Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

TELEKOM ADSL Ohrid

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Имам пријателче што користат магента 1 пакет со 4 моб телефони, нет, тв и фиксен дома.

Пингот е 90% над 150, стига до 800, а брзината никогаш поголема од 1.5. Два пати дошол тим кај него и секогаш викале:

ADSL e, повеќе неможи. Живее блиску до центарот. Неможело VDSL далеку биле од централа. А ако сакале оптички да си плателе скапо за инсталација.

Јас сум каде каде подалеку па имам VDSL.
Што да се прави? Интернетот не задоволува потреби. Каде да се жали? Да прекине договор?

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Нема што да прави. И кај мене им е истиот изговор, "далеку сте од централа, толку е линијата до зградава, нема повеќе". Ако добро памтам, математиката е следнава: плаќам за 12Mbps, а нивниот максимум на линијата од централа до зграда е баш толку, 12Mbps, пошто стари кабли блабла. По тоа, пуштаат 10Mbps до станот кај мене наместо 12Mbps, за да не е цело време на максимум и да е постабилно наводно, и од тие 10Mbps, скини 4Mbps за телевизорот. Џабе е и жалење и екипи дома и се, добивам пола од она што го плаќам.

Оптика во зградава наместија во 3 или 4 влеза, од вкупно 7, кај мене нема.

Мислам и дека џабе ќе му е жалење, Телеком ако добро памтам имаа некој глуп fine print што вели дека треба интернетот да ти е незадоволителен 90% од времето, ама мерат на година дена, што е тешка глупост. Покрај тоа, во договорите им стои "ДО 12Mbps" или колку и да се, што значи дека и да немаш 12Mbps, тие се чисти пред АЕК.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Нема што да прави. И кај мене им е истиот изговор, "далеку сте од централа, толку е линијата до зградава, нема повеќе". Ако добро памтам, математиката е следнава: плаќам за 12Mbps, а нивниот максимум на линијата од централа до зграда е баш толку, 12Mbps, пошто стари кабли блабла. По тоа, пуштаат 10Mbps до станот кај мене наместо 12Mbps, за да не е цело време на максимум и да е постабилно наводно, и од тие 10Mbps, скини 4Mbps за телевизорот. Џабе е и жалење и екипи дома и се, добивам пола од она што го плаќам.

Оптика во зградава наместија во 3 или 4 влеза, од вкупно 7, кај мене нема.

Мислам и дека џабе ќе му е жалење, Телеком ако добро памтам имаа некој глуп fine print што вели дека треба интернетот да ти е незадоволителен 90% од времето, ама мерат на година дена, што е тешка глупост. Покрај тоа, во договорите им стои "ДО 12Mbps" или колку и да се, што значи дека и да немаш 12Mbps, тие се чисти пред АЕК.

Ок разбирам, али пингот не е прифатлив уопште... мислам смешно е... а и тв кога е искл имаат 1.5 макс download

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Она што преостанува е да се јави во АЕК, иако не мислам дека ќе помогне. Или да чека, кога тогаш, да донесат оптика кај него. Ако е во зграда, инсталацијата е на трошок на Телеком, само треба одобрение од куќен совет за да се пуштат кабли низ зградата. Не знам за во куќа како оди процедурата и од чиј џеб се плаќа.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Стар бакар има изгледа, а и многу веројатно може да е од тие „новите“ двојници со некој комшија кај што се преполовува PSTN опсегот (сум заборавил веќе), а никој од нив да не ни знае за ова.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.589
19.307
Во нивните рутери покажува квалитет на линијата. Атенуација, сигнал шум, преслушување и слично.
ADSL е многу осетлив на квалитетот на парицата. Малку влага или оксидација и отиде интернетот на пола

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно