролираш со апликација преку IR.
Ами оти не читате?
Но, ако ти е и останатата технологија по дома современа како и телефонот, повторно нема потреба од инфрацрвени далечински. Сега речиси се што се контролира со далечинско има и некаква смарт алтернатива.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Ами оти не читате?

Но, ако ти е и останатата технологија по дома современа како и телефонот, повторно нема потреба од инфрацрвени далечински. Сега речиси се што се контролира со далечинско има и некаква смарт алтернатива.

Колку % од домаќинствата имаат smart home? 0.001? Сите користиме стара технологија, не ја фрламе.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Колку % од домаќинствата имаат smart home? 0.001? Сите користиме стара технологија, не ја фрламе.
Не можеш да очекуваш од производителите да поддржуваат технологии надминати пред години, затоа што ние овде не фрламе стара технологија.
Од друга страна зошто не користиш стари модели на мобилни? Зошто мора мобилниот да е најнова генерација, а останатата технологија по дома да каска?

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Не можеш да очекуваш од производителите да поддржуваат технологии надминати пред години, затоа што ние овде не фрламе стара технологија.
Од друга страна зошто не користиш стари модели на мобилни? Зошто мора мобилниот да е најнова генерација, а останатата технологија по дома да каска?

Знаеш и самиот зошто. Затоа што не работи не еден обичен FB. Затоа што застарува премногу хардверот а софтверот станува премногу захтевен, затоа што веќе сега на 1 година стар flagship android телефон ми кочи Messenger и има ненормален лаг. Затоа што батеријата ќе издише за 2 години одсега. Иначе CRT телевизорот во едната соба си тера веќе 23 години, оваа година прв пат се расипа, имам едно Xiaomi кое има IR со кој го контролирам телевизоров.

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Знаеш и самиот зошто. Затоа што не работи не еден обичен FB. Затоа што застарува премногу хардверот а софтверот станува премногу захтевен, затоа што веќе сега на 1 година стар flagship android телефон ми кочи Messenger и има ненормален лаг. З

Ова е скроз неточно. Девелоперите на апликациите ги усеруваат апликациите или евентуално, девелоперите на Андроид верзиите од соодветните фирми, со некој грд апдејт или баг. Хардверот е и повеќе од доволен веќе генерации наназад за тие потреби. Стриктно во таа смисла - поддршка на апликации.

Која нова функција ти си видел Месинџер да ја има и да станува ПРЕМНОГУ ЗАХТЕВНА? Јас ќе ти кажам - истото срање го пакуваат во секоја верзија, со по некој апдејт на стикери или филтер. Збори ми за тоа како софтверот станувал сложен.

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
затоа што веќе сега на 1 година стар flagship android телефон ми кочи Messenger и има ненормален лаг.

Ма немој, кога се искурназивте олку, пак уште и флегшипи стари 1 година.... на Шаоми 4 Про со 625 СД му треба 2 секудни, 3 години стар телефон со средна класа процесор, т.е. беше кога излезе, сега е ниска класа.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Еве баба ми рецимо не знае што е ајфон.

На пример, добар дел од интелектуалната нормална публика или не ја интересира што е ајфон или пак го има во џеб а не знае дека е ајфон, ниту па ја интересира дали бил ајфон или шаоми.

Ајфон ти е статусен симбол само за раја утепана. Статусен симбол денес е знаењето, образованието, искуството, пријателите, односите со луѓето дома и на работа.

Кај нас во глобала е утепана рајата :)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Знаеш и самиот зошто. Затоа што не работи не еден обичен FB. Затоа што застарува премногу хардверот а софтверот станува премногу захтевен, затоа што веќе сега на 1 година стар flagship android телефон ми кочи Messenger и има ненормален лаг. Затоа што батеријата ќе издише за 2 години одсега. Иначе CRT телевизорот во едната соба си тера веќе 23 години, оваа година прв пат се расипа, имам едно Xiaomi кое има IR со кој го контролирам телевизоров.
Сакаш да кажеш дека на самсунг S9+ кочи месинџерот до неупотребливост?!
Батеријата се менува.
А од друга страна не ти пречи ТВ стар 20+ години, што нема поддршка за дигитални канали, ХД, има „измиена“ слика итн ?!
И како треба озбилно да го сфатиме муабетов?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ajde malku da hejtame. Sto ako vi kazam deka Dark mode e vsusnost samo verzija na Inverted colors modot?

Ne e kompleten, go testiram od vcera i ima mnogu problemi niz aplikaciite, spored mene e 20% zavrsen.
@psyside

edit - primer vo Dark mode, sinite kopcinja nekogas se zameneti so lila boja sosema nepotrebno, toa e vsusnost ostatok od inverted colors. Settings delot e kompletno ist so gray/black areas mesto da bide ispeglan.
Ova e razocaruvacki od Apple...

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Ова е скроз неточно. Девелоперите на апликациите ги усеруваат апликациите или евентуално, девелоперите на Андроид верзиите од соодветните фирми, со некој грд апдејт или баг. Хардверот е и повеќе од доволен веќе генерации наназад за тие потреби. Стриктно во таа смисла - поддршка на апликации.

Која нова функција ти си видел Месинџер да ја има и да станува ПРЕМНОГУ ЗАХТЕВНА? Јас ќе ти кажам - истото срање го пакуваат во секоја верзија, со по некој апдејт на стикери или филтер. Збори ми за тоа како софтверот станувал сложен.

Дали хардверот застарува или софтверот се усерува, тоа ти е едно та исто. Обично софтверот се усерува што доведува до тоа да хардверот е застарен.

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Ajde malku da hejtame. Sto ako vi kazam deka Dark mode e vsusnost samo verzija na Inverted colors modot?

Ne e kompleten, go testiram od vcera i ima mnogu problemi niz aplikaciite, spored mene e 20% zavrsen.
@psyside

edit - primer vo Dark mode, sinite kopcinja nekogas se zameneti so lila boja sosema nepotrebno, toa e vsusnost ostatok od inverted colors. Settings delot e kompletno ist so gray/black areas mesto da bide ispeglan.
Навика им стана на сите да вадат некомплетни производи, првите корисници (што најскапо ќе платат) ги користат како бета тестери.

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro

@psyside

Латиница во 2019...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно