Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телекабел оптички пакети

CHukio

hello world
7 март 2013
202
141
Прилеп
churlinoski.mk
CHukio's setup  
Processor & Cooler
AMD Rayzen 5 2600x
Storage
Kingston A2000 500GB, Kingston A400 240GB
RAM
2 X Kingston HyperX FURY 8GB 2600MHz
Video card
AMD Radeon RX 550X 4G
Дали има опција некаде на Телекабел да се провери колку трафик сум направил во месец?

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Дали има опција некаде на Телекабел да се провери колку трафик сум направил во месец?
Имаше едно време. Треба да имаш акаунт на Телекабел и ќе видеш шо има. Мислам дека сега да о мобилен Интернет има, пошто домашниот е неограничен.

sluscin

read-only
20 октомври 2022
6
0
Добро ли сум сфатил дека за да можам да имам vpn на сервер дома и да пристапувам од надвор, треба да им се јавам во Телекабел и да им барам да ми дадат јавна IP адреса?
Пробав сега со duckdns ама таму ми сетира една адреса (89.нешто) а всушност имам друга (100.нешто).

Последна промена:

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Добро ли сум сфатил дека за да можам да имам vpn на сервер дома и да пристапувам од надвор, треба да им се јавам во Телекабел и да им барам да ми дадат јавна IP адреса?
Пробав сега со duckdns ама таму ми сетира една адреса (89.нешто) а всушност имам друга (100.нешто).

Мислам дека она што го бараш е статичка IP адреса, не јавна. Ко да ми спомна некој дека Телекабел давале статички со еднократна доплата од 1,000 денари, ама непроверена информација ми е ова.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Да, ако надворешната адреса што ја има рутерот и адресата со која те гледаат од надвор (whatismyip на пр.) не се исти, треба да бараш да ти дадат јавна адреса.
Кажи им ти треба за играње иксбокс и ќе знаат што им бараш :)

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
cgnat е најголема глупост. Штедат пари на ip pool. Ако наплаќаат за надворешна ип адреса, да ги замолиш некој порт да отворат за твојата ip адреса, па ти во твојот рутер да ја forward-уваш ако треба. Би требало да функционира.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
cgnat е најголема глупост. Штедат пари на ip pool. Ако наплаќаат за надворешна ип адреса, да ги замолиш некој порт да отворат за твојата ip адреса, па ти во твојот рутер да ја forward-уваш ако треба. Би требало да функционира.
Не наплаќаат за надворешна, наплаќаат за статична адреса. За тоа сите провајдери наплаќаат.
Тоа што го предлагаш дури и да го направат и да проработи, ќе трае максимум 24 часа.

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
Не наплаќаат за надворешна, наплаќаат за статична адреса. За тоа сите провајдери наплаќаат.
Тоа што го предлагаш дури и да го направат и да проработи, ќе трае максимум 24 часа.
Статична е веќе адресата, само што истата ја делиш со 10ина, ако не и повеќе, луѓе најверојатно.
Цело време ти е истата ип адреса, само не е исклучуво твоја и не изглегуваш директно на интернет.
И да отвориш порт во твојот рутер нема да работи, мора они кај нив прво да отворат.
Значи ти треба јавна ип адреса, да имаш директен излез на интернет. Па после прави што сакаш.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Статична е веќе адресата, само што истата ја делиш со 10ина, ако не и повеќе, луѓе најверојатно.
Цело време ти е истата ип адреса, само не е исклучуво твоја и не изглегуваш директно на интернет.
И да отвориш порт во твојот рутер нема да работи, мора они кај нив прво да отворат.
Значи ти треба јавна ип адреса, да имаш директен излез на интернет. Па после прави што сакаш.
И да е таа едната статична, џабе е кога е позади нат. Од надвор не може да пристапи.
Затоа треба да е јавна надворешната, односно да може директно да влезе на рутерот. Е таа е динамична (променлива), односно провајдерот ја менува на одреден период. Тоа не се наплаќа. Ако треба јавната да е статична односно цело време да е иста, таа услуга се плаќа кај сите провајдери.
Членот бара јавна, затоа што веќе планира да си користи сервис (duckdns) кој автоматски ќе ја ажурира промената на адресата.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578

Се приклучив сега во саботата со тоа што закажав едно 2 недели порано бидејќи не знам како им функционира системот на склучување „договор“. Дојдоа дечките во саботата и ми приклучија без проблем, си купив рутер во неделата за да имам во иднина гигабитни брзини.
Се јавив утрово да прашам дали промоцијата ми важи, агентот вика тоа било само со телевизија ако сум земал. И на „договорот“ си пишува 1000ден па не можам да се повикам на никоја основа кога мојот потпис стои на таа цена. И моја вина е што не проверив какви промоции пуштиле пред да потпишам, а можеби ќе ми рекоа дека не важи пак зошто сум закажал пред таа промоција.

Во следнава промоција не гледам воопшто дел или обврска дека мора да ја земам со телевизијата.
Со други зборови ме направија глуп?
Вреди да се бунам?

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073

Се приклучив сега во саботата со тоа што закажав едно 2 недели порано бидејќи не знам како им функционира системот на склучување „договор“. Дојдоа дечките во саботата и ми приклучија без проблем, си купив рутер во неделата за да имам во иднина гигабитни брзини.
Се јавив утрово да прашам дали промоцијата ми важи, агентот вика тоа било само со телевизија ако сум земал. И на „договорот“ си пишува 1000ден па не можам да се повикам на никоја основа кога мојот потпис стои на таа цена. И моја вина е што не проверив какви промоции пуштиле пред да потпишам, а можеби ќе ми рекоа дека не важи пак зошто сум закажал пред таа промоција.

Во следнава промоција не гледам воопшто дел или обврска дека мора да ја земам со телевизијата.
Со други зборови ме направија глуп?
Вреди да се бунам?
Pa neli kaj Tk, mozese samo optika bez tv??

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Може и тоа го земав, ама промоцијава за 600ден месечно агентот ми вели дека важело само ако сум земал и телевизија исто.

Stru4nak

hello world
16 април 2007
413
173
Stru4nak's setup  
Processor & Cooler
INTEL Core i7 7700K
Motherboard
Asus Strix Z270F
Storage
Crucial M4 128GB
PSU
CM 620W
RAM
DDR4 3200MHz G.Skill TridentZ 16GB
Video card
R9 290 Tri-X 4GB
Case
Cooler Master Enforcer
Monitor
Asus LED 24"
OS
Windows 10 Enterprice 64bit
Внимавајте на политиката на фер користење оти многу јака му е.

qNSkx4u.png

Атачменти

• Posebni-uslovi-za-fer-koristenje[1].pdf
    279,9 KB · Прегледи: 6

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
Па на флаерот за промоцијата излистале тв канали, ама не објаснуваат добро дека сакаат и тв да подметнат.

Инаку може само оптика, ама изгледа со промоции сакаат и тв да подметнат.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Јас за 1050 земав комбо 150/150 + Телевизија. Мислам дека нема подобра зделка моментално на нашиот пазар.
*за првите 3 месеца.
После тоа ќе плаќаш 1450 денари месечно ако останеш со истите услуги.
Еве повеќе детали за промоцијата: https://telekabel.com.mk/wp-content/uploads/2022/09/PromoOptic20.pdf

Можеш ли да пишеш како оди поврзувањето на телевизијата? Има ресивер, CA модул или на друг начин? Каков модем ти дадоа?
Ме интересира бидејќи користам оптички интернет од Телекабел со тоа модемчето нивно со еден ЛАН излез и битно ми е дали ќе треба да влечат нови кабли низ стан или може со истата инсталација само да додадат кабел од модем до ТВ, во салон не знаеја да ми објаснат.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
*за првите 3 месеца.
Еве повеќе детали за промоцијата: https://telekabel.com.mk/wp-content/uploads/2022/09/PromoOptic20.pdf

Можеш ли да пишеш како оди поврзувањето на телевизијата? Има ресивер, CA модул или на друг начин? Каков модем ти дадоа?
Ме интересира бидејќи користам оптички интернет од Телекабел со тоа модемчето нивно со еден ЛАН излез и битно ми е дали ќе треба да влечат нови кабли низ стан или може со истата инсталација само да додадат кабел од модем до ТВ, во салон не знаеја да ми објаснат.
Имаат оптички модеми и со коаксијален излез, побарај му да ти го заменат со таков.

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
*за првите 3 месеца.

таа е стара понуда со 3 месеци

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно