Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Ваше мислење за содржините на IT.com.mk?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
Буквата Ј се става помеѓу И и А само кај македонските зборови, а не и кај странските или пак личните именки, така да НвидиЈа е правописно погрешно.

Јас би да не се преведуваат називите на техничките поими, туку само да се напишат на кирилица и онака како што се изговараат, на пример кеш, енвидиа, девелопер, селфи, ксеон. Тие зборови се викаат неологизми, безвезе е да се прведуваат. Ретко која нација успешно ги превела.

Во спротивно ќе станеме како хрватите, кои измислија десетици нови зборови само за да се разликуваат од србите а звучат смешно.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Буквата Ј се става помеѓу И и А само кај македонските зборови, а не и кај странските или пак личните именки, така да НвидиЈа е правописно погрешно.

Јас би да не се преведуваат називите на техничките поими, туку само да се напишат на кирилица и онака како што се изговараат, на пример кеш, енвидиа, девелопер, селфи, ксеон. Тие зборови се викаат неологизми, безвезе е да се прведуваат. Ретко која нација успешно ги превела.

Во спротивно ќе станеме како хрватите, кои измислија десетици нови зборови само за да се разликуваат од србите а звучат смешно.
петел - зороклик
хеликоптер - зракомлат
тач-скрин- додирник
кондом - удна туљица
сендвич - двокришка
Мора да признаете иновативни се :p:D

kebe

hello world
29 март 2012
306
280
Моите забелешки за јазикот на порталот беа не само грешки во речникот туку и грешки во граматиката.

За речникот и информатиката треба да се седне и добро да се продискутира, демократски, оти тоа е поширока тема од порталот или форумот. Досега се издадени три речници и тоа еден постар од 2003, еден понов поимник од министерство за информатичко општество, и еден од Слободен софтвер Македонија. За поимникот можам да кажам дека не е од задоволителен квалитет, но може да се користи како некоја почетна точка за втора верзија. Овој од Слободен софтвер според кој се преведувани Фајрфокс и други апликации е подобар.

Е сега, на порталов ИТ.мк некако не следат ниту еден од овие три поимници, а треба да следат, оти како новински медиум мора да пишуваат литературен македонски според закон.

Што е финтава сега што некои зборови ни се чудни? Чудни ни се оти малку се користат. Ако почнат медиумите да ги користат почесно, и ние ќе ги користиме почесто во разговорниот стил.

Ако пак медиумите пишуват „Мислам хелооу, сликам 5 селфиња на ден и ги аплоадирам на Инстраграм“, и ние така ќе зборуваме.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Моите забелешки за јазикот на порталот беа не само грешки во речникот туку и грешки во граматиката.

За речникот и информатиката треба да се седне и добро да се продискутира, демократски, оти тоа е поширока тема од порталот или форумот. Досега се издадени три речници и тоа еден постар од 2003, еден понов поимник од министерство за информатичко општество, и еден од Слободен софтвер Македонија. За поимникот можам да кажам дека не е од задоволителен квалитет, но може да се користи како некоја почетна точка за втора верзија. Овој од Слободен софтвер според кој се преведувани Фајрфокс и други апликации е подобар.

Е сега, на порталов ИТ.мк некако не следат ниту еден од овие три поимници, а треба да следат, оти како новински медиум мора да пишуваат литературен македонски според закон.

Што е финтава сега што некои зборови ни се чудни? Чудни ни се оти малку се користат. Ако почнат медиумите да ги користат почесно, и ние ќе ги користиме почесто во разговорниот стил.

Ако пак медиумите пишуват „Мислам хелооу, сликам 5 селфиња на ден и ги аплоадирам на Инстраграм“, и ние така ќе зборуваме.
Се сложувам во констатацијата, и моето мислење не е далеку од твоето. Би бил презадоволен кога и оваа мала група на луѓе би дискутирала и би давала предлози за ’’вдомување’’ или толкување на зборови тесно врзани за информатиката како севкупен систем. Никогаш големите решенија не доаѓаат сами од себе, речиси секогаш се инспирирани и последователи на малите срамежливи зачетоци.
А овој форум, во кој имам чест да членувам, и те како има капацитет да разговара за овие прашања, тргнувајќи од неговата шареноликост и општа пристапност.
А вие како модератори и креатори на форумот и порталот, овде мора да ги црпите корените на вашето поле на делување, инаку се ова би немало или би ја изгубило смислата на постоење.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
На пример: http://it.mk/iran-bara-facebook-twitter-da-gi-prefrlat-podatotsite-na-nivni-serveri/
Мислам, wtf? Баш ми е гајле што барал Иран....
Мене би ме интересирало технички податоци на пример, големина на база со податоци за иранските корисници, сторија за постапката на миграцијата на податоците на сервери во Иран (хипотетички) и други технички и практични теми.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
@bibil ти озбилен си со постовиве? Самослик ејјј.. Ц ц ц ц...:minishock:

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Абе каква кирилица какви глупости. На ова прашање требаше да му се стави крај уште пред 15-тина години. Нема преведување, туку користење општо-прифатените англиски поими.

Дај ајде, не ме зафркавај, ќе преведуваме:
- Core 2 Duo = "Кор Ту Дуо" или "Кор 2 Дуо"
- PC = "Пи Си" или секој пат ќе треба да куцам "Персонален Компјутер"
- PHP = "Пи Ејџ Пи" или "Пехапе" или "ПХП"
- CSS = "ЦСС"

Да не продолжувам има милион вакви примери каде катастрофално лошо изгледа кириличната верзија и не би помогнало ни честото користење од сите медуими и сите АјТи фаци, зошто едноставно НЕ ЧИНИ преводот или кириличната верзија на тој поим.

А не туку ми се фаќајте за лесни поими како Интел, Ксеон итн, кои колку толку добро изгледаат кога ќе се напишат кирилично.

А во врска со содржината и јас се сложувам со повеќето членови, поголем број од вестите не ги ни перцепирам. Пред 2-3 години може да се рече читав 8, 9 од 10 постирани вести. Сега сум на максимум една до две од 10 објавени.

Еве еден мој совет за збогатување на вестите со поквалитетна содржина:

На форумов се наоѓаат одлични туторијали за се и сешто, постирани од самите членови. Преточете го тоа во вест на сајтот и ставете мала благодарност до членот кој го напишал тоа (дал било со линк до неговиот профил на форумот, дал само со alias). Искрено мислам дека никој не би имал против од тоа неговата експертиза, преточена во текст/слика/видео, да се најде на сајтот.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Абе каква кирилица какви глупости. На ова прашање требаше да му се стави крај уште пред 15-тина години. Нема преведување, туку користење општо-прифатените англиски поими.

Дај ајде, не ме зафркавај, ќе преведуваме:
- Core 2 Duo = "Кор Ту Дуо" или "Кор 2 Дуо"
- PC = "Пи Си" или секој пат ќе треба да куцам "Персонален Компјутер"
- PHP = "Пи Ејџ Пи" или "Пехапе" или "ПХП"
- CSS = "ЦСС"

Да не продолжувам има милион вакви примери каде катастрофално лошо изгледа кириличната верзија и не би помогнало ни честото користење од сите медуими и сите АјТи фаци, зошто едноставно НЕ ЧИНИ преводот или кириличната верзија на тој поим.

А не туку ми се фаќајте за лесни поими како Интел, Ксеон итн, кои колку толку добро изгледаат кога ќе се напишат кирилично.

А во врска со содржината и јас се сложувам со повеќето членови, поголем број од вестите не ги ни перцепирам. Пред 2-3 години може да се рече читав 8, 9 од 10 постирани вести. Сега сум на максимум една до две од 10 објавени.

Еве еден мој совет за збогатување на вестите со поквалитетна содржина:

На форумов се наоѓаат одлични туторијали за се и сешто, постирани од самите членови. Преточете го тоа во вест на сајтот и ставете мала благодарност до членот кој го напишал тоа (дал било со линк до неговиот профил на форумот, дал само со alias). Искрено мислам дека никој не би имал против од тоа неговата експертиза, преточена во текст/слика/видео, да се најде на сајтот.
Ајде вака да ги поставиме работите, ако зборовите секогаш сме ги прифаќале онака како другите си ги изговарале и пишувале, јазикот наш непресушен ќе личеше на ‘‘мак-сперанто’’ :p.
Петстотини години под турско оставиле трага врз нашиот јазик со огромен број превземени и претопени зборови, и верувај глобалниот експанзионизам на англискиот како сеопфатен е и желба на повеќето светски моќници. А како што поминува времето изгледа станува и се попопуларен кај младите луѓе, но ме загрижува фактот дека стручната јавност која е технички добро поткована, и која (за жал) е најчесто високо образувана (државата потрошила пари за нивно школување), така лесно се откажува од оваа работа.
И да баш затоа ако ве ‘‘мрзи’’ да пишувате ‘‘Персонален Компјутер ’’ тоа незначи дека треба веднаш да се прифати за општа употреба внес во текст на латинична интерпукција, по мое мислење и пракса десет пати ми е полесно да ви напишам нешто на Македонски и на кирилица, отколку да менувам фонтови. Ама во недостаток на унифицирани Македонски зборови во Македонската стручна литература, ќе се случува се она во погорните мислења споменато. На крајот на краиштата од каде и таа сеопшта прифатеност на англискиот како стар и нефункционален јазик со над осумстотини илјади зборови со премногу фонетика и двосмисленост на зборовите, наспроти нашиот, еден од помодерните јазици со фонт од околу сто илјади зборови без фонетски знаци и гласовен правопис (читај како што пишува-пишувај како што читаш).
Јазикот е жива материја и тој константно се надградува.
Тешко оному кој не си го сака и негува својот јазик.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
На крајот на краиштата од каде и таа сеопшта прифатеност на англискиот како стар и нефункционален јазик со над осумстотини илјади зборови со премногу фонетика и двосмисленост на зборовите, наспроти нашиот, еден од помодерните јазици со фонт од околу сто илјади зборови без фонетски знаци и гласовен правопис (читај како што пишува-пишувај како што читаш).
Дали живееме во време каде Македонскиот е најупотребуван во светот? НЕ. Епа нема што да се буниме, едноставно англискиот е најзборуван и тоа е тоа, без разлика колку е нефункционален, без разлика колку нашите професори, фонетичари, лингвисти итн, го величат нашиот јазик ("Златен јазик си имаме ние муабетот"). Оди да те видам надвор од Македонија збори го тој јазик. Некои не те разбираат македонски ни во сопствената земја.

десет пати ми е полесно да ви напишам нешто на Македонски и на кирилица, отколку да менувам фонтови.
Мене ми е десет пати полесно да стискам alt-shift секој пат кога би имало потреба. А зошто и во изговарање тоа не го правиме. Зошто сите викаме фејзбук, зошто сите викаме Кантер Страјк а не Контра Напад? Или да те прашам, дали ти секогаш го користиш Персонален Компјутер во твоето секојдневно комунуцирање???

- Што правиш? Еве работам на мојот персонален компјутер.
- Мамо, ај ако сакаш иди пушти ми го персоналниот компјутер.
- Леле колку се изнервирав што се укочи, ПУ да ти ибам персоналниот компјутер.

најчесто високо образувана (државата потрошила пари за нивно школување), така лесно се откажува од оваа работа.
И треба да се откаже. Како не разбирате дека станува збор САМО за поими од информатичката технологија кои во скоро сите земји се прифатени со нивните англиски поими. Па не би било ли најидеално (ко што е сега) на сегде во светот да можеш да се разбереш кога сакаш да купиш компјутер, телефон или што и да е. Што правиме ако сакаш да купиш телефон од Албанија, случајно си се нашол таму, си влего во салон и што да видиш, во Албанија сите поими ги превеле на албански, а ти албански не знаеш и појма немаш што спецификации има некој уред. (не зборам да изгуглаш, некој не го прави тоа, едноставно оди во салон и купува). И на што ќе изгледа тоа, во Шпанија се преведено на шпански, во Франција на Француски, итн.

Кај ќе биде крајот ако сите го форсираат својот јазик, за уште еднаш ќе напоменам, поими од информатичката технологија???

Тешко оному кој не си го сака и негува својот јазик.
Тешко оному кој го возвишува до толку својот јазик па ќе се нафати да направи таква глупост, да им даде македонски "шмек" на поимите од информатичката технологија.

STEFF

user
4 јули 2013
1.387
2.162
Скопје
Додуша персонален компјутер не е ни македонски литературен. Персонален - personal ( од англиски) и компјутер исто така.
Би требало да биде сопствена/индивидуална машина :D :eek:h:

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Би требало да биде сопствена/индивидуална машина :D :eek:h:
Хахаха, точно :D Да се корегирам тогаш:
- Што правиш? Еве работам на мојата сопствена машина.
- Мамо, ај ако сакаш иди пушти ми ја сопствената машина.
- Леле колку се изнервирав што се укочи, ПУ да ти ибам сопствената машина.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Ксенон процесор непостои, како што непостои глумец ДиКаприо.
Нема врска македонскиот јазик со имињата. Тие мора да се во оригинал, а и дозволено е испишување на фирмите во оригиналните имиња на компаниите.
Според оваа логика.. Xenon да е Ксенон, а цел свет го вика Зион, никој нема да знае за што станува збор дури и да го викаме Зион.
Поимите се друга работа.. тие може а и немора да се преведуваат. Доколку се користи странск израз, исклучиво да се пишува со оригиналното писмо.
Во спротивно ќе станеме како хрватите, ако сте читале Bug откако се осамосталија, знаете за што зборувам.

Што се однесува до темите на порталот.. недоволно елаборирани, личат на препишани, без свој заклучок или мислење, тотално небитни теми... дали еднаш го имам отворено до сега.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.239
5.559
Скопје
Порано се напнував малку и за тука, сега не толку, меѓутоа многу повеќе ми пречи неписменоста на квази портали и новинари (радио/ТВ/интернет) кои практично заработуваат од тоа, а се изразуваат многу неписмено. Тука не мислам на IT.mk, искрено.

IT терминологијата се согласувам дека треба да биде користена изворно, само латинично.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Кога ќе ги натерате докторите да не пишуваат hipokondris moronis alhemius tatus имаш на левото уво земи си од fakismakis na tatis 3 x 1, а се работи за твој живот... тогаш и компјутерџии ќе викаат самослик наместо селфи.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
- Што правиш? Еве работам на мојата сопствена машина.
- Ами чекај, нели сопствената машина беше на сестра ти?
Да, сопствената машина е на сестра ми...
- Па како е сопствена кога е на сестра ти?
Немам поима...

-Да те е__ и тебе и сестра ти и да ве мочам од керамиди

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
ме бендиса темава...
Имам предлози за USB стикот.
Универзален Сериски Автобус Стап. = УСА стапот
Универзална Сериска Линија Прачка. = УСЛ прачката
Универзален Сериски Вод Гранка. = УСВ гранката.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.098
14.214
Технолошкиот прогрес е толку голем што веќе нема земја која може секој нов изум или уред да го адаптира во својот јазик. Најчесто прво се запознаваме со новитетите преку читање или слушање на англиски јазик и како такви ги прифаќаме.

Додека да проба некој повикан и стручен во земјата да најде соодветен превод или термин на мајчин јазик отиде возот зашто терминот веќе се удомаќинил како сме го чуле првично.

Едноставно мора да сватиме дека ниту еден јазик кој не е англиски, вклучително и македонскиот не може да држи чекор на овој план.

Што се однесува до глобализацијата ако ништо друго ми се допаѓа тоа што многу повеќе ги зближи луѓето. Мене ми изгледа дека различните нации, јазици, вероисповеди иако вистинско богатсво од една страна сепак се и причина за раздвојување помеѓу луѓето од друга страна.

Национализам, верска нетрпеливост и сл. потекнуваат баш од тоа што луѓето цело време биле учени да се трудат да се разликуваат од другите во поглед на колективен идентитет. А така и полесно се владеело со нив.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Самослик? Ахахахахахахахахаха :D :D :D
Мислев да спијам за да сум свеж за на работа ама ништо...кај отворив форум у*м :D после толку смеење нема шанси да заспијам... Самослик еј ахахахахахахахаха добро бе кај ти текна на имево? Па една година да мислам и нема да ми текни на вакво нешто :D :D :D

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Идејата за превод на термините од областа на информатичките технологии не е нова. Воспоставување на ред во лексиката која ќе се употребува во таа област е суштинска за разбирањето на истата од страна на сите индивидуи подеднакво, без давање на привилегии кон одредена група од општеството ( читај: индивидуи кои разбираат англиски јазик ). Дури и таа би рекол привилегирана група често не ги разбира значењата на зборовите кои ги употребува. Вистинско познавање на одредена проблематика подразбира способност истата да се образложи и опиши со проста аналогија од секојдневието. Секој друг обид е импровизација. L2 cache, RAM меморија, хард-диск, SSD... За обичен човек кој сака да се стекне со продлабочено знаење од оваа област, при прва средба, овие поими немаат никакво значење, макар и бил најинтелигентното суштество на планетата. Но, доколку се употреби - второстепена меморија на процесор(значи има и првостепена и можеби третостепена), помошна меморија со брз пристап(значи има и главна), механички диск(значи има и немеханички), електронски диск(значи има и неелектронски диск)... Ова е само блиц идеја за превод на општите поими од информатичките технологии. Сакале или не сакале, овие поими автоматски се преведуваат во вашиот мозок бидејќи не сте родени во Англија. Мора да ги преведите за да ги разберите, да ги поврзите со нешто што веќе го знаете, да направите некоја аналогија можеби и сл. Овие се технички термини и е неопходно разбирање на истите. Тоа е суштината на знаењето и со помош на овие преводи загарантирано ќе се подигне нивото на информатичката писменост.

Што се однесува до имињата/брендовите, мислам дека треба да се запишуваат во изворна форма, без никаков превод и на латиница.

Додека пак поимите кои (не) се технички, како на пример селфи можат да се додадат во нашиот лексикон, како што е случајот со цигара, компјутер (или беше сметач..некој не бил при себе кога го додал тој збор во нашиот јазик). Значи поими за кои сами по себе не подразбираат подлабоко познавање на одредена област, туку се општо познати. Тие поими не влијаат на разбирањето на самата област на која припаѓаат.

Но, се ова паѓа во вода бидејќи ние немаме образовен систем кој цели кон создавање наука. Ние сме препишувачи. Сите учебници се препишани. Голем дел од учебниците не се ниту преведени... Општ хаос, банана држава. Па следствено на тоа, дај шта даш. Еве и ова сега со поимите, на некој му се допаѓа без превод, на некој му се допаѓа со делумен превод, на некој со целосен превод...Јас сум алергичен на Интел, Нвидиа, АМД, ЛГ, Самсунг... Ама го разбирам тоа, никој не сака постојано да шалта македонска/латинична тастатура во рамки на две реченици 5 пати :)

Резиме - неопходна е систематизација. Тоа само ќе ги поедностави работите за оние кои допрва се стекнуваат со знаење. Сите ние кои овде дискутираме сме ирелевантен модел за користење како база за донесување на ваква одлука. Се разбираме одлично и на двата јазици. Додека пак оние кои доаѓаат да научат нешто ќе наидат на море на непознати и неповрзани поими, напишани секаде на различен начин. Ќе се збрлават, ќе се уплашат од поими, шпанско село. :) Значи разграничување на брендови, општи поими, поими кои спаѓаат во продлабочено знаење. Не велам дека ова е единствен начин, туку дека тоа може да биде база која може да се надоградува. Одбивање на систематизација не е база која може да се надоградува, туку подршка за продлабочување на хаосот во нашиот јазик.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
@bibil Изржи брат, овде e како во војска (кога се одело на времето) :D Додека си гуштер ќе те исмејуваат, ќебоваат... hang in there :D Тоа што го кажа ти да го кажеше некој "старешина" ќе беше изложено на длабоки филозофски размислувања, барање на начини да се искаже согласност или во најдобар случај - да се молчи. :D

nik0la_

lurker
5 јануари 2012
720
1.380
nik0la_'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 1600 Processor
Motherboard
Gigabyte AB530m-Gaming1
Storage
Force Series™ MP500 120GB M.2 SSD - Corsair & 500GB Western Digital HDD
PSU
EVGA 600 BQ, 80+ BRONZE 600W
RAM
16 GB 2x8 VENGEANCE® LPX DDR4 DRAM 2400MHz C14
Video card
Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB
Case
ATX Midi Tower Case SAMA Vision III Gaming
Mouse
Bloody v7m
Keyboard
Sharkoon SKILLER MECH SGK3 mechanical RGB
Monitor
Philips 23" Full HD LED IPS
OS
Windows 10
Колку од вас користат телефон со македонско мени, или пак Пенџериња на македонски?
Никој нормално.
За***те тоа преведувањето, доволно е на кирилица да пишеме освен ИТ термини.

kebe

hello world
29 март 2012
306
280
Обично во вакви ситуации единствено што ми останува да кажам е: пусто македонче, секогаш да си плука по своето.

Ако ептен дојди густо го пуштам видеото Кападастер за фендер од К-15.

-----------------
ме бендиса темава...
Имам предлози за USB стикот.
Универзален Сериски Автобус Стап. = УСА стапот
Универзална Сериска Линија Прачка. = УСЛ прачката
Универзален Сериски Вод Гранка. = УСВ гранката.
Фала Богу, bus како термин од дигитална електроника односно информатика има многу соодветен превод од дамнешни времиња и гласи магистрала. Магистрала е една жица или низа на жици наменети да пренесуваат битови.

Ама секогаш ќе се најди некој „со средно“ и ќе речи „Како бе магистрала, БУС е БУС“. Разумен компромис е разумен компромис...
-------------------

Јазикот е жива материја и прима новини, ама стандардниот јазик е нешто наменето за голем број на негови говорници, а не за некој кој учел од англиски туторијали и е научен само на тоа. Ами јас што учев на македонски факултет за информатика (како и некои други овдека)? Половината учев од англиски учебници, но и половина од македонски, полагав на македноски, поприродни ми се македонските термини. И сега шо прајме?

На крајот на денот мора да се седне и да се направи решение што е прифатливо за поголем број на луѓе, и за тие стручните од ИТ, и за тие самоуките, и за тие што не го работат тоа. Не сакам јас, а и многу други говорници, да си го кривам јазикот и да изговарам мадрборд.

theurednik

Sensei Модератор
23 февруари 2009
499
136
it.com.mk
Едно нешто испуштате цело време:

Кој од вас оди на Google и пребарува „Енвидија“ или „самослик“ или „џиџе“ (официјален превод од прирачникот на МИО за widget).

Јазикот е жива материја, и иако имаме закони и се, тие сепак не ограничуваат бидејќи твојата кола се вика Ford, Audi, парфемот ти се вика Chanel, купуваш храна од King Burger и Dominos, гледаш телевизија на Discovery, користиш Dell компјутер, или купуваш детски играчки од Jumbo и Vero, можеби од Ramstore, можеби пиеш Amstel.

Знам дека ако ги пишуваме според правилата треба да бидат транскрибирани, ама касно е за тоа. Англискиот има преголемо влијание врз светот во овој момент, посебно во ИТ индустријата, така да, deal with it.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно