Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

Chiller

user
8 март 2012
1.558
1.164
Скопје Аеродром
На заебанција укључив Copilot нешто како итеракција да направам, го угасив и во тоолбар ми остана иконава 1761386556489.png
со микрофон. Да видам која апликација ми го користи микрофонот кога она Copilot си работи во позадина иако го исклучив.

Мораше да го барам во процеси за да го исклучам и да не слуша со микрофонот. :ROFLMAO:

И така после цацко се јави. :ROFLMAO:

1761386543473.png

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.766
6.476
SK
А што да прават другите 99.9% кои појма немаат ни што се уклучува ни што се дешава, какви се последиците?

Тешка дистопија се дешава пред наши очи а луѓево скроз не ни разбираат што се дешава... Не е ни смешно повеќе. :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.511
2.964
Хаха, it gets better and better. :)

Ах, јанасана!
Не остана место кај шо не ѕирнаа!

А што да прават другите 99.9% кои појма немаат ни што се уклучува ни што се дешава, какви се последиците?

Тешка дистопија се дешава пред наши очи а луѓево скроз не ни разбираат што се дешава... Не е ни смешно повеќе. :)
Ама па, затоо топло ги препорачвам овие две бесплатни софтверчиња, кои служат за исклучвање на телеметрии, блоатвер, чпијунирајне и друзи слични рабоќе од таква провиниенција:
O&O ShutUp10++: Free antispy tool for Windows 10 and 11
Optimizer - Free Privacy & Performance optimizer for Windows

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.766
6.476
SK
Ама па, затоо топло ги препорачвам овие две бесплатни софтверчиња, кои служат за исклучвање на телеметрии, блоатвер, чпијунирајне и друзи слични рабоќе од таква провиниенција:
Има алатки (и скрптата на Крис Титус е добра, WinUtil), проблемот е што спомнатите 99.9% од корисниците ниту ќе знаат ниту ќе ги употребат тие алатки.
Мислењето е автоматски споено:

За повеќето работи Микро$офт самите оставаат можности (релативно) регуларно да се исклучуваат, затоа и постојат скриптиве/алаткиве кои ги зборуваме, ги користат тие механизми. Ама многу пимплање е да останат подесувањата после feature update, или треба пак да ја повториш постапката со алатките, или требаат групни полиси со сопствени скрипти да се активираат после такви update-и на виндовс. Баш сега силом прилике се малтретирам со такви работи.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.511
2.964
....проблемот е што спомнатите 99.9% од корисниците ниту ќе знаат ниту ќе ги употребат тие алатки.
Да, се сложувам со ова.
Всушност, тие се таргетот, тие се целната група.

18 август 2019
1.225
1.199
Уште да сум паметен па да знам што смеам, што не смеам да исклучам...
Има алатки (и скрптата на Крис Титус е добра, WinUtil), проблемот е што спомнатите 99.9% од корисниците ниту ќе знаат ниту ќе ги употребат тие алатки.
Јас сум половина во тие 99,9%. Знам дека треба, ама не сум сигурен што треба.

Chiller

user
8 март 2012
1.558
1.164
Скопје Аеродром

Копилот сервисите ги исклучив тотално. Си играв 2 дена, му дадов промтови „дееп“ да размислува и после неколку саати размислување „program is not responding“.
Мене не ми треба таква играчка а во позадина си работи свое.

Ти препорачувам copilot recall, copilot, copilot 365 слободно да ги исклучиш.

18 август 2019
1.225
1.199
Ти препорачувам copilot recall, copilot, copilot 365 слободно да ги исклучиш.
Копиљот ќе го исклучам, ама кога отидам на 11-ката. Сега тренирам на 10-ката. Игрите веднаш отидоа, некои телеметрии... Ама имам опција за NET Framework, тука не сум сигурен.

Најважно прашање ми е дали само ги блокира или ги деинсталира. Дали можам на истиот начин да ги вратам ако има проблеми?

ПС
Ако ме снема, знајте дека правам бутабилно УСБ, за нова инсталација... :) :) :):

Chiller

user
8 март 2012
1.558
1.164
Скопје Аеродром
Копиљот ќе го исклучам, ама кога отидам на 11-ката. Сега тренирам на 10-ката. Игрите веднаш отидоа, некои телеметрии... Ама имам опција за NET Framework, тука не сум сигурен.

Најважно прашање ми е дали само ги блокира или ги деинсталира. Дали можам на истиот начин да ги вратам ако има проблеми?

ПС
Ако ме снема, знајте дека правам бутабилно УСБ, за нова инсталација... :) :) :):
Конкретно кај мене ги тргнав со програмиве, ама кога ќе уклучам Edge, пак си стои иконата на копилот и функионира копилето. :ROFLMAO:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.511
2.964

ПС

Ако го користиш софтверчево O&O ShutUp 10+ слободно позелени ги тие што на десната страна имаат YES.
Другите остај ги, да не ти е шубе да не го расипиш Виндоусо.
Screenshot 2025-10-26 121708.jpg

18 август 2019
1.225
1.199
Ако го користиш софтверчево O&O ShutUp 10+ слободно позелени ги тие што на десната страна имаат YES.
Другите остај ги, да не ти е шубе да не го расипиш Виндоусо.
Го пробав другото и уште сум жив. :)
Сега го пробав и ова, ама моментално не сакам да го рестартирам компјутерот. Чекам да соберам храброст. :) За секој случај направив точка за системска обнова. Се разбира ако воопшто подигне системот. Ако не подигне, дома нема да кажувам дека сум чепкал нешто. :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.511
2.964
Некој користи system restore? Damn I'm old ..
Не користам.
До сега не ми се покажало како потребно, дури ни во античките времиња на крш HDD под Win 98, 2000 па и златнио XP...
А посебно не сега, во време на супер брзи SSD-иња.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Го пробав другото и уште сум жив. :)
Сега го пробав и ова, ама моментално не сакам да го рестартирам компјутерот. Чекам да соберам храброст. :) За секој случај направив точка за системска обнова. Се разбира ако воопшто подигне системот. Ако не подигне, дома нема да кажувам дека сум чепкал нешто. :)
Пази со вакви програмчиња и штиклирај само тоа што го знаеш. Добри се ама една погрешна опција и нема бут на пенџерето :)))
Едно време ги тестирав во виртуелна машина, повеќето беа ок и работеа ама некои просто го расипуваа бутот и толку беше.
Среќа во несреќа што беше виртуела :)

18 август 2019
1.225
1.199
Пази со вакви програмчиња и штиклирај само тоа што го знаеш. Добри се ама една погрешна опција и нема бут на пенџерето :)))
Ова второво е 100% сигурно. Вртев лево, вртев десно, на крај сум ја удрил опцијата сѐ да биде штиклирано.

Системот културно подигна, ама камерите ЦРНИ. Сум штиклирал да бидат оневозможени (всушност сѐ што може е оневозможено). Сега го „средив“, ама пак ми треба храброст за рестарт. Немам многу време, а камерите треба да останат во функција.

Рестарт друг пат.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Некој што има 12гб рам да каже како се понаша пендеров? Со 16гб знаеше да стигне до 10-11гб...

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.624
Скопје
Некој што има 12гб рам да каже како се понаша пендеров? Со 16гб знаеше да стигне до 10-11гб...
Има нешто како pre-caching(или како и да се вика) и ствари што често ги користиш ги чува во меморија за да бидат одма спремни, ако стигне до некое критично ниво има простор да ти ослободи рам за апликација што ја користиш во моментот.
Иначе би требало околу 6ГБ да користи чист виндовс 11 24Н2, бар според овој младич.
View: https://youtu.be/uHjGV1NrO_Y?t=72

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Има нешто како pre-caching(или како и да се вика) и ствари што често ги користиш ги чува во меморија за да бидат одма спремни, ако стигне до некое критично ниво има простор да ти ослободи рам за апликација што ја користиш во моментот.
Иначе би требало околу 6ГБ да користи чист виндовс 11 24Н2, бар според овој младич.
View: https://youtu.be/uHjGV1NrO_Y?t=72
Сигурно мислиш на Superfetch. Исклучено тоа веднаш после инсталација ...Кога бев со 16гб рам како напишав погоре одеше и до 10-12гб рам.
Моментално имам 10ка и знае и 7гб да лапне од рамот.
Лисацава Аждер :)

Атачменти

• Capture1.JPG
    Capture1.JPG
    60,2 KB · Прегледи: 25
  • Capture2.JPG
    Capture2.JPG
    79,6 KB · Прегледи: 25

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Taylormk

read-only
19 октомври 2023
44
36
Kocani
Имам 16гб рам и користев Windows 10 се беше добро до дека не направив инсталација на Windows 11 го форматирав компјутерот и сега праве Crash на сите Претражувачи Google Chrome
и сите друѓи до Opera GX приметив дека многу рам меморија користе 70-80% проценти ми зема од Рамот
Сменив одново направив формат вратив Windows 10 и сега истиот проблем Crash ми праве на секој Пребарувач до што може да биде или Crash ili ако пребарува нешто едноставно не покажува слика на некој начин е Crash ако може некој да помогне

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно